Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία. Συνέντευξη του Gabor Petri (Mental Health Europe)


Ο Gabor Petri, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ψυχική Υγεία (Mental Health Europe), μιλάει για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία, τις κοινωνικές στάσεις απέναντι στους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη λανθασμένη αντίληψη περί υψηλού κόστους της κοινοτικής φροντίδας σε σχέση με την ιδρυματική περίθαλψη.

Το κλείσιμο των ψυχιατρικών ιδρυμάτων και η ανάπτυξη κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας δεν βοηθάει μόνο τους ψυχικά πάσχοντες να ζουν με αξιοπρέπεια μέσα στην κοινότητα αλλά αποτελεί και έναν τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνήσεις, αναφέρει ο Gabor Petri.

               

5 σχόλια:

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Τον τελευταίο μήνα καταφέραμε με την Επιτροπή αναθεώρησης του Ψυχαργώς και το Δίκτυο Αργώ να πείσουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ για την αναγκαιότητα δημιουργίας επιπλέον κοινοτικών δομών, την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στην κοινότητα και την άμεση υποστήριξη όλων των ατόμων που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις δραματικές περικοπές εγκρίθηκαν για το ΕΣΠΑ τα παρακάτω:
-δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ανέργων static.diavgeia.gov.gr/doc/45ΨΟΘ-0Χ9
-ανάπτυξη 100 νέων προστατευμένων διαμερισμάτων static.diavgeia.gov.gr/doc/45Ψ0Θ-ΝΔΔ
-Ολοκληρωμένη κοινοτική φροντίδα static.diavgeia.gov.gr/doc/45ΨΟΘ-ΛΓ9
Χωρίς αυτά να αποτελούν τη λύση των προβλημάτων του Ψυχαργώς, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες αφού έχουμε εξασφαλίσει το 45% της αναγκαίας χρηματοδότησης για το 2012, αποτελούν όμως μια στροφή στις ασκούμενες πολιτικές που διασφαλίζει τη συνέχιση του Ψυχαργώς στην κατεύθυνση του κλεισίματος των ψυχιατρείων, της συνέχισης της παροχής κοινοτικής φροντίδας και της διεύρυνσης των κοινοτικών υπηρεσιών. Με τα παραπάνω εξασφαλίστηκε το κλείσιμο όλων των τμημάτων των χρονιών ασθενών στα 3 εναπομείναντα ψυχιατρεία, η περαιτέρω αυτονόμηση και κοινωνικοποίηση 400 ενοίκων στεγαστικών δομών, η διεύρυνση του δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών προς τους ψυχικά πάσχοντες και η υποστήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι η ψυχική υγεία ίσως είναι ο μοναδικός κοινωνικός τομέας που λόγω του Συμφώνου Σπίντλα Αβραμόπουλου θα αναπτύξει νέες δομές και υπηρεσίες προωθώντας τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Η πράξη βέβαια θα το αποδείξει... Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προσπαθούμε γιατί η προηγούμενη εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι διεκδικώντας μόνο καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και την συνέχιση λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών

Ανώνυμος είπε...

Η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ πείστηκε για την αναγκαιότητα δημιουργίας επιπλέον κοινοτικών δομών; Πλάκα μας κάνετε;

Εδώ έκλεισαν δομές ψυχικής υγείας και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν. Οι φιλοξενούμενοι στερούνται τα στοιχειώδη (πχ τρόφιμα, φάρμακα). Οι εργαζόμενοι ήταν, είναι και θα είναι απλήρωτοι. Οι εταιρείες ψυχ. υγείας μειώνουν μισθούς (δε φτάνει που τους οφείλουν τους μειώνουν κιόλας) και δεν ανανεώνουν συμβάσεις.

Η περαιτέρω αυτονόμηση και κοινωνικοποίηση των 400 ενοίκων των στεγαστικών δομών θα διαρκέσει όσο το ΕΣΠΑ. Θα μας πει η πολιτική ηγεσία τι θα γίνουν οι ασθενείς μετά το ΕΣΠΑ ή τι θα γίνουν οι αναλώσιμοι εργαζόμενοι των ΝΠΙΔ;

Όλοι ξέρουμε ότι το ΕΣΠΑ είναι η τελευταία ανάσα πριν από τον θάνατο. Παρόλα αυτά ας πανηγυρίσουμε αφού το θέλει ο Λοβέρδος και οι σύμβουλοι του.

Spyros είπε...

Συμφωνώ με τον Μενέλαο, με όσα σχέδια και μέσα μπορούμε να παλέψουμε σήμερα θα παλέψουμε. Το να μάθουμε να υποβάλουμε προτάσεις είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων πηγών χρηματοδότησης είναι κάτι που απαιτεί σχεδιασμό και προγραμματισμό κάτι που είναι ξένο για τον Έλληνα. ο σύλλογος ΚΙΝΑΨΥ στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες ανάπτυξης δομών γιατί είναι κάτι ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο. Το αν θα χρεωκοπήσουμε ως χώρα είναι άλλο θέμα.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Έχω και εγώ την απορία για το πως θα εξασφαλιστεί η λειτουργία των δομών (παλιών και νέων) μετά το ΕΣΠΑ, χωρίς πολιτική βούληση και χωρίς χρήματα. Το κλείσιμο των ψυχιατρείων όλοι το θέλουμε, όμως κανένας δε θέλει να δει τους ψυχικά πάσχοντες στο δρόμο μετά από δυο-τρία χρόνια (ή και νωρίτερα, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει εξασφαλιστεί το 45% της αναγκαίας χρηματοδότησης για το 2012 -και αν δεν το κόψουν και αυτό με καμιά απόφαση της τελευταίας στιγμής όπως πέρσι).

Επίσης, θεωρώ ότι η αυτονόμηση (πρέπει να) είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που σχετίζεται με την εξελικτική πορεία του κάθε ανθρώπου, τις ανάγκες του και τις δυνατότητές του. Τώρα βέβαια τρέχουμε να προλάβουμε το ΕΣΠΑ (όπως πάντα την τελευταία στιγμή) και αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Συμφωνώ (με τον Σπύρο) ότι πρέπει να παλέψουμε με όσα μέσα έχουμε, αρκεί να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί αυτή τη φορά θα είναι μοιραία.

ΥΓ. Μετά από την κατακραυγή ότι χάνονται χρήματα από το ΕΣΠΑ (και λίγο πριν χαθούν) η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ ευαισθητοποιήθηκε (ξαφνικά) για την υποστήριξη των ατόμων που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης! Η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ ας αναγνωρίσει πρώτα τη συμμετοχή της στη δημιουργία της κρίσης, ας σταματήσει να προτείνει και να εφαρμόζει πολιτικές που εξαθλιώνουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μετά να προσπαθήσει να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για τη φροντίδα τους.

Ανώνυμος είπε...

Μολις το 2% καταφερνουμε να απορροφησουμε ως κονδηλια για δρασεις της ψυχικης Υγειας. Ειναι τραγικο ... και φυσικα ολα την τελευταια στιγμη..
Οι νεες δρασεις μεσω ΕΣΠΑ σιγουρα δινουν μια ωθηση ..αλλα δεν φτανει μονο αυτο. Οταν τελειωσει και αυτο το πακετο τι θα γινει?? ΟΜΗΡΟΙ για μια αλλη φορα της κρατικης αγκιλωσης??

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates