Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Αναπάντητη επιστολή εργαζομένων της ΕΚΨΨΥ στο γ.γραμματέα Υγείας Π. Καλλίρη


Επιστολή εργαζομένων της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Π.Καλλίρη.

Ο κος Καλλίρης δεν έχει απαντήσει!


Αθήνα, 21 Μαΐου 2013

Προς τον κύριο Καλλίρη
Γενικό Γραμματέα                                           
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αθήνα

Κοιν.: Δ/νση Ψυχικής Υγείας

Κύριε Γενικέ,

Είμαστε εργαζόμενοι στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Η Εταιρία είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικό, έχει ιδρυθεί το 1986, λειτουργεί στα πλαίσια του ΨΥΧΑΡΓΩΣ και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας για τις δομές και μονάδες που έχει ιδρύσει κατ΄εντολή του Υπουργείου.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην χρηματοδότηση της Εταιρίας κάτι το οποίο βέβαια γνωρίζετε πολύ καλά.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου γενικά για την ψυχική υγεία για το 2013 είναι περίπου 39 εκατ. ευρώ. Είναι γνωστό όμως ότι η ψυχική υγεία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα χρήματα τις δομές που έχει αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται τα διπλά. Εδώ και αρκετά χρόνια παλεύουμε μήνα με το μήνα για την αύξηση του προϋπολογισμού αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. 

Σήμερα μάλιστα το αποτέλεσμα των ενεργειών σας είναι να είμαστε απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2012 και τα λειτουργικά έξοδα να τρέχουν. Αντιλαμβανόμαστε την ιδέα που πιθανόν έχετε για τους φορείς του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, όμως είναι πραγματικά ανήθικο να αφήνετε ξεκρέμαστους 30.000 ασθενείς και 3.000 υπαλλήλους επειδή θεωρείτε τις διοικήσεις τους «κλέφτες». Αν όντως είναι κλέφτες, ξεσκεπάστε τους. Η αξιολόγηση θα βοηθήσει και τους φορείς και το Υπουργείο να πετύχουν τους στόχους τους που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι κοινοί. 

Σε επερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα της χρηματοδότησης, συνέχεια ο Υπουργός απαντά ότι οι χρηματοδοτήσεις προχωράνε. Οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράνε όμως, είναι τουλάχιστον χελώνας. Από τον Ιανουάριο που έγιναν οι συζητήσεις έφτασε Μάιος για να υπογραφεί το επικαιροποιημένο σύμφωνο Σπίντλα.

Αντιθέτως, ζητάτε να καλύψουμε τα κενά των οικοτροφείων με νέους ασθενείς και μας προειδοποιείτε πώς αν δε γίνει αυτό θα μειώσετε κι άλλο τις χρηματοδοτήσεις. Όταν εμείς οι θεραπευτές είμαστε πολύ κουρασμένοι, από την παρατεταμένη απληρωσιά και την ανασφάλεια στην οποία μας έχετε ωθήσει, όταν έχουμε ήδη υπερβεί τα όριά μας πώς έχετε την απαίτηση να φροντίσουμε καινούριους ασθενείς; Με τι κουράγιο ν’ ανταπεξέλθουμε στην τόσο απαιτητική μας εργασία, όταν δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο ή να ταΐσουμε τα παιδιά μας; 

Η απαίτησή σας τη δεδομένη αυτή χρονική στιγμή αντίκειται σε κάθε επιστημονικό λόγο και δε δείχνει να υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Ξέρετε άραγε τι σημαίνει είσοδος νέων ασθενών και τι απαιτεί η κάθε παρέμβαση ώστε να καταστήσει ομαλή τη μετάβαση ενός ασθενούς από ένα πλαίσιο στο άλλο; Δεν είναι απλό γραφειοκρατικό ζήτημα, είναι πρωτίστως κλινικό και ανθρωπιστικό.

Ανθρωπιστικοί και κλινικοί λόγοι άλλωστε μας επιβάλλουν να είμαστε ως τώρα συνεπείς στις βάρδιές μας και σταθεροί στη φροντίδα των ασθενών μας. Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με το ύψος της φορολογίας, τις τιμές που δεν μειώνονται, την ανεργία, τους μισθούς των συζύγων μας που έχουν μείνει σχεδόν οι μισοί, τα δάνεια που πολλοί από μας χρωστάνε, πόσο απλό το θεωρείτε να εργαζόμαστε και να είμαστε απλήρωτοι τόσο καιρό;

Έχετε μείνει εσείς, απλήρωτος, χωρίς εισόδημα, ακόμη και αυτό το πενιχρό των 800 ευρώ, για 10 μήνες; Πως νομίζετε ότι θα τα βγάζατε πέρα; Αλλά μάλλον αυτό είναι κάτι που δεν απασχολεί ούτε εσάς ούτε τους συνεργάτες σας.

Εάν πραγματικά δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται για την ψυχική υγεία, η ηγεσία του Υπουργείου, θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Σε συνεννόηση με τους φορείς, να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των δομών που υπάρχουν, να επιστρέψουν μοιραία κάποιοι ασθενείς στα ψυχιατρεία και οι φορείς να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που θα τους διαθέτετε. Χρόνια όμως τώρα, κανείς δεν αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη. Μας κρατάτε ομήρους, αφού και να θέλουμε να παραιτηθούμε δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας!

Γιατί δεν μπορεί να δοθεί μια λύση στο θέμα της ψυχικής υγείας; Θέλετε ή όχι να υπάρχουν εξωνοσοκομειακές δομές; Θέλετε ή όχι να συρρικνωθούν στο ελάχιστο τα ψυχιατρεία; Θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική ή όχι; Σας ενδιαφέρει να υπάρχει αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών και πρόληψη ώστε να μην ξαναγεμίζουν τα ψυχιατρεία; Γιατί δεν κάνετε αξιολόγηση των φορέων αν νομίζετε ότι δεν λειτουργούν σωστά; Τιμωρείτε τους φορείς με το να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και νηστικοί οι ασθενείς; Κάντε ελέγχους. Διορθώστε το σύστημα. Βρείτε εσείς τη λύση. Είναι δική σας υπόθεση.

Στα πλαίσια όλων αυτών που προαναφέρουμε, ζητάμε μια συνάντηση μαζί σας με στόχο την ενημέρωσή μας για τις αποφάσεις του Υπουργείου σε σχέση με το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα με:

1.Τη θέση του Υπουργείου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί
2.Τα δεδουλευμένα μας 9 μηνών
3.Την αύξηση του προϋπολογισμού
4.Την επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ


Με εκτίμηση,
Οι εργαζόμενοι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

  

5 σχόλια:

Unknown είπε...

"Ο κος Καλλίρης δεν έχει απαντήσει!" Αν το θαυμαστικό δηλώνει έκπληξη, μάλλον οι προσδοκίες ήταν υπέρμετρες!

Ανώνυμος είπε...

Bravo sas paidia.sugxaritiria gia tin epistoli sas. Me apla logia ta lete ola .

koumparos είπε...

καλά κάθησε κανένας και διαβασε στην οθόνη όλο αυτό το κατεβατό!
Ο Νικήτας θέλει να ξανάβγεί στην επιφάνεια γιατί νομίζει ότι έχιε να προσφέρει πολλά στο έθνος και την παράταξη του.
Κια σκέφτηκε δεν ρίχνω λίγο λάσπη στους χθεσινούς αυτοκράτορες
Κουβεντούλα για τους σημερινούς- που ξέρεις μπορεί να τους χρειαστώ

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

@ koumparos, μήπως είναι σε λάθος ποστ το σχόλιο; :)

koumparos είπε...

Σωστό!!! Ειναι για το φίλο μου το Νικήτα

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates