"Χωρίς σχεδιασμό και με συνοπτικές διαδικασίες γίνεται από τον ΟΚΑΝΑ απόπειρα εγκατάστασης μονάδας χορήγησης υποκατάστατων σε ενδονοσοκομειακό ξενώνα στο Δρομοκαΐτειο, με αποτέλεσμα ψυχικά ασθενείς κάτοικοι του ξενώνα να οδηγούνται εκ νέου σε τμήματα χρόνιων.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ημέρες κατά τις οποίες οι γιατροί απουσίαζαν από το τμήμα, όπως καταγγέλλουν στην «Ε» εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, μπήκε στο Δρομοκαΐτειο συνεργείο με εντολή του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ για να ξεκινήσει εργασίες για την εγκατάσταση μονάδας χορήγησης υποκατάστατων μέσα στο νοσοκομείο. Σχετική σύμφωνη απόφαση, υπό προϋποθέσεις, είχε πάρει και το Δ.Σ. του Δρομοκαΐτειου στην οποία δεν αναφερόταν ακριβής χωροθέτηση της μονάδας. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων, καθώς είχαν ήδη εκδηλωθεί έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της Δ. Αθήνας για την εγκατάσταση ανάλογης μονάδας στο Αττικό Νοσοκομείο.
Η «λύση» που προωθήθηκε τελικά, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ήταν «έξω από το Χαϊδάρι αλλά μέσα στο Ψυχιατρείο»! Λύση την οποία ο Δήμος Χαϊδαρίου αποδέχτηκε.
Τα συνεργεία «μπούκαραν στην κυριολεξία», λέει στην «Ε» ο Μιχάλης Γιαννάκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, σε έναν ενδονοσοκομειακό ξενώνα του νοσοκομείου (όπου νοσηλεύονται 16 ατόμα) και έσπασαν τουαλέτες σε δωμάτια και παράθυρα, έχτισαν ταχύτατα μεταλλικό τείχος γύρω και μέσα στην αυλή του ξενώνα.
Το συνεργείο εμποδίστηκε από κατάληψη του χώρου από εργαζομένους στο νοσοκομείο και αναγκάστηκε να αποχωρήσει αποκαθιστώντας πρόχειρα κάποιες από τις ζημιές.
Σκοπός του συνεργείου ήταν να κοπεί ο ξενώνας στη μέση για να εγκατασταθεί εκεί η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ και να υψωθούν γύρω από τον μισό ξενώνα και μέχρι την παλιά πύλη του νοσοκομείου μεταλλικά τείχη ύψους 2 μέτρων, δημιουργώντας ένα νέο τείχος μέσα από τα τείχη του Δρομοκαΐτειου. Ο ξενώνας αυτός έχει χτιστεί από τη δεκαετία του '90 με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. (κανονισμός 815/84, για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση), ειδικά για να φιλοξενήσει σε στεγαστική δομή αποκατάστασης χρόνιους ψυχικά πάσχοντες. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Γιαννάκος, να βρουν άλλα τμήματα ή ξενώνες για να μείνουν οι ασθενείς που τα δωμάτιά τους καταστράφηκαν από το συνεργείο. Προς το παρόν όμως 4 άτομα απειλούνται με «οριστική αναγκαστική έξωση» από τον ξενώνα στον οποίο διέμεναν χρόνια. Ενώ 2 από αυτούς βρέθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στα τμήματα χρόνιων από τα οποία έφυγαν, οριστικά υποτίθεται, εδώ και πολλά χρόνια.
«Ωστόσο αν το υπουργείο δεν υποχωρήσει από τη σκληρή του θέση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ξενώνας θα κοπεί στα δύο, οι ασθενείς σταδιακά θα γυρίσουν σε τμήματα χρόνιων και η ζημιά για όσους τελικά παραμείνουν με αυτές τις συνθήκες θα είναι ανεπανόρθωτη» τονίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Το Δρομοκαΐτειο είναι ένα ειδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο που εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα και εισάγει ασθενείς με εισαγγελική εντολή οι οποίοι, εκτός των ψυχιατρικών προβλημάτων τους, κάνουν και χρήση ναρκωτικών και κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το Δρομοκαΐτειο να μετατραπεί σε "πιάτσα" διακίνησης ναρκωτικών»."
οι φωτογραφίες, μετά την "εισβολή" των συνεργείων, από εργαζόμενους
Μία μονάδα “Ο.ΚΑ.ΝΑ”...
… ένας ακόμη “εγκλεισμός”;
Σε μία ιστορική στιγμή που οι λαοί οδηγούνται στην πλήρη εξαθλίωση και σε μία περίοδο εξαιρετικά φορτισμένη εξαιτίας των ραγδαίων αρνητικών εξελίξεων για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, γίναμε θεατές πριν από λίγο καιρό μίας ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ Κράτους και Τοπικών Αρχών, με αφορμή την απόφαση για εγκατάσταση μονάδας ΟΚΑΝΑ στο ΑΤΤΙΚΟ και με μοναδικό αίτημα “ΟΧΙ ΟΚΑΝΑ στο Δήμο Χαϊδαρίου”. Τα κατάφεραν, δεν εγκαταστάθηκε μονάδα ΟΚΑΝΑ στο ΑΤΤΙΚΟ!
Αντί για αυτό βρισκόμαστε πλέον μπροστά στην πραγματικότητα της εγκατάστασης της μονάδας του ΟΚΑΝΑ μέσα στο “Δρομοκαϊτειο”, μέσα στο Ψυχιατρείο!!!
Για άλλη μια φορά, η ακραία αντιπαράθεση με περιεχόμενα “έξω από εδώ” τελικά έχει το αποτέλεσμα που βολεύει πάντα όλους όσους δημιουργούν θέαμα γύρω από την μοίρα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας: τον εξανδραποδισμό και τον στιγματισμό τους, την αντιμετώπιση του προβλήματος εκτός κοινότητας, μέσα στα συμβολικά ή και πραγματικά τείχη του Ψυχιατρείου, ή κάθε παρόμοιου «ολοπαγούς θεσμού».
Σίγουρα εγείρονται ερωτήματα για το ότι βιαστικά και με σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων, από την ίδια αυτή την Πολιτεία του “Λοβέρδου, του Πάγκαλου και του Παπουτσή” (επίσημους παραγωγούς προβλημάτων, διάλυσης και καταστολής), για πρόχειρη χωροταξική αναδιευθέτηση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ με σαφή κατασταλτικά χαρακτηριστικά (πιο απλά, διωγμός από παντού των συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα εξαρτήσεων).
Το αποτέλεσμα, είναι η απλή διεκπεραίωση στη λογική της “αποθήκευσης” του προβλήματος με άλλα «δύσκολα» περιστατικά και με αμφιλεγόμενες “θεραπευτικές” διαδικασίες που καμία σχέση δεν έχουν με σχεδιασμένες και στοχευμένες υπηρεσίες. Σκοπός τους είναι και η πλήρης αποδόμηση των υπηρεσιών απεξάρτησης και οι απολύσεις στο άμεσο μέλλον, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ κλπ.
Όμως η απάντηση σε αυτή την εγκληματική στάση δεν μπορεί να είναι αφορισμοί στη λογική “έξω από εδώ!”. Έτσι εξυπηρετούμε με το παραπάνω τους σκοπούς του Υπουργείου και της τρόικας.
Το Αντίθετο Ρεύμα, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, είναι κατά της χωροθέτησης της μονάδας μέσα ή δίπλα ακριβώς στο Ψυχιατρείο “Δρομοκαϊτειο” και στα τείχη του. Όπως ήταν και κατά της μεταφοράς των εξωτερικών Ιατρείων μέσα σε αυτό. Το Δρομοκαίτειο θα μπορούσε να αποτελέσει «καλό παράδειγμα» και να διαθέσει, για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας υποκαταστάτων (του ΟΚΑΝΑ), ένα από τα ιδιόκτητα κτήρια του μέσα στην κοινότητα (στην ευρύτερη περιοχή ή και αλλού όπου δεν υπάρχει), με σεβασμό σε πληθυσμιακά και επιστημονικά κριτήρια και με εργαζόμενους (με την απαιτούμενη τεχνογνωσία) , που ο ΟΚΑΝΑ θα διαθέσει.
Εμείς ώς εργαζόμενοι ή ως κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να κατανοήσουμε και να καταφέρουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας, στις “ανθρώπινες” τους διαστάσεις. Εχουμε ευθύνη να μάθουμε “ποιός είναι τελικά ο πραγματικός εχθρός”…
Στο antiθετο ρεύμα