Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

Το Υπουργείο Υγείας και η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Δημοσιεύματα στον τύπο.
Για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και τις συνέπειές της στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών, έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα στον τύπο.


Ας δούμε, μέσα από μερικά αποσπάσματα των τελευταίων δύο ετών, το “χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου” των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης:

το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης είχε ξεκινήσει από το 2005 και ένα χρόνο μετά διαβάζουμε:

"Σε εγκατάλειψη η ψυχική υγεία: Πριν από μερικούς μήνες, λίγο έλειψε οι δρόμοι της Αθήνας να ζήσουν μια διαφορετική διαδήλωση. Αυτή τη φορά, οι διαδηλωτές θα ήταν άνθρωποι ψυχικά ασθενείς!
-Στις 24 Μαΐου, φορείς από το χώρο της ψυχικής υγείας είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση με τη συμμετοχή εργαζομένων, διοικήσεων ιδρυμάτων, οικογενειών ασθενών, εθελοντών και ασθενών έξω από το υπουργείο Υγείας.
-Τελικά, ο υπουργός Δημ. Αβραμόπουλος υπέγραψε εσπευσμένα ώστε να δοθούν χρήματα που θα κάλυπταν τις ανάγκες μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2006. Αλλά ο Ιούνιος πέρασε, αφήνοντας και πάλι τους ασθενείς σε πλήρη εγκατάλειψη. Ποιος ασχολείται όμως καλοκαιριάτικα με αυτά;
Και όμως, όλα έγιναν «για το καλό τους». Το 1997 καταρτίσθηκε το «Ψυχαργώς», «ένα διαρκές - δεκαετές πρόγραμμα που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της κρατικής πολιτικής για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τον αποϊδρυματισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Αυτά έλεγε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ψυχικής Υγείας.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, παρά τη γενναία χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ, τη θέση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει πάρει μια εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση."
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/08/2006

λίγους μήνες μετά, η αποδιοργάνωση συνεχίζεται και τα προβλήματα παραμένουν:

"...«Η κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ψυχικά ασθενείς και όσους τους υπηρετούν και δυστυχώς πολύ φοβόμαστε ότι οι εικόνες που είδαμε θα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα με την πολιτική που ασκείται», επισημαίνει το προεδρείο του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο «Περιβολάκι» και εξηγεί: «Το 2006 τα κρατικά κονδύλια μειώνονται κατά 62% σε σχέση με αυτά που υπολογιζόταν ότι χρειάζονταν οι δομές για να λειτουργήσουν και κανείς από την κυβέρνηση δεν δίνει εξηγήσεις για τη δραματική αυτή εξέλιξη. Το αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι να μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών ψυχικής υγείας των ΜΚΟ... Άλλοτε κλείνουν οι δομές ή συρρικνώνονται μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Η ποιότητα της θεραπευτικής φροντίδας μοιραία φθίνει ολοένα και περισσότερο... Δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για άσυλα νέου τύπου, που αυτή τη φορά είναι μικρότερα σε έκταση».
...«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», επισήμανε στην ανακοίνωση της διαμαρτυρίας του στο υπουργείο Υγείας, στα τέλη του περασμένου μήνα, το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργός": "Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι ψυχικά πάσχοντες στις στεγαστικές δομές, όπως και όλοι οι εξυπηρετούμενοι πολίτες από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας κ.ά., ζουν μια επώδυνη καθημερινότητα με τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως είναι η λήψη ιατρικής και ψυχιατρικής φροντίδας». Κατήγγειλε μάλιστα ότι το ποσό που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2007 του υπουργείου για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών του Δικτύου επαρκεί για την κάλυψη μόνο του 40% των αναγκών. "
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2006

εδώ με τίτλο «Νέας γενιάς πειραματόζωα»...

"Οι φορείς αυτοί (σ.σ. μη κρατικοί, μη κερδοσκοπικοί) έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασυνέχεια της φροντίδας των ασθενών και την πλήρη επαγγελματική και ηθική εξουθένωση των εργαζομένων στις δομές αυτές εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων και των περικοπών στις χρηματοδοτήσεις και της αποφυγής επίσημης ενημέρωσης για τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής. Η ενημέρωση και η διαμαρτυρία έχουν γίνει με πλείστους τρόπους (ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων, διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας, οργάνωση επιστημονικής ημερίδας, συνέντευξης Τύπου, επιστολές σε θεσμικά και πολιτειακά όργανα, αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, αποστολή έγγραφης διαμαρτυρίας προς όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργάνωση κινητοποίησης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 28/11/06). Κάθε φορά η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας τού ΥΥΚΑ είναι διαφορετική. Επιρρίπτει ευθύνες σε διάφορες κατευθύνσεις, επικαλείται από διετίας διάφορους δυνητικούς τρόπους οριστικής επίλυσης, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να υλοποιείται ώστε να διασφαλίζεται το μέλλον των ασθενών και των εργαζομένων στο χώρο αυτό. Υπάρχει άραγε κάποιο σχέδιο για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών αυτών μ' ένα αποδεκτό επίπεδο ποιότητας φροντίδας και κάλυψης; Υπό τις σημερινές συνθήκες η έκβαση παραμένει η ίδια: εξάντληση των φορέων σε βαθμό να αδυνατούν να εκπληρώσουν το έργο που τους ανατέθηκε από το κράτος: παροχή δημόσιας φροντίδας ψυχικής υγείας. "

...ενημερωνόμαστε ότι το υπουργείο, μετά από δύο χρόνια επεξεργασίας του σχεδίου μεταρρύθμισης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βρήκε τον τρόπο να την απορρυθμίσει:

"Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η πρόταση του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες για το Δ' ΚΠΣ, προβλέπει ό,τι ακριβώς προέβλεπε το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» στην πρώτη του φάση, ενώ αυξάνει παράλληλα τις δομές αποασυλοποίησης κατά 20% απ' ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα. Αν ο «αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος αποτελεί έγκλημα», όπως δήλωσε σε συνάντηση με τους φορείς στις 28/11/06 ο κ. Αβραμόπουλος, πόσο καιρό χρειάζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να βρει τους ένοχους, να αποκαταστήσει την τάξη ή έστω να νίψει τας χείρας της. Ταυτόχρονα η ομάδα εργασίας, που επεξεργάζεται εδώ και δύο χρόνια το σχέδιο της μεταρρύθμισης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δεν έχει δώσει κανένα κείμενο ακόμα. Επομένως, το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι κυρίως στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ με την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιζητά τη διεύρυνσή τους. Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, εντείνει τη σύγχυση στους φορείς, στους οποίους πλέον επικρατεί η αίσθηση ενός κλίματος οργανωμένης ανευθυνότητας, έλλειψης προγραμματισμού, αλλά και εγκατάλειψης με σκοπό την αλλαγή της πολιτικής της ψυχικής υγείας, χωρίς όμως να δηλώνονται οι νέοι στόχοι. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω οδηγεί σε μία άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση σε σημείο που να συγκρίνεται ακόμα και με τα στάδια ανάπτυξης πιο πίσω απ' αυτά που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί υπουργίας Μ. Εβερτ κατά την περίοδο του σκανδάλου της Λέρου, με την ανάθεση έργου στις ΜΚΟ. "
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/12/2006

και φθάνοντας στο 2007 (ξανα)συζητούμε για τους ίδιους κινδύνους...

"Στο ιστορικό της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας αναφέρεται μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης κ. Μιχάλης Μαδιανός. Όπως επισημαίνει, «η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ξεκίνησε μετά το σκάνδαλο του ψυχιατρείου της Λέρου που αποκαλύφθηκε το 1981. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των ατόμων με σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις καθώς από τους 4.000 έγκλειστους σε ψυχιατρεία του ’81, σήμερα νοσηλεύονται σε όσα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν έχουν κλείσει, λιγότεροι από 1.000 ασθενείς. Ωστόσο, επισημαίνει, «η όλη προσπάθεια κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν ξεφύγει από τη λογική του ανθρωπισμού και μπει στη λογική ότι δεν υπάρχουν λεφτά». Και αναφέρεται στο παράδειγμα των ΗΠΑ όπου αυτή τη στιγμή 2.000.000 ασθενείς είναι άστεγοι ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης για οικονομικούς λόγους του αντίστοιχου συστήματος αποασυλοποίησης."
H KAΘHMEPINH 28-01-07

και ξαναδιαβάζουμε για τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην ποιότητα των υπηρεσιών τους, δυστυχώς με αφορμή το θάνατο τριών ατόμων με ψυχικά προβλήματα:

"«..Μετά τη λήξη του 18μήνου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης οι δομές εντάχθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτές, τα τελευταία δύο χρόνια, η χρηματοδότησή τους μειώθηκε κατά 60%, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος πολλές από τις μονάδες να κλείσουν ή να υποβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών».
«Ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά και από 25 που ορίζει ο νόμος είμαστε μόνο 15 σήμερα», «Όταν είμαστε δύο άτομα στη βάρδια, τι να πρωτοκάνουμε;», «Όταν το προσωπικό είναι και λίγο και εξαντλημένο, τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Κάναμε κινητοποιήσεις, συναντηθήκαμε με την ειδική γραμματέα του υπουργείου, αλλά λύση δεν βρίσκεται».
«Τον κίνδυνο μετατροπής των δομών αποασυλοποίησης σε μικρά «άσυλα» επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών κ. Γιώργος Χριστοδούλου. ...«Μεγάλη σημασία έχει η διαχρονική στήριξη των δομών αποασυλοποίησης που συνεπάγεται και την επαρκή χρηματοδότησή τους. Κι εκεί δεν τα έχουμε καταφέρει καλά στην Ελλάδα. Φαίνεται δηλαδή, ότι έγινε βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός, για όσο διάστημα υποστηρίζονταν οικονομικά οι δομές από κοινοτικά κονδύλια. Όταν αυτά τελείωσαν, το ελληνικό κράτος βρέθηκε ανέτοιμο να αναλάβει το κόστος συνέχισης της προσπάθειας. Θα πρέπει όμως ειδικά γι' αυτό τον σκοπό να βρεθούν χρήματα. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να μείνει στη μέση».
στο ίδιο δημοσίευμα ο Υπουργός Υγείας. κ. Δ. Αβραμόπουλος, εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει την κατάσταση...
...«Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι οικονομικό. Είναι ανθρώπινο. Είναι πολιτικό. Ανθρώπινο, επειδή οι δομές λειτουργούν χωρίς άδειες και έλεγχο και μόνον το τελευταίο διάστημα έχει κινηθεί μία νέα διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου που θα αποδώσει σύντομα καρπούς. Αποτέλεσμα: Να υπάρχει κακός συντονισμός μεταξύ των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των αποασυλοποιημένων δομών, και να είναι ανεπαρκής η θεραπεία. Θύματα πάντοτε οι ασθενείς. Πολιτικό, επειδή η ψυχική υγεία αντικατοπτρίζει το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας. Δεν το αξίζουν οι επιστήμονές μας, οι πολίτες μας, η χώρα μας. Εμείς δεν χαριζόμαστε. Χτυπάμε το καρκίνωμα στην πηγή του. Τέρμα στην ασυδοσία. Έλεγχος και απόδοση ευθυνών»."
H KAΘHMEPINH 18-02-07

αλλά ίσως “επειδή η ψυχική υγεία αντικατοπτρίζει το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας” η τραγική κατάσταση συνεχίστηκε. Με “θύματα πάντοτε τους ασθενείς”, όπως είπε πιο πάνω ο Υπουργός, δεν έγινε η “νέα διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου που θα αποδώσει σύντομα καρπούς”
...και ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα για το “άνοιγμα” νέων Μονάδων !!!

"«Δύο χιλιάδες ασθενείς θα πάρουν εξιτήριο από τα ψυχιατρεία». «Θα δημιουργηθούν 100 νέες μονάδες ψυχικής υγείας». «Θα προσληφθούν 3.000 εργαζόμενοι». «Θα δημιουργηθούν 200 επιπλέον κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία». Είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης πριν από τρία χρόνια, όταν πέρασε στα χέρια της η περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Το ΨΥΧΑΡΓΩΣ, πρόγραμμα «αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης», αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα.
Σήμερα 370 μονάδες ψυχικής υγείας απειλούνται με λουκέτο, 3.000 ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο και 2.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους:
...
Ήδη τα κονδύλια του περσινού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 30%, παρ' όλο που η κυβέρνηση είχε και τότε παραδεχτεί ότι υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης.
Όσο οι υπάρχουσες μονάδες υποχρηματοδοτούνται, η ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσεται. Περίπου 25 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου άρχισαν τα δύο τελευταία χρόνια να παίρνουν κρατικά κεφάλαια χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς άδειες λειτουργίας. Κι αυτό τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί να ελέγχονται αυστηρά οι φορείς που επιχορηγούνται, τονίζουν επιστήμονες του δικτύου Αργός.
Σε αυτό συμμετέχουν 27 μη κερδοσκοπικοί φορείς, 2.500 ασθενείς και 1.800 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο επί δεκαετίες."
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/03/2007

παρά την “αποφασιστικότητα” του Υπουργού τα προβλήματα αυξάνονται μαζί με την ταχύτατη αύξηση του αριθμού των νέων Μονάδων, η οποία συνεχίζεται χωρίς έλεγχο και σχεδιασμό...

"Μέχρι και τη δεκαετία του '80, στην Ελλάδα οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχονταν αποκλειστικά από ιδρύματα, με απαράδεκτες συνθήκες περίθαλψης προς τους πάσχοντες, γεγονός που στιγμάτισε τη χώρα μας διεθνώς. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, μετά το σκάνδαλο των συνθηκών του Ψυχιατρείου της Λέρου και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησε το πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τον τίτλο «Ψυχαργώς».

Οι αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θεσμοθετήθηκαν από το ελληνικό κράτος με τον Ν. 2716/1999 «περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Σύμφωνα με τις διατάξεις του, το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας με σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη καθώς και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Βάσει του παραπάνω νόμου και προς επίτευξη των σκοπών της ψυχιατρική μεταρρύθμισης, συγκροτείται το Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, υπό κρατική εποπτεία και επιχορήγηση, στο οποίο εντάσσονται οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες και λειτουργούν, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού, μέσα στο πλαίσιο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα.

Οι μονάδες αυτές προσφέρουν υπηρεσίες σε 3.000 ψυχικά ασθενείς, που πριν ζούσαν σε ιδρυματικές συνθήκες και κοινωνικά αποκλεισμένοι.

Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα, κέντρα ημέρας κ.ά.) που επιχορηγούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό έχει τεθεί σε κίνδυνο. Το 2005 και το 2006 επήλθε μείωση της κρατικής επιχορήγησης, σε ποσοστό περίπου 30%. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το έτος 2007, καθόσον το κονδύλιο που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ανάγκες του τομέα της Ψυχικής Υγείας καλύπτει μόνο το 40% αυτών. Υπαρκτός είναι, με λίγα λόγια, ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των μονάδων και άμεσος στην περίπτωση των κινητών μονάδων που ανήκουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σημειωτέον ότι αυτή η οικονομική κατάσταση έχει προκαλέσει ήδη πτώση του επιπέδου φροντίδας των ψυχικά ασθενών, με ορατούς πλέον τους κινδύνους όσον αφορά το επίπεδο της ιατρικής και ψυχιατρικής τους κάλυψης... "
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/05/2007

τι και αν ζητούν οι ίδιοι οι φορείς την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για αξιολόγηση των υπηρεσιών ?

"«Νομίζω ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν έχει χρεοκοπήσει. Πιστεύω, αντιθέτως, ότι έχει προχωρήσει, αργά βέβαια, με δυσκολίες, με τις αδυναμίες της ελληνικής γραφειοκρατίας, με αντιστάσεις από την τοπική κοινότητα, ιδίως για την εγκατάσταση οικοτροφείων και ξενώνων, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της προσπάθειας καταπολέμησης της προκατάληψης και του στίγματος. Πολλά οφείλουν βέβαια να βελτιωθούν. Το δημόσιο σύστημα οφείλει να γίνει πιο αποτελεσματικό, χρειάζεται έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων και χρηματοδότηση, αλλά και αξιολόγηση για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται. Την ανάγκη αξιολόγησης επανειλημμένως έχουν υπογραμμίσει οι εντολοδόχοι φορείς από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης πρέπει να οριστούν από κοινού και η Ε.Ε. θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο με δικούς της εμπειρογνώμονες».

Την ανησυχία του για το μέλλον των ψυχικά ασθενών, που ζουν στις δομές της αποασυλοποίησης, εκφράζει ο κ. Τσιάντης (αναπλ. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρικών Ειδικοτήτων της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής) και παρατηρεί: «Το πρόγραμμα υποχρηματοδοτήθηκε το 2005 και το 2006 και τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2007 είναι ανεπαρκή και θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχεια του προγράμματος. Το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο, οι συγγενείς των ασθενών ανησυχούν, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι σε εξαντλητικές βάρδιες, η δουλειά τους έχει επηρεαστεί, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών κ.λπ.»."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/05/2007

αναγνωρισμένο το έργο των επιστημονικών φορέων και των Μονάδων τους, αλλά...

"Το υπουργείο Υγείας δεν έχει χορηγήσει ούτε ένα ευρώ για τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης του προγράμματος "Ψυχαργώς" για τους έξι πρώτους μήνες του 2007, με αποτέλεσμα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση να βρίσκεται σε βαθιά κρίση, οι εργαζόμενοι να τελούν υπό καθεστώς απόγνωσης και οι ψυχικώς πάσχοντες να απειλούνται πια από τον ορατό κίνδυνο της επιστροφής τους σε ψυχιατρεία! "Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, φορείς της αποασυλοποίησης, αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο του δημοσίου συστήματος Υγείας, αλλά η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη νεοφιλελεύθερη λογική που μετατρέπει τα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα της Ψυχικής Υγείας σε θέματα 'κοινωνικής συναντίληψης' με λογιστικά κριτήρια και επιχειρεί να μετακυλήσει το κόστος στην κοινωνική ασφάλιση, σε χορηγούς και στις οικογένειες των χρηστών των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας". Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο \Μεν. Θεοδωρουλάκης\, πρόεδρος του "Αργώς", κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα "Η συμβολή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στο χώρο της Ψυχικής Υγείας: 25 χρόνια δράσεων", που διοργάνωσαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Δίκτυο "Αργώς" και τα σωματεία εργαζομένων στις κοινοτικές δομές.
Η φωνή των επιστημόνων: “Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υλοποίησαν προγράμματα που οι αμιγώς κρατικοί φορείς δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν”, τόνισε ο καθηγητής Ψυχιατρικής \Μιχ. Μαδιανός\, πρόεδρος της Παγκοσμίας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR), ενώ ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) \Δημ. Αναγνωστόπουλος\ υπογράμμισε ότι "χωρίς τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ήταν κενό γράμμα". Από την πλευρά του, ο \Δημ. Γεωργιάδης\, πρόεδρος της Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιού και Εφήβου, επεσήμανε ότι "δεν έχει δοθεί βάρος στην παιδική και εφηβική ηλικία και θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν οι συνολικοί στόχοι στην αναθεώρηση του 'Ψυχαργώς'", ενώ ζήτησε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και σημείωσε ότι "η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι ένα κίνημα, μία προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου". Στο δικό της χαιρετισμό, η πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) \Αλ. Στρούμπου\, παιδίατρος, ανέφερε ότι "είναι πολύ σημαντικό το έργο των δομών" και διευκρίνισε ότι "δεν μας ενδιαφέρει το νομικό καθεστώς των φορέων, αλλά η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από τις δομές", ενώ ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές Βασ. Τομαράς σημείωσε ότι οι δομές των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις αντίστοιχες του κράτους και εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα ορισμένων (βλέπε ΚΚΕ) για... κρατικοποίηση των δομών αποασυλοποίησης."
ΑΥΓΗ – 18/06/2007

... το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αμφισβητήσει ακόμα και τη συμβολή των επιστημονικών φορέων στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αν και τη χρησιμοποιεί για την εξασφάλιση νέων κονδυλίων από την Ε.Ε.

"Απλήρωτοι παραμένουν και πάλι επί έξι μήνες οι εργαζόμενοι στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την παροχή υπηρεσιών στους ψυχικά ασθενείς όσο και για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, η οποία είχε διεθνώς εκτεθεί με την περίπτωση της Λέρου, που υπήρξε η κορυφή του παγόβουνου αναφορικά με την ασυλική πρακτική και μεταχείριση που επιφυλάσσονταν στους αδύναμους της κοινωνίας μας.
Επιπλέον, όπως κατήγγειλαν σε χθεσινή ημερίδα οι εργαζόμενοι στις μονάδες, η συμβολή του έργου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου στη μεταρρύθμιση αμφισβητείται από το υπουργείο Υγείας και γίνεται αντικείμενο μιας προσέγγισης που εμμένει σε οικονομοτεχνικούς όρους, την ώρα που το ίδιο έργο εκθειάζεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την οποία ζητείται η χρηματοδότηση για τον πολλαπλασιασμό αντίστοιχων μονάδων στο ίδιο λειτουργικό και οικονομικό πλαίσιο.

....Η συζήτηση έγινε παρουσία του υπευθύνου του γραφείου ψυχικής υγείας του ΠΟΥ, Μαντ Μάγιερ, ο οποίος αναγνώρισε τη διαδρομή που έχει διανύσει η Ελλάδα από την εποχή του σκανδάλου της Λέρου, αλλά επισήμανε τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ψυχιατρείων, την αναγκαιότητα συνέχισης της μεταρρύθμισης και της ορθολογικής χρήσης των χρημάτων προς την κατεύθυνση της ποιότητας των υπηρεσιών, ενώ έστειλε το μήνυμα «λιγότερη πολιτική και περισσότερη πρακτική»."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/06/2007

πλησίαζαν, όμως, οι εκλογές και σύμφωνα με τα δελτία τύπου του Υπουργείου Υγείας οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης είχαν πάντα την έμπρακτη υποστήριξή της πολιτείας !!!

"Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πιστό στις δεσμεύσεις και στα μέτρα που έχει αναλάβει για την εξάλειψη της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (M.Ψ.Α.) που ανήκουν σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανταποκρίνεται εμπράκτως, με συνέπεια λόγων - έργων και αίσθημα ευθύνης, στην πλήρη κάλυψη των δυνατοτήτων του, όπως ήδη έχει δεσμευτεί το ίδιο σε συνεργασία και με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (βλ. σχετικά από 19-6-2007 Δελτίο Τύπου)."

και λίγο πιο κάτω διαβάζουμε ότι οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις δύο ολόκληρων ετών για τις υποχρηματοδοτήσεις των Μονάδων, “εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τα πραγματικά ελατήρια που ωθούν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σε κινητοποιήσεις...”. Ναι, τα ελατήρια απασχόλησαν εκείνη την εποχή το Υπουργείο που είχε ήδη δώσει “μόνιμες και οριστικές λύσεις” στο πρόβλημα !!!

"Η δημιουργία τεχνητού και αδικαιολόγητου κλίματος αμφισβήτησης της βιωσιμότητας των δομών και η κινδυνολογία έχουν ως μόνο στόχο τους απασχολούμενους και τους φιλοξενούμενους στις Μ.Ψ.Α. καλλιεργώντας αίσθημα αβεβαιότητος που πλήττει ευθέως το κλίμα εμπιστοσύνης και άριστης συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί κατά τον παρελθόντα χρόνο με το ΥΥ&ΚΑ. Η επιλογή κατά το χρόνο αυτό ανυπόστατων ζητημάτων εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα πραγματικά ελατήρια που ωθούν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σε κινητοποιήσεις για θέματα που όπως αποδεικνύεται έχουν ήδη δοθεί μόνιμες και οριστικές λύσεις.
Πέραν της πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης, το ΥΥ&ΚΑ, ανταποκρινόμενο εμπράκτως στις δεσμεύσεις του, προχώρησε στη θεσμοθέτηση σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου της υποχρηματοδότησης των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο των Προμηθειών του ΥΥΚΑ θέσπισε: α) το «τέλος» κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης ποσοστού 2% να διατίθεται υπέρ των Οργανισμών Ψυχικής Υγείας και β) τη δυνατότητα των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, να συνάπτουν συμβάσεις με τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς από επίπεδο άδειας ίδρυσης και όχι άδειας λειτουργίας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Προς το σκοπό αυτό, άμεσα προχωρά η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας στις Μ.Ψ.Α. που έχουν λάβει έγκριση σκοπιμότητας.
Το ΥΥ&ΚΑ υλοποιώντας τις πολιτικές δεσμεύσεις του, προχωρά με σταθερά βήματα στη στήριξη και εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στοχεύοντας πάντοτε στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και στο συνεχές της ψυχιατρικής φροντίδας για τους φιλοξενούμενους στις Μ.Ψ.Α. των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα."
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γραφείο Τύπου, Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 04-09-07

και μετά τις εκλογές η γνωστή καθημερινότητα, ούτε χρήματα ούτε ...ελατήρια !!!

"Με λουκέτο απειλούνται έως τις αρχές του 2008 οι 405 Μονάδες ΨυχοκοινωνικήςΑποκατάστασης του προγράμματος «Ψυχαργώς», που φιλοξενούν συνολικά 3.000 ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης.
«Η κατάσταση έχει φθάσει σε τραγικό αδιέξοδο. Όλο το σύστημα καταρρέει. Τα τελευταία τρία χρόνια πάμε από το κακό στο χειρότερο. Υπολειτουργούμε πια σε επικίνδυνο βαθμό. Δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για τα απαραίτητα και καθημερινά αυτοσχεδιάζουμε για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των ανθρώπων που φιλοξενούμε. Μας κυνηγούν με αγωγές και δικαστήρια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, μας κυνηγούν και οι προμηθευτές τροφοδοσίας, δεν πληρώνουμε φως, νερό, τηλέφωνα, ούτε εισφορές στο ΙΚΑ, ούτε τους εργαζόμενους, που οδηγούνται πια σε ομαδικές παραιτήσεις», καταγγέλλει ο κοινωνιολόγος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς»."
ΤΑ ΝΕΑ – 16/10/2007

και ο ΣΤΑΘΗΣ Σ. σχολιάζει - καταγγέλλει, με τον δικό του τρόπο:

"Εδώ και λίγα χρόνια, στη χώρα μας λειτουργεί ένα πρόγραμμα αποασυλοποίησης -περίπου 3.000 ψυχές βγήκαν απ' τα Φρενοκομεία, μπήκαν σε ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα και εκεί με τη φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού «η ζωή επιτέλους χαμογέλασε» σε κάποιους απ' αυτούς. Όμως, όπως έφεραν στο φως «ΤΑ ΝΕΑ», η εκλεκτή συνάδελφος, κυρία Αρετή Αθανασίου, εδώ και τρία χρόνια «όλο το σύστημα καταρρέει» - υπολειτουργεί σε επικίνδυνο βαθμό, δεν υπάρχουν φράγκα - φράγκα για κρατικές διαφημίσεις, να τα τρώνε οι διαπλεκόμενοι υπάρχουν, λεφτά όμως για 405 μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης όχι!
Το σύστημα «Ψυχαργώς» υποστηρίζεται από κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται προς τούτο, απασχολεί έμμισθο ειδικευμένο προσωπικό και πλαισιώνεται από εθελοντές συνεπίκουρους, συγγενείς και ενδιαφερόμενους.
και πιο κάτω, συνεχίζει:
Όμως άνθρωποι, που ήταν στοιβαγμένοι στο σκοτάδι σαν του Άδη, βγήκαν στο φως, πιάσανε δουλίτσες, φιλίες ο ένας με τον άλλον, γνώρισαν κι άλλες ψυχές απ' τον παραέξω για αυτούς κόσμο, απ' τον θαυμαστό δηλαδή γενναίο δικό μας κόσμο των υγιών

κι άρχισαν να ζωγραφίζουν, να παίζουν ένα ταβλάκι και μια ξερή, κάποιοι μουσική και κάποιοι άλλοι σκάκι, λίγοι να ερωτεύονται

άνθρωποι δικοί μας, της διπλανής οικογένειας

πολύ πιο αθώοι

κι άλλοι που τους προσέχουν οι ειδικοί για να λυτρώνονται κατά το δυνατόν από τους δαίμονές τους (μας) και συ κυρ Αλογοσκούφη

τους αφήνεις στην πείνα;

Εσύ, κύριε Πρωθυπουργέ, με το Επιτελείο σου, με όλη τη δύναμη που σου δώσαμε, αφήνεις το σύστημα να τιναχθεί στον αέρα; να μείνει από φράγκα; να γυρίσουν οι ψυχές στα Τάρταρα; Με ποιο δικαίωμα;

Από τους φόρους που η εργατική τάξη και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σού πληρώνουν, εκτός απ' αυτά που μας μασάνε οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοσχήμονες, έχεις την υποχρέωση να δαπανήσεις όσα χρειάζονται οι αδύνατοι

για να μην εξευτελίζονται οι ίδιοι, η χώρα, εγώ, εσύ και όλοι μας. Όταν ένα απ' αυτά τα αδέλφια μας

βλέπει ένα όνειρο της προκοπής στον ξενώνα του το βράδυ, αντί να σούρνεται μέσα στο έρεβος των σιδηρόφρακτων κατέργων, το δικό σου παιδί και το δικό μου

παίρνουν αντίδωρο την αυριανή τους μέρα.

Λοιπόν, να συμμαζευτούμε! Λεφτά για το σύστημα της «Ψυχαργώς» εδώ και τώρα -όχι «δράσεις» κι άλλες τέτοιες επικοινωνιακές παρλαπίπες- κύριε Αβραμόπουλε, εδώ και τώρα!

Πάψτε να παραβιάζετε τους Νόμους!

Πάψτε πρώτοι απ' όλους να παραβιάζετε τους Νόμους!

Διότι, αφήνοντας άφραγκο το Πρόγραμμα αυτό, παρανομείτε! Βάναυσα! Απάνθρωπα! Είναι θέμα και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Και των Ελλήνων πολιτών που έχουν όλοι έννομο συμφέρον να σας σύρουν στα Δικαστήρια.

Βιαιοπραγείτε κατά των αδυνάτων με τον πιο αισχρό τρόπο -υπεξαιρώντας πόρους που έχουν προβλεφθεί για αυτούς, που έχουν ήδη παραχθεί με τον ιδρώτα των εργαζομένων, που τους έχετε ήδη εισπράξει απ' τους φόρους μας και δεν τους αποδίδετε εκεί που πρέπει -στους δικαιούχους, τους πάσχοντες. Φερόμενοι σαν κοινοί κλέφτες (που όταν δεν είναι μεγαλόσχημοι σαν εσάς ή αυτούς που κάνετε παρέα) εύκολα φυλακίζετε..."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2007

ήρθε και το 2008, ήρθαν και οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας από την Ε.Ε, επισκέφθηκαν και αξιολόγησαν Μονάδες, διεπίστωσαν αλματώδη πρόοδο, μας “υπενθύμισαν” το σκάνδαλο της Λέρου και υις υποχρεώσεις της πολιτείας, η οποία όμως απουσίαζε, και έφυγαν.

"Δεν είναι επιθυμητή από τους κρατούντες η αξιολόγηση των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν, υλοποιώντας -αντί για το κράτος και με εντολή του- την αποασυλοποίηση και ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Και αυτό, όχι μόνο γιατί θα αποδεικνυόταν η πραγματική αναλογία κόστους και παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά κυρίως γιατί θα δημιουργούσε ένα πλαίσιο υποχρεώσεων στους υπευθύνους βάσει του οποίου θα ελέγχονται. Αυτή ήταν μια κύρια θέση που εκφράστηκε σε σχετική ημερίδα του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργως».
Παράλληλα, καταγγέλθηκε ως κενό περιεχομένου το συνεχές επιχείρημα του «κόστους» που προβάλλει το υπουργείο, απαιτώντας περικοπές, αφού, παρά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ένας ασθενής κοστίζει λιγότερο από ό,τι αν νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική, ενώ επιπλέον αρκετοί ασθενείς αποδίδονται στην κοινωνία.
Είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να συνεχίσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για την οποία έλαβε γενναία επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δημιούργησε -με αφορμή την αποκάλυψη του όνειδους της Λέρου- ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μόνο για την Ελλάδα, επεσήμαναν οι Μπομπ Γκρόουβ και Τζον Χέντερσον, σύμβουλοι πολιτικής ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν χθες την απουσία του υπουργείου Υγείας. Ως επίσημοι αξιολογητές του υπουργείου στην α' φάση της αποασυλοποίησης, οι δύο Βρετανοί κλήθηκαν τώρα από το δίκτυο «Αργως» για αξιολόγηση των μονάδων, όπου διεπίστωσαν αλματώδη πρόοδο στο επιστημονικό επίπεδο αλλά και στην κοινωνική αποδοχή των μονάδων και των ψυχικά ασθενών. "
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2008

και εμείς μείναμε ...στα ίδια και χειρότερα, γιατί πλέον οι εργαζόμενοι – για την ακρίβεια, όσοι απέμειναν – παραμένουν απλήρωτοι έως και επτά μήνες.

"Έως και επτά μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς» (πρόκειται για την περίφημη «αποασυλοποίηση»). Οι εργαζόμενοι σε δομές που λειτουργούν ως φορείς ΝΠΙΔ πραγματοποιούν αύριο στις 9 π.μ. συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για αθέτηση υποσχέσεων και καταγγέλλοντας κραυγαλέα υποχρηματοδότηση των δομών στις οποίες εργάζονται. Όπως επισημαίνουν, εδώ και χρόνια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα και αθετεί προκλητικά κάθε δέσμευση και υπόσχεση».
Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν την πραγματοποίηση, από πλευράς του υπουργείου Υγείας, ελέγχων σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης των δομών, αλλά και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως τονίζουν, η απουσία ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα πολλές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας να πέφτουν θύματα ισοπεδωτικών σχολίων -ακόμα και από επίσημα χείλη- περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων."
H KAΘHMEPINH 16-07-08

τα χρέη των Μονάδων, οι οποίες έχουν πλέον συρρικνωθεί, είναι τεράστια και αναμένουμε να ευοδώσουν οι τριετείς προσπάθειες του Υπουργείου Δηλαδή, να κλείσει τις Μονάδες ή να εγκαταλείψουν οι ίδιες την προσπάθεια Θέμα αντοχών είναι πλέον.

"Στα ψυχιατρεία κινδυνεύουν να επιστρέψουν οι 2.000 ψυχικά πάσχοντες που φιλοξενούνται στους 405 δημόσιους και ιδιωτικούς ξενώνες και οικοτροφεία του προγράμματος “Ψυχαργώς”! Η απειλή είναι περισσότερο ορατή από ποτέ, αφού η λειτουργία των ξενώνων έχει οδηγηθεί σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο.
«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα πράγματα είναι τραγικά με αποκορύφωμα το πρώτο εξάμηνο του 2008, που είναι και η χειρότερη χρονιά μας λόγω των συσσωρευμένων χρεών αλλά και της μη καταβολής καμιάς έκτακτης επιχορήγησης έως και τον περασμένο μήνα», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, κοινωνιολόγος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “Αργώς”.
Το Δίκτυο “Αργώς” εκπροσωπεί 36 μη κυβερνητικές οργανώσεις (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) που έχουν στην ευθύνη τους 160 ξενώνες και οικοτροφεία στα οποία φιλοξενούνται 2.000 ψυχικά πάσχοντες και εργάζονται 2.500 επαγγελματίες της υγείας. «Από το 2005 έως σήμερα- μετά τη λήξη της κοινοτικής συγχρηματοδότησης- η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού το υπουργείο Υγείας περικόπτει διαρκώς τη χρηματοδότηση και δεν καταβάλλει επαρκώς τα έξοδα λειτουργίας και τους μισθούς των απασχολουμένων υπαλλήλων, που παραμένουν απλήρωτοι για 2 έως και 6 μήνες για πολλοστή φορά έως τώρα και οδηγούνται σε ομαδικές παραιτήσεις».
Αποτέλεσμα των περικοπών και των μειωμένων επιχορηγήσεων είναι:
1. Στους περισσότερους ξενώνες το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 22% ενώ σε κάποιες δομές η μείωση αγγίζει και το 45%. Το υπάρχον προσωπικό ακυρώνει τις διακοπές του αφού ούτε επίδομα αδείας ούτε τους οφειλόμενους μισθούς παίρνει.
2. 15 ξενώνες αντιμετωπίζουν αγωγές εξώσεων και άλλοι 6 έχουν λάβει εξώδικα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων λόγω μη πληρωμής των ενοικίων.
3. Εργαζόμενοι σε 8 ξενώνες έχουν κάνει αγωγές κατά των διοικήσεων που σε άλλες δέκα περιπτώσεις κλήθηκαν σε απολογία από την Επιθεώρηση Εργασίας.
4. Σε αρκετές δομές έχει διακοπεί το τηλέφωνο και σε άλλες έχει γίνει διακανονισμός για τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ.
5. Δεκάδες προμηθευτές διέκοψαν την πίστωσή τους προς τους ξενώνες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς τρόφιμα και είδη άμεσης ανάγκης οι φιλοξενούμενοι ψυχικά πάσχοντες.
6. Όλοι σχεδόν οι ξενώνες χρωστούν εισφορές στο ΙΚΑ!
Ο κ. Θεοδωρουλάκης καταγγέλλει ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος «παρότρυνε τους εργαζόμενους να κάνουν επίσχεση εργασίας κατά των διοικήσεων των ξενώνων, υποστηρίζοντας ότι έχουμε εισπράξει όλα τα χρήματα». "
ΤΑ ΝΕΑ- 24/07/2008

ήρθε και η απάντηση του επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε κ. Špidla, σε σχετική με τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

"Ευρωπυρά για το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
Κατακεραυνώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με αφορμή απάντηση σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης μένει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μετά από χρόνια κοινοτικής στήριξής του, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αθετήσει την υποχρέωσή της να το χρηματοδοτεί επαρκώς από εθνικούς πόρους, όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Vladimir Spidla σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Στην απάντηση επισημαίνεται ότι παρ' όλο που η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης, δεν προγραμμάτισε εγκαίρως ώστε να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκείς εθνικούς πόρους τις δομές ψυχικής υγείας που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η Επιτροπή τονίζει ότι παρακολουθεί από κοντά τα μεγάλα προβλήματα υποχρηματοδότησης του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα παραλείψει να υπενθυμίσει στις ελληνικές Αρχές τις υποχρεώσεις τους ως προς το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων».
Εν τω μεταξύ, αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον των περίπου 3.000 ασθενών που ζουν σήμερα στις δομές της αποασυλοποίησης σε κοινότητες, δηλαδή ξενώνες και οικοτροφεία, ενώ κινδυνεύει να ναυαγήσει μια προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές του '80 και άλλαξε την αντίληψη της ψυχικής νόσου στην Ελλάδα."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

ας τεκμηριωθεί στοιχειωδώς – για τα μάτια του κόσμου, που λένε – το κλείσιμο των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, μετά από δεκαπέντε - είκοσι χρόνια προσφοράς στη χώρα μας. Έστω και μετά το κλείσιμο τους, για να κλείσει και αυτή η συλλογή αποκομμάτων.

ΥΓ. Να μην αναφερθεί τίποτα για παγκόσμια οικονομική κρίση, γιατί απλά δεν θα πείσει κανέναν...

2 σχόλια:

XRISTINA είπε...

ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ. ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΩΣ(ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ) ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΣΥΔΩΤΟΥΣ "ΚΑΠΟΙΟΥΣ" ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ, ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΝΑ "ΙΔΡΥΟΥΝ" ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΙ ΜΚΟ ΚΑΙ ΝΑ "ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ" ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΦΗΝΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΑΥΤΟ, ΝΑ ΕΚΧΥΔΑΙΣΤΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΔΟΞΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ "ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ" ΠΟΥ ΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ.ΑΠΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΥΤΕ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΥΛΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΕΙ.ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΧΑΛΑΛΙ.ΑΣ ΚΛΕΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ.
ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΘΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΣΩΖΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΕΙΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΜΚΟ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΟ - ΔΙΑΚΟΜΑΤΙΚΟ - ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΙΣΘΟ 700 Ε.
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates