Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ψυχική Υγεία: Εργαζόμενοι και λήπτες υπηρεσιών όμηροι υπουργείου και εργοδοτών (upd)


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΗΠΤΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ


Αφού το ΥΥΚΑ έδωσε το προηγούμενο διάστημα μερικά ψίχουλα στους φορείς, από τα οποία κάποια μας δόθηκαν ως χαρτζιλίκι (εκεί έχουν καταντήσει οι κατά πολύ καθυστερούμενοι μισθοί μας), τώρα νίπτει και πάλι τας χείρας του. Για εμάς που τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν και τους 8 μισθούς δεν υπάρχουν χρήματα. Ακούμε ξανά υποσχέσεις του υπουργείου -μέσω και των ανακοινώσεων του δικτύου ΑΡΓΩΣ- για χρήματα που ζητήθηκαν, που θα συμφωνηθούν με την επιχορήγηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά για τα οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία.

ΥΥΚΑ: H κακοδιαχείριση ως άλλοθι για την υποχρηματοδότηση

Το ΥΥΚΑ κατηγορεί τους φορείς για κακοδιαχείριση αλλά εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι οι όποιοι έλεγχοι καθυστερούν και κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί. Κάθε φορά όμως που θέλει να τσακίσει κι άλλο τη χρηματοδότηση αναφέρεται στην κακοδιαχείριση. Δεν έχει τιμωρηθεί κανείς υπεύθυνος για τις παράνομες απολύσεις, την αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, την ποιότητα ζωής των ληπτών παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες σωματείων και εργαζόμενων. Οι σωστοί έλεγχοι από το Υπουργείο αποτελούν πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο εφαρμόζει αναδρομικά από 1-1-13 σε όλους τους φορείς το Ενιαίο Μισθολόγιο ρίχνοντας κι άλλο τους μισθούς και κόβοντας σημαντικά επιδόματα (π.χ. μόνο από τα δώρα που καταργούνται χάνονται δύο μισθοί).

Εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία

Το δίκτυο ΑΡΓΩΣ φορτώνει (παραδοσιακά) όλο το πρόβλημα στο Υπουργείο. Το ίδιο όμως δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Κάθε άλλο. Είναι συνυπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση. Ποτέ μέχρι σήμερα και παρά τις καταγγελίες των σωματείων και των εργαζομένων, δεν καταδίκασε δημόσια τις διοικήσεις που αυθαιρετούν εναντίον των εργαζόμενων, αντίθετα τις συγκαλύπτει.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας
 
Η περίπτωση του «Λόγος- Νους»: Η διοίκηση δήλωσε ψευδώς στον ΟΑΕΔ ότι παραιτήθηκαν οικειοθελώς οι εργαζόμενοι που ήταν σε επίσχεση και οι οποίοι...είχαν καταγγείλει τη διοίκηση για μια σειρά αυθαίρετων πρακτικών και για κακοδιαχείριση. Το Υπουργείο μετά από 4 μήνες(!) που γνώριζε τις καταγγελίες έστειλε το ΣΕΥΠ, το οποίο αντί για έλεγχο ζήτησε από τη διοίκηση ένα έγγραφο υπόμνημα σε σχέση με τις καταγγελίες. "Υποψιαζόμαστε" ότι η διοίκηση θα απαντήσει ότι όλα πάνε καλά και πως δεν έχουν καμία σχέση με όσα καταγγέλλονται.

Η περίπτωση του "Περιβολάκι": Σύμφωνα και με το ίδιο το ΥΥΚΑ, η διοίκηση του Περιβολάκι έκλεισε αυθαίρετα και παράνομα 2 από τις 3 δομές. 43 εργαζόμενοι παραμένουν μέχρι σήμερα μετέωροι, ενώ τα παιδιά και οι οικογένειες τους έμειναν χωρίς τις απαραίτητες γι' αυτούς υπηρεσίες.

Στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης, στην Εταιρία Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη, στο Νέστορα, στον Ξένιο Ζευ, στην Έδρα, στην ΠΕΨΑΕΕ, στην ΕΨΥΜΕ, στην ΑΝΙΜΑ και αλλού συνάδελφοι καταγγέλλουν διοικήσεις που πιέζουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν, ακόμα και απολύουν εργαζόμενους που άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να κάνουν επίσχεση.

Κόντρα στον πόλεμο αυτό υπάρχουν συνάδελφοι σε δομές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση, να καταγγέλλουν και να εκθέτουν την αυθαιρεσία των διοικήσεων και την ατιμωρησία που απολαμβάνουν από το  Υπουργείο. Επίσης, χωρίς καμία αυταπάτη ότι τα δικαστήρια αρκούν για να λυθούν τα προβλήματά μας, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Έδρα δικαιώθηκαν στο δικαστήριο, ενάντια στη διοίκηση, η οποία είχε καταγγείλει την επίσχεσή τους ως παράνομη και καταχρηστική.

Νανουρίσματα με κούφιες υποσχέσεις και πάλι

Το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ για να καθησυχάσει μια σημαντική μερίδα εργαζομένων ενίσχυε τις κούφιες υποσχέσεις του ΥΥΚΑ με δικές του. Η ασυνέπεια λόγων και έργων του όμως είναι ξεκάθαρη σε οποίον κοιτάξει από λίγο πιο κοντά. 

Πριν ένα μήνα περίπου, στις 21/02*, σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο μιλά για «επιτυχία» του διαλόγου και της πίεσης που άσκησε προς το ΥΥΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή η χρηματοδότηση των φορέων μας είχε ουσιαστικά εξασφαλιστεί και έμενε μόνο να "πέσουν οι υπογραφές". Μάλιστα είχαν το θράσος να αφιερώσουν την "επιτυχία" τους στους ασθενείς που χάθηκαν σε Κορυδαλλό και Τρίπολη, θύματα της διάλυσης τους συστήματος Ψυχικής Υγείας! 

Αυτή η ανακοίνωση καθησύχασε κάποιους συναδέλφους και τους έκανε να ελπίσουν ότι μια λύση είναι επιτέλους κοντά.

Ένα μήνα μετά όμως, σε νέα ανακοίνωση (20/03)*, το Δίκτυο τα παίρνει όλα πίσω. Η «επιτυχία» μετατρέπεται σε «αρχική αισιοδοξία», η οποία και αυτή τελικά διαψεύστηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων. Λες και είναι η πρώτη φορά που το Δίκτυο έρχεται αντιμέτωπο με το ΥΥΚΑ και τις «δεσμεύσεις» του. 

Στην πραγματικότητα ήταν μια ακόμα προσπάθεια των εργοδοτών να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν τη δική μας πίεση.

Τώρα ζητούν "ενότητα" από αυτούς που διώκανε

Σε νέα ανακοίνωση(27/03)* λένε για νέες προθεσμίες από το ΥΥΚΑ για χρήματα μέρος των οποίων θα δοθεί σε 3-4 μήνες "εφόσον όμως έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο σύνολο τους". Πάλι υποσχέσεις! Εξηγούμε και λέμε ότι βεβαίως και θέλουμε να έρθουν χρήματα στους φορείς αλλά αμφιβάλουμε τόσο για τη διαφάνεια στη διαχείριση τους όσο και για το αν θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα θυμούνται τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Καλούν να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε διαμαρτυρία έξω από το ΥΥΚΑ δείχνοντας τάχα ότι αγριεύουν. Οι διοικήσεις που απειλούν, απολύουν εργαζόμενους σε επίσχεση, εκβιάζουν, εξαπατούν, μας αφήνουν απλήρωτους ενώ βρίσκουν μαγικά λεφτά για αποζημιώσεις, προσλαμβάνουν συμβασιούχους που χρειάζονται δουλειά στις θέσεις αορίστου χρόνου που κάνουν επίσχεση, μας καλούν να ενωθούμε μαζί τους! Από τη μια προσπαθούν να ξεφορτωθούν όποιον αγωνίζεται, εναντιώνονται στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε ως εργαζόμενοι και από την άλλη μας καλούν σε κοινή συγκέντρωση έξω από το ΥΥΚΑ. Γνωρίζουν τη δύναμη των αριθμών μας και τη δύναμη που έχουν οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις και θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν απέναντι στο ΥΥΚΑ, υπό τον έλεγχό τους όμως.

Οι αγώνες μας μονόδρομος

Βιώνουμε φόβο, απογοήτευση αλλά και πρωτόγνωρη οργή. Οι συνθήκες σε πολλές δομές δεν περιγράφονται γιατί το προσωπικό είναι μειωμένο και εξαθλιωμένο και οι ελλείψεις τεράστιες ενώ και η αδιαφορία των υπεύθυνων για τους λήπτες και τις οικογένειές τους είναι πλήρης.

Ως σωματεία έχουμε ξανά και ξανά εξηγήσει ότι τη σημερινή περίοδο χρειάζονται πολύ πιο δραστικές μορφές αγώνα. Μορφές αγώνα με διάρκεια και με συντονισμό με άλλους κλάδους, ιδιαίτερα της υγείας (στο βαθμό που και αυτοί προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις). Χρειάζεται επίσης αγώνας για τη δημοσιοποίηση της κατάστασης στην ψυχική υγεία και για την έκθεση των υπεύθυνων. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα χέρια άλλων. Εργαζόμενοι, λήπτες και οικογένειες να σχεδιάσουμε από κοινού την ψυχική υγεία που έχουμε ανάγκη.


Καλούμε σε ανοιχτό συντονιστικό Ψυχικής Υγείας 
όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν, 
που κάνουν επίσχεση και που έχουν απολυθεί, 
την Τρίτη 2 Απριλίου 
στο Ε.Κ.Α (3ης Σεπτεμβρίου 48 Β)
ώρα 11.30πμ


Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.(Σωματείο Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων)

Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι
 
Σωματείο Εργαζόμενων Πυξίδα


* οι ανακοινώσεις του δικτύου στο http://syntergpsyex.blogspot.gr/



Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μια παλιά επιστολή της ΕΨΕ απαντά στο νέο σχέδιο του υπ. Υγείας για ίδρυση τμήματος "ακαταλογίστων" στο ΨΝΑ (Δαφνί)


Με αφορμή τις «προετοιμασίες για τμήμα "ακαταλογίστων" στο ΨΝΑ (Δαφνί)», οι οποίες επιβεβαιώνονται από την υφυπουργό Φ. Σκοπούλη, ξαναδιαβάζουμε τις θέσεις τις Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως διατυπώθηκαν σε παλαιότερη επιστολή-απάντηση προς το Σύλλογο Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής.


Θέμα: Νοσηλεία – Φύλαξη ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία βάσει των άρθρων 69-70 του Ποινικού Κώδικα.

Σε απάντηση του εγγράφου σας με αριθμό 40/1-7-2009, η Ε.Ψ.Ε θεωρεί σκόπιμο να σας γνωρίσει τα εξής επί του εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος που θέτετε.

1. Η Ε.Ψ.Ε έχει επισημάνει αρμοδίως ότι η προβλεπόμενη από το Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» οριστική κατάργηση όλων των ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων δεν έχει αντιμετωπίσει, όπως θα έπρεπε, όλα τα ειδικότερα παρεπόμενα προβλήματα μιας τόσο ριζικής αναδιάταξης των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών της χώρας μεταξύ των οποίων είναι και το πρόβλημα της θεραπείας και ταυτόχρονα φύλαξης, στα πλαίσια ποινικής διαδικασίας και ύστερα από απόφαση της Δικαιοσύνης, ψυχικά πασχόντων προσώπων.

2. Η θεραπεία σε συνθήκες κράτησης ψυχικά πασχόντων προσώπων που παρέβησαν τον Ποινικό Νόμο, αλλά κρίθηκαν ανίκανοι προς καταλογισμό της προβλεπόμενης ποινής, και η επίλυση των μειζόνων και δυσεπίλυτων προβλημάτων που μια τέτοια εν πολλοίς αντιφατική πρακτική συνεπάγεται, ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτή την ευθύνη, που το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το έτος 1950 είχε αναλάβει, δεν κατέστη δυνατό να ανταποκριθεί. Από έγκυρες πληροφορίες που παρέχει ο κ. Χάρης Βαρουχάκης, μέλος της εξελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Ψ.Ε και τέως Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αριθμό 137559/30-12-1950 αναφέρεται επί λέξει ότι « …ο απαλλασσόμενος ψυχοπαθής θα μετάγεται εις το εν Αθήναις Ψυχιατρικό Παράρτημα το οποίον πρόκειται να αναδιοργανωθεί εις Δικαστικόν Ψυχιατρείον εγκαθιστάμενον εις κατάλληλον κτίριον». Η ανέγερση και η λειτουργία αυτού του Δικαστικού Ψυχιατρείου εκκρεμεί εδώ και περίπου εξήντα χρόνια.

3. Η εισαγωγή και παραμονή ψυχικά πασχόντων συνήθως για πολλά χρόνια και όχι σπάνια ισοβίως στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία επιβλήθηκε εξ ανάγκης και καταχρηστικά και συνεχίζεται ακόμη παρά το όσα προβλήματα εξ αρχής δημιούργησε και παρά τις έντονες, τεκμηριωμένες και επίμονες διαμαρτυρίες του Ιατρικού Σώματος που έμεναν αναπάντητες. Ο κ. Χ. Βαρουχάκης αναφέρεται ενδεικτικά στην με αριθμό 12124-3-1988 απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής η οποία και έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ του Νοσοκομείου αυτού. Η απόφαση αυτή στάλθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αλλά δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

4. Η Ε.Ψ.Ε επαναλαμβάνει λοιπόν και φρονεί ότι εκφράζει τις θέσεις όλων των ψυχιάτρων που εργάζονται στα απομείναντα ψυχιατρικά Νοσοκομεία ότι:

4.1. Σε κάθε ψυχικά πάσχοντα «κρατούμενο» ή μη, εκούσια ή ακούσια νοσηλευόμενο, πρέπει να παρέχεται οποιοδήποτε θεραπευτικό μέσο που κατά την κρίση της θεραπευτικής ομάδας θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας. Κανείς γιατρός ή άλλο μέλος της θεραπευτικής ομάδας δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να παραβεί αυτή την αρχή.

4.2. Είναι γνωστό και γενικά πλέον αποδεκτό ότι ο αυστηρός εγκλεισμός προσώπων που εμφανίζουν ψυχική διαταραχή σε ελάχιστες περιπτώσεις και για ελάχιστο χρόνο είναι αναγκαίος, στις δε περισσότερες αποβαίνει εξαιρετικά επιβλαβής.

4.3. Είναι επίσης γνωστό και γενικά αποδεκτό ότι στα θεραπευτικά της ψυχικής διαταραχής μέτρα, με πολύ μεγάλη μάλιστα θεραπευτική αξία, πλην της φαρμακοθεραπείας ή της εξειδικευμένης ψυχοθεραπείας ανήκουν και μέθοδοι ή τεχνικές όπως π.χ. η ελεύθερη κίνηση των αρρώστων, η συμμετοχή σε προγράμματα οργάνωσης ελεύθερου χρόνου, η παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, η χορήγηση αδειών εξόδου από το νοσοκομείο, η εντός ή εκτός του Νοσοκομείου ψυχαγωγία κ.τ.λ.

4.4. Κάθε πρακτική που παραγνωρίζει την θεραπευτική αξία αυτών των θεραπευτικών μέσων, που επιβάλλει περιοριστικά της ελευθερίας μέτρα και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζονται ή με αυστηρότητα μεγαλύτερη από την απαιτούμενη ή για χρόνο μακρότερο από τον αναγκαίο, που παρεμποδίζει την πρακτική των ανοικτών θυρών και τη δημιουργία του κλίματος ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των νοσηλευομένων που πρέπει να επικρατεί σε κάθε Μονάδα Ψυχικής Υγείας, παρεμποδίζει σε μεγάλο βαθμό το θεραπευτικό έργο και αντιβαίνει ευθέως στις αρχές και τις αξίες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και στις σύγχρονες αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της ψυχικής διαταραχής.

4.5. Οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Ε.Σ.Υ είναι οργανωμένες (ή αυτές που προσπαθούν να οργανωθούν) πρέπει να λειτουργούν και καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και τις σύγχρονες αντιλήψεις για την ψυχική διαταραχή και την αντιμετώπισής της. Επομένως η νοσηλεία και η «κράτηση» σε αυτές επί χρόνο απροσδιόριστο και συνήθως πολυετή ψυχικά πασχόντων προσώπων για την μοίρα, τη ζωή και την μεταχείριση των οποίων άλλοι και όχι οι θεράποντές τους αποφασίζουν συνιστά επιστημονική, λογική αλλά και ηθική αντίφαση που μοιραία καταλήγει στη δημιουργία μειζόνων προβλημάτων και απαραδέκτων καταστάσεων. Όπως π.χ. να υποχρεώνονται Διευθυντές κλινικών να κρατούν και να «θεραπεύουν» επί χρόνια μέσα στο Νοσοκομείο πρόσωπα για τα οποία επανειλημμένα αλλά εις μάτην έχουν αποφανθεί ότι θα έπρεπε να έχουν εξέλθει, ή να διώκονται νοσηλευτές για παράβαση καθήκοντος επειδή ακριβώς έκαναν το καθήκον τους συμμορφούμενοι με τις εντολές των θεραπόντων για άρση ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

4.6. Η Ε.Ψ.Ε αναγνωρίζει ότι η επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την νοσηλεία ψυχικά πασχόντων προσώπων που παρέβησαν τον ποινικό νόμο αλλά ταυτόχρονα κρίθηκαν ανίκανοι για να τους καταλογιστεί η πράξη τους συνιστά εξαιρετικά δυσχερές εγχείρημα, η ανάληψη όμως του οποίου δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω. Και γι αυτό θεωρεί χρήσιμο να προσδιορίσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές προς τις οποίες πρέπει να κινηθεί σχετικά η Πολιτεία. Συγκεκριμένα:

* Η νοσηλεία ασθενών αυτής της κατηγορίας σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Ε.Σ.Υ. πρέπει να παύσει το ταχύτερο.

* Η ιδέα της οργάνωσης και λειτουργίας Δικαστικού Ψυχιατρείου πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και από πολλές πλευρές και ως προς τις κτιριακές και άλλες υλικού τύπου προδιαγραφές, αλλά και κυρίως ως προς τον τρόπο λειτουργίας του.

* Είναι βασική και κατεπείγουσα η ανάγκη ριζικής αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και κυρίως προς δύο βασικές κατευθύνσεις. Πρώτο τη λειτουργία εξειδικευμένου δικαστικού οργάνου που θα επιλαμβάνεται των σχετικών περιπτώσεων και δεύτερο πολύ μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των θεραπόντων στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.

Η Ε.Ψ.Ε εφ’ όσον αναληφθεί τέτοια προσπάθεια είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Για την Ε.Ψ.Ε

Ν. Τζαβάρας, Πρόεδρος της Ε. Ψ. Ε.                        

Χ. Βαρουχάκης, Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Ψ.Ε.

Κοιν.:
1. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Δένδια
2. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
3. Πρόεδρο Αρείου Πάγου
 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Θεραπεία μέχρι Θανάτου;




Μάθαμε ότι στο Δαφνί – γνωστός χώρος βασανιστηρίων και ηθελημένου πόνου – διαπράχτηκε σεξουαλική κακοποίηση γυναίκας τροφίμου από νοσηλευτή-προστάτη.

Αν οι γυναίκες σήμερα «απολαμβάνουν» τη σεξουαλική τους ελευθερία με το φόβο πάντα μήπως τις ακολουθεί κάποιος όταν γυρίζουν το βράδυ στο σπίτι τους, αν το 72% των γυναικών κακοποιήθηκαν κάποια στιγμή της ζωής τους από συγγενή, φίλο ή περαστικό τι να πούμε για τον βιασμό τροφίμου ψυχιατρικής κλινικής;

Το όλο θέμα παραλίγο να αποσιωπηθεί, εντός των τειχών. Κι αυτό γιατί κανείς δεν πίστεψε την κοπέλα. Αν μια γυναίκα κοινοποιήσει τον βιασμό της θα θεωρηθεί πουτάνα ή ψεύτρα. Αν μια γυναίκα με ψυχική εμπειρία βιαστεί, κανείς δε θα την πιστέψει, ο βιασμός της θα θεωρηθεί φαντασίωση ή παραλήρημα και θα τιμωρηθεί με καθήλωση ή αλόγιστη χρήση νόμιμων ψυχοτρόπων ουσιών. Ευτυχώς υπήρξαν αδιάψευστα σημάδια και έτσι έγινε ιατροδικαστική εξέταση που ευτυχώς η κοπέλα μπόρεσε και άντεξε. Ο δράστης ομολόγησε την πράξη του, πέρασε αυτόφωρο και τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Αλλά από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Άνδρας πέθανε ακούσια από πυρκαγιά στο κρεβάτι της καθήλωσης στο Ψυχιατρείο της Τρίπολης.

Όταν οι περισσότερες γυναίκες ζουν όλη τους τη ζωή με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, τι να πουν οι γυναίκες που διαγνώστηκαν «ψυχασθενής». Ανασαίνουν ή μήπως και αυτό είναι ένα θαύμα; Το σίγουρο είναι ότι δε μας παίρνουν στα σοβαρά. Απαξίωση ή φόβος; Φόβος να πλησιάσεις το έτερο, όταν μάλιστα αυτό το έτερο έχει διαγνωστεί «ψυχωσική», «καταθλιπτική», «μανιακή», «υπομανιακή» κτλ.

Ας γυρίσουμε στη γυναίκα-τρόφιμο και στον άντρα που πέθανε από πυρκαγιά. Ο εφιάλτης συνεχίζεται για την μεν, το τραγικό τέλος ήρθε για τον δε. Παραδείγματα μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει ταινία splatter.

Μήπως ο κύριος νοσηλευτής πήρε το ρόλο του πολύ «προσωπικά»; Μήπως θεώρησε ότι μια «κοντινότερη» επαφή με την γυναίκα καλύπτει πλήρως το ρόλο του νοσηλευτή-προστάτη-θεραπευτή; Και έτσι θα έβρισκε η τρόφιμος την υγεία της;

Ή μήπως ήταν σίγουρος ότι η κοπέλα τελείως ευάλωτη λόγω της κατάστασής της ήταν ολόκληρη απροστάτευτη στις ορέξεις του;

Ή μήπως ήταν σίγουρος ότι την επόμενη μέρα θα την έβγαζε καθαρή λέγοντας ότι αυτή είναι η αρρώστια της; Ότι νομίζει ότι την βιάζουν δηλαδή; Και φυσικά ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ή μήπως οι κ.κ. ψυχίατροι και νοσηλευτές είναι σίγουροι ότι η ωμή και απροκάλυπτη βία της καθήλωσης είναι μια πολύ ωραία θεραπεία και την χρησιμοποιούν με τέτοια συχνότητα και μέχρι θανάτου;

Τώρα η ταινία splatter έχει μεσαιωνικό εσάνς.

Όλα αυτά τα θεωρούμε μέρος ενός μεγαλύτερου και ακόμα μεγαλύτερου εγκλήματος που τελείται εις βάρος των ζωών μας στο όνομα της «υγείας»

Αν οι προστάτες μας μας θεραπεύουν μέχρι θανάτου και εξευτελισμού, τότε ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας;


Ομάδα Αυτοβοήθειας Ατόμων με Ψυχική Εμπειρία Χανίων

Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η ημερίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (video)



Το πρόγραμμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2013 από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με θέμα: "Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε περίοδο κρίσης": εδώ

1η Ενότητα: «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ΣΗΜΕΡΑ»



2η Ενότητα: «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ΑΥΡΙΟ»





Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Η ανάθεση της δικαστικής συμπαράστασης στις κοινωνικές υπηρεσίες των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ


Σχετικά με την από 28.01.2013 ανάρτηση του κυρίου Βαρουχάκη υπό τον τίτλο “Σχόλιο σχετικά με τη δικαστική συμπαράσταση στις στεγαστικές δομές” και ειδικότερα για τα όσα αναφέρονται για τις κοινωνικές υπηρεσίες, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), δηλαδή, πως: «… όχι μόνο δεν θεωρούνται «αρμόδιες», αλλά και ρητά απαγορεύεται να αναλάβουν τη δικαστική συμπαράσταση κάποιου...», πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα:

Ο νομοθέτης προέβλεψε στο άρθρο 54 παρ. 1 του ν. 2447/1996 ότι για όσο χρονικό διάστημα και σε όσες κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα ειδικά τμήματα, οι σχετικές αρμοδιότητες ασκούνται από ειδικούς επιστήμονες των τμημάτων ανηλίκων αυτών των υπηρεσιών και, ωσότου συγκροτηθούν και αρχίσουν να λειτουργούν και αυτά τα τμήματα, από ειδικούς επιστήμονες των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των κοινωνικών οργανώσεων που εποπτεύονται από αυτές.

Επίσης, στην παράγραφο ε’ του άρθρου 1 του Π.Δ. 250/1999 (ΦΕΚ 206Α’/7.10.1999 με τίτλο "Τρόπος άσκησης από τους ειδικούς επιστήμονες του άρθρου 54 του Ν. 2447/1996 των αρμοδιοτήτων κοινωνικής υπηρεσίας που τους ανατίθενται στο πλαίσιο της λειτουργίας της δικαστικής συμπαράστασης", προέβλεψε πως: «Οι αρμοδιότητες κοινωνικής υπηρεσίας που προβλέπονται από τις ουσιαστικές και δικονομικές διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, που κυρώθηκε με το Ν. 2447/1996 (ΦΕΚ 276 Α’), οι οποίες αναφέρονται στη λειτουργία του θεσμού της δικαστικής συμπαράστασης, ασκούνται από τους ειδικούς επιστήμονες… ε) των λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 93 του Ν. 2071/1992, εξαιρουμένων των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών».

Μεταξύ των παραπάνω μονάδων ψυχικής υγείας κατά την έννοια του Ν. 2716/1999 άρθρα 4 παρ. 1 και 9 παρ. 1 είναι και τα Οικοτροφεία.

Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 19 της Υπ. Απ. Α3α/οικ.876 (ΦΕΚ 661 Β’/23-5-2000) με τίτλο «Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) και των Προγραμμάτων Προστατευόμενων Διαμερισμάτων του άρθρου 9 του Ν. 2716/1999» «Οι αποκαταστατικοί στόχοι λειτουργίας των ξενώνων, των οικοτροφείων και των προστατευόμενων διαμερισμάτων υλοποιούνται με .... δ. Δράσεις που βοηθούν το άτομο στη διεκδίκηση και άσκηση των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του».

Τέλος, έργα εποπτικού συμβουλίου στις ανωτέρω περιπτώσεις ασκεί ο ειρηνοδίκης, κατ' ανάλογη εφαρμογή της ΑΚ 1635 (βλ. Γεωργιάδης - Σταθόπουλος Οικογενειακό Δίκαιο Τόμος III, 2η έκδοση, σελ. 726 επ.).

Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκύπτει, πως ο νομοθέτης προέβλεψε τη δυνατότητα ανάθεσης της δικαστικής συμπαράστασης στις κοινωνικές υπηρεσίες των φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Σχετικά κείμενα όπως Η δικαστική συμπαράσταση και οι κοινωνικές υπηρεσίες των ΝΠΙΔ και η Ανάθεση της δικαστικής συμπαράστασης του ψυχικά πάσχοντος προσώπου στο ΝΠΙΔ που το φιλοξενεί καθώς και νομολογία έχουν αναρτηθεί στο blog Δικαιώματα ψυχικά πασχόντων

Γιάννης Αλεξάκης

Δικηγόρος
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates