Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ήρθε η σειρά των ψυχικά ασθενών να πληρώσουν την κρίση!


Οι ψυχικά πάσχοντες που παραμένουν στα ιδρύματα, καθώς και όσοι κατάφεραν να επανενταχθούν στην κοινότητα μέσω των προγραμμάτων αποασυλοποίησης, θα καταβάλλουν στο εξής μέρος της σύνταξής τους, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από την Αυγή:

Θα πληρώνουν για την περίθαλψή τους οι χρονίως πάσχοντες!

"Κλιμακωτό ποσοστό επί της πενιχρής σύνταξης που λαμβάνουν θα κληθούν να καταβάλλουν στο εξής οι χρονίως πάσχοντες οι οποίοι περιθάλπονται σε κάθε είδους νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων, αλλά και οι ψυχικώς πάσχοντες οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα αποασυλοποίησης, που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου!

Τα παραπάνω θα ισχύσουν άμεσα, εάν εγκριθούν τελικά από τη Βουλή οι δύο σχετικές προσθήκες - τροπολογίες τις οποίες κατέθεσε χθες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το ύψος του κλιμακωτού ποσοστού επί της σύνταξης των πασχόντων θα προσδιορισθεί αργότερα με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Τέλος, με άλλη προσθήκη την οποία κατέθεσε επίσης χθες ο Αν. Λοβέρδος στο ίδιο νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη των παρεχομένων στους ασφαλισμένους τους ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών κατά την ολοήμερη λειτουργία των ιδρυμάτων, δηλαδή για το χρονικό διάστημα πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων."


Ήδη, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητά από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) να αποστείλουν επειγόντως (!) τα "αναγκαία στοιχεία" για το Πληροφοριακό Σύστημα Ψυχικής Υγείας  της χώρας (1, 2)

Όπως θα δείτε παρακάτω, στα "αναγκαία στοιχεία" μετά την ψυχιατρική διάγνωση ακολουθεί ερώτηση σχετικά με το ποσό των συντάξεων και των επιδομάτων πρόνοιας που λαμβάνουν οι νοσηλευόμενοι:


Περιμένουμε να δούμε πόσο θα χρεώσει το δέσιμο και το κλείσιμο σε κλουβί, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ναι, το "κοινωνικής αλληλεγγύης" παραμένει).


Υ.Γ. Τον τελευταίο καιρό, με όλη αυτή τη βιασύνη των υπουργών (πχ. η τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδίως, το διαβιβαστικό έγγραφο με την ένδειξη: "εξαιρετικά επείγον") κάτι μου περνάει από το μυαλό. Δεν θα το γράψω, θα το ζωγραφίσω:

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Υπογράφουμε ενάντια στον κατ' οίκον αποκλεισμό των παιδιών και νέων με αναπηρία

Εργαζόμενοι στο χώρο της Ειδικής Αγωγής ξεκίνησαν μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τον κίνδυνο να κλείσουν τα Κέντρα εκπαίδευσης και υποστήριξης παιδιών και νέων με αναπηρία. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη ένα από αυτά, το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», παραμένει κλειστό από τις αρχές του μήνα, λόγω επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2010 ! (διαβάστε σχετικά: 1, 2, 3)

Επίσης, οι εργαζόμενοι συλλέγουν υπογραφές από όσους επιθυμούν να στηρίξουν τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάλειψη των Κέντρων Ειδικής Αγωγής. Οι υπογραφές θα κατατεθούν στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε το θέμα να τεθεί ως επείγουσα επερώτηση στα πολιτικά κόμματα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο icare, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι παραπάνω προσπάθειες.

Τα βήματα είναι απλά:

Εκτυπώνετε το έντυπο “Κατ' οίκον αποκλεισμός”, ενημερώνετε και συγκεντρώνετε υπογραφές από όσους περισσότερους μπορείτε,  και, τέλος, στέλνετε το έντυπο ταχυδρομικώς, το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου,  στο NOESI.gr (Μιστράλ 4, 154 51, Ν. Ψυχικό - τηλ. 694 8986898).

Όλοι μαζί μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις υπογραφές που χρειάζονται. Ας μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η πρωτοφανής κατάσταση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, που γυρίζει τα άτομα με αναπηρία πολλές δεκαετίες πίσω.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Το Δικαστήριο Φουκώ

 
Μάιος 1998: Το Πανεπιστήμιο Freie Universitat Berlin μαζί με την οργάνωση Irren-Offensive ("Επίθεση των Τρελών") οργάνωσε στο Βερολίνο ένα διεθνές δικαστήριο κατά της Ψυχιατρικής. Το δικαστήριο πήρε το όνομα του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα του βιβλίου "Η ιστορία της τρέλας", Μισέλ Φουκώ. Την κατηγορία και την υπεράσπιση ανέλαβαν ακαδημαϊκοί κι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Οι ένορκοι ήταν άνθρωποι που είχαν προσωπική εμπειρία της ψυχιατρικής βίας, επιλεγμένοι από την "Irren-Offensive" και την ομάδα διοργάνωσης του δικαστηρίου.

Το βίντεο ανέβηκε στο youtube με ελληνικούς υπότιτλους:




Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

"Η τρέλα και το έγκλημα"


Από το εξαμηνιαίο newsletter του κλάδου ψυχιατροδικαστικής της Ε.Ψ.Ε. "Ψυχιατροδικαστική" (Τεύχος 3, Ιούλιος - Δεκέμβριος 2010).

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

"Όχι λουκέτα στα σχολεία μας! Κάτω τα χέρια σας!"


Εδώ και μια βδομάδα το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» παραμένει κλειστό. Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι, στα σπίτια τους οι σπουδαστές, σε αδιέξοδο οι γονείς. Από το 1979 το «Μαργαρίτα» παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση σε νέους και νέες με νοητική υστέρηση. Σήμερα, εκατό σπουδαστές παρακολουθούν τα προγράμματα κατάρτισης και άλλοι τριάντα, απόφοιτοι, υποστηρίζονται στο χώρο της εργασίας τους...


Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε, αλλά τα γράφουν καλύτερα, και μάλιστα με δυο λόγια, οι ίδιοι οι σπουδαστές και οι γονείς τους στο τελευταίο -έκτακτο- τεύχος της Μαργαριτούπολης (το περιοδικό των σπουδαστών του «Μαργαρίτα»). Δυστυχώς, είναι αδύνατο να αναδημοσιευθούν όλα:

Μαριάντζελα, σπουδάστρια στο εργαστήρι γραφειακής στήριξης


Ελλάδα, ώρα μηδέν.

Το « Μαργαρίτα», που τόσα μας έχει προσφέρει, κινδυνεύει να κλείσει, οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ του εδώ και μήνες, αν και δεν πληρώνονται δεν έχουν κάνει καμία έκπτωση στη δουλειά - προσφορά τους. Αλλά ως πόσο; Ο γιος μου, ξυπνώντας κάθε πρωί (είναι αυτιστικός, του είναι δύσκολο να ξεφύγει απ' το πρόγραμμα του) ντύνεται να πάει στο σχολείο. Ως πότε θα είναι κλεισμένος στο σπίτι;
Εδώ βρήκαν οι καθ' ύλην αρμόδιοι να εξασκήσουν τον «ανθρωπισμό τους»; Έχει αφαιρεθεί από κάποιο άλλο παιδί το δικαίωμα της μόρφωσης και της προοπτικής για μια καλύτερη ζωή ή μήπως είναι η αρχή του τέλους γι' αυτά τα παιδιά;

Συνειρμικά, ο Λιαντίνης με το θάνατο του αυτό ήθελε να διαδώσει, ότι δηλαδή πετάτε ό,τι χρήσιμο και δημιουργικό στο σύγχρονο ΚΑΙΑΔΑ !!!

Χ. Μ. και Λ. Ζ., γονείς


Είμαι μαθητής στο εργαστήρι Μαργαρίτα από το 1988. Χάρις σε αυτό έμαθα να κυκλοφορώ, να ψωνίζω, να παίζω υπολογιστές, ζωγραφική, μουσική, χορούς, αυτόνομη διαβίωση γιατί οι γονείς μου έχουν πεθάνει και μένω μόνος μου. Πάω στην εκκλησία και παρακαλώ την παναγίτσα, το κράτος που έκοψε τα χρήματα να κάνει κάτι για μας τα ΑμεΑ και για να πληρώσουν τους δασκάλους μας που κάνουν τόσα για μας.

Γιώργος, σπουδαστής του Μαργαρίτα


Το Μαργαρίτα είναι ένα από τα καλύτερα ειδικά εργαστήρια όπου εκπαιδεύονται εκατό σπουδαστές και έχουν βγει στην ελεύθερη αγορά πάνω από τριάντα.

Η αναλγησία και η αδιαφορία της κυβέρνησης να μην πληρώνει εδώ και πολλούς μήνες τους εκπαιδευτές και να κινδυνεύει το ίδρυμα να κλείσει, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής των γονιών, των σπουδαστών και της κοινωνίας.

Μόνο ο Χίτλερ έκλεινε τα σχολεία των ατόμων με αναπηρία και στη συνέχεια τα οδηγούσε στα κρεματόρια.

Μήπως αυτό θέλει η κυβέρνηση για να απαλλαγεί από την παρουσία τους;

Λ. Ψ., μητέρα 



Το Μαργαρίτα είναι όλη μας η ζωή. Αυτό να το ξέρετε πολύ καλά εσείς οι Πρωθυπουργοί που θέλετε να γίνει το δικό σας. Το Μαργαρίτα δεν πεθαίνει γιατί είναι αθάνατο σχολείο και αντέχει σε χιόνια!

ΌΧΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!

Το Μαργαρίτα έχει πολύτιμη δύναμη και η δύναμη αυτή είναι το δέσιμο μεταξύ των σπουδαστών και των εκπαιδευτών γιατί εμείς είμαστε όλο το χρόνο και τις μέρες μαζί. Είμαστε ένα σώμα, μια ψυχή, ένα μυαλό. Για μας το Μαργαρίτα είναι θρησκεία. Είναι τα πάντα το Μαργαρίτα για μας. Είναι τα πάντα. ΟΧΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Το μέλλον μας είναι το Μαργαρίτα και τώρα εσείς θέλετε να το κλείσετε. Θα κλείσουμε και εμείς τα γραφεία σας και δεν κάνουμε καθόλου πλάκα. Φτάνει πια!

Κατερίνα, σπουδάστρια στο εργαστήρι Υφαντικής

Φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» κλείνει τις πόρτες του


Την Τρίτη 10 Μαΐου και ώρα 12.00, οι Εργαζόμενοι του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», με τη συμμετοχή γονέων και σπουδαστών, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το «Μαργαρίτα» και συμβολικό κλείσιμο της Λ. Πεντέλης, με στόχο την γνωστοποίηση της δραματικής κατάστασης και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας:


Εργαζόμενοι Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»
  Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»  Μεσολογγίου 4-6, 152 36 Ν. Πεντέλη

03-05-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από 32 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» κλείνει τις πόρτες του. Οι εργαζόμενοι προχωράμε σε επίσχεση εργασίας σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών αλλά και να φτάσουν οι φωνές αγωνίας γονιών και σπουδαστών στα αυτιά των υπευθύνων. 

Από τις υποσχέσεις των κρατικών λειτουργών περάσαμε στη φάση του εμπαιγμού με αποτέλεσμα πέρα από τη μη καταβολή ποσού 97.000 ευρώ από την εγκριθείσα από το 2010 κρατική επιχορήγηση,  να μην έχει δοθεί κανένα μέρος της χρηματοδότησης για το τρέχον έτος. Επιβεβαιώνοντας τη ρήση ότι μια κατάσταση είναι απελπιστική αλλά δυστυχώς όχι αρκετά σοβαρή, έχουμε φτάσει στο Μάιο του 2011 χωρίς να γνωρίζουμε το συνολικό ποσό της επιχορήγησης που θα λάβουμε για την κάλυψη των πάγιων - ανελαστικών δαπανών αλλά ούτε καν ποιος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης έχει την ευθύνη διαχείρισης των σχετικών κονδυλίων.

Οι εργαζόμενοι του Μαργαρίτα έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη μορφή κινητοποίησης και μετά από μια σειρά άγονων και άκαρπων επαφών με κάθε λογής «υπεύθυνους» πραγματοποιούμε επίσχεση εργασίας και επιτακτικά διεκδικούμε:

·  Άμεση χρηματοδότηση του φορέα ώστε να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα μας.
·  Εξασφάλιση χρηματοδότησης των Κέντρων για το 2011 προκειμένου να καλύπτονται οι πάγιες δαπάνες, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε..
·  Να μην μετακυλιστεί το οικονομικό βάρος της λειτουργίας των κέντρων στις οικογένειες.
·  Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας, εποπτείας και κοινωνικού ελέγχου με παράλληλη διευθέτηση των ασαφειών του Καλλικράτη.

Οι εργαζόμενοι του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» στηρίζουν την κινητοποίηση της Πέμπτης 5 Μαΐου στην Περιφέρεια Αττικής, που έχει προκηρυχθεί από την Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2108044812 ή στο e-mail: seeeam@eeamargarita.gr

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Mental: A History of the Madhouse

 

Mental: A History of the Madhouse (2010) Documentary which tells the fascinating and poignant story of the closure of Britain's mental asylums. In the post-war period, 150,000 people were hidden away in 120 of these vast Victorian institutions all across the country. Today, most mental patients, or service users as they are now called, live out in the community and the asylums have all but disappeared. Through powerful testimonies from patients, nurses and doctors, the film explores this seismic revolution and what it tells us about society's changing attitudes to mental illness over the last sixty years.


  
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates