Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Καταγγελία της Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α. για την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την Ε.Π.Α.Ψ.Υ.


Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.) καταγγέλλει την άδικη απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, επιστημονικού υπευθύνου του Κοινοτικού Σπιτιού «ΘΕΤΙΣ», από την Διοίκηση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.).

Ο κ. Βασιλικόπουλος ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του Κοινοτικού Σπιτιού «ΘΕΤΙΣ» τα τελευταία 14 χρόνια, με σπουδαία δείγματα γραφής στον χώρο της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ωστόσο, η Διοίκηση του Ε.Π.Α.Ψ.Υ. προτίμησε να χάσει έναν πολύτιμο συνεργάτη προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για τη λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας. 

Η απόλυση του συναδέλφου που αρνήθηκε να παρακρατείται μέρος των επιδομάτων και των συντάξεων των εξυπηρετούμενων για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των μονάδων ψυχικής υγείας, καταδεικνύει για μία ακόμα φορά την επίθεσή που δέχονται τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Κ.Σ. «Η Θέτις», «εξαιτίας της πολυετούς υποχρηματοδότησης, οι ένοικοι καλύπτουν με τα επιδόματα και τις συντάξεις τις ατομικές τους ανάγκες...» και η προτεινόμενη παρακράτηση θα υποβάθμιζε περαιτέρω την ποιότητα ζωής των ενοίκων. 

Ο συνάδελφος Αχιλλέας Βασιλικόπουλος υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ψυχικά ασθενών όπως όφειλε να κάνει και το πλήρωσε με την απόλυσή του, η οποία έγινε με συνοπτικές διαδικασίες. 

Σε μια κοινωνία όπου μαστίζεται κυριολεκτικά από χιλιάδες κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα, οι δομές ψυχικής υγείας και πρόνοιας πρέπει να είναι ευέλικτες και ανοιχτές στην κοινότητα και στους πολίτες δρώντας υποστηρικτικά κι όχι «ληστρικά». 

Ως Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α. στηρίζουμε τις ενέργειες των εργαζομένων του Κ.Σ. «Η Θέτις» και του σωματείου ΣΕΨΑΕΚΟ και θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας με όποιο τρόπο μας υποδείξετε. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

Την παρέμβαση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ ως εποπτεύουσα αρχή, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες αυθαιρεσίες των Διοικήσεων εις βάρος όλων των εργαζομένων. 

Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δομών Ψυχικής Υγείας - Ειδικής Αγωγής - Πρόνοιας. 

ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Η απάντηση της ΕΠΑΨΥ για την απόλυση του Α. Βασιλικόπουλου


Πολλές δικαιολογίες είναι πάντα λιγότερο πειστικές από μία, είχε πει ο Aldοus Huxley, και το αποδεικνύει η επιστολή που ακολουθεί με την οποία η ΕΠΑΨΥ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα:


Σχετικά με την απόλυση του Α. Βασιλικόπουλου 

Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες ένα θέατρο του παραλόγου σχετικά με την απομάκρυνση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την θέση του Επιστημονικά Υπευθύνου του Κοινοτικού σπιτιού «Θέτις». Προς σεβασμό σ’ όλα τ’ άτομα που δέχονται υπηρεσίες από την ΕΠΑΨΥ και τους υπόλοιπους εργαζομένους της απαιτούμε να σταματήσει η διαστρέβλωση που υποκινεί συκοφαντίες και ανώνυμη λασπολογία. Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που ακολούθησαν ανακοινώσεις εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας σχετικά με την απόλυση του κ. Α. Βασιλικόπουλου από την πλευρά της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. δηλώνουμε τα ακόλουθα: 

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Έχει την ευθύνη 17 δομών Ψυχικής Υγείας. Το έργο της έχει αναγνωριστεί και υποστηρίζεται επίσημα τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από Συλλόγους Οικογενειών για την ψυχική υγεία, Δημοτικές Αρχές ανά την Ελλάδα, εκπροσώπους κοινωνικών τοπικών συλλόγων, διεθνών επιστημονικών εταιρειών κ.α. Όλοι χειραγωγούμενοι και παραπλανημένοι; 

Παρ’ όλες της προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτήν την προπαγανδιστική εκστρατεία σπίλωσης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. προκειμένου να συσκοτιστούν οι πραγματικές σχέσεις και οι αιτίες που οδήγησαν την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στην απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, αυτές δεν μπορούν και να εξαφανιστούν. 

Στο τέλος του 2010 η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας (Δ.Ψ.Υ.) και της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) ανέλαβε την επιστημονική και διοικητική ευθύνη 3 κοινοτικών σπιτιών/ ξενώνων και 2 προστατευόμενων διαμερισμάτων, καθώς η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αδυνατούσε να τις διαχειριστεί. Από τους 45 εργαζόμενους των δομών αυτών που αναλάβαμε σε πολύ σύντομο χρόνο και με άπειρες γραφειοκρατικές δυσκολίες, η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. έλυσε τη συνεργασία έπειτα από 12 μήνες μόνο με μία ψυχολόγο (λόγω συμφωνίας για υπερβολική αμοιβή με την προηγούμενη διοίκηση) και με τον κ. Βασιλικόπουλο. Κατά την διάρκεια των 16 μηνών που λειτουργούμε τις δομές αυτές, όλοι οι εργαζόμενοί τους έχουν συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας, σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ξένους εμπειρογνώμονες και σε διάφορες άλλες δράσεις και προγράμματα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Ο κ. Βασιλικόπουλος στάλθηκε με πρόταση του κ. Στυλιανίδη σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Τεργέστη. Αυτό είναι το κλίμα επιβολής και εκφοβισμού; Η αλήθεια είναι ότι προχωρήσαμε στην διακοπή της συνεργασίας με τον κ. Βασιλικόπουλο, καθώς επί 16 μήνες υπήρχε μόνιμο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ της δομής «Θέτις» και της διοίκησης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και αδυναμία της δομής να λειτουργήσει ως μέρος ενός οργανισμού, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στην επιλεκτική μεταφορά των μηνυμάτων της διοίκησης από τον κ. Βασιλικόπουλο προς το προσωπικό της δομής και στην αντικειμενική αδυναμία του να βοηθήσει ώστε να λειτουργήσει η δομή σύμφωνα με τα πρότυπά μας. Και βεβαίως η δεκαετής εμπειρία του κ. Βασιλικόπουλου στον χώρο, δεν μπορεί να αναιρέσει την έλλειψη επιστημονικής του κατάρτισης, αφού έχει κάνει σπουδές φυσιοθεραπευτή και όχι ψυχολόγου, γεγονός που εξηγεί και την εμμονή του να λειτουργεί η δομή αυτόνομα, ώστε να συγκαλύπτονται οι ελλείψεις. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις του ιδίου και των εργαζομένων της δομής με την διοίκηση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. με διάφορες θεματικές, κατά την διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε από κοινού το πρόβλημα (χωρίς όμως ο ίδιος να αναγνωρίζει καμία προσωπική ευθύνη και χωρίς να προτείνει κανένα τρόπο υπέρβασής του) και έγιναν προτάσεις και δόθηκαν συστάσεις, ο κ. Βασιλικόπουλος όχι μόνον δεν έκανε καμία προσπάθεια να τις ακολουθήσει προς επίλυση του προβλήματος, αλλά τις τορπίλιζε και η απομάκρυνσή του από την δομή ήταν πλέον μονόδρομος. 

Αυτή είναι η αλήθεια και η προσπάθεια απόδοσης της απομάκρυνσής του δήθεν στην έκφραση της αντίρρησής του τον Φεβρουάριο 2012 στην πρόταση της διοίκησης για κάλυψη ατομικών αναγκών από τα επιδόματα και τις συντάξεις των ενοίκων (που τελικά αποσύρθηκε από την διοίκηση) δεν έχει καμία βάση και γίνεται εκ του πονηρού. Σημειωτέον ότι η πρόταση έγινε δημοσίως, ενώπιον των Επιστημονικά Υπευθύνων και λοιπών εργαζομένων και ήταν ένα από τα πολλά σχέδια που επεξεργάστηκε η διοίκηση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και συζήτησε με τους εργαζόμενους, ενόψει της περικοπής του 55% της χρηματοδότησης και τον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών όπως διατροφής, θέρμανσης κλπ. των ενοίκων και επιστροφής τους στα άσυλα, τα δε άλλα σχέδια ήταν περικοπή μισθών, περικοπή προσωπικού, συγχώνευση ή κλείσιμο συγκεκριμένων δομών, μείωση ενοικίων κλπ. Ούτε ήταν ο κ. Βασιλικόπουλος ο μόνος που εξέφρασε την αντίρρησή του για την πρόταση αυτή. Τουλάχιστον άλλοι τρεις Επιστημονικά Υπεύθυνοι και αρκετοί εργαζόμενοι διαφώνησαν με τη δυνατότητα και νομιμότητα της πρότασης και παρόλα αυτά εξακολουθούν να εργάζονται στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και ευελπιστούμε ότι θα συνεργάζονται μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα. Ο κ. Βασιλικόπουλος προσπαθεί να συγκαλύψει τις επιστημονικές του ελλείψεις και την αποτυχία του, υποκινώντας συκοφάντες και ρίχνοντας λάσπη στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ., ενός οργανισμού με αναμφισβήτητα μεγάλη ιστορία και διαδρομή στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Εκτός και εάν πραγματικά πιστεύει, αυτός και οι υποστηρικτές του ότι αυτοί είναι που αγωνίστηκαν για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και ότι αυτοί έχουν το αποκλειστικό copyright στο σύνθημα «όχι στο κλείσιμο των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης». 

Αλλά εμείς δε θα σταματήσουμε τον αγώνα που δίνουμε χρόνια τώρα σε επιστημονικό, θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό και επικοινωνιακό επίπεδο (κι όχι σε συνδικαλιστικό όπως οι συκοφάντες μας) σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη συνέχιση της λειτουργίας και την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά νομικές και θεσμικές ευθύνες και ελεγχόμενοι για περισσότερα από 1850 άτομα που δέχονται υπηρεσίες ανά έτος από την ΕΠΑΨΥ και 210 εργαζόμενους, αναπτύσσοντας συνεργασίες και δράσεις και καταθέτοντας προτάσεις. Η λασπολογία, η διαστρέβλωση μιας διαφωνίας, η ιδεολογικοποίηση μίας σύγκρουσης, με δυο λόγια η κουλτούρα των άκρων οδηγεί στην ήττα της σκέψης και την πλήρη παραμόρφωση της πραγματικότητας. 

Προς απογοήτευση όλων αυτών που επισταμένα ηρωοποιούν πρόσωπα πετώντας λάσπη σε οτιδήποτε διαφοροποιείται, δηλώνουμε ότι όλοι εμείς που εργαζόμαστε στις γραμμές ενός οργανισμού με μεγάλη ιστορία και διαδρομή στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση δεν συμφωνούμε με τις θέσεις που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο αλλά και στον τύπο χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο όχι μόνο ψευδές και παραπλανητικό αλλά και διατυπωμένο εκ του πονηρού για την συστηματική έκθεση και προσβολή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. 

Οι αγκυλώσεις, η προκατάληψη και ο καλυμμένος αυταρχισμός ανήκουν σε άλλες εποχές. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που δημιουργικά κάνουμε εδώ και 25 χρόνια: Την ανανέωση του λόγου και της πρακτικής της κοινωνικής ψυχιατρικής και την σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικά προβλήματα. 

Το ΔΣ της ΕΠΑΨΥ


Τα κείμενα διαμαρτυρίας για την απόλυση του Α. Βασιλικόπουλου:
 

Δελτίο τύπου των εργαζομένων στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις" 

Διαμαρτυρία πρώην εργαζομένων στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις"

Καταγγελία για την απόλυση από το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) 

Καταγγελία για την απόλυση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ)

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιτροπής (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής 
 

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Διαμαρτυρία πρώην εργαζομένων στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις" για την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την ΕΠΑΨΥ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ «Η ΘΕΤΙΣ» 

Ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” επί δεκατέσσερα χρόνια, εκ των οποίων τα έντεκα ως επιστημονικά υπεύθυνος, απολύθηκε από την ΕΠΑΨΥ για λόγους “χημείας” στις 10 Απριλίου 2012. Όλοι εμείς οι επί σειρά ετών εργαζόμενοι στο “Θέτις” νιώθουμε την ηθική υποχρέωση απέναντι στον κο Βασιλικόπουλο και τους ενοίκους του “Θέτις”, να καταθέσουμε δημοσίως την εμπειρία μας από την συνεργασία μας μαζί του στη λειτουργία του Ξενώνα και την άποψή μας για την απόλυσή του. 

Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβρη του 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και από τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.). 

Εμείς, που εργαστήκαμε για αρκετά χρόνια και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στο “Θέτις”, και συνεργαστήκαμε με τον κο Βασιλικόπουλο, διαβεβαιώνουμε διαχρονικά την υποδειγματική λειτουργία του Ξενώνα, η οποία ήταν πάντα πρωτοπόρα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα των ενοίκων. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” έχει λειτουργήσει ως χώρος εκπαίδευσης φοιτητών, εθελοντών και νέων επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά / Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Φορείς Ψυχικής Υγείας (Κρατικούς και Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα). 

Η συνεργασία μας με τον κο Βασιλικόπουλο υπήρξε πολύτιμη, καθώς ο ίδιος, με χρόνια εμπειρίας στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, μας εκπαίδευσε και μας εμφύσησε μια κουλτούρα για το κίνημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Είχαμε ως μέλη της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας όχι μόνο το περιθώριο αλλά και την ενθάρρυνση να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και να συν-διαμορφώνουμε τον τρόπο λειτουργίας του Ξενώνα, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες και την εξέλιξη των ενοίκων του. Μέσα από την εμπειρία της δουλειάς μας στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” αναγνωρίσαμε και εμείς ότι ο τρόπος λειτουργίας μιας κοινοτικής δομής αποτελεί μια δυναμική πορεία εξέλιξης που συν-διαμορφώνεται από θεραπευτές και θεραπευόμενους και δεν μπορεί να περιορίζεται στην κάθετη ιεραρχία ή/και σε “άκαμπτους” κανόνες. 

Για τους παραπάνω λόγους: 

Καταδικάζουμε την απόλυσή του. 

Υποστηρίζουμε την συνέχιση του έργου του. 

Στηρίζουμε τους συναδέλφους του Κοινοτικού Σπιτιού "Η Θέτις". 

Καλούμε τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως εποπτεύουσα αρχή, να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, να εξασφαλιστεί η συνέχεια του σημαντικού έργου του Κοινοτικού Σπιτιού «Η Θέτις» και να προστατεύσει το χώρο από παρόμοιες ενέργειες. 

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ «Η ΘΕΤΙΣ» 

Δεμέναγα Μαριάντζελα, ψυχολόγος, εικαστική θεραπεύτρια
Κωστάκη Χάρις, κοινωνική λειτουργός 
Λαΐου Χαρά, εργοθεραπεύτρια 
Μαραγκίδη Μαρία, ψυχολόγος, πρώην υπεύθυνη ΚΣ “Η Θέτις” 
Μαρκάκη Αθηνά, ψυχολόγος – επισκέπτρια υγείας 
Μπόγρη Μαίρη, γενικών καθηκόντων 
Παλαιολόγου Δημήτρης, κοινωνικός φροντιστής 
Πάντας Φώτης, νοσηλευτής 
Ρωμανού Όλγα, ψυχολόγος 
Σέρρας Διονύσης, ψυχολόγος 
Σπάλα Κωνσταντίνα, κοινωνική λειτουργός 
Σουβαλίδου Σία, ψυχολόγος 
Στουργιώτη Δήμητρα, ψυχολόγος 
Τριανταφυλλίδου Σοφία, κοινωνική λειτουργός 
Τρομπούκης Παναγιώτης, φροντιστής 
Τσιώνη Μάρθα, ψυχολόγος 
Φιλίνδρα Ράνια, ψυχολόγος 
Χουλιάρας Δημήτρης, νοσηλευτής 
Χούτας Γιώργος, νοσηλευτής 
23.04.2012

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι εργαζόμενοι στο "Θέτις" για την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την ΕΠΑΨΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ "ΘΕΤΙΣ"
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, 
είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- 
από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει 
ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες. 
Μαχάτμα Γκάντι

Ό,τι χτίζεται με κόπο, δεν γκρεμίζεται με διοικητικές αποφάσεις! 

Η αιφνίδια απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, επιστημονικά υπεύθυνου του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), στις 10 Απριλίου 2012, παραμένει ακατανόητη και άδικη για όλους εμάς που γνωρίζουμε τη δράση, το έργο και την προσφορά του στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. 

Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” (Ξενώνας – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης), λειτουργεί από το 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, και παρέχει στέγη, φροντίδα και υποστήριξη σε δώδεκα άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, δύο εκ των οποίων διαμένουν πλέον σε προστατευόμενο διαμέρισμα. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουν ανάλογες κοινοτικές δομές. 

Από τον περασμένο χρόνο, όπου η ΕΠΑΨΥ ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, αιφνίδιες διοικητικές αποφάσεις, όπως η μη ανανέωση της σύμβασης της ψυχολόγου και η διακοπή των εποπτικών συναντήσεων της ομάδας εργαζομένων, έχουν διαταράξει τη λειτουργία της δομής. 

Η αυθαιρεσία των “διοικητικών αποφάσεων” κορυφώθηκε όταν η διοίκηση της ΕΠΑΨΥ ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων, έτσι ώστε να παρακρατηθεί μέρος των επιδομάτων και συντάξεων των εξυπηρετούμενων για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των Μονάδων. Με την παραπάνω πρόταση ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος διαφώνησε ανοιχτά, αφενός γιατί αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των ενοίκων των δομών -θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πολυετούς υποχρηματοδότησης, οι ένοικοι καλύπτουν με τα επιδόματα και τις συντάξεις τις ατομικές τους ανάγκες- και αφετέρου γιατί η παρακράτηση ήταν παράνομη! 

Έκτοτε, οι πιέσεις της διοίκησης προς τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο ήταν συχνές και έντονες. Ωστόσο, όταν ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος ανέπτυξε τα επιχειρήματά του για το θέμα της παρακράτησης επιδομάτων και συντάξεων, σε θεσμική συνάντηση του φορέα (διοίκησης και εργαζομένων), η διοίκηση αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή της, αναγνωρίζοντας ότι είναι παράνομη. Στην ίδια συνάντηση ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΠΑΨΥ, Στέλιος Στυλιανίδης, προφανώς ενοχλημένος από τη διαφωνία των εργαζομένων του Κοινοτικού Σπιτιού και θέλοντας να δείξει ότι όσοι διαφωνούν με τις διοικητικές αποφάσεις “δεν χωράνε” στην ΕΠΑΨΥ, πρότεινε στους ίδιους να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού. 

Το επόμενο διάστημα, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο χώρο του Κοινοτικού Σπιτιού, στις οποίες οι εργαζόμενοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η διοίκηση επιθυμεί να βελτιωθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. 

Όμως, μόλις δύο εβδομάδες μετά από την παραπάνω διαβεβαίωση, ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος κλήθηκε να παρουσιαστεί στα γραφεία της ΕΠΑΨΥ όπου του ανακοινώθηκε η απόλυσή του με την αιτιολογία ότι δεν “ταιριάζει η χημεία” (!), χωρίς να δοθεί ούτε το ελάχιστο χρονικό διάστημα για τον αποχωρισμό με τους ενοίκους και το “πέρασμα” της δουλειάς στον νέο υπεύθυνο. 

Θεωρώντας άδικη και εκδικητική την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, ο οποίος εργαζόταν επί 14 χρόνια στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις”, μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε διαφορετική άποψη από αυτή της διοίκησης της ΕΠΑΨΥ, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας και ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Κοινοτικού Σπιτιού καθώς και να προστατευθεί ο χώρος από παρόμοιες αυθαίρετες αποφάσεις και συμπεριφορές εις βάρος των συναδέλφων μας. 

Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται και να τιμωρούνται με απολύσεις συνάδελφοι που εκφράζουν την άποψή τους και αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. 

Το γεγονός ότι φορείς ψυχικής υγείας, που με κάθε ευκαιρία διακηρύττουν το ενδιαφέρον τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ανέχονται ούτε καν τις διαφορετικές απόψεις είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να ανησυχήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. 

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΤΙΣ 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΖΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΥ 
ΛΙΛΙΑΝ ΤΣΑΚΙΡΗ 
ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ 
ΜΑΡΙΑ ΚΥΒΕΤΟΥ 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΛΥΤΑΡΙΑ 
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΖΑΛΑΣ 
ΠΑΥΛΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ 
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΚΟΛΥΡΗ

Καταγγελία για τη σκανδαλώδη απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την ΕΠΑΨΥ


Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών 
και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο) 

Αθήνα, 19 Απριλίου 2012 

Καταγγελία για τη σκανδαλώδη απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου 

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, 10 Απριλίου 2012 ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος, υπεύθυνος του Ξενώνα «ΘΕΤΙΣ»*, μετά από 14 χρόνια υπηρεσίας του στον ίδιο Ξενώνα, απολύθηκε από τη Διοίκηση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η οποία είχε αναλάβει τον παραπάνω Ξενώνα -και δύο ακόμα- όταν η ΕΨΥΠΕ αποφάσισε να μην έχει πια την ευθύνη τους. Ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι δεν ταιριάζει η χημεία ανάμεσα στον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο και τη Διοίκηση της ΕΠΑΨΥ, παρότι η εν λόγω Διοίκηση αναγνώρισε ότι ο συνάδελφος εκτελούσε τα καθήκοντά του με σεβασμό και συνέπεια. 

Η αναγνώριση των ποιοτικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών του συναδέλφου από όλους τους συνεργάτες του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου όλα αυτά τα χρόνια αλλά και η αποδοχή του από τους ενοίκους του Ξενώνα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σημαντική του προσφορά στην ψυχική υγεία και την επίτευξη των πραγματικών σκοπών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τα 14 χρόνια της παραμονής του στον ίδιο χώρο, παρόλα τα προβλήματα, είναι η απόδειξη της προσήλωσης του σ’ αυτή τη δουλειά. Η συμμετοχή του σε κάθε δράση για τη διεκδίκηση της συνέχισης της ποιοτικής λειτουργίας των δομών είναι αξιοσημείωτη επίσης. 

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, ήρθε σε ρήξη με τη διοίκηση της ΕΠΑΨΥ, όταν διαφώνησε ανοιχτά στην πρόταση που έγινε στους υπευθύνους όλων των δομών της ΕΠΑΨΥ να παρακρατηθεί μέρος των επιδομάτων και συντάξεων των εξυπηρετούμενων για να καλυφθεί μέρος των λειτουργικών δαπανών. Ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος διαφώνησε αφενός γιατί αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των ενοίκων των δομών -θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πολυετούς υποχρηματοδότησης, οι ένοικοι καλύπτουν με τα επιδόματα και τις συντάξεις τις ατομικές τους ανάγκες- και αφετέρου γιατί η παρακράτηση ήταν παράνομη! Δυστυχώς, πλέον όπως και με μια σειρά άλλων μέτρων, το παράνομο και το ανήθικο έγινε νόμος του κράτους. Όταν, λοιπόν, η διοίκηση θα μπορούσε νόμιμα να παίρνει από τις συντάξεις των ασθενών τότε επέλεξε να απολύσει και τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο, έχοντας καλυμμένα τα νώτα της. 

Ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος δε δίσταζε να εκφράσει τη γνώμη του μέσα στην ΕΠΑΨΥ, όπου δεν ευνοείται κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα η φιλοσοφία της Εταιρίας είναι να υπακούουν όλοι στις επιταγές και τις αποφάσεις της διοίκησης ακόμα κι αν αυτή δεν υπηρετεί τους ασθενείς, ακόμα και αν αυτή δεν λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει δημιουργήσει. Σε έναν φορέα-δομή που λειτουργεί στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα και την ίδια αξίωση να συνδιαμορφώνουν τους κανόνες και τη λειτουργία του χώρου και χαίρουν της ελευθερίας έκφρασης. 

Οι στεγαστικές δομές δεν ανήκουν στις διοικήσεις αλλά στην κοινωνία, στους ασθενείς και τους λειτουργούς τους. Στην προκειμένη περίπτωση η αυθαιρεσία της διοίκησης να απολύσει έναν τόσο έμπειρο, αξιόλογο και αξιόπιστο λειτουργό- επαγγελματία είναι σκανδαλώδης. Το να μην ταιριάζει η χημεία τους δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να απολύουν και να στερούν από το «ΘΕΤΙΣ» και τους ασθενείς ένα τόσο σημαντικό για το χώρο συνάδελφο. Η προσωπική εμπάθεια των ανθρώπων της Διοίκησης για τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο, δεν τους άφησε το περιθώριο να προβλέψουν ένα χρονικό διάστημα προκειμένου ο συνάδελφος να αποχαιρετήσει ενοίκους και συνεργάτες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον Ξενώνα και τους ασθενείς, αδιαφορώντας για την αποσταθεροποίηση της θεραπευτικής λειτουργίας. Αν ρωτούσαν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο «ΘΕΤΙΣ» τη γνώμη τους για την απόλυση αυτή θα άκουγαν ένα βροντερό όχι, γι’ αυτό υποθέτουμε δε ρώτησαν. Έδειξαν τα δόντια τους και μέσα από την παραδειγματική απόλυση δίνουν το μήνυμα σε όσους σκοπεύουν να διαφωνήσουν με την απόλυτη διοίκηση. 

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Δίκτυο «ΑΡΓΩΣ» να πάρουν θέση για την απόλυση αυτή και να την εκφράσουν δημόσια. 

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό μέσο που διαθέτει αλλά και θα δημοσιοποιήσει τη σκανδαλώδη απόλυση που συνιστά συνδικαλιστική δίωξη, του μέλους του, Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, και θα μαχηθεί μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, συλλόγους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών και των εργαζομένων. 

Για το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ 

Η Πρόεδρος, Αγγελική Συλλιγαρδάκη 
Ο Γραμματέας, Δημήτρης Ταγκλής 


*Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” (Ξενώνας – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης), λειτουργεί από το 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, και παρέχει στέγη, φροντίδα και υποστήριξη σε δώδεκα άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, δύο εκ των οποίων διαμένουν πλέον σε Προστατευόμενο Διαμέρισμα. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουν ανάλογες κοινοτικές δομές.


Άλλα κείμενα διαμαρτυρίας για την απόλυση του Αχ. Βασιλικόπουλου:

Δελτίο τύπου των εργαζομένων στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις"

Διαμαρτυρία πρώην εργαζομένων στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις"

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Καταγγελία για την απόλυση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ)

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιτροπής (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής
  

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Κοινωνική Εργασία (στην περίοδο) της Λιτότητας




Με αφορμή το 7ο συνέδριο του SWAN στην Μ. Βρετανία τον Μάρτιο του 2012 αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης της Κοινωνικής Εργασίας δημιουργήθηκε ένα βίντεο με τίτλο “Ελλάδα 2012: Κοινωνική Εργασία (στην περίοδο) της Λιτότητας”.

Το βίντεο αποτελεί μία προσπάθεια να ακουστεί και να αναδειχθεί η “φωνή” των κοινωνικών λειτουργών που βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουμε τόσο οι κοινωνικοί λειτουργοί όσο και οι εξυπηρετούμενοι αλλά και ο λαός συνολικά, στην Ελλάδα των περικοπών, της φτώχειας και της καταστολής ιδιαίτερα μετά την είσοδο του ΔΝΤ στην χώρα όπου με την συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης εφαρμόζονται οι πλέον σκληρές πολιτικές που όλοι βιώνουμε…

Παράλληλα μέσα από το συγκεκριμένο βίντεο επιδιώκεται η ανάδειξη των εστιών αντίστασης και αλληλεγγύης στον Ελλαδικό χώρο.

(σημείωση: το βίντεο είναι στα ελληνικά εκτός από το εισαγωγικό κείμενο και τους τίτλους τέλους)

Πηγή: Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών 

  
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates