Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

μετά από 3 χρόνια και 300 αναρτήσεις...

 

are you angry? are you searching for a better way to live? are you waiting? have you been waiting too long? what holds us back and how to burn the bridges of a culture that taught us to hate and fear and live like cogs in a machine and not like lovers friends and kin.


how can i help but feel depressed, get up in the morning and get dressed, look out the window through rush hour smog ... smoke and drink the world away 'cause what the politicians say won't answer any of my questions like ...


why am i angry? what am i searching for? is there a better way to live? why am i hopeless? have i been waiting too long to strike back against this state of affairs?



Φωτογραφία: Hope and Despair by yuumei (deviant ART)
Μουσική και στίχοι:
Hey Kathleen, Are You Hungry ? by the Defiance, Ohio
 

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση του “Ψυχαργώς”

       



Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναρτήθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο της ομάδας εργασίας για την αναθεώρηση του προγράμματος «Ψυχαργώς 2011-2020»



Παρατηρήσεις και προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dipsy@yyka.gov.gr




                                                                       

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Καταρρέει το κοινωνικό κράτος; Και εσείς τι θα κάνετε κύριε Λοβέρδε;

  

“...δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία, για τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που το κράτος παρέχει, ενώ από το τέλος του 2012 απειλούνται και οι βασικές υποδομές του ελληνικού κοινωνικού κράτους”, δήλωσε στις 9 Δεκέμβρη 2011 ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.



Την ίδια μέρα, το ρεπορτάζ “Austerity drives Greeks into street” στο CNN (αν το προτιμάτε με ελληνικούς υπότιτλους δείτε το στη zougla) μετέφερε εικόνες από τη νέα γενιά αστέγων που ζει στους “δρόμους της απελπισίας” της Ελλάδας, ενώ έγινε αναφορά και στις περικοπές δαπανών για την Υγεία, οι οποίες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες το 2012 !


Ακριβώς την προηγούμενη μέρα, στην ερώτηση: ποιος είναι καλύτερο να είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, σε δημοσκόπηση της Pulse RC για το “Ποντίκι”, ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανιζόταν στην πρώτη θέση.




Πολλά ερωτήματα δημιουργεί η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εφάρμοσε τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα -και μάλιστα από δύο υπουργεία ιδιαίτερης σημασίας για την κοινωνική λειτουργία του κράτους: το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Γιατί ομολογεί τώρα την αποτυχία ο κ. Λοβέρδος, ως μέλος της κυβέρνησης Παπαδήμου; Σίγουρα δεν ανακάλυψε ξαφνικά ότι το κοινωνικό κράτος καταρρέει.

Γιατί επιλέγει να σοκάρει -μια μέρα μετά από τη δημοσκόπηση που του δίνει προβάδισμα για την αρχηγία του κόμματος και δυο μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής των "σοφών" του υπουργείου Υγείας- με την τρομοκρατική φράση: “...απειλούνται οι βασικές υποδομές του ελληνικού κοινωνικού κράτους”;

Για τι ακριβώς μας προετοιμάζει ο κ. Λοβέρδος; Για το δύσκολο έργο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της υγείας, που θα αναλάβει ο ίδιος να φέρει σε πέρας ως καταλληλότερος;
 
                                                 
Μετά από όλα αυτά δείτε τον Γ. Παπανδρέου να λέει ότι “...στόχος είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες και από αυτές κρίνεται...” και διαβάστε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ για το "αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος". Βέβαια, αυτές ήταν δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει δεσμευτεί για το κοινωνικό κράτος, παρά μόνο για την εφαρμογή της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα. Προφανώς, το ίδιο και ο κύριος Λοβέρδος.



Προεκλογική διαφήμιση προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα
                     

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Κινητοποιήσεις εργαζομένων και νοσηλευομένων στο "Δρομοκαϊτειο"

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ 
ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ “ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ”

Ηλεκτροσόκ στην Ψυχική Υγεία

Ένα διογκούμενο χάος έχει δημιουργήσει και στη Ψυχική Υγεία η δήθεν Μεταρρύθμιση του Υπουργού Υγείας. Μέχρι στιγμής έχει διαλύσει δεκάδες κοινοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα (Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, στεγαστικές δομές, δομές απεξάρτησης, κινητές μονάδες) οδηγώντας εκατοντάδες ασθενείς στον Ιδιωτικό Τομέα, στο να αναζητούν υπηρεσίες στα Ψυχιατρεία ή αφήνοντας τους, απλώς, στη μοίρα τους, την ίδια στιγμή που η Οικονομική κρίση τους αποδιοργανώνει και τους αρρωσταίνει ακόμη περισσότερο. Ο Υπουργός Υγείας, βέβαια, συνεχίζει ακάθεκτος και πραγματοποιεί έφοδο και στο στενό πυρήνα των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών, που ούτως ή άλλως ταλανίζονται από χρόνια προβλήματα. Και δεν παρεμβαίνει για να “χτίσει” αλλά για να “γκρεμίσει”. Σειρά έχουν το Δρομοκαίτειο και το Δαφνί.
 
Ακολουθώντας  στρατηγική Διάλυσης  της Ψυχικής Υγείας

- Προσπαθεί να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ανακοινώνει Ίδρυση Κέντρων Ψυχικής Υγείας, ευκαιριακά ή εικονικά, με μηδέν προσλήψεις. Στην ουσία επιθυμεί να διαλύσει ή να αναγκάσει σε συγχώνευση κλινικές οξέων περιστατικών και στεγαστικές Δομές που ήδη υπάρχουν στο Δρομοκαϊτειο, παίρνοντας δεκάδες άτομα από το προσωπικό που δουλεύει σε αυτές. Το αποτέλεσμα θα είναι εφιαλτικό καθώς οι κλινικές θα αναγκαστούν να δουλεύουν με διπλάσιους ασθενείς έως και 60 και 1-2 άτομα προσωπικό.
 
- «Εισβάλει» σε ξενώνα, κάνοντας έξωση σε ασθενείς από το «σπίτι τους» για να κάνει το μισό ξενώνα Μονάδα ΟΚΑΝΑ και στέλνει την εταιρία security του ΟΚΑΝΑ να προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και τους ασθενείς που αντιστέκονται στην εισβολή. Αυτό το αποκαλεί σχεδιασμό αντιναρκωτικής πολιτικής.

- Εκβιάζει γιατρούς και ασθενείς με τα «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια» (ΚΕΝ) για γρήγορα εξιτήρια. Το «μενού θεραπείας» του Υπουργείου για ασθενείς με ψυχιατρική διάγνωση όπως η Ψύχωση, που απαιτεί πολύπλευρη και συνεχή φροντίδα προτείνει ή 20 μέρες «άγριο εγκλεισμό», ή μονοήμερα «φθηνά ηλεκτροσόκ», η θεραπεία στο δρόμο, αλλιώς, οι ασθενείς θα πληρώνουν από τη τσέπη τους.

- Απομακρύνει τους ψυχιατρικούς ασθενείς από τις πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (που όσοι δουλεύουμε στην Ψυχική Υγεία ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουν συνεχή παρακολούθηση) ζητώντας τους να πληρώνουν 5ευρα και μοιραία τους οδηγεί σε υποτροπές και εγκλεισμούς.

-  Από την μία ετοιμάζει «κρεβάτια πολυτελείας» στα Ψυχιατρεία (με 100 ευρώ την ημέρα) για όσους μπορούν και πληρώνουν, θέλοντας να καθιερώσει εισπρακτικές λογικές. Από την άλλη επιδιώκει, με πλάγιους τρόπους, να φτιάξει «κάτω από το χαλί» στα Ψυχιατρεία, δωμάτια- κολαστήρια για κρατουμένους που μέχρι τώρα νοσηλεύονταν, με σεβασμό στα δικαιώματα τους, σε κανονικά δωμάτια με φύλαξη.

- Διώχνει με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, έμπειρο Διοικητικό Προσωπικό από τις Διοικητικές Υπηρεσίες για να απορυθμίσει πλήρως την λειτουργία του Δρομοκαίτειου και να μπορεί μετά ανενόχλητος να συγχωνεύσει, να διαλύσει, να επιδοθεί στο κυνήγι της επιδότησης από το ΕΣΠΑ για να δείξει «ΑΝΑΠΤΥΞΗ», πάνω στα ερείπια των υπηρεσιών που διαλύει. Ταυτόχρονα ετοιμάζει νέες εφεδρείες με δήθεν αξιολογήσεις υπηρεσιών και προσωπικού. 
                                                         
- Επιχειρεί να “βάλει χέρι” στις συντάξεις των χρόνιων ασθενών και να τους βάλει να πληρώνουν με τις συντάξεις τους την παραμονή τους σε στεγαστικές δομές.

- Αφήνει απλήρωτες δεδουλευμένες Υπερωρίες και νυχτέρια όλου του προσωπικού και Δεν πληρώνει όσους ασθενείς απασχολούνται σε επαγγελματικές Δομές. Δεν επιχορηγεί το Δρομοκαϊτειο με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μένουν απλήρωτοι δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία του.

Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς όμως που βιώνουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση, δεν πρόκειται να παραδοθούμε σε τίποτα από αυτά. Θα είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και σε κινητοποιήσεις και μέσα και έξω από το Δρομοκαϊτειο μαζί με κάθε Νοσοκομείο που δέχεται επίθεση. Το Σωματείο Εργαζομένων του Δρομοκαιτείου μαζί με το Σωματείο Νοσηλευομένων Δρομοκαιτείου “Αυτονομία” την Πέμπτη 8/12/2011, θα κάνουμε Στάση Εργασίας 8-12 το πρωί και θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Πύλη του Δρομοκαιτείου. Μαζί θα αποφασίσουμε πως θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί δεν είναι απλώς ανεύθυνοι, είναι και επικίνδυνοι.

            

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Κάλεσμα συμπαράστασης από τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή

     
Εδώ και ένα χρόνο, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις  με υπευθύνους στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν στάθηκε δυνατόν να γίνει κατανοητό το σοβαρό θέμα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα προνοιακά ιδρύματα και τα πάσης φύσης φιλανθρωπικά κέντρα που είναι ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο διάστημα αυτό έγιναν πολλές κινητοποιήσεις, υπομνήματα, ερωτήσεις - επερωτήσεις στη Βουλή, επιστολές της Ομοσπονδίας προς αρμοδίους, δελτία τύπου στα ΜΜΕ, κατατέθηκαν 24.000 υπογραφές στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων όπου αντιμετωπίσαμε υποσχέσεις / κοροϊδίες και τη μόνιμη απροθυμία του “πολυάσχολου” Υπουργού να μας δεχτεί σε συνάντηση.

Μετά από όλα αυτά στις 29 / 11 / 11 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή με τη συμπαράσταση γονέων αλλά και σπουδαστών πραγματοποιήσαμε δυναμική κινητοποίηση με στόχο να δούμε τον Υπουργό. Βρεθήκαμε έξω από το Υπουργείο καλώντας τον επιτέλους να ασχοληθεί με το πρόβλημα των φορέων μας, οι οποίοι θα «εκπνεύσουν» με την εκπνοή του έτους αν δε γίνει κάτι ΤΩΡΑ.

Ο Υπουργός δεν εμφανίστηκε γιατί είχε σοβαρότερη εργασία και καθόλου χρόνο για τα ΑμεΑ και τα προνοιακά που κάνουν 40 χρόνια αυτό που θα έπρεπε να υλοποιεί το κράτος.  Στην προσπάθεια να μας κατευθύνουν προς το Γ.Γ. Πρόνοιας, κ. Κατριβάνο και τον Υφυπουργό, κ. Μπόλαρη αρνηθήκαμε. Εισβάλαμε στο Υπουργείο και απαιτήσαμε να κατέβουν στο αμφιθέατρο και να αντιμετωπίσουν το θυμό και την απελπισία των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς εκπαίδευση αλλά και των εργαζομένων στα ιδρύματα που εργάζονται απλήρωτοι έως και 7 μήνες.

Ο κ. Μπόλαρης με ψυχρό και αδιάφορο ύφος είπε πως περίμενε χρήματα από το Υπ. Οικονομικών τα οποία δεν έφτασαν.  Μας ευχαρίστησε για την πίεση που του ασκήθηκε από εμάς και μας κατεύθυνε προς το Υπ. Οικονομικών. Για άλλη μια φορά αποποιήθηκε των ευθυνών του και συνέχισε τη γνωστή τακτική «από τον έναν στον άλλον». Ο κ. Κατριβάνος μας παρέδωσε 2 ενημερωτικά σημειώματα με ημερομηνίες 24 & 25/11 τα οποία αποτελούν εσωτερική αλληλογραφία (Διεύθυνση ΑμεΑ προς Κατριβάνο, Κατριβάνο προς Μπόλαρη). Μόλις πριν μόνο 1 εβδομάδα διαπίστωσαν ότι τα ΝΠΙΔ αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους αν δεν ενισχυθούν οικονομικά από την επιχορήγηση.

Για το 2011 εκταμιεύτηκε η α΄δόση από τις τέσσερις του έτους και δεν υπάρχουν άλλες πιστώσεις. Ενώ για το 2012 δεν υπάρχει κανένα ποσό προϋπολογισμένο.

Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι ο κύριος υπεύθυνος είναι το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοί του. Ο κος Λοβέρδος, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας οφείλουν να δώσουν άμεση λύση στο αδιέξοδο που δημιούργησαν στο χώρο της πρόνοιας.

Κλιμακώνουμε τις δράσεις μας.

Καλούμε γονείς, φορείς, σωματεία και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να στηρίξουν τους αγώνες μας και να είναι στο πλευρό μας.

Τριήμερη ΑΠΕΡΓΙΑ των εργαζομένων στα Ιδρύματα 6 – 7 – 8   Δεκεμβρίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ στις 8/12 και ώρα 14:00 στο χώρο του ΕΚΑ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου: Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) στις 11 το πρωί. Μετά από την απαράδεκτη στάση που είχαμε από το Υπουργείο την Τρίτη 29/11 συγκεντρωνόμαστε πιο δυναμικά με  απαίτηση να δούμε τον Λοβέρδο.

Τετάρτη  7 Δεκεμβρίου:
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, Λεωφ. Κηφισίας 39 (δίπλα στο HELEXPO, Παράδεισος, Αμαρουσίου) στις 11 το πρωί.  Συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου: Συγκέντρωση στο ΕΚΑ στις 10 πμ - Ανοιχτή συνέλευση όλων των εργαζομένων όλων των σωματείων και Συνέντευξη Τύπου στις 2μμ.


Πάνω από 40 Κέντρα Εκπαίδευσης/Στήριξης/Αποκατάστασης ΑμεΑ που εδώ και δεκαετίες αναπληρώνουν τις κρατικές ελλείψεις με υποδειγματικό τρόπο, τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας.

Σήμερα απειλούνται με κλείσιμο καθώς τα τελευταία χρήματα που έφτασαν από την κρατική και περικομμένη κατά 50% επιχορήγηση ήταν τον Ιούνιο του 2011 και από τότε μας αποκλείουν από κάθε άλλη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους.

Αποτέλεσμα :
  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 4-7 μήνες.
  • Απολύσεις και εργασιακή ανασφάλεια με την απειλή της εργασιακής εφεδρείας, σε χώρους που όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος αλλά υπάρχουν τραγικές ελλείψεις.
Οι φορείς προχωρούν σε περικοπές παρεχόμενων  υπηρεσιών αλλά και σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των ΑμεΑ που αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές με την μορφή δωρεάς για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Πάνω από 15000 οικογένειες ΑμεΑ και εκατοντάδες εργαζόμενοι βιώνουμε μία πρωτοφανή επίθεση τόσο στα εργασιακά μας κεκτημένα όσο και στα δικαιώματά μας  ως πολίτες όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με ληστρικούς νόμους και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Την ίδια τύχη έχουν και οι εργαζόμενοι στους προνοιακούς νηπιακούς σταθμούς που ενώ είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι τους κατευθύνουν από την Περιφέρεια στους Ο.Τ.Α και πάλι πίσω, ενώ κανείς αρμόδιος δεν δείχνει την διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες του. 

Το ίδιο χάος επικρατεί και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων με απολύσεις, συγχωνεύσεις, περικοπές και οφειλές δεδουλευμένων.

Αγνοείται και παραβιάζεται κάθε συνθήκη και κάθε συμφωνία που έχει κατά καιρούς υπογραφεί σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία και τα δικαιώματα των ΑμεΑ ξεκινώντας πάντα από τον πιο αδύναμο κρίκο.

Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χτυπιούνται αλύπητα. 
Η Πρόνοια συνθλίβεται.

Τα μέτρα που διαλύουν την υγεία-πρόνοια, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, δεν έχουν τέλος, αν δεν αντισταθούμε αποφασιστικά.

Η δωρεάν παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα όλων.

Να μη λείψει κανείς. Ο αγώνας μας θα είναι αγώνας διαρκείας μέχρι τη νίκη.
     

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Που είναι ο υπουργός Υγείας;

                                                                                                   
                                                          
    
Κύριε υπουργέ Υγείας,                                        

Παρατηρώ τόσο καιρό στην κορυφή της ιστοσελίδας σας αυτό το: “Που είναι οι χρήστες της υγείας...” και περιμένω να με βρείτε, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτετε. Όμως, επειδή πέρασε αρκετός καιρός (από τις 12.02.2011) και ακόμα περιμένω, σκέφτηκα να σας γράψω δυο λόγια για να μη χάνετε το χρόνο σας ψάχνοντας να με βρείτε.

Καταρχάς, θα ήθελα να σας πω ότι έχετε δίκιο. Είμαι και εγώ ένας από τους χρήστες της υγείας και πληρώνω πολλά χρόνια το ασφαλιστικό μου ταμείο. Είναι αλήθεια ότι καμία κυβέρνηση δεν με ρώτησε αν τα κάνει καλά. Ούτε αν μου αρέσουν οι γιατροί με ρώτησε, ούτε για το σύστημα. Χαίρομαι που εντοπίσατε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα ήταν καλό να ζητούν τη γνώμη μας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις οποίες ακριβοπληρώνουμε.

Πρόσφατα επισκέφθηκα, μετά από πολυήμερη αναμονή, γιατρό στο ΙΚΑ της περιοχής μου. Μου έγραψε μια εξέταση αίματος και μια ακτινογραφία. Για την εξέταση αίματος έπρεπε να κλείσω ραντεβού. Το μήνυμα στο τζάμι του γκισέ ήταν σαφές: “Μόνο 50 ραντεβού την ημέρα”. Ήταν μεσημέρι. Άρα, θα έπρεπε να πάω το επόμενο πρωί και αν ήμουν μέσα στους 50 πρώτους θα έκλεινα το ραντεβού, αλλιώς ...την μεθεπόμενη μέρα. Όσο για την ακτινογραφία, η υπάλληλος με παρέπεμψε στο ΙΚΑ άλλης περιοχής γιατί το μηχάνημα είχε χαλάσει. Η επόμενη δοκιμασία ήταν να πειστεί ο υπάλληλος του ΙΚΑ (της άλλης περιοχής) να μου κλείσει ραντεβού, εφόσον δεν ήταν το υποκατάστημα της περιοχής μου...

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, και αφού κατάφερα να κάνω τις εξετάσεις,  επισκέφθηκα και πάλι τον ίδιο γιατρό. Αυτή τη φορά μου συνέστησε να κάνω μια αξονική τομογραφία. “Στη γραμματεία”, μου είπε ο γιατρός, “θα σας δώσουν τη λίστα με τα συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια”. Μπροστά από τη γραμματεία άνδρες και γυναίκες -ανάμεσά τους μπορεί να ήταν και “ο φουκαράς εβδομήντα οκτώ ετών” ή το “γκαρσόνι που πλήρωνε σαράντα δύο χρόνια”- έδιναν μάχη για ένα κομμάτι χαρτί. Ήταν η λίστα με τα συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια! Το μήνυμα στο τζάμι του γκισέ ήταν και πάλι σαφές: “Δεν υπάρχει χαρτί για φωτοτυπίες”...

Να μη συνεχίσω, κύριε υπουργέ. Απαιτήθηκαν πολύωρες αναμονές, περιπλανήσεις, απουσίες από τη δουλειά μου, για να έχω μια διάγνωση, μετά από δύο μήνες. Και όλα αυτά χωρίς να είμαι στην καλύτερη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε ασθενή.

Παρόμοιες εμπειρίες έχουν όλοι οι χρήστες του συστήματος της υγείας και όποιος το αρνείται προφανώς δεν έχει επισκεφθεί υπηρεσίες υγείας. Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να διηγηθεί πολλές τραγικές ιστορίες, αλλά προτίμησα να περιγράψω μια συνηθισμένη επαφή (ρουτίνας) με το σύστημα υγείας.

“Αυτό πρέπει να αλλάξει”, λέτε. Δεν είναι αρκετό διάστημα το κόμμα σας στην κυβέρνηση και εσείς στο αρμόδιο υπουργείο; Σε ποιόν απευθύνεστε όταν λέτε: “αυτό πρέπει να αλλάξει”; Ποιος θα κάνει κάτι για τις τεράστιες αναμονές, την έλλειψη μηχανημάτων που την αναπληρώνουν τα συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια (με τι κόστος για τους ασφαλισμένους, άραγε;), τα χαλασμένα μηχανήματα, το χαρτί για τις φωτοτυπίες που ...τελείωσε;

Αν εσείς ρωτάτε: “Που είναι οι χρήστες της υγείας;”, να είστε σίγουρος ότι και αυτοί αναρωτιούνται: “Που είναι ο υπουργός υγείας;”, όταν καθημερινά ταλαιπωρούνται στο λαβύρινθο ενός συστήματος που έχει πλέον καταρρεύσει.


ΥΓ 1. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενοι υπουργοί δεν θα μιλάνε για τον “φουκαρά εβδομήντα οκτώ ετών” και το “γκαρσόνι που πλήρωνε σαράντα δύο χρόνια”, γιατί σε λίγα χρόνια, έτσι όπως εξελίσσεται το σύστημα υγείας – πρόνοιας - συνταξιοδότησης, οι παραπάνω θα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

ΥΓ 2. Μια που είπα για είδος προς εξαφάνιση, να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τον υπουργό υγείας για τη συγκινητική φιλανθρωπική πράξη του (τώρα που πλησιάζουν τα χριστούγεννα) να καταβάλει τα δεδουλευμένα των καλοκαιρινών μηνών στους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, ώστε να μπορούν και αυτοί να πληρώσουν τα χαράτσια τους.

ΥΓ 3. Οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή, που παραμένουν επτά μήνες απλήρωτοι, μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες για χαρατσοδάνειο. Μπορεί η κυβέρνηση να μην πληρώνει τα δεδουλευμένα, αλλά απαιτεί “συνέπεια στις υποχρεώσεις”.
    
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates