Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Πόσο μακριά από τον αστικό ιστό, κύριε Πατούλη;


Γιώργος Πατούλης,  Δήμαρχος Αμαρουσίου και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: “...Είμαστε υπέρ της πρόληψης και θεωρούμε ότι για την απεξάρτηση πρέπει να λαμβάνονται όλα τα επιστημονικά μέτρα, μακριά από τον αστικό ιστό για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων...”

Δεν είναι η πρώτη φορά που η προοπτική εγκατάστασης δομών για κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες προκαλεί τις αντιδράσεις συμπολιτών μας. Ούτε η πρώτη φορά που οι τοπικοί άρχοντες πρωτοστατούν σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Για όσους/όσες εργαζόμαστε στο χώρο της ψυχικής υγείας, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και το συναντήσαμε σχεδόν σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης κοινοτικών δομών (ξενώνων, οικοτροφείων) σε γειτονιές της χώρας μας.  Το ενδιαφέρον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι ο κ. Γιώργος Πατούλης, εκτός από δήμαρχος, είναι γιατρός και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών !!!

Ο κ. Πατούλης απηύθυνε επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας να μην εγκατασταθεί θεραπευτική μονάδα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο νοσοκομείο ΚΑΤ και μάλιστα αναφέρεται σε “επιστημονικά μέτρα” που πρέπει να ληφθούν, τα οποία όμως δεν αναφέρει! Επίσης, σε άλλη επιστολή - απάντηση στην κριτική που δέχτηκε από τον κ. Φοίβο Ζαφειρίδη, γράφει: “Σίγουρα υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι για τη λειτουργία μονάδων απεξάρτησης”.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο κ. Πατούλης κάτι έχει στο μυαλό του, αλλά δεν το λέει. Τουλάχιστον, στις διάφορες επιστολές που κυκλοφόρησαν στον έντυπο τύπο και στο διαδίκτυο δεν κατάφερα να βρω ποια είναι η πρότασή του. Όπως δεν βρήκα και ποια είναι τα “επιστημονικά μέτρα” ή οι “κατάλληλοι χώροι”. Υποθέτω, όμως, ότι θα βρίσκονται εκτός ορίων του Δήμου, εφόσον το Μαρούσι δεν διαθέτει απομακρυσμένες από τον αστικό ιστό περιοχές.


 Στον “αγώνα” κατά της εγκατάστασης της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο ΚΑΤ συμπορεύεται με τον δήμαρχο Αμαρουσίου και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος “επιστράτευσε” και την πολεοδομία γι' αυτό το σκοπό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τις διαπιστωμένες από την πολεοδομία αυθαίρετες χρήσεις και κατασκευές καταστημάτων στο κέντρο της πόλης ο κ. Χιωτάκης δεν έχει δείξει ανάλογη ευαισθησία, γι' αυτό και καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση πριν από λίγους μήνες.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα (ευφάνταστα) επιχειρήματα όσων εναντιώνονται στην εγκατάσταση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο ΚΑΤ. Για παράδειγμα, ο κ. Θ. Χατζηπρίμος, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Νικολάου – ΚΑΤ, υποστηρίζει ότι: “άτομα εθισμένα θα μετακινούνται με τον Ηλεκτρικό τις ώρες αιχμής και στα ίδια βαγόνια που μετακινούνται παιδιά και μητέρες που πηγαίνουν στο σχολείο. Εκεί θα δραστηριοποιούνται και τα «βαποράκια» Επίσης, θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αύξηση του κυκλοφοριακού” και καλεί τους κατοίκους να μην επαναπαύονται “μέχρι να πετύχουμε την πλήρη ματαίωση της σχεδιαζόμενης μεταφοράς των μονάδων θανάτου στην περιοχή μας”.
Το παραπάνω επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο δήμαρχος Κηφισιάς: “Η σχεδιαζόμενη αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ θα οδηγήσει στη μετακίνηση καθημερινώς εκατοντάδων ασθενών με το τρένο παράλληλα με την μετακίνηση εργαζομένων, παιδιών, μαθητών, γερόντων και άλλων ευπαθών ομάδων. Μετά τη χορήγηση της μεθαδόνης όλοι οι χρήστες θα περιφέρονται με όλες τις γνωστές παρενέργειες, στο Μαρούσι και την Κηφισιά, περιστοιχισμένοι από τον γνωστό «παραβατικό» περίγυρο των χρηστών, τα «βαποράκια», τους εμπόρους, τους κλέφτες, την οπλοκατοχή και την πορνεία...”.

Όλα αυτά συμβαίνουν το ίδιο διάστημα που το Μαρούσι ζει ιστορικές και συγκινητικές στιγμές: ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης της πόλης (φωτο 1), ο δήμαρχος συμμετέχει στο καλωσόρισμα των αθλητών των Special Olympics (φωτο 2) και ...η σύζυγός του βραβεύει το γιο της (!) σε τουρνουά τένις (φωτο 3). Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου:

φωτο 1
φωτο 2

φωτο 3
ΥΓ. Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε άλλους Δήμους. Διαβάστε: 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates