Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Όχι στη δημιουργία αρχείου με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το υπ. Υγείας, αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

 
Δεν θα «φακελώνονται» οι ψυχικά πάσχοντες - 
τουλάχιστον για την ώρα...

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με απόφασή της, απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει αρχείο με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας από μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, καθώς «υπάρχει νομοθετικό κενό» (ασφαλώς, αυτό θα είναι και το μόνο πεδίο, όπου έχει λόγο η ΑΠΔΠΧ - για την ουσία του πράγματος, δυστυχώς ως φαίνεται, άλλοι αποφαίνονται...).

Το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει από την Αρχή την άδεια για τη σύσταση και τη λειτουργία αρχείου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, τόπος μόνιμης κατοικίας, ΑΜΚΑ, αριθμό επισκέψεων και θεραπευτικών πράξεων, διάγνωση, οικογενειακό περιβάλλον, κ.λπ.

Η Αρχή κάλεσε το υπουργείο Υγείας να παρέχει εξηγήσεις για το επίμαχο αίτημά του, χωρίς όμως αυτό να ανταποκριθεί, ενώ ακολούθησαν στην Αρχή καταγγελίες από μονάδες ψυχικής υγείας ότι το υπουργείο Υγείας τους υποχρέωνε να διαβιβάσουν αναλυτικά προσωπικά δεδομένα ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας (για την παρανομία αυτή, μεριμνά κανείς;).

Η Αρχή έκρινε ότι για την επεξεργασία των συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων υγείας δεν αρκεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων: απαιτείται η έκδοση σχετικού νόμου στον οποίο να καθορίζεται με σαφήνεια ο σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών, ο αρμόδιος φορέας, κ.λπ.

Αλλά, τόσες τροπολογίες πέρασαν, εδώ θα κολλήσουν;...

πηγή: www.ertopen.com/


Διαβάστε:

Την επιστολή του Ν. Γκιωνάκη (psi-action, 3 Ιουλίου 2013):
Περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

Την απόφαση (αρ.126/2013) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: 
Απόρριψη αιτήσεως του Υπουργείου Υγείας για έκδοση άδειας συλλογής και επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων υγείας, λόγω έλλειψης νομικής βάσης.

Τα σχετικά δημοσιεύματα:
«Στοπ» της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων στο υπουργείο Υγείας (Εφημερίδα των Συντακτών)
Η ΑΠΔΠΧ απέρριψε τη δημιουργία βάσης ψυχικώς πασχόντων στο Υπουργείο Υγείας (Αυγή)
«Οχι» στο φακέλωμα των ψυχικά ασθενών (Ελευθεροτυπία)


Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση της επιτροπής κατά της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων - Η Ζέττα Μακρή και πάλι απούσα από το "διάλογο"



Η πρώτη συνάντηση (για το “διάλογο”) ορίστηκε για την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, αλλά η υφυπουργός Υγείας απουσίαζε. Το ίδιο συνέβη και στην δεύτερη συνάντηση, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Μάλλον, η Ζέττα Μακρή, το συζητάει μόνη της και, απ' ό,τι διαβάζουμε στο ygeia360.gr, ψάχνει να βρει έναν τρόπο για να καταστεί το μέτρο "περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό και ήπιο"!

Φυσικά, όσο και να “ρετουσαριστεί” το μέτρο, η ληστρική παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων δεν πρόκειται να γίνει ούτε κοινωνικά αποδεκτή ούτε ήπια. Οπότε, η υφυπουργός, μάλλον αναζητά ένα διαφορετικό επικοινωνιακό τρόπο για να παρουσιάσει το μέτρο, με σκοπό να προκαλέσει λιγότερες αντιδράσεις. Εξάλλου, είναι γνωστές οι θέσεις (και οι διαθέσεις) της Ζέττας Μακρή, η οποία, μόλις πριν από δυο μήνες, δήλωνε ότι θεωρεί την παρακράτηση των συντάξεων των ασθενών έναν ευπρεπή (!) και νόμιμο (!) τρόπο για να αποσυμφορηθούν τα ταμεία!

Με την ίδια (επικοινωνιακή) λογική κινήθηκε η υφυπουργός όταν ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση που έγινε τη μέρα της διαμαρτυρίας, με τίτλο: “Στην συνάντηση με Συλλόγους Ασθενών Ψυχικής Υγείας στο Υπουργείο Υγείας”. Η φωτογραφία, για κάποιον που δεν ξέρει την υπόλοιπη ιστορία, δείχνει το ενδιαφέρον της για τους ψυχικά πάσχοντες: Τους ανθρώπους που "έστησε" στα επόμενα ραντεβού (για το "διάλογο") και ετοιμάζεται να παρακρατήσει το μοναδικό εισόδημα που έχουν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση για τη δεύτερη "συνάντηση" με την απούσα υπουργό από την “Πρωτοβουλία ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων” και η Πρόταση, προς την Υφυπουργό Υγείας, των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην σχετική πρωτοβουλία για νομοθετική ακύρωση της παρακράτησης των συντάξεων. (πηγή: www.psyspirosi.gr)

(Όλα τα κείμενα για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων μπορείτε να τα βρείτε εδώ)



Για δεύτερη συνεχή φορά, η Ζ. Μακρή απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή κατά της παρακράτησης των συντάξεων

Για δεύτερη φορά, σήμερα, η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή αθέτησε την υπόσχεσή της να συναντήσει την Επιτροπή ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων – παρόλο που η συνάντηση είχε κλειστεί από το ίδιο το γραφείο της.

Ακούστηκαν, ως δικαιολογία, οι «κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις» που είχαν προκύψει, αλλά αυτό που διαφαινόταν, μετά την αρχική, «τελετουργική» και «θεαματική» υποδοχή «των ψυχικά πασχόντων από την υφυπουργό», ήταν μια στάση ξεφορτώματος του ζητήματος και εναπόθεσής του στις ατέρμονες και αδιέξοδες συζητήσεις των κατώτερων κλιμακίων που δεν μπορούν ποτέ να δεσμευτούν και ν΄ αποφασίσουν για τίποτα, με την όλη υπόθεση να καταλήγει σ΄ ένα «θα δούμε», «θα σας πούμε», «θα ενημερώσουμε την υφυπουργό» κλπ, κλπ.

Ως κανονική «ξεπέτα» χαρακτήρισαν την στάση της οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν προσέλθει για τη συνάντηση.

Η στάση της υφυπουργού επιβεβαίωσε την εκτίμηση, ήδη από την προηγούμενη φορά, όταν γινόταν αναφορά στον «”διάλογο” που ξεκίνησε», ότι επρόκειτο για ένα «διάλογο σε εισαγωγικά».

Αυτή τη φορά, οι φορείς που αντιπροσωπεύθηκαν στην συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο και στην Επιτροπή, ήταν πολύ περισσότεροι : ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΟΨΥ, ΣΟΨΥ Βύρωνα, ΣΟΨΥ Κορυδαλλού, ΣΟΨΥ Β. Προαστίων, ΚΙΝΑΨΥ, Σωματείο Αυτοεκπροσώπηση, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και, φυσικά, η Πρωτοβουλία ενάντια την παρακράτηση των συντάξεων.

Το γραφείο της υφυπουργού, όπως και την προηγούμενη φορά, παρέπεμψε την Επιτροπή στην Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας κ. Κουλούρη.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να μπει σε μακροσκελή συζήτηση με την Δ/νση Ψυχικής Υγείας καθώς το κρίσιμο σημείο, που έμενε εκκρεμές, ήταν και είναι η δέσμευση της υφυπουργού για την ακύρωση της παρακράτησης με εισαγωγή στη Βουλή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Παρέδωσε στην κ. Κουλούρη την πρόταση που της είχε ζητηθεί την προηγούμενη φορά, αφενός σχετικά με την ακύρωση της παρακράτησης και, αφετέρου, την ταυτόχρονη υπόδειξη τρόπων υποστήριξης των ψυχικά πασχόντων/φιλοξενουμένων στις στεγαστικές δομές στην ασφαλή διαχείριση των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και για την εγκαθίδρυση τρόπων αξιόπιστου ελέγχου (εσωτερικού και εξωτερικού) των διαδικασιών που πρέπει να τηρούνται.

Η Επιτροπή αποχώρησε με την υπόσχεση ότι η συνάντηση με την κ. Μακρή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ, στο μεταξύ, θα έχει, υποτίθεται, μελετηθεί και η πρόταση που υποβλήθηκε.

Η απόφαση όλων ήταν για την οργάνωση μιας δυναμικής διεκδίκησης για την ακύρωση της παρακράτησης. Σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση επ΄ αυτού.

(Στο κείμενο των προτάσεων σημαντική ήταν η συμβολή των κκ Ε. Φυτράκη και Μ. Μητροσύλλη).

22/10/2013



ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Ζ. ΜΑΚΡΗ

1. Η παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται σε στεγαστικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, όπως αυτή προβλέπεται από την παρ. 9 του άρθρου 66 του νόμου 3984 του 2011, η οποία προστέθηκε στην παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 2716/99, (όπως αντίστοιχα και των περιθαλπόμενων σε δομές κλειστής περίθαλψης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 66 του ν. 3984/11), αντιβαίνει και καταστρατηγεί θεμελιώδη, από διεθνείς οργανισμούς και το Σύνταγμα αναγνωρισμένα, ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, καθώς και τους ίδιους τους στόχους της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που έγκεινται ακριβώς στην απόκτηση των ικανοτήτων για την πλήρη άσκηση των «δικαιωμάτων του πολίτη», ενός πλήρως ισότιμου και χωρίς διακρίσεις πολίτη, και στην θεσμική και κοινωνική στήριξη στην άσκηση αυτή.


Στη θέση αυτή συντείνει και η πρόσφατη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ν. 4074/2012). Αντίθετα, η αφαίρεση μέρους της περιουσίας (σύνταξης), ακριβώς λόγω της αναπηρίας, ή σοβαρού προβλήματος ψυχικής υγείας, συνιστά απαγορευμένη από τη Σύμβαση διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρία ή σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας (αρ. 12 § 5 της Σύμβασης).


Η μεταχείριση των ψυχικά πασχόντων, μέσα από μια διαχρονική συνέργια κοινωνικών προκαταλήψεων και της παραδοσιακής ιδρυματικής ψυχιατρικής, ήταν συνυφασμένη με κάθε είδους διακρίσεις, αποκλεισμούς, την διαρκή καταστρατήγηση και ακύρωση των δικαιωμάτων τους, την υποβάθμιση έως και πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασής τους. Ο σφετερισμός των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων ήταν μέρος (ενίοτε το κυρίαρχο) αυτής της ακύρωσης και απαξίωσης.


Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, στο βαθμό που δεν διαιωνίζεται ως λόγια κενά περιεχομένου, δεν συνέλαβε και δεν οραματίστηκε ποτέ τους σκοπούς και τις μεθόδους της ως απλή αλλαγή της μορφής και του τρόπου διαχείρισης της «μειονεκτικής θέσης», του κοινωνικού αποκλεισμού και του εξοστρακισμού των ψυχικά πασχόντων, αλλά το αντίθετο : ως διαδικασία, την κεντρική θέση στην οποία έχει το ψυχικά πάσχων υποκείμενο και της οποίας οι θεραπευτικές/ αποκαταστασιακές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές στο βαθμό που έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μια δομική συνάρθρωση με κοινωνικές πολιτικές, αλλά και με δημόσιους θεσμούς που στηρίζουν ενεργά το υποκείμενο στην ανάκτηση και στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν να κάνουν με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία.


Στη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, τα άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας/ένοικοι των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, δικαιούνται κατάλληλης υποστήριξης (αρ. 12 § 3 της Σύμβασης). Οφείλει, συνεπώς, το κράτος αφενός να προστατεύει τους χρήστες/λήπτες των υπηρεσιών από την όποια εκμετάλλευση και αφετέρου να τους παρέχει υποστήριξη ώστε οι ίδιοι ν΄ αποφασίζουν για την περιουσία τους.


Η μέχρι τώρα εμπειρία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει δείξει ότι τα εισοδήματα των φιλοξενουμένων στις στεγαστικές δομές και ο (υποβοηθούμενος, σε άλλοτε άλλο βαθμό) έλεγχος των ίδιων των χρηστών επ΄ αυτών, έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στη δυνατότητά τους όχι απλώς να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες πέρα αυτών (των όλο και λιγότερων) που καλύπτει η δομή, αλλά και να αξιοποιούν τις δυνατότητες για κοινωνική ένταξη/ενσωμάτωση.


Η απάντηση στον όποιο, όποτε και απ΄ οπουδήποτε σφετερισμό των εισοδημάτων των ψυχικά πασχόντων δεν είναι η κατάσχεσή τους από το κράτος. Αυτό το μέτρο, ακόμα και αν ληφθούν τοις μετρητοίς οι ισχυρισμοί ότι γίνεται για να αποτρέψει τους όποιους σφετερισμούς των εισοδημάτων των ασθενών, αποτελεί, καθεαυτό, την πιο εκτεταμένη και χειρότερη μορφή σφετερισμού, μια παλαιοϊδρυματικού τύπου ισοπεδωτική απάντηση που, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται, δεν έχει σκοπό την βελτίωση της παροχής φροντίδας, αλλά καθαρά εισπρακτικούς στόχους, στα πλαίσια της  περικοπής των δημόσιων δαπανών, στη θέση των οποίων τίθενται τα γλίσχρα εισοδήματα των φιλοξενουμένων. Επ΄ αυτού, το άρθρο 2 της υπουργικής εγκυκλίου Υ5α/Γ.Π.οικ.26159 (Καθορισμός συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψης κλπ, της 14 Μαρτίου 2012) είναι σαφές : «…εξασφάλιση της βιωσιμότητας ….των Μονάδων...με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης…».


Είναι το μέτρο καθεαυτό που αναπαράγει επί τα χείρω την απαξίωση του ψυχικά πάσχοντος ως ισότιμου πολίτη και ανθρώπου, ως «υποκειμένου ευθύνης». Γιατί, πέρα από τον εξοντωτικό χαρακτήρα των ποσοστών παρακράτησης που προβλέπονται, ακόμα και μια μικρότερη παρακράτηση δεν θα αλλάζει την ουσία του μέτρου. Ενός μέτρου που συνιστά, χωρίς άμεσα να το διακηρύσσει, ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών αφού, για να παραμείνει κανείς στην στεγαστική δομή, πρέπει να πληρώσει με ποσοστό της σύνταξής του.


Επ΄ αυτού να ληφθεί υπόψιν ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, που παίρνουν σύνταξη, έχουν ήδη συμβάλλει στο σχηματισμού του αναγκαίου κεφαλαίου, μέσω των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συμμετέχουν μέσω του ειδικού ενοποιημένου κλειστού νοσηλίου στην χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λαμβάνουν.


Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η κλιμακωτή παρακράτηση των συντάξεων γίνεται για παροχή των ίδιων ακριβώς υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις στεγαστικές δομές που φιλοξενούνται, συνιστά φόρο, χωρίς όμως να ονομάζεται έτσι, και επιβάλλεται κατά παράβαση της Σύμβασης (αρ. 12) μόνο σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και αναπηρία.


Επιπλέον, η σύνταξη προστατεύεται ως περιουσιακό δικαίωμα από το αρ. 1 του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Η παρακράτησή της συνιστά αυθαίρετη αφαίρεση περιουσιακού στοιχείου, δηλαδή, προσβολή ανθρώπινου δικαιώματος και δικαιολογεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπογραμμίζουμε, τέλος, ιδιαίτερα τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των φιλοξενουμένων στις στεγαστικές δομές (που ήδη αντιδρούν με πανικό όταν ενημερώνονται για την επικείμενη παρακράτηση) και τους σοβαρούς κινδύνους διάλυσης των δομών, αφενός, από την (άμεση ή έμμεση) πίεση των ενοίκων ν΄ αποδεχτούν την παρακράτηση προκειμένου να παραμείνουν σ΄ αυτές και, αφετέρου, από τις συνέπειες της αποστράγγισης των εισοδημάτων τους.


Για όλους αυτούς τους λόγους, προτείνουμε την άμεση κατάργηση της παρακράτησης των συντάξεων, με την ακύρωση των σχετικών διατάξεων (που περιλαμβάνονται στον ν. 3984/11 και των αντίστοιχων εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων) με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

2. Παράλληλα, για λόγους ουσιαστικούς, αλλά με έμπρακτο τρόπο και όχι απλώς ως διαρκής αναπαραγωγή της φιλολογίας περί «διασφάλισης των εισοδημάτων ψυχικά ασθενών» και την προσχηματική της χρησιμοποίηση ως δικαιολογίας για αλλότριους σκοπούς, θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση των εισοδημάτων όποιων εξ΄ αυτών δυσκολεύονται να ασκούν πλήρη και ολοκληρωμένη διαχείριση σε αυτά. Μέτρα στην κατεύθυνση της διασφάλισης των όρων ώστε οι δικαιούχοι και οι κάτοχοι των εισοδημάτων και των όποιων περιουσιακών στοιχείων, να κατέχουν πράγματι και να διαχειρίζονται (με την βοήθεια της θεραπευτικής ομάδας, του προσώπου αναφοράς κοκ) για τις δικές τους ανάγκες τα προσωπικά τους εισοδήματα. Σε κατεύθυνση, δηλαδή, διαμετρικά αντίθετη από την όποια «κουλτούρα» και πρακτική παρακράτησης, αμέλειας και/ή αδιαφορίας για τους (απ΄ οποιαδήποτε πλευρά) σφετερισμούς, να ενδυναμωθούν οι διαδικασίες και οι θεσμοί που διασφαλίζουν την κατοχή των εισοδημάτων και την αξιόπιστη χρήση τους από το άτομο. Αναφερόμαστε, εν προκειμένω, αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αναφορικά με τους φιλοξενούμενους τις στεγαστικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, αν και το ζήτημα είναι ευρύτερο.

α. Ουσιαστική (και όχι τυπική και διεκπεραιωτικού τύπου ) εφαρμογή του νόμου για την Δικαστική Συμπαράσταση του 1996, για όσους κρίνεται από την θεραπευτική ομάδα ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη για δικαστικό συμπαραστάτη (Ν. 2447/1996, ΦΕΚ 278/Α΄).

β. Εγκαθίδρυση μηχανισμών ελέγχου για το αν οι δικαστικοί συμπαραστάτες ασκούν όπως πρέπει τις υποχρεώσεις τους προς το συμπαραστατούμενο μέλος, σε συνεργασία με την θεραπευτική ομάδα, με δυνατότητα να εγκαλούνται αρμοδίως όταν δεν τα ασκούν, ή και να αντικαθίσταται με ταχείες διαδικασίες (Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθ. 250/1999, ΦΕΚ Α΄/206/7.10.1999 : Τρόπος άσκησης από τους ειδικούς επιστήμονες του άρθρου 54 Ν. 2447/1996, των αρμοδιοτήτων κοινωνικής υπηρεσίας που τους ανατίθενται στα πλαίσια της λειτουργίας της δικαστικής συμπαράστασης).

γ. Δημιουργία και ενεργοποίηση δημόσιων θεσμικών οργάνων που είχαν προβλεφθεί με το νόμο για την Δικαστική Συμπαράσταση του 1996, αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκαν, για ανάληψη του ρόλου του δικαστικού συμπαραστάτη για όποιους υπάρχει μεν η σχετική ανάγκη, αλλά δεν έχουν κανένα οικογενειακό μέλος, είτε κυριολεκτικά, είτε που να είναι κατάλληλο να αναλάβει τον ρόλο αυτό. Είναι σημαντικό, εδώ, να τονιστεί η ανάγκη δημόσιων θεσμικών οργάνων που να λογοδοτούν αξιόπιστα και όχι οποιουδήποτε είδους ιδιωτικών φορέων, που ήδη κάνουν κινήσεις και καιροφυλακτούν ν΄ αναλάβουν αυτοί, εκτός παντός ουσιαστικού ελέγχου, ως διάδοχοι του σφετερισμού των εισοδημάτων των ψυχικά πασχόντων.

δ. Εγκαθίδρυση αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της υποστηρικτικής διαχείρισης των ατομικών εισοδημάτων, αλλά και των τρόπων φύλαξης, των φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές, μέσω του ταμείου της εκάστοτε δομής. Εν μέσω της πανσπερμίας των τρόπων που γίνεται αυτή η υποστηρικτική διαχείριση, θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί ένα ενιαίο σύστημα  που θα προβλέπει μιαν επιτροπή στο επίπεδο της θεραπευτικής ομάδας της δομής, τριμελή (με το ένα μέλος, στο βαθμό που είναι δυνατό, να είναι φιλοξενούμενος της δομής), η οποία να τηρεί την κίνηση του ταμείου με έναν κεντρικά καθορισμένο τρόπο, ένα τρόπο που να συνδυάζει την ευελιξία που απαιτεί η λειτουργία μιας τέτοιας δομής με την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα της καταγραφής.

Η καταγραφή αυτή θα μπορεί και θα πρέπει να ελέγχεται από κατάλληλα προς τούτο και εξουσιοδοτημένα όργανα του φορέα σε τακτική βάση, τουλάχιστον μια ή δυο φορές το χρόνο, ή και πιο συχνά αν χρειαστεί.

Θα μπορούσαν, επίσης, να προβλεφθούν θεσμοθετημένα εξωτερικά όργανα ελέγχου, με συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων χρηστών/ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών.

Ως προς τους τρόπους φύλαξης, θα πρέπει αφενός, να εξασφαλιστούν και αφετέρου, να είναι τέτοιοι που να μη δημιουργούνται τα όποια προσκόμματα στην άμεση πρόσβαση των δικαιούχων στο ατομικό τους ποσό, όπου αυτό φυλάσσεται.

Στο βαθμό που τα ανωτέρω γίνονται αποδεκτά ως κατευθυντήριοι άξονες και εφόσον υπάρξει άμεση δέσμευση και, ταυτόχρονα, άμεση έναρξη των διαδικασιών για την νομοθετική κατάργηση της παρακράτησης, μπορούμε περαιτέρω να συνεισφέρουμε στην συγκεκριμενοποίηση των ως άνω προτάσεων.


22/10/2013

- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ/ΛΗΠΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΨΝΑ & ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ) ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΟΣΨΥ)
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΟΨΥ) ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
- ΚΙΝΗΣΗ ΑΔΕΛΦΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΙΝΑΨΥ)
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ‘ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ’

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη για τους σε επίσχεση εργαζόμενους στο Περιβολάκι

 
Μια σύντομη αναδρομή

Το Μάιο του 2012 η διοίκηση του Περιβολάκι παρέδωσε τις δύο δομές του στο Χαλάνδρι στο ΥΥΚΑ (παρά τη διευκρίνηση του Υπουργείου με την υπ.αρ.πρωτ. 53185 επιστολή του στις 22/05/2012 ότι «ο φορέας σας οφείλει να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δομών Περιβολάκι Ι και Περιβολάκι ΙΙ»), με σκοπό να μεταβιβαστούν σε άλλο φορέα, θέτοντας «σε διαθεσιμότητα», όπως θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος στις μέρες μας την κίνηση αυτή, 42 εργαζόμενους, έμπειρους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα απολυθούν…

Ο υποψήφιος ανάδοχος φορέας μεταβίβασης ήταν τότε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, που όμως ποτέ δεν μπόρεσε να πάρει στα χέρια του τις δύο δομές, χωρίς ποτέ να δοθούν εξηγήσεις γι’ αυτό (ούτε από το Υπουργείο, ούτε από τη διοίκηση του Περιβολάκι). Το φθινόπωρο του 2012 ακολουθεί επιστολή του ΥΥΚΑ (υπ.αρ.πρωτ.96328-05/10/2012) που ανέστειλε αναδρομικά από 01/09/2012 τις άδειες λειτουργίας των δομών και έθετε εκτός μισθοδοσίας τους 42 εργαζόμενους. Μάλιστα, στην επιστολή αυτή το Υπουργείο, ενώ αναγνωρίζει ότι οι δομές έπαυσαν να λειτουργούν παράνομα και με ευθύνη της διοίκησης του φορέα, προκρίνει σαν λύση το οριστικό κλείσιμο τους και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν, αφενός να καταργηθούν στην περιοχή του Χαλανδρίου σημαντικές και απαραίτητες υπηρεσίες για παιδιά με διάχυτη διαταραχή της ανάπτυξης και τις οικογένειές τους, αφετέρου να μείνουν εντελώς μετέωροι οι εργαζόμενοι που στελέχωναν αυτές τις δομές.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε, ότι το Περιβολάκι στην Παιανία εξακολουθεί να λειτουργεί, εν γνώσει του Υπουργείου, χωρίς άδεια λειτουργίας από το 2009 που άνοιξε, κάτι που φαίνεται να μην κινητοποιεί τους ακριβοδίκαιους τιμωρούς του ΥΥΚΑ… Τελικά αναρωτιέται κανείς, γιατί μια διοίκηση που απολαμβάνει πλήρη ασυλία από το κράτος, παρά τις παρανομίες που το ίδιο της αναγνωρίζει, να φοβηθεί να κακομεταχειριστεί λήπτες, εργαζόμενους και κοινότητα;

Η απάντηση των εργαζόμενων που βρεθήκαμε «στον αέρα»

Μέσα σε ένα κλίμα υποβάθμισης όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που χαρακτηρίζεται από την υποχρηματοδότηση, την εξαθλίωση τόσο των επαγγελματιών όσο και της ζωής των χρηστών και τη διάλυση του μοντέλου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, οι-χωρίς αντικείμενο-33 εργαζόμενοι των 2 δομών του Περιβολάκι ξεκινήσαμε δυναμικά επίσχεση εργασίας ενώ 47 (μαζί και εργαζόμενοι από το Περιβολάκι στην Παιανία που παραμένει ανοιχτό προς το παρόν) προχωρήσαμε σε δικαστικές διεκδικήσεις. Καταθέσαμε δηλαδή ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα (24/04/13) και έγινε εκ νέου καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας στις 13/06/2013. Ταυτόχρονα «ενοχλούσαμε» επίμονα τη διοίκηση του φορέα και δημοσιοποιούσαμε διαρκώς τις εξελίξεις, τόσο για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες, όσο και η εργασία μας.

Μια σημαντική νίκη

Μετά από μια περίοδο 10 μηνών (Οκτώβρης 2012-Ιούλης 2013) πρωτοφανούς αδιαφορίας και ασυνέπειας από μεριάς της διοίκησης του Περιβολάκι και ενώ η επίσχεση εργασίας συνεχιζόταν, τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώθηκε η πολύ σημαντική απόφαση εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων από το Ειρηνοδικείο του Χαλανδρίου, η οποία δικαίωσε τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική περίπτωση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, γεγονός που αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους τους εργαζόμενους που κακοποιούνται από τις διοικήσεις τους και ψάχνουν έναν ακόμα τρόπο να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις αλλά και να δημοσιοποιήσουν το τι γίνεται στο εσωτερικό των δομών. Η απόφαση αυτή μας έδινε αυτομάτως το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φορέα.

Όταν πράγματι η διοίκηση πιέστηκε υπό την απειλή να χάσει το ιδιόκτητο κτίριο της Παιανίας, κινητοποιήθηκε για να το σώσει αλλά και για να σώσει την ύπαρξή της. Η διοίκηση του Περιβολάκι όπως όλες οι διοικήσεις στο χώρο μας επικαλούνται διαρκώς ότι χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος και σήκωναν και σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά. Οι δομές αυτές δεν είναι δημόσιες. Είναι ιδιωτικές με κρατική όμως χρηματοδότηση. Οι διοικήσεις τους όχι μόνο δε δικαιούνται να παίρνουν χρήματα χωρίς να λογοδοτούν για αυτά αλλά υποχρεούνται και να τα διαθέτουν με απόλυτη διαφάνεια. Επίσης, όταν μας λένε ότι δεν έχουν, αυτό μπορεί και να μην είναι αλήθεια. Ας μη νομίζουμε ότι μας αναφέρουν όλα όσα μπορεί να εισπράττουν από διάφορες μεριές πχ δωρεές από ιδρύματα, δωρεές εις μνήμην, ιδιωτικές δωρεές, άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, παζάρια κλπ.

Επίσης η απόφαση αυτή από τη μια αποτελεί απάντηση σε όσους λένε πως δεν έχει νόημα να διεκδικούμε με αυτόν τον τρόπο τα χρωστούμενα γιατί δεν θα βγει τίποτα από αυτό. Από την άλλη ανοίγει έναν ακόμη δρόμο για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων στον χώρο μας χωρίς την αυταπάτη πως το δικαστικό αρκεί δίχως την οργάνωση των εργαζόμενων, την κινητοποίηση και τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και των σκανδάλων που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε φορέα.

Με έναν τρόπο μαγικό τα χρήματα βρέθηκαν

Η εξέλιξη της ιστορίας στο Περιβολάκι ήταν ότι λίγες μέρες μετά την απόφαση των ασφαλιστικών η διοίκηση μας κάλεσε, ανακοινώνοντάς μας ότι βρέθηκε, ως δια μαγείας, κάποια δωρεά και ότι προτίθεται να εξοφλήσει όλα της τα χρέη, αρκεί να υπογράψουμε απολύσεις στις 31 Ιουλίου και ένα συμφωνητικό ότι, εφόσον δεν θα υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες, θα αποσύρουν οι εργαζόμενοι τις όποιες νομικές απαιτήσεις τους. Μάλιστα, οι ίδιοι πρότειναν και υπέγραψαν στη συμφωνία που έγινε ότι θα εξοφλούνταν άπαντες μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία όμως δεν τηρήθηκε ενώ χρειάστηκε να φτάσουμε στην 1η Οκτώβρη για να δικαιωθούμε ολοκληρωτικά και να πάρουμε τα οφειλόμενα. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι την ίδια μέρα πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι του Περιβολάκι στην Παιανία επτά(7) μισθούς, μέχρι και τον Ιούλη του ’13.

Η τύχη των δομών, των εργαζόμενων και της Ψυχικής Υγείας

Το πιο σημαντικό όμως, που από την πρώτη στιγμή φωνάζουμε, είναι πως οι δομές του Περιβολάκι στο Χαλάνδρι έκλεισαν οριστικά τόσο με ευθύνη της διοίκησης που βιαστικά τις ξεφορτώθηκε χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο από το ΥΥΚΑ όσο και του Υπουργείου, το οποίο αντί να διατηρήσει τις δομές, όχι κατ’ ανάγκη υπό τη συγκεκριμένη διοίκηση και ενώ είχαμε καταθέσει ως σωματείο εργαζόμενων επανειλημμένως προτάσεις, ανέστειλε τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι των δομών αυτών βρεθήκαμε στην ανεργία. Είναι γεγονός ότι σε σχέση με όσα γίνονται σε άλλους χώρους όταν κόσμος απολύεται με χρωστούμενα δεδουλευμένα ενός χρόνου, είναι νίκη, έστω και μερική, το ότι δικαιωθήκαμε στο δικαστήριο και πληρωθήκαμε.

Μπορεί τώρα να είμαστε άνεργοι αλλά να είμαστε ξεκάθαροι, η διοίκηση του Περιβολάκι είχε έτσι κι αλλιώς την πρόθεση να ξεφορτωθεί τις δύο δομές του Χαλανδρίου και το ΥΥΚΑ βρήκε την τέλεια ευκαιρία να τις κλείσει ώστε να εξοικονομήσει χρήματα. Είμαστε άνεργοι και αυτό δεν γίνεται να το κρύβουμε. Όμως δεν ήταν η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας που το προκάλεσε αυτό, για όποιον σκεφτεί ή φοβάται ότι το να πάει κόντρα σε Υπουργείο και διοίκηση θα το πληρώσει με τη δουλειά του. Άλλωστε κανείς μας δεν ήθελε να επιστρέψει στη δουλειά κάτω από μια διοίκηση που χειρίζεται έτσι τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Προσοχή όμως, ήταν η συλλογική πάλη που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, να πάρουμε δεδουλευμένα ενός έτους σχεδόν και αποζημιώσεις. Μια ατομική μάχη στις σημερινές συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατη. Μόνο αφού παλέψαμε ενωμένοι μπορέσαμε και αντισταθήκαμε στη φθορά ενός πολύμηνου αγώνα. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, ο σωστός σχεδιασμός όσων κάναμε, η ανοιχτή και δημοκρατική λειτουργία ενός ζωντανού σωματείου και η εκλογή μιας επιτροπής αγώνα από τους εργαζόμενους των δομών που έκλεισαν, που ήταν διατεθειμένοι να βγούνε μπροστά και να δώσουν τη μάχη, οδήγησε στη δικαίωση μας σε ότι απαιτήσαμε.

Απευθύνουμε μια προειδοποίηση και μια προτροπή προς τους συναδέλφους. Ότι έγινε στο Περιβολάκι θα επεκταθεί σε όλο το χώρο αργά ή γρήγορα όσο θα συνεχίζεται η πολιτική της εγκατάλειψης και της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο. Είμαστε μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί καθημερινά στην Ψυχική Υγεία για αυτό χρειάζεται να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας και με τρόπο συλλογικό τα δικαιώματα και τη δουλειά μας.

Απολυμένοι των δομών Περιβολάκι 1 και 2
Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι



  

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Στο twitter της Ζέττας Μακρή (μια φωτογραφία, καμία λέξη;)


 Στο twitter της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή μπορείτε να δείτε αυτή τη φωτογραφία:

Στη συνάντηση με Συλλόγους Ασθενών Ψυχικής Υγείας στο Υπουργείο Υγείας


Αν θέλετε λέξεις θα πρέπει να κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τα παρακάτω κείμενα:


11 Οκτώβρη στο Υπουργείο Υγείας





update : ...λίγες μέρες αργότερα:


 


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2013


twitter.com/Zetta_Makri

Τη "διαρκή μεταρρυθμιστική διεργασία" τη σχολιάσαμε πέρυσι:


φέτος βρισκόμαστε στην τελική φάση:



και περιμένουμε τα αποτελέσματα...
cartoonist: Gary Varvel:


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

11 Οκτώβρη στο Υπουργείο Υγείας: Διαδήλωση ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ / ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013, 11.00 πμ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Καλούμε όλους, χρήστες/λήπτες των υπηρεσιών, οικογένειες, λειτουργούς ψυχικής υγείας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σωματεία εργαζομένων στην ψυχική υγεία και όλες τις ενδιαφερόμενες συλλογικότητες, σε συγκέντρωση/διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17), την Παρασκευή, 11/10/2013, ώρα 11 πμ, ενάντια στην πρωτοφανώς βάναυση μεταχείριση των ψυχικά πασχόντων και γενικά των ατόμων που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής φροντίδας, περίθαλψης και φιλοξενίας, που συνιστά η παρακράτηση υψηλού ποσοστού επί της σύνταξής τους, προκειμένου να συνεχίσουν να τυγχάνουν αυτής της φιλοξενίας ή φροντίδας, αλλιώς θα πεταχτούν στο δρόμο.

Όπως είναι γνωστό, οι διαδικασίες και οι προετοιμασίες για την έναρξη υλοποίησης της παρακράτησης στις μονάδες του δημοσίου έχουν προχωρήσει (κατ΄ αρχήν, από το ΙΚΑ) και η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα αιφνιδιαστικά. Και σύμφωνα με άλλο νόμο που έχει ψηφιστεί, έπεται η επίσημη (και όχι απλώς άτυπη, όπως μέχρι τώρα) εφαρμογή της στις αντίστοιχες μονάδες του ιδιωτικού «μη κερδοσκοπικού» τομέα.

Η παρακράτηση προβλέπει κυριολεκτικό ξεζούμισμα των φιλοξενουμένων στις δομές, σε ποσοστό, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, που ξεκινά από 40% και φτάνει μέχρι 80%. Αυτή η παρακράτηση, ούτως ή άλλως αυθαίρετη και ληστρική, δεν γίνεται για βελτίωση, έστω και προσχηματικά, της φροντίδας τους, αλλά προορίζεται ν΄ αντικαθιστά ισόποσα τμήμα του προϋπολογισμού της εκάστοτε μονάδας φροντίδας/φιλοξενίας. Προβλέπεται, μάλιστα, η αναδρομική παρακράτηση από την ημερομηνία που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, το 2011. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ιδιωτικοποίηση του δημοσίου με μια και μόνη κίνηση: τον εκβιαστικό εξαναγκασμό των περιθαλπόμενων/φιλοξενουμένων να πληρώνουν, και μάλιστα αδρά, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Εχει ζητηθεί συνάντηση εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερομένων, ληπτών των υπηρεσιών, οικογενειών, λειτουργών ψυχικής υγείας, σωματείων εργαζομένων με την αρμόδια επί θεμάτων ψυχικής υγείας υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή.



ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11/10/2013, ώρα 11.00 πμ.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,
ΛΗΠΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ


-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)

Το Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο στηρίζει τη συγκέντρωση / διαδήλωση
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013, 11.00 πμ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

 
Το Σωματείο μας στηρίζει τη συγκέντρωση που οργανώνει η πρωτοβουλία λειτουργών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και οικογενειών ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων και καλούμε όλους τους εργαζόμενους των Ν.Π.Ι.Δ. στο Ψυχαργώς να συμμετέχουν την ερχόμενη Παρασκευή 11-10-2013 για να συναντηθούν και να ενωθούν μαζί με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους στο Υπουργείο Υγείας.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κλέβει τα χρήματα των ψυχικά πασχόντων και να τους υποχρεώνει να καλύπτουν, παρακρατώντας τις πενιχρές συντάξεις τους, τα λειτουργικά έξοδα των στεγαστικών δομών ψυχικής υγείας που υποχρηματοδοτούνται συστηματικά από το κράτος. Οι συντάξεις των ασθενών ανήκουν στους ίδιους και με κανένα νόμο της η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να τα υφαρπάζει. Ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία και την υγεία πρέπει να είναι κρατικός και αδιαμφισβήτητος. Η φροντίδα των ψυχικά πασχόντων θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν και αυτό παραβιάζεται με την παρακράτηση των συντάξεών τους.

Δε δεχόμαστε να φροντίζονται μόνο όσοι έχουν και οι υπόλοιποι να καταλήγουν στο δρόμο ή στον καιάδα. Αυτή η επιλογή πέρα από το ότι είναι αυθαίρετη και ανήθικη είναι άκρως επικίνδυνη για όλους μας. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Το Δ.Σ.


Σημείωση: Όλα τα κείμενα για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων μπορείτε να τα βρείτε εδώ 


  

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία καλείται να πάρει θέση για τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής


Πειραιάς 27 Σεπτεμβρίου 2013


Προς
Το Δ.Σ. της ΕΨΕ

Θέμα: Οι θέσεις της Ε.Ψ.Ε απέναντι στις ναζιστικές «ιδέες» και πρακτικές της Χρυσής Αυγής

Φίλε Κύριε Πρόεδρε,

Τα τελευταία φρικιαστικά επακόλουθα της ναζιστικής πρακτικής της Χρυσής Αυγής προσδοκώ, ότι θα έπεισαν το Δ.Σ. ότι ήταν μεγάλο λάθος του να αποφύγει να πάρει θέση όταν πριν ένα χρόνο περίπου οι συνάδελφοι Μεγαλοοικονόμου και Τζαβάρας και εγώ του γνωστοποιήσαμε τις βδελυρές περί στείρωσης και ευθανασίας ιδέες του ηθικού, κοινωνικού και πολιτικού αυτού αποστήματος, ιδέες που επί Χίτλερ είχαν τη γενικευμένη και ανατριχιαστική εφαρμογή τους και που, όπως θλιβερά αποδείχτηκε, έθελξαν και συναδέλφους μας.

Επανέρχομαι λοιπόν σε όσα προ έτους περίπου σας είχα προτείνει να διατυπώσετε και να δημοσιοποιήσετε ως θέσεις της ΕΨΕ και επίσης σας ζητώ να κινήσετε αμέσως την πειθαρχική διαδικασία για μέλη της ΕΨΕ που καταγγέλλονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι καιροί είναι δύσκολοι και προφανώς επικίνδυνοι. Όσοι θέλουμε όμως να νομίζουμε ότι συναποτελούμε την πνευματική ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδεχόμαστε και τις αντίστοιχες ευθύνες και το ενδεχόμενο κόστος (π.χ. να δυσαρεστήσουμε κάποιους ενδεχομένως και φίλους). Επειδή αποφεύγοντας να πάρουμε θέση επί τόσο ζωτικής σημασίας ζητήματος θα κατηγορηθούμε ασφαλώς και δικαίως για στάση ευμενούς ουδετερότητας απέναντι σε εκείνους που μετέρχονται ή υποστηρίζουν τις ναζιστικές ιδέες και πρακτικές. Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μου στο Δ.Σ θα πράξουν ό,τι πρέπει για να αποφύγουν μια τέτοια κατηγορία.

Ιδού τι προτείνω να περιλαμβάνει η σχετική απόφαση της ΕΨΕ.

1. Τα δικαιώματα στη ζωή -και σε ό,τι με την έννοια της ζωής νοείται, σημαίνεται και συνεπάγεται- είναι κατοχυρωμένα, με σωρεία νομικών εγγράφων πανευρωπαϊκής ισχύος, για όλους τους ανθρώπους που ζούνε στη χώρα μας, χωρίς καμιά εξαίρεση για οποιονδήποτε λόγο ή επιχείρημα επιστημονικοφανές, λογικοφανές ή άλλο.

2. Οι γιατροί επιπροσθέτως οφείλουν, σύμφωνα με τον όρκο τους και τις πανάρχαιες και πάγιες αξίες του λειτουργήματός τους, να αντιστέκονται και να μάχονται σθεναρά και ανυποχώρητα και με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, εναντίον κάθε απειλής ή διαφαινομένου κινδύνου αμφισβήτησης αυτών των δικαιωμάτων και βέβαια να αποβάλουν αμέσως από την κοινότητά τους κάθε γιατρό που υποστηρίζει, προπαγανδίζει, ανέχεται ή συμμετέχει σε φορείς που προβάλλουν και αναβιώνουν τις ανατριχιαστικές περί στείρωσης και ευθανασίας ανθρώπων πρακτικές της ναζιστικής θηριωδίας.

3. Καλεί όποιον έχει συγκεκριμένες και αποδείξιμες πληροφορίες που αφορούν μέλος της ΕΨΕ να τις γνωστοποιήσει επωνύμως προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Καταστατικό πειθαρχική διαδικασία.

4. Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας να πράξουν το ίδιο.

5. Καλεί και παρακαλεί κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην επιτρέψει στην πικρία και την απογοήτευση του, από τα άδικα δεινά που υφίσταται, να εξουδετερώσει την ανθρωπιά του, και να μη στρέψει τη δίκαιη οργή του κατά αδύναμων και ανυπεράσπιστων συνανθρώπων.

6. Καλεί την πνευματική ηγεσία της Χώρας, τις Ενώσεις και Αρχές που υποστηρίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και βέβαια όλα τα πολιτικά κόμματα εντός και εκτός Βουλής να μη εφησυχάζουν και να αντιδράσουν αμέσως στις προωθούμενες ναζιστικής έμπνευσης βδελυρές θεωρίες.

Σας  ευχαριστώ
Χάρης Βαρουχάκης




Πειραιάς 27 Σεπτεμβρίου 2013


Προς
Το Δ.Σ. της ΕΨΕ

Θέμα: Άδειες οπλοφορίας

Φίλε Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, με αφορμή επιστολή του συναδέλφου κ. Θ. Μεγαλοοικονόμου που  δημοσιεύτηκε στα «Τετράδια Ψυχιατρικής» και απευθυνόταν και στην ΕΨΕ, η Εταιρεία μας, υπό την Προεδρία του συναδέλφου κ. Ν. Τζαβάρα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 20-2-2009 έκανε ομόφωνα και αυτούσια αποδεκτή την επί του θέματος εισήγησή μου. Η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει τις απόψεις του κορυφαίου συλλογικού οργάνου των Ελλήνων Ψυχιάτρων επί του πολυπλόκου αυτού ζητήματος και νομίζω τιμά την Εταιρεία μας και την ιστορία της.

Η απόφαση στάλθηκε τότε σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά έτυχε βέβαια της συνήθους διαχρονικής απαξιωτικής υποδοχής.

Επειδή, μετά από τα τελευταία εγκλήματα της ανθρωποκτόνου βίας της ναζιστικής θηριωδίας, αποδείχτηκε ότι τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλλίτερα, εάν η αλαζονεία της εκάστοτε πολιτικής Εξουσίας δεν την εμπόδιζε να ακούει και αυτούς που ξέρουν περισσότερα, και με την ελπίδα ότι επιτέλους θα αλλάξει Πρακτική, προτίθεμαι να στείλω πάλι την Απόφαση αυτή της Ε.Ψ.Ε σε όλους τους αρμοδίους.

Θέλω να παρακαλέσω την Ε.Ψ.Ε. να πράξει το ίδιο. Και ελπίζω να το κάνει χωρίς καθυστέρηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Χάρης Βαρουχάκης



Διαβάστε: 



Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ε. Φυτράκης: Ανθρώπινα δικαιώματα και Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση


Η ομιλία του Ευτ. Φυτράκη, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, Ειδικός επιστήμων στο Συνήγορο του Πολίτη, με τίτλο: «Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Ελλάδα» στην ημερίδα με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» (Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2013). 

 

Όλες τις ομιλίες της ημερίδας μπορείτε να τις βρείτε εδώ
 
 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates