Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5.4.2011  

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις συνθήκες λειτουργίας του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ελλείψεις προσωπικού και οι υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης, φροντίδας και περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας έχουν ως συνέπεια σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων σε αυτό.

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής επισκέφτηκε το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και διερεύνησε αναφορές σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του και την ανεπαρκή παροχή φροντίδας σε παιδιά με αναπηρίες που φιλοξενούνται σε αυτό. Σε συνέχεια της πρώτης επίσκεψης, το Σεπτέμβριο του 2009, εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου. Έπειτα από σειρά επισκέψεων και αλληλογραφία τόσο με τη Διοίκηση της μονάδας όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο, για διάστημα πλέον του ενός έτους, ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την έρευνα και εκπόνησε Πόρισμα το οποίο απεστάλη στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την έλλειψη κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ορισμένων  φιλοξενούμενων σε  κρεβάτια / κουβούκλια, την καθήλωση με ιμάντες, την καταστολή και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας.

Στο Πόρισμα αναδεικνύονται επίσης και άλλες σοβαρές ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, προσβασιμότητας εγκαταστάσεων και προσαρμογής εξοπλισμού καθώς και η διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ως επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας: 1) να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των περιθαλπόμενων, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη φροντίδα τους, 2) να επανασχεδιαστούν θεσμικά η παρεχόμενη φροντίδα και οι υπηρεσίες, με στόχο την παροχή  ολόπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και την αναπηρία με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματα, 3) να εγκαταλειφθεί το ισχύον μοντέλο κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν νέες πρακτικές και μέθοδοι φροντίδας  των παιδιών και  των ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες. Μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος προτείνει να αναπτυχθούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας και υπηρεσίες στην κοινότητα και να λειτουργήσουν μικρές δομές φιλοξενίας που θα προσομοιάζουν στο οικογενειακό πλαίσιο και θα λειτουργούν με βάση θεσμοθετημένες προδιαγραφές.

Η Αρχή τελεί σε αναμονή της απάντησης και των ενεργειών του Υπουργείου. 


Τι να σχολιάσει κανείς για το δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη; Είναι προφανές ότι η κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ήταν γνωστή στο υπουργείο Υγείας τουλάχιστον από το 2009, αν υποθέσουμε ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι δεν είχαν ακούσει τίποτα για τις συνθήκες λειτουργίας των ιδρυμάτων. Από το προηγούμενο δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από την επίσκεψη στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών -με τη συνοδεία της κυρίας Μαίης Παπούλια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας (!)- στις 10 Σεπτέμβρη 2009, πέρασε αρκετός χρόνος σιωπής. Μόλις πριν από ενάμιση μήνα, δηλαδή όταν ανακάλυψαν το θέμα τα ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έσπασε τη σιωπή σπεύδοντας να δώσει λύση μέσω τηλεπαραθύρων. Μάλιστα, υποσχέθηκε να ενισχύσει το ίδρυμα με πέντε (!) νοσηλευτές. Μόνο η Έλλη Στάη πρέπει να πίστεψε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στο ίδρυμα με πέντε νοσηλευτές.

Όσο για τον Συνήγορο του Πολίτη, που κλείνει το δελτίο τύπου με αυτό το: “η Αρχή τελεί σε αναμονή της απάντησης και των ενεργειών του Υπουργείου”, μάλλον γνωρίζει καλά ότι καμία απάντηση δεν πρόκειται να πάρει, όπως δεν πήρε τόσα χρόνια που ασχολείται με το θέμα των ιδρυμάτων.

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις συνθήκες λειτουργίας στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Για την αποασυλοποίηση, που ξεχάστηκε, διαβάστε εδώ (και στους συνδέσμους που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates