Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι εργαζόμενοι στο "Θέτις" για την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την ΕΠΑΨΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ "ΘΕΤΙΣ"
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, 
είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- 
από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει 
ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες. 
Μαχάτμα Γκάντι

Ό,τι χτίζεται με κόπο, δεν γκρεμίζεται με διοικητικές αποφάσεις! 

Η αιφνίδια απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, επιστημονικά υπεύθυνου του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), στις 10 Απριλίου 2012, παραμένει ακατανόητη και άδικη για όλους εμάς που γνωρίζουμε τη δράση, το έργο και την προσφορά του στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. 

Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” (Ξενώνας – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης), λειτουργεί από το 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, και παρέχει στέγη, φροντίδα και υποστήριξη σε δώδεκα άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, δύο εκ των οποίων διαμένουν πλέον σε προστατευόμενο διαμέρισμα. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουν ανάλογες κοινοτικές δομές. 

Από τον περασμένο χρόνο, όπου η ΕΠΑΨΥ ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, αιφνίδιες διοικητικές αποφάσεις, όπως η μη ανανέωση της σύμβασης της ψυχολόγου και η διακοπή των εποπτικών συναντήσεων της ομάδας εργαζομένων, έχουν διαταράξει τη λειτουργία της δομής. 

Η αυθαιρεσία των “διοικητικών αποφάσεων” κορυφώθηκε όταν η διοίκηση της ΕΠΑΨΥ ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων, έτσι ώστε να παρακρατηθεί μέρος των επιδομάτων και συντάξεων των εξυπηρετούμενων για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των Μονάδων. Με την παραπάνω πρόταση ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος διαφώνησε ανοιχτά, αφενός γιατί αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των ενοίκων των δομών -θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πολυετούς υποχρηματοδότησης, οι ένοικοι καλύπτουν με τα επιδόματα και τις συντάξεις τις ατομικές τους ανάγκες- και αφετέρου γιατί η παρακράτηση ήταν παράνομη! 

Έκτοτε, οι πιέσεις της διοίκησης προς τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο ήταν συχνές και έντονες. Ωστόσο, όταν ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος ανέπτυξε τα επιχειρήματά του για το θέμα της παρακράτησης επιδομάτων και συντάξεων, σε θεσμική συνάντηση του φορέα (διοίκησης και εργαζομένων), η διοίκηση αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή της, αναγνωρίζοντας ότι είναι παράνομη. Στην ίδια συνάντηση ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΠΑΨΥ, Στέλιος Στυλιανίδης, προφανώς ενοχλημένος από τη διαφωνία των εργαζομένων του Κοινοτικού Σπιτιού και θέλοντας να δείξει ότι όσοι διαφωνούν με τις διοικητικές αποφάσεις “δεν χωράνε” στην ΕΠΑΨΥ, πρότεινε στους ίδιους να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού. 

Το επόμενο διάστημα, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο χώρο του Κοινοτικού Σπιτιού, στις οποίες οι εργαζόμενοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η διοίκηση επιθυμεί να βελτιωθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. 

Όμως, μόλις δύο εβδομάδες μετά από την παραπάνω διαβεβαίωση, ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος κλήθηκε να παρουσιαστεί στα γραφεία της ΕΠΑΨΥ όπου του ανακοινώθηκε η απόλυσή του με την αιτιολογία ότι δεν “ταιριάζει η χημεία” (!), χωρίς να δοθεί ούτε το ελάχιστο χρονικό διάστημα για τον αποχωρισμό με τους ενοίκους και το “πέρασμα” της δουλειάς στον νέο υπεύθυνο. 

Θεωρώντας άδικη και εκδικητική την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, ο οποίος εργαζόταν επί 14 χρόνια στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις”, μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε διαφορετική άποψη από αυτή της διοίκησης της ΕΠΑΨΥ, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας και ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Κοινοτικού Σπιτιού καθώς και να προστατευθεί ο χώρος από παρόμοιες αυθαίρετες αποφάσεις και συμπεριφορές εις βάρος των συναδέλφων μας. 

Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται και να τιμωρούνται με απολύσεις συνάδελφοι που εκφράζουν την άποψή τους και αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. 

Το γεγονός ότι φορείς ψυχικής υγείας, που με κάθε ευκαιρία διακηρύττουν το ενδιαφέρον τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ανέχονται ούτε καν τις διαφορετικές απόψεις είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να ανησυχήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. 

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΤΙΣ 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΖΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΥ 
ΛΙΛΙΑΝ ΤΣΑΚΙΡΗ 
ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ 
ΜΑΡΙΑ ΚΥΒΕΤΟΥ 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΛΥΤΑΡΙΑ 
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΖΑΛΑΣ 
ΠΑΥΛΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ 
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΚΟΛΥΡΗ

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ...

Aπόσπασμα απο την Ανακοίνωση του επιστημονικού Διευθυντή της ΕΠΑΨΥ στις 2011.08.31- "για τη Μείωση του Προϋπολογισμού και το ΚΛΕΙΣΙΜΟ των Δομών των ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας":

"Ας πάρουν την κοινωνική ευθύνη, με τα προσχηματικά και υποκριτικά επιχειρήματα λόγω Τρόικας να κόψουν ακόμα και τις πενιχρές συντάξεις των ασφαλισμένων ατόμων για να στηρίξουν δήθεν την κατάρρευση ενός συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης που οι ίδιοι οι «πολιτικοί της χρεωκοπίας» δημιούργησαν πολύ πριν τα χρόνια του μνημονίου μέσα από την άνθιση της διαπλοκής, της ανομίας, της διαφθοράς, της συγκάλυψης της οργανωμένης φοροδιαφυγής – της ανικανότητας και ανεπάρκειάς τους."

ΜΑ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ!!!!

Ανώνυμος είπε...

εμ, έτσι είναι ο κυρ Στέλιος μας... αριστερές κορώνες προς τα έξω, μνημόνια και απολύσεις προς τα μέσα...

Ανώνυμος είπε...

Στέλιος Στυλιανίδης: «Μετά από είκοσι ετών προσπάθειες, με βαθιά ανησυχία και λύπη βλέπω ότι ξαναγυρνάμε σε εποχές Λέρου! "

ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΕ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ ΣΑΥΤΟ!!!

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο 21 Απρίλη 2012, από το Ριζοσπάστη:

Απέλυσαν εργαζόμενο που υπερασπίστηκε συντάξεις τροφίμων

πιο δήθεν δεν γίνεται ! είπε...

Ενδιαφέρουσα η ομιλία του κου Στέλιου Στυλιανίδη για τη "δήθεν κοινωνία", τη "δήθεν λειτουργία" και τη "δήθεν προσωπικότητα" !!!

Δείτε από το 2:45 και μετά:

Ζώντας σε μια δήθεν κοινωνία

χαρη είπε...

είμαι τόσο θυμωμένη...
γιατί επιπλέον τον ξέρω τον άνθρωπο, και ξέρω καλά πόσο αφοσιωμένος στη δουλειά που έκανε ήτανε - άλλωστε και το θέμα (τής άρνησής του να "συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις") αυτό δείχνει ακριβώς: ότι τής ήτανε αφοσιωμένος - και τη σεβότανε (όπως ακριβώς σεβόταν τη ζωή τών ανθρώπων που φρόντιζε...)

κι επειδή είμαι θυμωμένη δεν μπορώ να γράψω άλλα, και θα επαναλάβω από το σχόλιο που έκανα στο βλογ τής Κατερίνας για το ίδιο θέμα
( http://bit.ly/Iff6cm ):

Che fece …. il gran rifiuto

…Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξανάλεγε…

...ένα απ’ τα πράγματα που μέ κάνουν θηρίο είναι η χυδαιότητα τών επιχειρημάτων (τους) – Άκου “χημεία”…! Πού τη βρήκαν τη χημεία; Έχουν σχέση αυτοί με καμιά, οποιαδήποτε επιστήμη; Κομπογιαννίτες πολιτικάντηδες, δούλοι τών κυρίων τους… Να γίνει δηλητήριο η χημεία τους και να τούς κάψει – τί άλλο να πω

(υγ: δεν οργανώνεται κάνα “petition”, έτσι τώρα, προεκλογικά, να υπογράψουμε – να δούνε (προκαταβολικά) πόσα απίδια βάζει ο σάκκος;)

pari haraka είπε...

...και χρυσαυγίτης νοσηλευτής στους "περίεργους επισκέπτες" και πιθανούς υπέρμαχους της απόλυσης του Αχιλλέα Β και κάθε Αχιλλέα Β. Στη συζήτηση στο facebook έσκασε μύτη και έκανε like σε σχολιαστή με "υπερπροσεξία"

Δεν ξέρω πως ανεβάζεις μήνυμα στο facebook γι αυτο γραφω εδώ...

Ανώνυμος είπε...

TI ENNOEIS?

pariharaka είπε...

εννοώ ότι στο facebook του psi action ανέβηκε καποιος σχολιαστής "χρήστος λυγερός" και έλεγε διαφορα... σχολίασε μαλιστα ότι του έκαναν "like" δύο άτομα..."Φοβερό λέμε!!! " Ο ένας εκ των δύο που του έκαναν like είναι ακραίος οργανωμένος χρυσαυγίτης. Όλο αυτό δεν μου άρεσε καθόλου.
Έπρεπε να πάρει μια απάντηση κατα τη γνώμη μου.
Να του πει κάποιος "έξω" . Και ήθελα (παρορμητικά) να ανεβάσω το "έξω απο εδώ φασίστα" και δεν ήξερα πως ανεβάζουν σχόλια στο facebook..
KATALABES?

Ανώνυμος είπε...

καλημερα μιληστε και λιγο εργαζωμενοι για τις διοικοισεις των οικοτροφειων και μην γλυφεται αυτια

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε -12:11 μ.μ.- αν δεν το κατάλαβες για τις διοικήσεις των δομών γίνεται συζήτηση. Εσύ σε ποια αυτιά αναφέρεσαι;

Ανώνυμος είπε...

an einai na milate etsi gia tis dioikoiseis tote asxoleitheitai kai me tipota allo ola oi kareklokentauroi prepei na fagothoun apo to sapismeno systhma

Ανώνυμος είπε...

parh haraka ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΩ....ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ!!ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ!!ΚΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

λιγα τα ψωμια των καρεκλοκενταυρων

Ανώνυμος είπε...

διακρινω ρατσιστες στο psi οσο αφορα φασιστες και χρυσαυγιτεσ μια χαρα κομματα ειναι φρεσκαδουρα

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς. Πώς είναι δυνατόν να απολύεται εργαζόμενος με το σπάνιο - για τις μέρες μας - ήθος του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πονάει και αγαπάει αυτό που κάνει, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσφέρει ουσιαστικά στο χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Οποιος έχει γνωρίσει το Κοινοτικό Σπίτι "Η ΘΕΤΙΣ" ξέρει ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό Ξενώνα στον οποίο ο Αχιλλέας έχει καταθέσει τη ψυχή του. Ξέρει επίσης ότι είναι ένας Ξενώνας όπου γίνεται πραγματικά δουλειά σύμφωνη με τις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Αλήθεια θυμάται πιά κανείς το περιεχόμενο του όρου; Ο Αχιλλέας τόλμησε να αντισταθεί στο θέμα των συντάξεων των ενοίκων. Είπε ξεκάθαρα την άποψη του. Η ΕΠΑΨΥ φαίνεται ότι δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους διαφορετική άποψη από τη δική της. Η απόλυση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι "πρωτεργάτες" της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχουν πάρει άλλο δρόμο. Φαίνεται να τους ταιριάζουν περισσότερο οι μέθοδοι του γνήσιου κερδοσκοπικού τομέα: σιώπησε και πιθανόν να κρατήσεις τη δουλειά σου, αλλιώς πέρνα από το λογιστήριο...

Ανώνυμος είπε...

εκ φοβισμος και τρομοκρατια ζητω η ψυχιατρικη μεταρρυθμιση δεν θα περασει

Ανώνυμος είπε...

εργαζομενος προς απολυση ειμαι και εγω αλλα δεν προκειται να σταματησω να λεω την γνωμη μου και την αποψη μου

Ανώνυμος είπε...

Φρόντισε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να γιγαντώσει τον ήδη γιγαντωμένο ναρκισσισμό του κου Στυλιανίδη μας. Τον ανέδειξε σε υπε-ήρωα της ψυχιατρικής αποκατάστασης. Τι επιτροπές, τι συνέδρια με παχυλές χρηματοδοτήσεις, τι αναπληρωτής στο ΠΑΝΤΕΙΟ με τις πλάτες της Τσαλίκογλου. Οπότε για πια διγλωσσία και διπροσωπία του Στυλιανίδη γράφεται. Εννοείται πως έτσι θα αντιδρούσε σε όποιον του πήγαινε κόντρα. Και όλα αυτά ξανά στις πλάτες των "τρελών". Όσο για τη δουλειά του Αχιλλέα, εξαίρετη. Απλά έπεσε θύμα του δόκτορος Στυλιανίδη. Ας τα δει κάποιος επιτέλους εκεί στη Δ/νση Ψυχικής Υγείας, που τους έχει εκ δεξιών της τέτοιους συμβουλάτορες. Να θυμίσω μόνο πως σε προηγούμενες εποχές (Πόπης Μαυρατζώτου) ο Αχιλλέας χρησιμοποιούνταν ως επόπτης, προκειμένου να ενισχύσει με την εμεπιρία του άλλες δομές. Ενώ τώρα απολύεται

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα 23 Απρίλη 2012, από την Εποχή:

Γιατί δεν ταιριάζει η «χημεία» του με τη διοίκηση

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη 25 Απρίλη 2012, από την Αυγή:

Να ανακληθεί η απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου

koumparos είπε...

όλοι θυμόμαστε το δίδυμο του Αχιλλέα με τη Νηριίδα μητέρα του τη Θέτιδα.
Αυτό το δίδυμο έχει εμφανιστεί στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση από πολλών ετών.
Έχει υπάρξει για πάνω από μια 10ετία πρότυπο λειτουργίας, εκπαίδευσης και προσφοράς στο χώρο.
Θα θυμόμαστε ότι παρά τις προσπάθειες της μητέρας δεν έγινε ο ηρώας μας αθάνατος.
Δεν έφυγε όμως, όπως ξερουμε από την προφορική παράδοση των Αχαιών, από τα βέλη του Πάρι, αλλά σύμφωνα με τα γεγονότα μιας άλλης εποχής.
Μεγαλοβδομαδιάτικα, οι Ιερείς, φοβούμενοι για το βασίλειο τους, έδιωξαν τον Αχιλλέα.
Η δικαιολογία η ίδια: 'δεν ταιριάζουν οι γνώμες μας', 'σπέρνεις καινά δαιμόνια'.
Τι κοινότυπο, και κουραστικό; Οι ίδιοι άνθρωποι που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μας λένε να σεβόμαστε το Διαφορετικό καιτη γνώμη του Άλλου.
Δεν έχουμε μάθει αν υπήρξαν ΙσκαριώτΕΣ και ΠόντιΟΙ ΠιλάτΟΙ (ξέρετε 'λυπούμαστε αλλά τι να κάνουμε;')
Γνωρίσαμε τη Θέτιδα και
τον Αχιλλέα, πριν πολύ καιρό ως πρότυπο προσφοράς, λειτουργίας, ομαδικής δουλειάς.
Ευχαριστούμε Αχιλλέα και Θέτιδα (χρήστες κι επαγγελματίες).

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates