Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Να παραμείνει ο Π. Γιαννουλάτος ζητούν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας

Η επιστολή των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας προς την Υφυπουργό Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά:

Αίτημα υπαλλήλων για την παραμονή του Προϊσταμένου της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας κου Π. Γιαννουλάτου

Κυρία Υφυπουργέ,

Είναι κοινός τόπος ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση συνίσταται στη μετατόπιση από την ασυλική περίθαλψη σ’ ένα κοινοτικό δίκτυο υπηρεσιών. Η μεταρρύθμιση αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια αναδιάταξη υπηρεσιών. Εκφράζει μια αλλαγή παραδείγματος, τη μετάβαση από τον εγκλεισμό του ατόμου με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνική του ένταξη.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται σήμερα σε ένα σημείο καμπής.

Η δυστοκία στην ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς, η χρόνια υποχρηματοδοτηση των ΝΠΙΔ που υλοποιούν δράσεις ψυχικής υγείας, η αβελτηρία που παρατηρείται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και οι περιορισμοί που τίθενται από το πρόγραμμα σταθερότητας και την οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε τέλμα..

Η συσσώρευση αυτών των προβλημάτων οδήγησαν στη διάρρηξη της ομαλής συνεργασίας και της καλής πίστης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιβολή μιας ιδιότυπης επιτροπείας που επιτάσσει άρση του υφιστάμενου αδιέξοδου, επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος Ψυχαργώς και την κατάκτηση συγκεκριμένων στόχων σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι δυνατή πλέον η άναρχη χρηματοδότηση δράσεων με στόχο την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, οι πειραματισμοί και η απουσία συνεκτικού και διαρκούς στρατηγικού σχεδιασμού.

Τα προτάγματα αυτής της φάσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι η ολοκληρωτική κατάργηση των άσυλων, η προαγωγή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων κοινωνικών πολιτικών για τους ψυχικά πάσχοντες με την προώθηση συνεργειών και διατομεακών δράσεων στα πεδία της απασχόλησης, εκπαίδευσης και δικαιοσύνης.

Η πραγμάτωση αυτής της στόχευσης δεν είναι εφικτή με την αναπαραγωγή ενός υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης που έχει ως συνέπεια οι πολιτικές να μένουν μετέωρες μεταξύ των διαφορετικών βαθμίδων της ιεραρχίας γεγονός που απολήγει στην αποτελμάτωση και στασιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παραμονή του κ. Π. Γιαννουλατου ως Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και η διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε ν’ ασκήσει ακώλυτα το έργο του έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η πολυετής εμπλοκή του κου Γιαννουλάτου στη διεύθυνση μονάδων του ΕΣΥ και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας έχει καταδείξει τις ικανότητές του στην παραγωγή οραμάτων, στη διαχείριση κρίσεων, στην εκπόνηση σχεδιασμού, στο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και στην αποκατάσταση ομαλών εταιρικών σχέσεων με τους κοινοτικούς λειτουργούς.

Η απευκταία απομάκρυνση του κου Γιαννουλατου από τη θέση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης είναι βέβαιο ότι θα ακυρώσει οποιαδήποτε πρόοδο στην υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα βαθύνει τη δυσπιστία και την κακή προαίρεση των λειτουργών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ενισχύσει την εικόνα αναξιοπιστίας και ανικανότητας της ελληνικής πλευράς με αποτέλεσμα την απώλεια κοινοτικών πόρων για την ψυχική υγειά.

Κυρία Υφυπουργέ,
έχοντας προσφέρει όλοι μας εδώ και χρόνια στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με γνώμονα πάντοτε το δικαίωμα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνική ένταξη, κάνουμε έκκληση σε εσάς να εξαντλήσετε κάθε δυνατό περιθώριο ώστε να παραμείνει ο κ. Γιαννουλάτος στη θέση του Διευθυντή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας.

Κοινοποιήσεις
1.Γραφείο Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2.Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οι Υπάλληλοι της Διεύθυνσης

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία

Αθήνα, 20/04/2010
Αριθμ Πρωτ 499

Προς κάθε αρμόδιο


Κοινοποίηση:
Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου Γεώργιο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο Θεόδωρο
Υπουργό Επικρατείας κ. Χαράλαμπο Παμπούκη
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Γεννηματά Φώφη
Γεν. Γραμματέα Υγείας κ. Πολύζο Νικόλαο
Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας κ. Κατριβάνο Γεώργιο
Διευθυντή Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ κ. Γιαννουλάτο Πέτρο
Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη Ιωάννη
Φορείς μέλη της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.)

Έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες περίπου από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και δυστυχώς η κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας εξακολουθεί να παραμένει τραγική. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία θεωρούμε πλέον ότι στο χρονικό διάστημα που παρήλθε δεν έγιναν τα βήματα που περιμέναμε και ελπίζαμε με βάση και τις προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα:

1.Ζητήσαμε ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, το οποίο δεν προσδιορίστηκε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, προεκλογικά μιλούσατε για κοινωνική συμμετοχή, διαβούλευση, κοινωνική λογοδοσία και δεσμευόσασταν για αυτά (Ζάππειο 26 Μαρτίου 2009). Εκτός αν το ΥΥΚΑ δεν μας θεωρεί κοινωνικούς εταίρους μολονότι η Ομοσπονδία ενδιαφέρεται και διεκδικεί σε θέματα που αφορούν στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειες τους σε όλα τα επίπεδα. Αν η συνάντηση αυτή δεν έγινε γιατί φοβόσαστε μήπως σας ζητήσουμε χρήματα σας δηλώνουμε ότι δεν είμαστε επαίτες, αντίθετα διεκδικούμε το δικαίωμά μας να παραμείνουμε ενεργοί πολίτες με ισοτιμία και αξιοπρέπεια.

2.Με αίτημά μας από 21/01/2010 προς την Υπουργό και κοινοποίηση στους αρμοδίους του ΥΥΚΑ ζητήσαμε το διορισμό μελών της Ομοσπονδίας στις επιτροπές του ΚΕΣΥ για την Ψυχική Υγεία και μαθαίνουμε από φήμες ότι προτείνεται η συμμετοχή των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας στις ως άνω επιτροπές μόνον στο ρόλο των «παρατηρητών». Προφανώς, αντιληφθήκαμε λάθος την έννοια της συμμετοχής και πιστέψαμε ότι θα προχωρήσουμε σε δημοκρατικές επιλογές, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι Σύλλογοι για τη Ψυχική Υγεία, Οικογενειών και χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συμμετέχουν ισότιμα στα κέντρα λήψεων αποφάσεων τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

3.Η αναποφασιστικότητα, η αναβλητικότητα και η έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει μια ανυπόφορη κατάσταση στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας που υποτιμά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές και υπολειτουργία αυτών στην περιφέρεια, αντιμετώπιση μόνο επειγόντων περιστατικών λόγω της επίσχεσης των ιατρών, καθημερινές καθηλώσεις λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού κλπ.). Η δε Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, δεν έχει ακόμη επανασυσταθεί ενώ εκκρεμούν σωρεία καταγγελιών για παραβίαση των δικαιωμάτων που ο έλεγχος τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα της.

4.Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν έργα που προβλέπονταν στο πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» καρκινοβατεί ή τουλάχιστον γίνεται ερήμην των κοινωνικών εταίρων, όπως είναι οι Σύλλογοι για τη Ψυχική Υγεία, αλλά και άλλοι επιστημονικοί φορείς, που έχουν παρουσία και μια ιστορική διαδρομή στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αναφέρονται στην ψυχική υγεία θα έπρεπε να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και προτάσεις όλων των πλευρών, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Οι παραπάνω ενδείξεις είναι ενδεικτικές του κλίματος και μας ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι πρόκειται να συμβεί στο χώρο της ψυχικής υγείας για εμάς χωρίς εμάς. Η μέχρι τώρα αντιμετώπισή μας εκ μέρους σας είναι προσβλητική και απαξιωτική, όχι μόνο από την ιδιότητά μας ως κοινωνικού εταίρου, αλλά και γενικότερα ως μέλη του αναπηρικού κινήματος. Στα πλαίσια αυτά δηλώνουμε ότι τα περιθώρια ανοχής μας τελειώνουν και ότι εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης της χώρας χρειάζεται σοβαρότητα από όλους και θεωρούμε ότι υπάρχει σε όλες τις πλευρές, εφόσον όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

Προτείνουμε:

1.Να μη γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Γιαννουλάτου Πέτρου από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας
2.Δημόσια Εθνική Διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων ψυχικής υγείας και της Ομοσπονδίας μας. Και εν τέλει: υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Ψυχική Υγεία


Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος Νομίδου Νίκη-Ελένη
Η Γεν. Γραμματέας Τριανταφύλλου Αγγελική

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Συγκέντρωση ενημέρωσης - διαμαρτυρίας στο Χαλάνδρι για την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας

  
Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ)
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 (ΑΠΟ 11.00 πμ ΕΩΣ 15.00 μμ)

ΑΜΕΣΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΨΥΠΕ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ


Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 - μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στο ίδρυμα της Λέρου – ξεκίνησε στη χώρα μας η προσπάθεια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με την υποστήριξη (και τη χρηματοδότηση) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριος στόχος της μεταρρύθμισης είναι η στροφή από την ιδρυματική περίθαλψη, δηλ. τον εγκλεισμό των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε μεγάλα ιδρύματα-άσυλα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, προς την κοινοτική φροντίδα, δηλ. τη στέγαση, την υποστήριξη και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κοινοτικές δομές, όπως οικοτροφεία, ξενώνες, κέντρα ημέρας κ.α..

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας από τον δημόσιο και τον μη-κερδοσκοπικό τομέα. Κάποια ιδρύματα έκλεισαν και πολλοί άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα ή με νοητική υστέρηση ζουν ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο. Καταρτίζονται, εργάζονται και υποστηρίζονται στην καθημερινότητά τους από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας πριν από τέσσερα χρόνια -επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- άρχισε να εγκαταλείπει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση πριν να ολοκληρωθεί. Η υποχρηματοδότηση των μη-κερδοσκοπικών φορέων ψυχικής υγείας οδήγησε τις κοινοτικές δομές σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και αρκετοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, ενώ κάποιες δομές ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ενάντια την απαξίωση και την υποβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας. Ερωτήσεις από βουλευτές, τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, και διαμαρτυρίες από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, Mental Health Europe κ.α.), οδήγησαν την Ε.Ε. να θέσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση υπό επιτήρηση και να συνυπογράψει, τον περασμένο χρόνο, με το Υπουργείο Υγείας μια συμφωνία που εξασφαλίζει τη λειτουργία των κοινοτικών δομών και τη συνέχεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Όμως, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει να μην τηρείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά.

Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορηθήκαμε ότι η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας αίτηση διακοπής λειτουργίας όλων των δομών της. Συγκεκριμένα, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. λειτουργεί τρεις ξενώνες για άτομα με ψυχικά προβλήματα και νοητική υστέρηση («Θέτις», «Αριάδνη», «Οδυσσέας»), έναν ξενώνα φροντίδας παιδιών («Μελία»), ένα κέντρο ημέρας εφήβων («Ωρίωνας») και μια συμβουλευτική γραμμή για παιδιά και εφήβους, ενώ από πέρσι έχει σταματήσει η λειτουργία του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων «ΙΡΙΣ».

Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., αλλά και άλλων ανάλογων δομών της χώρας μας, με τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται και υποστηρίζονται σε αυτές, οι (απλήρωτοι για τέταρτο μήνα) εργαζόμενοι στις κοινοτικές δομές της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αποφασίσαμε:
  • Να οργανώσουμε συγκεντρώσεις ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε μια χρονική στιγμή που οι ανάγκες για φροντίδα ψυχικής υγείας είναι αυξημένες
  • Να διαμαρτυρηθούμε, με όποιο τρόπο ή μέσο διαθέτουμε, για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας που λειτουργεί η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., ένας φορέας που για μια 20ετία συμμετέχει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση
  • Να καταγγείλουμε δημόσια την υποκριτική στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζει να αθετεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ενώ προεκλογικά κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για την αθέτηση της ίδιας συμφωνίας.
  • Να ζητήσουμε τη συμπαράσταση όλων των ενεργών πολιτών για να φτάσει η φωνή μας στους κυβερνώντες και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν ούτε με την ψυχική υγεία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ούτε με τους μισθούς των (ούτως ή άλλως) χαμηλόμισθων εργαζομένων στην ψυχική υγεία.
Οι εργαζόμενοι στις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Επικοινωνία: seepsype@gmail.com

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Το psi-action στο Campus Party Europe


Το μεγάλο διαδικτυακό πάρτι
*


Με σλόγκαν «Το Ιντερνετ δεν είναι ένα δίκτυο υπολογιστών αλλά ένα δίκτυο ανθρώπων», το Campus Party Europe, η πανευρωπαϊκή διοργάνωση για την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα και τη διαδικτυακή κουλτούρα, ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαδρίτη.


Περισσότεροι από 800 νέοι από 27 χώρες μοιράστηκαν από την περασμένη Τετάρτη ιδέες, πρότζεκτ και εμπειρίες εμπνευσμένες από την επιστήμη, την καινοτομία και την ψηφιακή δημιουργία.

Το Campus Party Europe (www.campus-party.eu) θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του είδους και είναι υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Από το 1997, που ξεκίνησε, μέχρι σήμερα συγκεντρώνει κάθε χρόνο στην ισπανική πρωτεύουσα μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δημιουργοί, ερευνητές και παθιασμένοι χρήστες των νέων τεχνολογιών συζητούν για τις νέες εξελίξεις, ανταλλάσσουν ιδέες, παρουσιάζουν προτάσεις καινοτόμων εφαρμογών και διαγωνίζονται για τις καλύτερες από αυτές.

Στη φετινή διοργάνωση οι συμμετοχές έχουν ως επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι Ελληνες που εκπροσωπούν ιστοσελίδες κοινωνικού ενδιαφέροντος, συλλογικότητες και ατομικά πρότζεκτ που πραγματικά αξίζει να γνωρίσουμε.

"από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

ΥΓ. Ευχαριστούμε την Κωνσταντίνα που μας ενημέρωσε και την Ίλια που μας εκπροσώπησε


Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Skhizein (μια ταινία για τη σχιζοφρένεια)


To skhizein είναι μια ταινία animation μικρού μήκους του Jérémy Clapin, η οποία μεταφέρει, με έναν πρωτότυπο τρόπο, το πως μπορεί να επηρεάσει μια ψυχική νόσος (η σχιζοφρένεια) τη ζωή ενός ανθρώπου.

Την ταινία την βρήκαμε με ελληνικούς υπότιτλους στο συρτάρι






Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Περιμένοντας την απόφαση του Υπουργείου Υγείας



Αναμένοντας την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για το μέλλον του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις” και των υπολοίπων δομών της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., μετά από την αίτηση του φορέα για διακοπή της λειτουργίας τους λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους, παρουσιάζουμε ένα παλαιότερο ρεπορτάζ του Alter που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο.

Ενάμιση χρόνο μετά την προβολή του παραπάνω ρεπορτάζ (Νοέμβριος 2008), η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να υποχρηματοδοτεί τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τις δημόσιες δηλώσεις της υπουργού υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, η οποία αναδημοσιεύθηκε σε πολλά blogs (με την ευκαιρία σας ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον και την προβολή του θέματος). Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ΜΜΕ, τα οποία είχαν ασχοληθεί με το θέμα τα τελευταία χρόνια, ξαφνικά σιώπησαν (με εξαίρεση τις αναφορές της εφημερίδας “Αυγή”).

Στον “Πηγαιμό για την Ιθάκη” έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ

ΥΓ. Προς το παρόν η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δεν έχει δεχτεί κανέναν εκπρόσωπο από φορέα ψυχικής υγείας και κανένα σωματείο εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας (παρακαλούμε να μας διορθώσετε αν γνωρίζετε κάτι διαφορετικό). Επίσης, τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (δεν έχουμε πιο πρόσφατα στοιχεία), η κυρία Ξενογιαννακοπούλου είχε τις περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις (με δεύτερη την κυρία Γεννηματά!). Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως γι' αυτό σιωπούν τα ΜΜΕ;

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates