Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ανοικτή επιστολή του κ. Βαρουχάκη προς τον υπουργό Υγείας


Χάρης Βαρουχάκης
Ψυχίατρος
Τ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
Γρηγορίου Ε 23, 18534 Πειραιάς
Τηλ. 210-4124630, e-mail bxaris@otenet.gr

Πειραιάς, 27 Μαΐου 2012


Προς

Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κύριο Χρήστο Κίττα.

Θέμα: Η ψυχική Υγεία και το ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ΄(2011-2020)

Ανοικτή Επιστολή


Κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομαι σε Σας επικαλούμενος κυρίως την ιατρική σας ιδιότητα και βασιζόμενος στην συναδελφική μας σχέση. Την επιστολή μου τη στέλνω ανοικτή με την ελπίδα ότι έτσι ίσως και φτάσει σε σας, και με τη προσδοκία ότι θα βρεθούν και άλλοι (δεν περιμένω πολλούς), που θα σας πουν καθαρά και δημόσια την αλήθεια.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτό που η εκπόρνευση της έννοιας των λέξεων ονόμασε «ανοικτή διακυβέρνηση» και «διαύγεια» είναι μια ιταμή απόπειρα παραπλάνησης των αφελών. Τα κλειδιά, για τις, ερμητικά κλειστές για τους άλλους, πόρτες της πρώτης, και το φως το αληθινό για τη δεύτερη κατέχουν οι λίγοι (συνήθως εκλεκτοί και ευνοούμενοι της εκάστοτε κρατούσας κομματοκρατορίας και οι έχοντες τις κατάλληλες και με διάφορους τρόπους προσβάσεις στην εξουσία). Όλοι εμείς οι άλλοι, οι πολλοί, παραμένουμε απωθημένοι στο περιθώριο, χαμένοι σ’ ένα σκοτεινό Λαβύρινθο Νόμων, Διαταγμάτων, Yπουργικών Αποφάσεων και εν γένει Διοικητικών Πράξεων των κατά καιρούς και κατά τις περιστάσεις εμπνεύσεων της πιο στυγνής και αδιαφανούς γραφειοκρατίας, (που αλλάζουν συνεχώς και απροσδοκήτως), και άλλων παντός τύπου και αγνώστου περιεχομένου εγγράφων.

Κύριε Υπουργέ,

Περίεργα -και απορίας άξια- πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Και θα μπορούσα αν κάποιος από τους συνεργάτες σας με καλούσε να του παραθέσω άπειρα έγγραφα στοιχεία που δικαιολογούν τους ισχυρισμούς και τους φόβους μου. Μόνο ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής και θα επανέλθω.

1. Ο κ. Λοβέρδος έχει φροντίσει να δεσμεύσει την όποια Κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές διορίζοντας τους εκλεκτούς του σε καίριες θέσεις για την άσκηση της πολιτικής στην ψυχική Υγεία του δημόσιου τομέα τα επόμενα δύο χρόνια (π.χ. στα συρρικνωμένα και υπολειτουργούντα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων).

2. Η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλησε να δεσμεύσει την πολιτική του Κράτους σε θέματα ψυχικής υγείας μέχρι το έτος 2020 με σαφή τον προσανατολισμό στην επικυριαρχία των Εταιρειών που λέγονται μεν μη κερδοσκοπικές (Μη κυβερνητικές Οργανώσεις – Ν.Π.Ι.Δ.), χρηματοδοτούνται όμως σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Κράτος και γιγαντώνονται πέραν παντός ανεκτού ορίου και σε βάρος του Δημόσιου Τομέα που επίσης πέραν παντός ανεκτού ορίου συρρικνώνεται.

Η προσπάθεια αυτή της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ολοκληρώθηκε με το «Δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης μονάδων και δράσεων ψυχικής υγείας ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ΄(2011-2020)», που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό Υ5β/Γ.Π./οικ 46769. Την απόφαση έλαβε ο κ. Μπόλαρης τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης-5ου-2012, αναρτήθηκε δε στη θεοσκότεινη «Διαύγεια» την 18-05-2012, δεκαπέντε μέρες μετά και ενώ ο κ. Μπόλαρης δεν ήταν Υπουργός.

Αφήνω σε σας να κρίνετε αν όλα αυτά συνάδουν με τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Εγώ απλώς εκφράζω την αγανάκτηση μου να βλέπω να συνεχίζονται οι ίδιες πρακτικές που οδήγησαν την πατρίδα μου στη παρακμή που ζούμε. Και το Υπουργείο Υγείας ακόμα και επί υπηρεσιακής Κυβέρνησης να ισχυρίζεται και να υποκρίνεται ότι συνεχίζει τη «διαβούλευση» όταν το ίδιο στην πιο πάνω Υπουργική Απόφαση αναφέρει μεταξύ των άλλων και επί λέξει ότι ο κ Μπόλαρης πριν καταλήξει στην απόφασή του είχε υπόψη « ...Την από 22-12-2011΄Εκθεση της Ομάδας Εργασίας για την αναθεώρηση του Προγράμματος Ψυχαργώς 2011-2020, όπως αναδιαμορφώθηκε μετά τη διαδικασία διαβούλευσης».

Κύριε Υπουργέ,

Μέσα σ’ αυτό το χάος και τη γενικευμένη παρακμή που ζούμε, δεν ξέρω τι μπορείτε να κάνετε και τι να σας προτείνω. Αυτό που γνωρίζω είναι ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για την αδιαφανή, αναποτελεσματική, άδικη για τους πολλούς, ίσως δε και ιδιοτελή και παράνομη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για τους ψυχικά πάσχοντες, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ανεμπόδιστα και σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Και παραμένω στη διάθεση σας, αν το θελήσετε, για να αποδείξω, πέραν των όσων γενικών σας εξέθεσα ανωτέρω, με συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τη βασιμότητα των φόβων μου.

Γι’ αυτό σας παρακαλώ θερμά:

1. Εάν ο Νόμος σας το επιτρέπει, να περιορίσετε τη θητεία των διορισμένων από την απελθούσα πολιτική ηγεσία Διοικητικών Συμβουλίων μέχρι του διορισμού αυτών που θα επιλέξει η Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές (Ελπίζω να το κάνει με πραγματικά διαφανή διαδικασία και αξιοκρατικά κριτήρια).

2. Να αναστείλετε την ισχύ της πιο πάνω Υπουργικής Απόφασης και να ανασυγκροτήσετε το ταχύτερο την Ομάδα Εργασίας για την αναθεώρηση του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ 2011-2020. Και τουλάχιστον να εντάξετε σ’ αυτήν εκπροσώπους από ανεξάρτητα θεσμικά όργανα (π.χ. Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Πασχόντων, Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ώστε να υπάρχει κάποια ισορροπία με τα μέλη των Ν.Π.Ι.Δ. που μετέχουν στην Ομάδα με ισχυρή και προεξάρχουσα θέση και να υπάρχει ουσιαστική εκπροσώπηση προσώπων που βρίσκονται σε αδυναμία να υπερασπιστούν αβοήθητα τα δικαιώματά τους και τη ζωή και τη μοίρα τους.

3. Αναθέσατε σ’ αυτή την διευρυμένη Ομάδα Εργασίας και το έργο της επανεξέτασης όλων των μέχρι σήμερα εγκρίσεων σκοπιμότητας με βασικό κριτήριο το συμφέρον των ψυχικά πασχόντων πρωτίστως αλλά και το συμφέρον των εργαζόμενων στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με το συμφέρον των αρρώστων.

Σας ευχαριστώ

Χάρης Βαρουχάκης

5 σχόλια:

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Λυπάμαι γιατί ούτε απάντηση έλαβα ούτε σχολιάστηκε η επιστολή μου. Το εκλαμβάνω ως δείγμα βαθειάς απογοήτευσης. Δεν παραιτούμαι και συνεχίζω με δεύτερη επιστολή.( και θα συνεχίσω μέχρις ότου κάποιος από αυτούς που πέρνουν τις αποφάσεις και διαφεντεύουν τη ζωή και τη μοίρα ανυπεράσπιστων ανθρώπων, αναλογιστεί τις ευθύνες του. Καλώ δε και παρακαλώ του ςαναφερόμενους στη πρώτη επιστολή μου θεσμικούς φορείς (Συνήγορο του Πολίτη κ.τ.λ), τους συναδέλφους μου στην ΕΨΕ τους φίλους και μαθητές μου στο Δαφνί να πάρουν θέση.

Χάρης Βαρουχάκης Ψυχίατρος
Τ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
Ωρωπός 19 Ιουνίου 2012

Προς
Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – όποιος και αν είναι

Θέμα :Η ψυχική Υγεία και το ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ΄(2011-2020)
Ανοικτή Επιστολή

Κύριε Υπουργέ,
Έστειλα στον προ Υμών Υπουργό Υγείας και συνάδελφό μου «Ανοικτή Επιστολή» με το ποιο πάνω θέμα . Εάν σας ενδιαφέρει θα τη βρείτε στις υπηρεσίες του Υπουργείου και στο διαδίκτυο .
Επανέρχομαι σ’ αυτή και στις προτάσεις που περιλαμβάνει επειδή:
1. Η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής Υγείας συνεχώς επιδεινώνεται Σας διαβεβαιώνω ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν ανεμπόδιστα , πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν στερούμενοι στοιχειώδους μέριμνας και περίθαλψης, ενώ η διαχείριση των πόρων που προορίζονται γι αυτούς θα συνεχίσει να είναι εξοργιστικά σπάταλη για τους λίγους και μίζερη για τους πολλούς, αναποτελεσματική και άδικη. Και το χειρότερο , θα γίνεται στο θεοσκότεινο Λαβύρινθο, Νόμων , Διαταγμάτων , υπουργικών Αποφάσεων και εν γένει Διοικητικών Πράξεων των κατά καιρούς και κατά τις περιστάσεις εμπνεύσεων της πιο στυγνής και αδιαφανούς γραφειοκρατίας που δίνει ευκαιρίες στους επιτήδειους και συντηρεί τις πρακτικές που οδήγησαν στην παρακμή της χώρας
2. Γιατί η απαράδεκτη πρακτική των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου σας συνεχίζεται και ξεπέρασε κάθε όριο. Παράδειγμα: η απόφαση με τα στοιχεία ΑΔΑ: Β4ΛΥΘ-Η3Σ. που αναρτήθηκε σήμερα στην κατ’ ευφημισμό «Διαύγεια» του Υπουργείου σας και στην οποία εφιστώ την προσοχή κάθε ενδιαφερόμενου.
Η απόφαση αυτή :
1. Υπογράφτηκε την 04/04/2012 από τον τότε Γενικό Γραμματέα Ν. Πολύζο και αναρτήθηκε σήμερα , μετά δηλαδή 75 μέρες κατά παράβαση του Ν.3861/2010 που προς εμπαιγμό των αφελών μνημονεύεται..( Το «αμελητί» που προβλέπει ο Νόμος , μπορεί κατά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας να φτάσει τις 75 μέρες).
2. Αναφέρεται στη βιασύνη της σε πρόταση του φορέα (μη κερδοσκοπική Εταιρεία) που θα διαχειριστεί 400.000 (Τετρακόσιες χιλιάδες ) Ευρώ , άλλη και όχι στη « Πράξη» για την υλοποίηση της οποίας θα λάβει το ανωτέρω ποσό.
3. Σημαίνον στέλεχος της εν λόγω Εταιρείας που θα διαχειριστεί το ανωτέρω ποσό είναι επίσης σημαίνον στέλεχος της Ομάδας Εργασίας για την αναθεώρηση του Προγράμματος «Ψυχαργώς»
4. Ο κ. Πολύζος που προ 75 ημερών εμπιστεύτηκε τις 400.000 Ευρώ στην εν λόγω Εταιρεία είναι αυτός που συγκρότησε την Ομάδα Εργασίας για την αναθεώρηση του Προγράμματος « Ψυχαργώς» και δύο φορές ανανέωσε τη θητεία της .
Ευχαριστώ
Χάρης Βαρουχάκης

Ανώνυμος είπε...

Η απόφαση στην οποία αναφέρεται το προηγούμενο σχόλιο και "εξαφανίστηκε" από τη "Διαύγεια" την ημέρα του σχολίου: ΑΔΑ: Β4ΛΥΘ-Η3Σ

Ανώνυμος είπε...

Για την ακρίβεια, δεν εξαφανίστηκε, "αποαναρτήθηκε λόγω λάθους" στις 19 Ιουνίου (δηλ. λίγες ώρες μετά την ανάρτησή της): diavgeia.gov.gr

Ας περιμένουμε μέχρι να διορθωθεί το "λάθος"

Ανώνυμος είπε...

Επίσης εδώ http://www.ygeia-pronoia.gr/el-gr/projects-list/projects-projects-list?d=&sector=2240&completed= υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το "μοίρασμα" των έργων (όχι όλα από ότι πρόχειρα καταλαβαίνω). Ας δώσουμε λίγο προσοχή σε αυτά που δικαιούχος είναι η ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (και όχι μόνο - 7ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών
599.250ευρώ).

Ανώνυμος είπε...

Επισκέφθηκα το λινκ που δίνει ο ανώνυμος των 12:38 και αυτό που είδα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των έργων αφορούν σε μονάδες που θα έπρεπε ν' αναπτχθούν από ΝΠΔΔ. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά έπρεπε να έχουν γίνει ήδη κατά το Γ' ΚΠΣ. Ως συνήθως όμως ο κρατικός τομέας παρέμεινε αδρανής.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates