Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Επιλεκτική μνήμη

  
Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας στην Κρήτη άλλαξε. Το ψυχιατρείο Χανίων -το μόνο ψυχιατρείο που έκλεισε- αποτελεί παρελθόν. Στην Κρήτη μια ολόκληρη περιφέρεια λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια χωρίς ούτε μια κλίνη στο ψυχιατρείο.

Ενα δίκτυο κοινοτικών δομών και δράσεων ανά τομέα, το οποίο ασφαλώς πρέπει να επεκταθεί, συμπληρωθεί και ολοκληρωθεί, πρέπει να αντικαταστήσει αυτά που το άσυλο προσέφερε ως «θεραπεία».

Στην Κρήτη ξεκινήσαμε απ’ την τομεοποίηση. Τη θεωρούμε ως αρχή και προϋπόθεση της μεταρρύθμισης. Κάθε νομός με τις δομές του δίδει φροντίδα στους ασθενείς που τη ζητούν, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς παραπομπές. Την τομεοποίηση όχι ως μια απλή διοικητική ρύθμιση, αλλά σαν μια άλλη ψυχιατρική. Μια ψυχιατρική όχι της επιλογής των περιστατικών, της παραπομπής και εντέλει της εγκατάλειψης, αλλά μια ψυχιατρική της ευθύνης και της προσφοράς στον άρρωστο, στον κάθε άρρωστο.

Στην Κρήτη δεν δοκιμάστηκε μόνο η περίπτωση των Χανίων. Δοκιμάστηκε η πραγμάτωση μιας ψυχιατρικής ριζοσπαστικής, ανοιχτής, χωρίς περιορισμούς, στιγματιστικές διαγνώσεις και καταπάτηση δικαιωμάτων. Μια ψυχιατρική χωρίς ψυχιατρείο, χωρίς βία, εγκλεισμούς, μεταγωγές.

Αυτό που έγινε στην Κρήτη έχει μεγάλη αξία για τη θεωρία

Αφού σε μια ολόκληρη περιφέρεια το σύστημα λειτουργεί χωρίς ψυχιατρείο αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και αλλού, παντού. Διάφορα στερεότυπα της ψυχιατρικής για χρονιότητα, ανίατο, επικινδυνότητα, κατερρίφθησαν. Διότι το ουσιαστικό διακύβευμα της μεταρρύθμισης δεν είναι τα κτήρια και οι υποδομές. Είναι η αλλαγή του ψυχιατρικού σκέπτεσθαι και του ψυχιατρικού πράττειν. Είναι η αλλαγή του ψυχιατρικού παραδείγματος, του επιστημονικού υποδείγματος. Χωρίς στερεότυπα, δοξασίες και κοινωνικές προκαταλήψεις. Χωρίς διαμεσολαβήσεις για την «κοινωνική προσαρμογή» των παρεκκλινόντων. Η ψυχιατρική πρέπει να πετάξει τα στερεότυπα και να ασκείται στο ανοιχτό πεδίο της κοινότητας σε πλαίσια ελευθερίας. Μόνον αν αναλάβει ο ασθενής την κοινωνική κα υπαρξιακή του ευθύνη μπορεί να θεραπευτεί. Η ψυχιατρική των απαγορεύσεων και των κανονιστικών αρχών επισημαίνει στον άνθρωπο που πάσχει το ανεύθυνο, το ακαταλόγιστο, το επικίνδυνο. Κινείται έτσι αντικειμενικά προς την κατεύθυνση της μη θεραπείας.

Η ψυχιατρική πριν γίνει πρόβλημα πόρων είναι πρόβλημα ψυχιατρικής κουλτούρας. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη μιας άλλης «οικονομίας» του μυαλού εμείς οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Και επειδή εμείς οι ψυχίατροι είμαστε φυλακισμένοι στις επιστημονικές μας «βεβαιότητες» και τα στερεότυπα μας, δεν μας αρκούν όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την υπεροχή του νέου μοντέλου, αλλά μερικοί από μας επιμένουμε στην ακαμψία και στην ασφάλεια του Ασύλου.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι σε μια σύσκεψη για τις εγκαταστάσεις του πρώην ψυχιατρείου στην περιφέρεια έπεσε πρόταση και μάλιστα από επαγγελματία ψυχικής υγείας, να επανέλθουν οι ασθενείς που ήδη κατοικούν εδώ και χρόνια σε ξενώνες στην πόλη, σε κτήρια του παλιού ψυχιατρείου; Στην ουσία είναι μια κεκαλυμμένη πρόταση επαναλειτουργίας του ψυχιατρείου.

Αυτό όμως δεν θα γίνει ποτέ, πέραν του ότι υπάρχουν συνέπειες και κυρώσεις, αν γίνει κάτι τέτοιο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά διότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που για δυο και πλέον δεκαετίες δούλεψαν επίπονα, επίμονα και ψυχοφθόρα για να γίνει αυτό που έγινε.

Αλλά και διότι υπάρχουν οι ίδιοι οι έγκλειστοι του πρώην ψυχιατρείου, που μόνον αυτοί μπορούν να αφηγηθούν αυθεντικά και γνήσια την ιστορία του ψυχιατρείου και τη βαρβαρότητά του. Όποιος επαναφέρει τέτοιες προτάσεις ας πάει πρώτα να τους κοιτάξει στα μάτια.

Αυτοί μόνον μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις του παλιού με το καινούργιο, αυτοί μόνον μπορούν να αφηγηθούν το αφόρητο παρελθόν, τις οιμωγές και τους αποτρόπαιους κρότους, αλλά και σ’ αυτών το βλέμμα μπορεί κανείς να δει την ελπίδα και το μέλλον.

Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθει κανείς σε τέτοιο θέμα και προσδοκώ παρόμοιες προτάσεις να μην συζητιούνται στα σοβαρά από επίσημους φορείς.

Γ. Κοκκινάκος

(το κείμενο αναδημοσιεύθηκε στο www.psyspirosi.gr από τα Χανιώτικα Νέα)


Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κατήγγειλαν και απειλούνται !

 
του Βασίλη Βενιζέλου,
από το protagon.gr



Δεν φτάνει που από τις 21 Νοεμβρίου 2012 λίμναζαν στα συρτάρια της τέως προϊσταμένης της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, της κ. Κατσικάρου, οι πολύ σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων της Επανένταξης Παιδιών με Ψυχοκινητικά Προβλήματα - Κέντρο Ημέρας "Λόγος - Νους" εις βάρος της διοίκησης της δομής για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, εικονικές προσλήψεις και εικονικά τιμολόγια.

Δεν φτάνει που ακόμη και η σημερινή προϊσταμένη της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, η κ. Κουλούρη, κρατούσε μέχρι την περασμένη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στα συρτάρια της τις ίδιες καταγγελίες των εργαζομένων της δομής.

Δεν φτάνει που ουδείς φρόντισε να ενημερώσει πάραυτα την αρμόδια υφυπουργό Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη σχετικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της διοίκησης της δομής.

Δεν φτάνει που ουδείς, ούτε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ούτε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει διενεργήσει ποτέ έλεγχο στα οικονομικά και διαχειριστικά της συγκεκριμένης δομής από τότε που ιδρύθηκε, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Εξωτερικών.

Δεν φτάνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι της δομής "Λόγος - Νους", μια δομή η οποία εδρεύει στην Καισαριανή Αττικής και είναι ενταγμένη στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώ", δέχονται τώρα, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι, απροκάλυπτες απειλές εκ μέρους προσώπων φίλιων προς τη διοίκηση της δομής.

Έπειτα από ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Αυγής", η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη έδωσε την περασμένη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου επείγουσα εντολή στο ΣΕΥΥΠ προκειμένου αυτό να διενεργήσει ενδελεχή έλεγχο στα διοικητικά και οικονομικά στοιχεία του Κέντρου Ημέρας "Λόγος - Νους" από συστάσεώς του.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε "οργασμός" στα γραφεία της διοίκησης της δομής. Οι εντεταλμένοι της διοίκησης "ξεσκόνιζαν" οτιδήποτε θα ζητήσουν να ελέγξουν οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ.

"Ο έλεγχος δεν θα βρει τίποτε επιλήψιμο και θα ακολουθήσουν μηνύσεις εναντίον σας!". Αυτό είναι το μότο των απειλών, τις οποίες δέχονται πλέον οι εργαζόμενοι της δομής και αναρωτιέται κανείς τι πρέπει να γίνει τελικά σε αυτή τη χώρα για να βρουν το δίκιο τους σκληρά εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για έξι μήνες, οδηγούνται σε... αποχωρήσεις "οικεία βουλήσει" και δέχονται απειλές επειδή τόλμησαν να ενημερώσουν αρμοδίως για αθλιότητες εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, εις βάρος της Ε.Ε. και εις βάρος των πολύ δύσκολων πια οικονομικών της χώρας.

Ποιος θα προστατεύσει αυτούς τους σκληρά εργαζομένους οι οποίοι τιμούν την ιδιότητα του πολίτη και αναζητούν δικαίωση σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας διακηρύσσει ότι επιθυμεί την οριστική πάταξη της διαφθοράς και της κλεπτοκρατίας;
   

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή προς την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου


Προς το Δ.Σ. και τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου

Αθήνα,  7 Ιανουαρίου 2013

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

Πριν από περίπου 3 μήνες σας έστειλα κείμενα προς ενημέρωσή σας για την κατάσταση στην ψυχική υγεία γενικά (δομές που λειτουργούν στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώς και απειλούνταν με διακοπή της λειτουργίας τους), καθώς και στο Περιβολάκι ειδικά.

Εκ μέρους των εργαζομένων στο Περιβολάκι σας έκανα έκκληση να συμβάλλετε, με όποιο τρόπο θα επιθυμούσατε, στη δημοσιοποίηση του θέματος, όπως και να πάρετε θέση ως προς την αυθαιρεσία του Υπουργείου Υγείας να εγκαταλείψει τόσο σημαντικές για την κοινωνία υπηρεσίες.

Απευθύνομαι και πάλι σε εσάς, αυτή τη φορά εκπροσωπώντας τον εαυτό μου, αναρωτώμενη για τους λόγους της σιωπής σας απέναντι σε θέματα που θεωρώ ότι σας αφορούν. Ομολογώ ότι μου προκαλεί μέγιστη εντύπωση πώς ένας επιστημονικός φορέας όπως η ΕΕΨΨΠΕ δεν αισθάνεται την ανάγκη από μόνη της –χωρίς να χρειάζεται κιόλας άλλους να της το υπενθυμίσει– να καταγγείλει δημοσίως το κλείσιμο δομών όπως το Περιβολάκι, που είναι το μόνο πλαίσιο που προσεγγίζει την παιδική ψύχωση και τον αυτισμό κατά το ψυχοδυναμικό μοντέλο.

Μου προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, ως επαγγελματίας που έχω εργασθεί για χρόνια στο χώρο της ψυχικής υγείας, πιστεύοντας σε μια διαφορετική αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου, το ότι ο επιστημονικός φορέας που κατεξοχήν διδάσκει την προσέγγιση αυτή δεν «βγήκε προς τα έξω» να την υπερασπιστεί.

Ο λόγος που σας απευθύνω αυτή την επιστολή είναι γιατί πιστεύω ότι, πέρα από τις εσωτερικές σκέψεις και προβληματισμούς που μπορεί να κάνει ο καθένας μας μέσα του ή σε ένα πλαίσιο, μεγαλύτερη σημασία έχει η δημόσια έκφραση αυτών, ειδικά σε περιόδους που οι αξίες μας βάλλονται σε σημείο να απειλείται η συνέχειά τους.

Θα ευχόμουν το γράμμα μου να γεννήσει προβληματισμούς.

Μαριάννα Καρακομνηνού (Ειδική Παιδαγωγός, επί 10 χρόνια εργαζόμενη στο Περιβολάκι).


Υ.Γ.1: Θα ήθελα να ενημερώσω όσους δεν γνωρίζουν  ότι από το Σεπτέμβριο του 2012 το Υπουργείο Υγείας έχει διακόψει τη λειτουργία των δομών Περιβολάκι 1 και 2 στο Χαλάνδρι στερώντας από την περιοχή σημαντικές υπηρεσίες, όπως Κέντρα Ημέρας, Ξενώνα βραχείας φιλοξενίας και Μονάδα Διάγνωσης και Υποστήριξης. Επίσης, 40 επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν βρεθεί χωρίς αντικείμενο, καθώς και χωρίς ενημέρωση για το μέλλον τους…

Υ.Γ.2: Ακόμα πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι  ελάχιστοι από τους 15 επιστημονικούς φορείς με τους οποίους επικοινωνήσαμε πήραν θέση για την κατάσταση στην ψυχική υγεία (Σύλλογοι Λογοπεδικών και Κοινωνικών Λειτουργών και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία).
  

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Σε επίσχεση εργασίας εργαζόμενοι στην Alzheimer Hellas


Ανακοίνωση εργαζομένων Alzheimer Hellas, Θεσσαλονίκη

Η ελληνική πραγματικότητα και οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό τομέα, είχαν ως αποτέλεσμα να εμφυσήσουν την οικονομική, κοινωνική, ηθική και ψυχολογική μας «κρίση». Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Υγείας με ευρωπαϊκό πρόγραμμα που είχε λάβει στα πλαίσια του Γ’ κοινοτικού πλαισίου και έπειτα του ΕΣΠΑ, είναι μια ΜΚΟ που απασχολεί περίπου 50 εργαζόμενους.

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των καταστάσεων στη χώρα έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με τη χρηματοδότηση των Μονάδων αυτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των μισθών μας, καθώς και τη συνεχή αναβολή πληρωμής των λειτουργικών εξόδων των Μονάδων. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται ακόμη πιο πιεστική έπειτα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, του Υπουργού Υγείας και της Υφυπουργού Υγείας τον Σεπτέμβριο ότι παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις μέχρι τέλος του έτους ζητώντας παράλληλα να γίνει μείωση έως και 50% της συμφωνημένης χρηματοδότησης. Συνέπεια αυτού ήταν αρχικά να γίνονται πληρωμές ενός μισθού για ήδη 3-4 δεδουλευμένους μήνες, όπου πλέον είμαστε 6 μήνες απλήρωτοι. Οι επιπτώσεις πολλές… υπάρχει πλέον μεγάλη συσσώρευση απλήρωτων λογαριασμών (με κίνδυνο διακοπής ρεύματος, σύγκρουση με ιδιοκτήτες, φόβο ενδεχόμενων κατασχέσεων λόγω μη πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, δυσκολία μετακίνησης κτλ) και οφειλόμενων δανεικών. Μια καθημερινότητα με αρκετές δυσκολίες που αγγίζουν πλέον τα όρια της επιβίωσης.

Δυστυχώς οι επιπτώσεις δεν σταματούν όμως μόνο στα υλικά! Υπάρχουν και βαθύτερες συνέπειες όπως είναι ο συνεχής υποβιβασμός του εργαζομένου από το δικαίωμά του στην έμμισθη εργασία, η θιγμένη του αξιοπρέπεια να προσπαθεί να ζει με χρέη και δανεικά μη φέροντας ο ίδιος άμεση ευθύνη για αυτό και η ψυχική του εξάντληση καθώς εργάζεται σε ένα πλαίσιο όπου οφείλει συνεχώς να δίνει ψυχή και ενέργεια σε άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν το τελευταίο διάστημα κρούσματα κρίσεων πανικού και τάσης μελαγχολίας σε άτομα του προσωπικού. Πλέον είναι εμφανή τα συμπτώματα της ψυχικής μας εξάντλησης (burnout).

Οι προσπάθειές μας όλο αυτό το διάστημα ήταν αρκετές. Προβληματιστήκαμε, σκεφτήκαμε, αναρωτηθήκαμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί για να ξεπεράσει η εταιρεία τη δύσκολη αυτή φάση. Πραγματοποιήσαμε δράσεις, στηρίξαμε δραστηριότητες, προτείναμε ενδεχόμενες λύσεις.. Δυστυχώς όμως αυτά από μόνα τους δεν αρκούν ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Το έργο της εταιρείας είναι αξιοθαύμαστο και όντως οι δομές μας αποτελούν πρότυπα κέντρα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας με την εταιρεία ήταν άψογη. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη των παρεχόμενων υπηρεσιών μας είναι πολλοί. Είμαστε δεμένοι με τη δράση και την πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πολλοί από εμάς συνεισφέραμε -και εθελοντικά πολλές φορές- στο χτίσιμο της. Αγαπάμε το είδος της δουλειάς μας. Θέλουμε να είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη και είμαστε δεμένοι μαζί τους. Όμως όλο αυτό το συναισθηματικό δέσιμο δεν αρκεί πλέον για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Τίθεται πλέον επιτακτική ανάγκη δικής μας επιβίωσης, δικής μας ψυχικής και συναισθηματικής φροντίδας για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να είμαστε ξανά δίπλα τους ως σωστοί επαγγελματίες υγείας και ως λειτουργικοί εργαζόμενοι.

Είμαστε, λοιπόν, στη δυσάρεστη και δύσκολη θέση να ανακοινώσουμε την απόφαση που έχουμε λάβει προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε άλλους πόρους για να επιβιώσουμε το διάστημα μέχρι να μας δοθούν τα δεδουλευμένα. Δηλώνουμε με το έγγραφο αυτό ότι οι 24 από τους εργαζόμενους των 2 Μονάδων ξεκινάμε επίσχεση εργασίας από 2/1/2013 μέχρι να πληρωθούν οι δεδουλευμένοι μήνες εργασίας.

Η επίσχεση στρέφεται τυπικά κατά του εργοδότη μας, ουσιαστικά όμως ο στόχος μας είναι να τονίσουμε στο Υπουργείο Υγείας ότι δεν αντέχουμε άλλο τόσους μήνες απλήρωτοι. Για το λόγο αυτό θα επιθυμούσαμε από τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Εταιρείας και το Διοικητικό Συμβούλιο και να σταθούν δίπλα μας, στη δύσκολη και για εμάς απόφαση, ώστε να γίνει η επίσχεση μια μορφή διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας προς το Υπουργείο. Χρειάζεται να κατανοήσει ότι οι δομές του «Ψυχαργώς» φυτοζωούν και κλείνουν με αποκλειστικά δική του ευθύνη.
 
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates