Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Οικολόγοι Πράσινοι & FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Στρογγυλή Τράπεζα για την Ψυχική Υγεία στις 21/09/2013



Στρογγυλή Τράπεζα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, Ξενοδοχείο “Τιτάνια", Αθήνα
 
Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο
σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα:
Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;
 
 
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος, και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» σας προσκαλούν σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;», που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 09:00 – 18:30 στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” (αίθουσα «Σωκράτης», 10ος όροφος).

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα ψυχικής υγείας και έχει ως στόχο, μέσα από τη συζήτηση και την κριτική ανασκόπηση, να οδηγήσει σε συντονισμό ενεργειών και σε προτάσεις για μελλοντικές δράσεις που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο και σταθερό μοντέλο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: «Συνοπτική αποτύπωση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και εκτίμηση της προόδου που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί. Το ισχύον μοντέλο ανταποκρίνεται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ληπτών και των οικογενειών τους;», «Πολιτικές, Σχέδια Δράσης, Προγράμματα και Καινοτομίες στον τομέα της ψυχικής υγείας: Προτάσεις για ένα “βέλτιστο μείγμα” υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας στη βάση της τεκμηριωμένης ψυχιατρικής, των αναγκών των ληπτών σε τοπικό επίπεδο και της συμμετοχής των ίδιων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας. Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση ανεξαρτήτως μεταβολών της πολιτικής βούλησης;» και «Τα οικονομικά της ψυχικής υγείας: χρηματοδότηση, κοστολόγηση και χρηστή διαχείριση των πόρων. Προς ένα βιώσιμο σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα: διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης.»

Ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα τοποθετηθούν και στη συνέχεια θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος ως ομιλητές:

Χρυσόγελος Ν.: ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
Φραγκούλη Α.: Πρόεδρος του των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Επιχειρήσεων (CEFEC), μέλος του FORUM,
Αγγελή Α.: Πρόεδρος Συλλόγου Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ), μέλος του FORUM,
Αλεξανδρόπουλος Α.: Γραμματέας  του ΚΙΝΑΨΥ, μέλος του FORUM,
Κανελλή Μ.: Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, μέλος του FORUM,
Φυτράκης E.: Δικηγόρος, Ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη,
Τσαμίτας Α.: Γραμματέας του Συλλόγου «Αυτοεκπροσώπηση», μέλος του FORUM,
Λυκοβουνιώτη Μ.: Μέλος του Ελληνικού Δικτύου "Ακούγοντας Φωνές", μέλος του FORUM,
Σκαρβέλλης Κ.: Κλινικός Ψυχολόγος, Μέλος του FORUM,
Μπίμπασης Φ.: Συντονιστής Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του FORUM,
Σούμπαση Μ.: εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων
Jacob B.: Υπεύθυνος διαχείρισης έργου και συντονιστής της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης,
Delespaul Philippe A.E.G.: Καθηγητής για τις Καινοτομίες στη Ψυχική Υγεία, μέλος του ΔΣ του CCAF, Ολλανδία,
Morris M.: Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Πόλης του Μπέρμιγχαμ,
Barbato Ang.: Ειδικός επιστήμονας στη Μονάδα Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Mario Negri,
Pfeiffer J.: Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη Μετάβαση από την Ιδρυματική στην Κοινοτική Φροντίδα, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής σε Θέματα Αποϊδρυματοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία
Amaddeo F.: Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Κοινότητας, Πανεπιστήμιο της Βερόνα,
Grove B.: Ειδικός Σύμβουλος, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Ψυχική Υγεία,
Magro C.: Αντιπρόεδρος, EUFAMI,
Huitink Cl.: Ολλανδικός Σύνδεσμος για την Ψυχική Υγεία και Τοξικομανία, μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ψυχιατρική,
Carpay M.: Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ασκληπιού

H ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη και της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Πένυ Παπασπυροπούλου: τηλ. +30 210 3223867,  e-mail: europarl.op@gmail.com
Αλεξία Τσούνη: τηλ. +30 210 2525421, e-mail: europarl.op@gmail.com
Μάριος Σταυρογιαννόπουλος: τηλ. +30-6947-122429, email: Mariosstav@ath.forthnet.gr
Παναγιώτα Φίτσιου: τηλ. +30-6974-430954, email: pfitsiou@gmail.com
Αντώνης Κατσαμάγκος: τηλ. +30-6945-857076, email: katsamagos@gmail.com


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
 
 

Ενημέρωση από τη συγκέντρωση ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΨΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 
ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την συγκρότηση ενός μετώπου αγώνα ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές και των περιθαλπόμενων σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής, αποτέλεσε η σημερινή συνάντηση οικογενειών, φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές και λειτουργών ψυχικής υγείας που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ.

Ξεκίνησε ως «πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας» όταν μέσα στο καλοκαίρι (10/7/2013) δημοσιεύτηκε η εφαρμοστική απόφαση του ΙΚΑ (προπομπός και των υπόλοιπων ταμείων που θ΄ ακολουθήσουν) για την παρακράτηση, ενός μέτρου που είχε ψηφιστεί επί υπουργού Υγείας Λοβέρδου, αλλά που η εφαρμογή του είχε ανασταλεί τον Ιούλιο του 2012 από την τότε υφυπουργό Υγείας Φ. Σκοπούλη, χωρίς, ωστόσο, ουδέποτε να ακυρωθεί, έτσι ώστε να είναι ελεύθερο το έδαφος στο γνωστό νέο δίδυμο Αδωνι και Ζ. Μακρή να προχωρήσουν στην αδίστακτη υλοποίησή του με ό,τι κι΄ αν αυτό σημαίνει για τις ίδιες τις ζωές των ψυχικά πασχόντων.

Αν και η ειδοποίηση των συγγενών έγινε, εν μέσω του καλοκαιρού, σε λίγες μόνο δομές του ΨΝΑ, υπήρξε σημαντική ανταπόκριση. Εκφράστηκε όχι μόνο απόγνωση και απελπισία, αλλά και πολύς θυμός και οργή και διάθεση να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων.

Όπως είναι γνωστό, η διάταξη αυτή, που έχει ψηφιστεί από το 2011, προβλέπει την παρακράτηση από το νοσοκομείο (ή το ίδρυμα) που παρέχει περίθαλψη, ή φιλοξενία σε εξωνοσοκομειακή στεγαστική του μονάδα (ξενώνα, οικοτροφείο, προστατευόμενο διαμέρισμα), ποσοστού επί της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας του νοσηλευομένου, ή φιλοξενουμένου - με το ποσοστό αυτό ν΄ ανέρχεται, κλιμακωτά, από 40% για συντάξεις μέχρι 360 ευρώ, έως και 80% για ποσά άνω των 1500 ευρώ. Τα χρήματα που θα περισσεύουν στον καθένα για τα στοιχειώδη καθημερινά του έξοδα, θα είναι ελάχιστα.

Πρόκειται, δηλαδή, για μιαν απευθείας ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αφού ο περιθαλπόμενος ή φιλοξενούμενος σ΄ αυτές, προκειμένου να συνεχίσει να περιθάλπεται ή να φιλοξενείται, θα πρέπει να καταβάλει αυτό το ποσό, αλλιώς θα εκδιώκεται (στο δρόμο ή σε μιαν οικογένεια που αδυνατεί να τον στηρίξει) – παρόλο που το ασφαλιστικό του ταμείο πληρώνει το προβλεπόμενο νοσήλιο για την φροντίδα του στην δομή.

Βέβαια, η ρύθμιση προβλέπει, εναλλακτικά, και κάτι ακόμα πιο «φασιστικό» από αυτό : την απευθείας παρακράτηση χωρίς καν να ειδοποιηθεί ο δικαιούχος της σύνταξης.

Επιπλέον, όπως διευκρινίζεται στην σχετική υπουργική απόφαση, το ποσό που παρακρατείται, δεν προστίθεται στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, αλλά αντικαθιστά ποσό του προϋπολογισμού αντίστοιχο της παρακράτησης. Πρόκειται, δηλαδή, για καθαρή περικοπή των δημόσιων δαπανών και απευθείας μεταφοράς τους στον χρήστη.

Αλλά το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Η προαναφερθείσα εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει ότι προβλέπεται και αναδρομική είσπραξη όλου του ποσού της παρακράτησης που αντιστοιχεί στον καθένα από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, το 2011!!! Δηλαδή, οι δικαιούχοι κινδυνεύουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην παίρνουν ούτε ένα ευρώ.

Η σημερινή συνάντηση αποφάσισε:

-Νέα συγκέντρωση στις 2 Οκτώβρη με στόχο να ειδοποιηθούν και να κινητοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι από όλα τα ψυχιατρεία και τις στεγαστικές δομές τους.

-Δημιουργία επιτροπής οικογενειών, χρηστών των υπηρεσιών και λειτουργών ψυχικής υγείας που θα ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό κ. Ζ. Μακρή. -όσο γίνεται μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του ζητήματος, ενημέρωση πολιτικών φορέων.

-Διαδήλωση στο Υπουργείο και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για την ψυχική υγεία, -διεθνή καμπάνια σε όλη την Ευρώπη, με ενημέρωση όλων των φορέων και των προσώπων που έχουν παρακολουθήσει την πορεία της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» σ΄ αυτή τη χώρα, από την Λέρο της δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα.

-Περαιτέρω προετοιμασία των νομικών ενεργειών, μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ηταν στις 10 Σεπτέμβρη του 1989 που ο βρετανικός Observer κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο και μια μεγάλη φωτογραφία από το τότε κολαστήριο της Λέρου.

Επείγει, λοιπόν, να προλάβουμε τα νέα κολαστήρια που ετοιμάζουν οι αδίστακτοι εκτελεστές των διαδοχικών μνημονίων της τρόικας.

11/9/2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ


πηγή:  www.psyspirosi.gr

Όλα τα κείμενα για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων μπορείτε να τα βρείτε εδώ 
 
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates