Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

Η αποασυλοποίηση στην Αλβανία

Με τη δημιουργία κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας την αποκέντρωση των ψυχιατρικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του εθνικού συστήματος υγείας.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Από πέρυσι λειτουργεί ένα σπίτι στην κοινότητα (στην πόλη Cërrik) που φιλοξενεί ανθρώπους που ζούσαν έγκλειστοι στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της γειτονικής μας χώρας, στην πόλη Elbasan (αξίζει να σημειωθεί ότι 4 από τους 12 φιλοξενούμενους μετακινήθηκαν στο οικογενειακό τους περιβάλλον). Οι δράσεις αποασυλοποίησης υποστηρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η κοινοτική δομή του Cërrik ιδρύθηκε με οικονομική ενίσχυση από τη Σουηδική και την Ιρλανδική κυβέρνηση, ενώ τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας.


Την ίδια εποχή που παρατηρούμε τη διάλυση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας στη χώρα μας και τη στροφή προς τις ιδρυματικές πρακτικές του παρελθόντος, κάτι φαίνεται ότι γεννιέται “δίπλα” μας και αξίζει να χαρούμε γι' αυτό, όπως χαρήκαμε τον καιρό που δημιουργούνταν και στην Ελλάδα οι πρώτες κοινοτικές δομές (τότε που πιστέψαμε ότι πλησιάζει το τέλος της ιδρυματικής περίθαλψης).

Δείτε το παρακάτω video:
Back Home: A Supported Residence in Cërrik

πρώτη φωτογραφία: το ψυχιατρικό νοσοκομείο του Elbasan (φωτογραφία του/της Beauty4ever από το www.deviantart.com)
δεύτερη
φωτογραφία: το σπίτι στο Cërrik (WHO Country Office, Albania)

2 σχόλια:

Glen είπε...

Γειά σας! Σας διαβάζω 1.5 με 2 μήνες περίπου, μετά από προτροπή κάποιας κυρίας, αλλά ποτέ δεν πήρα μέρος στις συζητήσεις που γίνονται εδώ, αυτή τη φορά όμως χωρίς να ξέρω την καταγωγή του ατόμου που έχει την ευθύνη γιά την ιστοσελίδα αυτή πρέπει να εκφράσω
τα συγχαρητήριά μου γιά τις ευαισθησίες σας και τη συγκίνησή μου
γιά την χωρις όρια αγάπη σας γιά τους ανθρώπους αυτούς.
Η καταγωγή μου είναι από την Αλβανία και ήξερα μόνο 3 νοσοκομεία στην Αλβανία του Ελμπασάν (Elbasan),της Αυλόνας (Vlore)και των Τιρράνων (Τirane)αλλά τώρα μαθαίνω καινούρια πράγματα και σας ευχαριστώ.
Ξέρετε χάσαμε πριν 3 χρόνια έναν ξάδερφο της μάνας μου που έπασχε από την αρρώστια αυτή μόλις 43ετών ο οποίος είχε ταλαιποριθεί 20 ολόκληρα χρόνια στο ψυχιατρείο της Αυλόνας.
Είστε αξιέπαινοι γιά το λειτούργημα που επιτελειταί.
Με εκτίμηση G.Rama.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Glen (ή G.Rama), σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για το σχόλιό σου και ελπίζω να παίρνεις πιο συχνά μέρος στις συζητήσεις μας, αφού έκανες την αρχή. Λυπάμαι για τον άνθρωπο που χάσατε.

Ο εγκλεισμός στα ιδρύματα είναι μια απάνθρωπη πρακτική σε όποιο μέρος του κόσμου και αν συμβαίνει. Δεν έχει λοιπόν και τόση σημασία από που είναι ο καθένας μας, όταν μιλάμε για ανθρώπινη δυστυχία.

Γι' αυτό το λόγο και χαιρόμαστε όταν κάπου γίνονται κάποια θετικά βήματα, όπως στην Αλβανία. Είναι κάτι καινούργιο για τη γειτονική μας χώρα και ελπίζουμε το παράδειγμα του Cërrik να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates