Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΥΓΕΙΑΣ ?


Στην Ελλάδα, μέχρι και τη δεκαετία του 1980, χιλιάδες ψυχικά ασθενείς παρέμεναν έγκλειστοι στα μεγάλα ψυχιατρικά ιδρύματα. Η δημοσιοποίηση των τραγικών συνθηκών διαβίωσής τους στο Άσυλο της Λέρου προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρέωσε τη χώρα μας να εκσυγχρονίσει τις ψυχιατρικές της υπηρεσίες.

Στις μέρες μας, με τις προσπάθειες των λειτουργών ψυχικής υγείας της χώρας μας και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προόδου στην παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών. Κάποια ψυχιατρικά ιδρύματα έκλεισαν και η δημιουργία κοινοτικών δομών (ξενώνες, διαμερίσματα, οικοτροφεία, κέντρα ημέρας) εξασφάλισε στέγη, υποστήριξη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε χιλιάδες πρώην τροφίμους.

Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, τα προβλήματα στη χρηματοδότηση (το 2008 οι περικοπές έφτασαν το 50%) των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, οι οποίες λειτουργούν από Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις (Επιστημονικούς Φορείς), οδηγούν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε αδιέξοδο. Η αδικαιολόγητη και συστηματική άρνηση του Υπουργείου Υγείας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, παρά τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες ψυχικά ασθενείς.

Οι λειτουργοί ψυχικής υγείας εργάζονται απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Οι Μονάδες αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα, με συνέπειες στην ποιότητα φροντίδας. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, οι Μονάδες κινδυνεύουν άμεσα να διακόψουν τη λειτουργία τους και οι ψυχικά ασθενείς να επιστρέψουν στα ιδρύματα.

Ως άνθρωποι που δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους συνανθρώπους μας, ως πολίτες της χώρας που στοίβαζε ψυχικά ασθενείς στον “καιάδα” των ιδρυμάτων και τέλος ως λειτουργοί ψυχικής υγείας που εργάστηκαν για να βγει η Ελλάδα από τον ψυχιατρικό μεσαίωνα.

Καταγγέλλουμε δημόσια την αδιαφορία και υποκριτική στάση του Υπουργείου Υγείας και ζητάμε:
  • από κάθε αρμόδια αρχή να δράσει άμεσα για να επιλυθεί το πρόβλημα
  • από κάθε Έλληνα πολίτη να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mpravo paidia synexiste

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Εσείς είστε οι μπροστάρηδες και οι εμπνευστές της εκστρατείας για τον σωσμό των μονάδων παροχής ανθρώπινης προστατευόμενης διαβίωσης σε συνανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Εσείς δεν θα επιτρέψετε την μεταρρύθμιση να τιναχτεί στον αέρα.
Αγάντα.! Μαζί σας όλοι εμείς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, διπλα σας, ή και στα μετόπισθεν.
Πολύ καλή και η Αγγλική δημοσίευση.

Με εκτίμηση
Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ

http://ligery.pblogs.gr

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ευχαριστούμε για τα σχόλια.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που ξεκίνησε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση επειδή υποχρεώθηκε από την Ε.Ε. Είναι γνωστό ότι δεν υπήρξε ποτέ κοινωνικό αίτημα για αυτή την αλλαγή.
Είναι καιρός, έστω και μετά από χρόνια, να δώσουμε το μήνυμα στους 300 της Βουλής ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιτρέψουν άλλα πειράματα στις πλάτες των αδυνάτων.
Οι άνθρωποι αυτοί απομονώθηκαν, κακοποιήθηκαν, στιγματίστηκαν, στερήθηκαν κάθε ζωτικό ερέθισμα, κάθε ανθρώπινη επαφή. Όλα αυτά έγιναν με αποφάσεις των πολιτικών, με υπογραφές των "ειδικών" και με την ανοχή των πολιτών. Φτάνει πιά. Όχι άλλη ανοχή σε κοινωνικά εγκλήματα.

Δεν είναι δυνατόν, την ίδια στιγμή που το κράτος σώζει τις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους τους, οι οποίοι πλούτιζαν προκλητικά τα τελευταία χρόνια, να μην μπορεί να σώσει μια μερίδα συμπολιτών μας που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι κανένας μπροστά. Είμαστε όλοι δίπλα και ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για να γίνουμε περισσότεροι.
Γιατί ξέρουμε ότι είμαστε πολλοί.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Πήγαινε φίλε ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ.
Δεν σε ρώτησα , γιατί με έπεισες ότι είσαι στην πρώτη γραμμή πλάι "μας" .Τι ίδιο και γώ .Μόνο που δεν μπορώ να κρύψω την φόρτισή μου.....

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates