Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Έρωτας στο Άσυλο



Dylan Thomas "Love in the Asylum" (Εικόνες: Λ. Σ. Ζήκος, Μετάφραση: Κ. Ταχτσής).
Πηγή: Περίπλους, Τετράδιο για τα γράμματα και τις τέχνες 
(από την ιστοσελίδα: www.ekebi.gr)
 

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής

Τα Κέντρα και Εργαστήρια Ειδικής Αγωγής φαίνεται ότι είναι τα επόμενα "θύματα" της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για διαστήματα που φτάνουν και τους έξι μήνες, με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία των λιγοστών κέντρων και εργαστηρίων που παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τους φόβους τους για το μέλλον των Κέντρων και Εργαστηρίων Ειδικής Αγωγής:

"Υποστηρικτικοί φορείς, που μέχρι σήμερα λειτουργούν με τις αγωνιώδεις προσπάθειες και την αυταπάρνηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ατόμων με βαριές αναπηρίες και το φιλότιμο, σε πολλές περιπτώσεις, των εργαζομένων, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Σε πολλά γνωστά Κέντρα όπως: «Θεοτόκος», «Μαργαρίτα», «Ερμής», οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι επιχορηγήσεις όλων αυτών των φορέων μειώθηκαν δραστικά το έτος 2010, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανέναν Φορέα για το 2011. Αυτή η κατάσταση μοιραία οδηγεί σε μείωση και συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά μας, ενώ δικαιολογημένοι είναι οι φόβοι όλων μας για την διακοπή της λειτουργίας τους..."

και καλούν φορείς, γονείς και εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 10:30 το πρωί, και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών.

Διαβάστε:

την ανακοίνωση των Ε.Σ.ΑμεΑ. - Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ εδώ

το δελτίο τύπου των εργαζομένων στο Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», που ακολουθεί, και την επιστολή εργαζομένης εδώ
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιμετωπίζοντας το χώρο της Ειδικής Αγωγής και τα άτομα με νοητική υστέρηση ως ακόμη ένα πεδίο που προσφέρεται για περικοπές στο «βωμό» της μείωσης του περίφημου ελλείμματος, η Ελληνική Πολιτεία προχωρά σε νέες, «γενναίες» μειώσεις των ήδη περιορισμένων οικονομικών επιχορηγήσεων.

Πλην της κοινωνικής αναλγησίας και της αδιαφορίας, αντιμετωπίζουμε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», το φαινόμενο να μην είναι σε θέση το ίδιο το κράτος να διευκρινίσει σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα καταβολής των επιχορηγήσεων! Τίθεται έτσι, σε σοβαρή αμφισβήτηση η δωρεάν και δημόσια φοίτηση και κατ’ επέκταση η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας φορέων που δρουν συμπληρωματικά προς τους αντίστοιχους κρατικούς και σε πολλές περιπτώσεις τους αντικαθιστούν πλήρως.

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» δραστηριοποιείται στο χώρο  από το 1979, προσφέροντας σε περίπου 120 νέους και νέες με τις οικογένειες τους τις υπηρεσίες του ως Ειδικό Φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ως τέτοιο η λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Η μη εκπλήρωση από πλευράς Πολιτείας των υποχρεώσεών της, όπως αυτές απορρέουν από το ίδιο το Σύνταγμα, έχει οδηγήσει στη μη καταβολή μισθών στο προσωπικό (που παρόλα αυτά παραμένει στη θέση του) για έξι μήνες.

Το Σωματείο των εργαζομένων του «Μαργαρίτα» έχοντας περάσει σχεδόν από κάθε μορφή διαμαρτυρίας και αγώνα και μη λαμβάνοντας ούτε καν βαρύγδουπες υποσχέσεις και μεγαλόσχημα «Θα» από τα χείλη των αρμοδίων, διεκδικεί:

-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων
-Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Φορέα
-Να μην υπάρξουν περικοπές στην ήδη μειωμένη από το 2010 κρατική επιχορήγηση, ώστε να υποχρεωθούν οι οικογένειες των σπουδαστών σε ακόμη μία οικονομική θυσία.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5.4.2011  

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις συνθήκες λειτουργίας του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ελλείψεις προσωπικού και οι υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης, φροντίδας και περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας έχουν ως συνέπεια σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων σε αυτό.

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής επισκέφτηκε το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και διερεύνησε αναφορές σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του και την ανεπαρκή παροχή φροντίδας σε παιδιά με αναπηρίες που φιλοξενούνται σε αυτό. Σε συνέχεια της πρώτης επίσκεψης, το Σεπτέμβριο του 2009, εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου. Έπειτα από σειρά επισκέψεων και αλληλογραφία τόσο με τη Διοίκηση της μονάδας όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο, για διάστημα πλέον του ενός έτους, ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την έρευνα και εκπόνησε Πόρισμα το οποίο απεστάλη στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την έλλειψη κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ορισμένων  φιλοξενούμενων σε  κρεβάτια / κουβούκλια, την καθήλωση με ιμάντες, την καταστολή και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας.

Στο Πόρισμα αναδεικνύονται επίσης και άλλες σοβαρές ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, προσβασιμότητας εγκαταστάσεων και προσαρμογής εξοπλισμού καθώς και η διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ως επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας: 1) να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των περιθαλπόμενων, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη φροντίδα τους, 2) να επανασχεδιαστούν θεσμικά η παρεχόμενη φροντίδα και οι υπηρεσίες, με στόχο την παροχή  ολόπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και την αναπηρία με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματα, 3) να εγκαταλειφθεί το ισχύον μοντέλο κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν νέες πρακτικές και μέθοδοι φροντίδας  των παιδιών και  των ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες. Μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος προτείνει να αναπτυχθούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας και υπηρεσίες στην κοινότητα και να λειτουργήσουν μικρές δομές φιλοξενίας που θα προσομοιάζουν στο οικογενειακό πλαίσιο και θα λειτουργούν με βάση θεσμοθετημένες προδιαγραφές.

Η Αρχή τελεί σε αναμονή της απάντησης και των ενεργειών του Υπουργείου. 


Τι να σχολιάσει κανείς για το δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη; Είναι προφανές ότι η κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ήταν γνωστή στο υπουργείο Υγείας τουλάχιστον από το 2009, αν υποθέσουμε ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι δεν είχαν ακούσει τίποτα για τις συνθήκες λειτουργίας των ιδρυμάτων. Από το προηγούμενο δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από την επίσκεψη στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών -με τη συνοδεία της κυρίας Μαίης Παπούλια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας (!)- στις 10 Σεπτέμβρη 2009, πέρασε αρκετός χρόνος σιωπής. Μόλις πριν από ενάμιση μήνα, δηλαδή όταν ανακάλυψαν το θέμα τα ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έσπασε τη σιωπή σπεύδοντας να δώσει λύση μέσω τηλεπαραθύρων. Μάλιστα, υποσχέθηκε να ενισχύσει το ίδρυμα με πέντε (!) νοσηλευτές. Μόνο η Έλλη Στάη πρέπει να πίστεψε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στο ίδρυμα με πέντε νοσηλευτές.

Όσο για τον Συνήγορο του Πολίτη, που κλείνει το δελτίο τύπου με αυτό το: “η Αρχή τελεί σε αναμονή της απάντησης και των ενεργειών του Υπουργείου”, μάλλον γνωρίζει καλά ότι καμία απάντηση δεν πρόκειται να πάρει, όπως δεν πήρε τόσα χρόνια που ασχολείται με το θέμα των ιδρυμάτων.

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις συνθήκες λειτουργίας στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Για την αποασυλοποίηση, που ξεχάστηκε, διαβάστε εδώ (και στους συνδέσμους που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης).

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Σχόλιο για τις (αναπηρικές) συντάξεις

 
Τι γίνεται με τις συντάξεις αναπηρίας ή τα προνοιακά επιδόματα όσων ανθρώπων περιθάλπονται σε ιδρύματα ή φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης;

Γνωρίζουμε ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα, που ζουν σε ιδρύματα ή ακόμα και σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία και ξενώνες), πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης συγγενών τους, οι οποίοι εισπράττουν για λογαριασμό τους τα επιδόματα και τις συντάξεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι “άφαντοι” συγγενείς εξασφαλίζουν ένα εισόδημα, χωρίς να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τους πραγματικούς δικαιούχους των επιδομάτων και των συντάξεων.

Πριν από λίγες μέρες, διαβάσαμε για την προσπάθεια προνοιακών ιδρυμάτων να προστατεύσουν τους περιθαλπόμενους από τους “άφαντους” συγγενείς που εισπράττουν επιδόματα και συντάξεις. Αν και καθόλου δεν διαφωνούμε με την προσπάθεια, μας ανησυχεί η πρόταση να παρακρατούν τα ίδια τα ιδρύματα ένα μεγάλο ποσοστό των συντάξεων! Μάλιστα, ενημερωθήκαμε από άλλο δημοσίευμα ότι στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δράμας οι εισαγωγές των ασθενών γίνονται με τον όρο να καταβάλλεται η σύνταξή τους στο ίδρυμα!

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί οι συντάξεις των ανθρώπων με χρόνια προβλήματα θα πρέπει να καταλήγουν είτε στους “άφαντους” συγγενείς είτε στα ιδρύματα; Θα φτάσουν ποτέ στους ίδιους τους δικαιούχους; Ή θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν ανάγκες και επιθυμίες και, συνεπώς, κάποιος άλλος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη σύνταξή τους; Και αν είναι έτσι, τελικά ποιο είναι το νόημα των επιδομάτων και των συντάξεων; Γιατί δεν τα κόβουν να μην κοροϊδευόμαστε;

Και μια άλλη απορία: Αν οι πολίτες αυτής της χώρας υποχρεώνονται να καταβάλλουν τη σύνταξή τους στο δημόσιο ίδρυμα που τους περιθάλπει, τι διαφορά θα έχουν τα δημόσια με τα ιδιωτικά ιδρύματα;

Με την ευκαιρία, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της διαχείρισης των συντάξεων από τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Τα τελευταία χρόνια, που  υποχρηματοδοτούνται οικοτροφεία και ξενώνες, πολλοί φορείς κατέφυγαν στην αναγκαστική (ή εύκολη;) λύση της κάλυψης μέρους των εξόδων των μονάδων από τις συντάξεις των φιλοξενουμένων σε αυτές. Θα πάρει, επιτέλους, θέση το υπουργείο Υγείας; Ή μήπως η κάλυψη μέρους των εξόδων από τις συντάξεις των “ενοίκων” αποτελεί μια βολική λύση και μειώνει τις διαμαρτυρίες για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του υπουργείου απέναντι στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης;


update: 

Κείμενα σε ιστοσελίδες, ιστολόγια και έντυπο τύπο σχετικά με την τροπολογία για την παρακράτηση των συντάξεων, την οποία κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάρτηση:


04) «Μεταμοσχεύσεις» συντάξεων (Ελευθεροτυπία, 01/06/2011

05) Οι ψυχικά ασθενείς θα πληρώνουν με τη σύνταξή τη διαμονή τους στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (synopsyno, 02/06/2011)

06) Ο Λοβέρδος βάζει τέλος στον ...δωρεάν εγκλεισμό ! (psi-action, 28/07/2011)

07)  Νέο χαράτσι - εξόντωση των ψυχικά ασθενών (tvxs, 29/07/2011)

08) Παρανοϊκή απόφαση του κράτους πρόνοιας ((Ελευθεροτυπία, 30/07/2011)

09) Ο σφετερισμός των συντάξεων από τον Λοβέρδο δεν πρέπει να περάσει (psyspirosi, 01/08/2011)

10) Στο στόχαστρο οι ψυχικά ασθενείς (Το Ποντίκι, 02/08/2011)

11) Παράνοια στις συντάξεις Πρόνοιας (Ελευθεροτυπία, 07/08/2011)

12) «Μόνο ιμάντες και πάνες για τους ψυχικά πάσχοντες» (Ελευθεροτυπία, 14/08/2011)

13) Να ανακληθεί η απόφαση Λοβέρδου για την παρακράτηση συντάξεων των ψυχικά πασχόντων (psi-action, 21/08/2011)


update 2: 

Σχετικά με την επέκταση της παρακράτησης των συντάξεων στις κοινοτικές δομές των φορέων ΝΠΔΔ και μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα (έντεκα μήνες μετά την αρχική ανάρτηση):

14) Με νομοθετική διάταξη του Λοβέρδου ο σφαγιασμός των συντάξεων των ασθενών επεκτείνεται και στις στεγαστικές δομές των ΜΚΟ, με άμεση εφαρμογή (psyspirosi, 03/03/12)

15) Παρακράτηση συντάξεων ασθενών από τις ψυχιατρικές δομές (aristotelous17, 03/03/12)

16) Θα πληρώνουν οι ψυχικά ασθενείς τη φιλοξενία τους στις κοινοτικές δομές (psi-action, 04/03/2012)

17) Υπόμνημα των εργαζομένων Δ/νσης Ψυχικής Υγείας για την παρακράτηση συντάξεων ασθενών (aristotelous17, 12/03/12)
 
18) Με αφορμή την απάντηση Κατριβάνου στους εργαζόμενους της Δνσης Ψυχικής Υγείας (psi-action, 25/03/12)

19) Συντονισμός και κοινή δράση για να μην περάσει η παρακράτηση των συντάξεων των ασθενών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (psyspirosi, 27/03/12)


update 3

Η εφαρμοστική υπουργική απόφαση για τα ΝΠΔΔ και οι δράσεις ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων:

20) Κανίβαλοι σε αμόκ! (Ριζοσπάστης, 29/03/12) 

21) Απόλυση του επ. υπεύθυνου του Κ.Σ. "Η Θέτις" από την ΕΠΑΨΥ, εξαιτίας της διαφωνίας του για την παρακράτηση των συντάξεων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο., 19/04/2012)

22) Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. απέλυσε τον επιστημονικό υπεύθυνο του οικοτροφείου 'ΘΕΤΙΣ” επειδή ήταν αντίθετος στην παρακράτηση των συντάξεων (psyspirosi, 24/04/12)

23) Η επιχείρηση οικονομικής εξόντωσης των ψυχικά πασχόντων συνεχίζεται (psi-action, 25/05/12)

24) Ψήφισμα ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων στις δομές Ψυχικής Υγείας (Πρωτοβουλία για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων, 25/06/2012)

25) Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές διαταραχές για την παρακράτηση των συντάξεων (26/06/2012)

26) Η γνωμοδότηση της Μαρίας Μητροσύλη, Δρ. Νομικής – Δικηγόρος, για την παρακράτηση των συντάξεων (Ιούλιος, 2012)

27) Η υφυπουργός Υγείας υποσχέθηκε να κάνει ενέργειες για την ακύρωση της παρακράτησης των συντάξεων (Πρωτοβουλία για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων, 12/07/2012)

28) Απαράδεκτη η απόφαση για τις συντάξεις των ψυχικώς πασχόντων (Η Αυγή, 13/07/2012)

29) Όχι σε παρακράτηση συντάξεων (Καθημερινή, 13/07/2012)

30) Την ακύρωση της απόφασης για την παρακράτηση των συντάξεων υποσχέθηκε η υφυπουργός Υγείας (psi-action, 13/07/12)

31) Απάντηση της Υφυπουργού Υγείας, κας Φωτεινής Σκοπούλη στην επίκαιρη ερώτηση: «Παρακράτηση μέρους των συντάξεων (από 50-80%) ψυχικά πασχόντων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» (Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, 26/07/2012)

32) Καταργείται η παρακράτηση συντάξεων από τους ψυχικά πάσχοντες (Ναυτεμπορική, 26/07/2012)

33) "Ξηλώνονται" μέτρα του Α. Λοβέρδου για τους ψυχικά πάσχοντες (Η Αυγή, 27/07/2012)

34) Η δημόσια δέσμευση στη Βουλή για ακύρωση της παρακράτησης των συντάξεων: Μια πρώτη νίκη! (psyspirosi, 27/07/2012)

35) Η παρακράτηση των συντάξεων καταργείται... (psi-action, 31/07/12)

36) Eρώτηση προς την υφυπουργό Υγείας κ. Φ. Σκοπούλη: Πότε θα γίνει πράξη η υπόσχεση για την ακύρωση της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων; (Πρωτοβουλία για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων, 23/10/2012)

37) Με ταχείς ρυθμούς προχωρά στο εξοντωτικό μέτρο της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων ο Άδωνις Γεωργιάδης (psyspirosi, 20/07/2013)

38) Συγκέντρωση στο ΨΝΑ ενάντια στην ληστρική παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων (Πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, 11/09/2013)

39) Συγκέντρωση / διαδήλωση έξω από το υπ. Υγείας ενάντια στη ληστρική παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων (Πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, 11/10/2013)

40) Eπιστολή προς Ζ.Μακρή για το ζήτημα της παρακράτησης των συντάξεων ψυχικά πασχόντων (Πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, 11/10/2013)

41) Απέναντι στο αίτημα για ακύρωση της παρακράτησης των συντάξεων η υφυπουργός Ζ. Μακρή ζήτησε «διάλογο» για «ενδιάμεση λύση» (Πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, 11/10/2013)

42) Ξεκίνησε ο  «διάλογος» με το υπουργείο για την παρακράτηση των συντάξεων. Αδιαπραγμάτευτη θέση η πλήρης κατάργηση της παρακράτησης. (Πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, 15/10/2013)

43) Για δεύτερη συνεχή φορά, η Ζ. Μακρή απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή κατά της παρακράτησης των συντάξεων (Πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, 22/10/2013)

44) Πρόταση της επιτροπής κατά της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων - Η Ζέττα Μακρή και πάλι απούσα από το "διάλογο" (psi-action, 23/10/2013)

45) Κάλεσμα σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων και αναπήρων (Πρωτοβουλία ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, ΣΟΨΥ Βύρωνα, Κορυδαλλού, Β. Προαστίων, ΕΣΑΜΕΑ, ΚΙΝΑΨΥ, Αυτοεκπροσώπηση, 14/11/2013)

46) Καταγγελία για ψήφισμα της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ. υπέρ της παρακράτησης μέρους των συντάξεων των φιλοξενούμενων σε ψυχιατρικές δομές (Χ. Παπαδάκης, Πρόεδρος Σ.Ο.Ψ.Υ. Κορυδαλλού, 22/11/2013)

47) Σωματείο «Αυτοεκπροσώπηση»: Είμαστε αντίθετοι στην παρακράτηση των συντάξεων (Σωματείο ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», 29/11/2013)

48) Παρακράτηση συντάξεων - Ενδυνάμωση του πάσχοντα ή επανιδρυματισμός; (Ι. Μπεθάνης, 05/12/2013)

49) ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για την κατάργηση της παρακράτησης συντάξεων των ψυχικά πασχόντων (20/06/2014)
  
 
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates