Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η πτώχευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

  

Από το περιοδικό "Κ" της Κυριακάτικης Καθημερινής (5/2/2012)
   

21 σχόλια:

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

1. Ο κίνδυνος επιστροφής των αρρώστων στα άσυλα είναι πραγματικός και επικείμενος. Όμως ως κραυγή δεν εκβάλλεται πάντοτε ανιδιοτελώς. Η ασυλιακή εξ άλλου νοοτροπία και πρακτική δεν συναντιέται μόνο στα άσυλα αλλά και έξω από αυτά ,πολλές φορές μάλιστα με πιο χυδαία μορφή .
2. Τόποι μαρτυρίου όπως η «Λέρος» υπάρχουν ακόμη ( Ιδε υπόθεση Λεχαινών ) και μείζονα δεινά απειλούν τους ψυχικά πάσχοντες είτε στα άσυλα βρίσκονται , είτε εκτός αυτών ,ακόμη και στα σπίτια τους . Μια Πολιτεία ανάξια , μια Κοινωνία έμφοβη και σε απόσταση , θεσμικά όργανα αδρανή που δεν τους συμπαραστέκονται.
3. Η αληθινή ιστορία της Λέρου όπως άλλωστε και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα δεν γράφτηκε ακόμη. Όταν γραφτεί θα φανεί η αλήθεια όπως αναδεικνύεται από αναμφισβήτητα στοιχεία . Και θα αναδειχτούν ποιοι έδρασαν θετικά , ποιοι πρωτοστάτησαν, και εν συνεχεία απωθήθηκαν από τους επιτήδειους στο περιθώριο, και ποιοι θυμούνται τη Λέρο , μόνο για το δικό τους όφελος ,καπηλευόμενοι τις προσπάθειες των άλλων , συνηθισμένο άλλωστε σπορ.

Κάποιες ακόμη παρατηρήσεις για τα αναφερόμενα στο δίκτυο «Αργώ(ς) που ισχυρίζεται ότι συντονίζει τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ανέλαβαν να υποκαταστήσουν το ανάξιο και διεφθαρμένο πελατειακό Κράτος στις συνταγματικές υποχρεώσεις του απέναντι σε πάσχοντες και ανίσχυρους πολίτες .
1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το «Κ» διέγραψε το «ς» από το ανελλήνιστο όνομα «Αργώς». Το «ς» πρέπει να λείψει και από το «Ψυχαργώς» και ελπίζω ότι και το Δίκτυο θα διορθώσει τον τίτλο του .
2. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ( θα αναφερθώ σ’αυτές εάν χρειαστεί) ότι το Δίκτυο επιδιώκει να διαχειριστεί ,μέσω των ΜΚΟ που συντονίζει, σημαντικό μέρος των πόρων που μέσω του ΕΣΠΑ προορίζονται για τους ψυχικά πάσχοντες και ήδη έχει πετύχει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάξια Πολιτεία όμως συνεχίζει την πελατειακή πρακτική της και αποφεύγει να πάρει μέτρα που θα διασφάλιζαν την διαφανή και συνετή διαχείριση των (ελαχίστων άλλωστε σε σχέση με τις ανάγκες ) πόρων που διατίθενται .
3. Είναι να θαυμάζει κανείς το Δίκτυο που ,ενώ τόσα δεινά υφίσταται από την ανεπαρκή και ασυνεπή χρηματοδότησή του, θέλει να εγκλωβιστεί πάλι στην ίδια περιπέτεια. Για τα δεινά όμως που υφίστανται οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι και οι ψυχικά πάσχοντες θα πρέπει και άλλοι να ενδιαφερθούν . Λυπάμαι που πρέπει να παραδεχτώ ότι οι σχετικές παρεμβάσεις μου στην Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία , το Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν έχουν ακόμη την ανταπόκριση που περιμένω .
4. Από όσα μπόρεσα να εξακριβώσω , το Δίκτυο παρουσιάστηκε για τελευταία φορά στο διαδίκτυο πριν από δύο χρόνια , στις 26-2-2010. Εκεί αναφέρεται ότι «…έχει ως μέλη του 36 Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν πάνω από 140 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης , απασχολούν περί τους 2300 εργαζόμενους ,φιλοξενούν 2100 ψυχικά ασθενείς και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τουλάχιστον 5000 πολίτες καθημερινά». Ίσως μου διαφεύγει ό,τι μεσολάβησε από τότε. Όμως πολύ περίεργα μου φαίνονται όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Κ» . Και όπου το Δίκτυο φέρεται να έχει κατά πολύ επεκταθεί. Συντονίζει τώρα 68 ΜΚΟ (32 περισσότερες ), απασχολεί σε περιόδους παραιτήσεων και απολύσεων λόγω οικονομικής δυσπραγίας 3000 εργαζόμενους (700 περισσότερους) ενώ οι 5000 πολίτες γίνονται 35000 ψυχικά ασθενείς. Οι περίεργοι αυτοί αριθμοί προκαλούν αβεβαιότητα ως προς το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το Δίκτυο που μοιάζει όμως να έχει την εύνοια της τωρινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και μια υπεύθυνη και καθαρή ανακοίνωση και των δύο είναι απόλυτα αναγκαία. Εξ άλλου είναι γνωστό ότι το Υπουργείο ενέκρινε 170000 (εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ) Ευρώ για να γίνει στο Βόλο συνέδριο ύστερα από αίτημα του Δικτύου για «….Για να εγκριθεί το καταστατικό της Ομοσπονδίας των ΝΠΙΔ που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής Υγείας». Πολύ θα ήθελα να ξέρω αν εγκρίθηκε το καταστατικό και ποια συγκεκριμένα Ν.Π.Ι.Δ συμμετέχουν.

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα γραφτεί η αληθινή ιστορία της Λέρου (μέχρι τώρα έχει γραφτεί μόνο η ψεύτικη!..) θα φανεί και ποιοι επί χρόνια διευθυντές ψυχίατροι του Δημόσιου Ψυχιατρείου (Δαφνί) φρόντισαν να γεμίσει τροφίμους το κολαστήριο.

Χαρης Βαρουχάκης είπε...

Αξιότιμε Κύριε Ανώνυμε
Αν θα μου πείτε το όνομά σας θα απαντήσω και στην ερώτησή σας. Διάλογος με τον ένα να κρύβεται δεν γίνεται

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητέ κύριε Βαρουχάκη,
θα ήθελα να σας διευκρινίσω μερικά ζητήματα γύρω από τις προτάσεις του Δικτύου ΑΡΓΩ (το τροποποιήσαμε ήδη στην πρόσφατη καταστατική συνέλευση του Δικτύου, και για να μην μας περάσετε για αγράμματους το ΑΡΓΩΣ ήταν λογοπαίγνιο με το ΨΥΧ-ΑΡΓΩΣ, από την πρώτη στιγμή ξέραμε ότι το σωστό είναι ΑΡΓΩ.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις μας:
- για 100 προστατευμένα διαμερίσματα για την περαιτέρω κοινωνικοποίηση και αυτονόμηση 400 σημερινών φιλοξενούμενων σε οικοτροφεία και ξενώνες, ήθελα εκτός τις πολιτικές σας διαφωνίες να ακούσω και τις επιστημονικές σας θέσεις. Η πρόταση μας αυτή ήταν πάγια από το 2007 γιατί όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί πολλοί από τους φιλοξενούμενους στους ξενώνες και τα οικοτροφεία έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια σε διαμερίσματα γιατί και τις δεξιότητες έχουν και την αναγκαία λειτουργικότητα. Οπότε για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε 400 φιλοξενούμενους θα δοθεί επιτέλους η ευκαιρία για πραγματική αποασυλοποίηση και αυτονόμηση. Το αν εγκλωβιζόμαστε ή όχι με νέες υποχρεώσεις με ένα κράτος αναξιόπιστο, είναι πράγματι ένα σημαντικό ερώτημα, το ίδιο ερώτημα όμως υπήρχε και όταν ξεκινάγαμε να υλοποιούμε τις μονάδες που σήμερα συμπληρώνουν 10, 15 και 20 χρόνια λειτουργίας. Όμως λαμβάνουμε αυτό το ρίσκο γιατί πολλοί από εμάς πιστεύουμε στην παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και στο όραμα της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ξέρετε ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από το να διεκδικούμε, ούτε έχουμε μείνει παθητικοί θεατές στην κρίση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και εσείς είσαστε ένας από τους πρώτους που επιβραβεύσατε την επιτυχία του Συμφώνου Σπίντλα.
- για την πρόταση για διεύρυνση του δικτύου υπηρεσιών στην κοινότητα μέσω της ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας με την ανάπτυξη μετανοσοκομειακής και κατ' οίκον φροντίδας από 160 μονάδες ψυχικής υγείας για τουλάχιστον 40000 ψυχικά πάσχοντες που διαβιώνουν στην κοινότητα, επίσης θα ήθελα να μάθω τις επιστημονική σας άποψη. Η πρόταση μας αυτή ήρθε μετά από την αποτυχία ίδρυσης των προβλεπόμενων Κέντρων Ψυχικής Υγείας από τα ΝΠΔΔ λόγω των προβλέψεων του μνημονίου περί μη προσλήψεων καθώς και δυστυχώς την τεράστια υποστελέχωση των ήδη λειτουργούντων Κέντρων Ψυχικής Υγείας. Γνωρίζετε ότι λειτουργούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας με 4 άτομα προσωπικό και παράλληλα προσπαθούν υπεράνθρωπα με τα ίδια άτομα να λειτουργήσουν και Κινητή Μονάδα για να καλύψουν τις ανάγκες ενός νομού 70000 κατοίκων (βλέπε Ρέθυμνο). Η προσπάθεια μας αυτή είναι συμπληρωματική των δράσεων που μπορούν να υλοποιούν τα ΝΠΔΔ και έρχεται να απαντήσει σε υπαρκτές ανάγκες (βλέπε έκθεση αξιολόγησης Μπούρα) και να βάλει ένα φρένο στην περιστρεφόμενη πόρτα και τις επανεισαγωγές και τις ακούσιες νοσηλείες φροντίζοντας μέσα στην κοινότητα τους ψυχικά πάσχοντες ακόμα και κατ' οίκον. Το Δίκτυο δεν έχει υιοθετήσει πλήρως προτάσεις όπως για παράδειγμα ανάπτυξης Κέντρων Ψυχικής Υγείας από τα ΝΠΔΔ, θέτοντας ζητήματα γύρω από τις δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την υποκατάσταση του κράτους και την εγκατάλειψη βασικών υποχρεώσεων του.
-για την πρόταση μας για τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανέργων θα ήθελα να σας πω ότι η αρχική προσέγγιση έγινε από την ΓΣΕΕ και προέδρους Εργατικών Κέντρων που αντιμετωπίζουν καθημερινά το άγχος και την κατάθλιψη από δεκάδες ανέργους-μέλη τους.Η πρόταση μας δομήθηκε μαζί με την ΓΣΕΕ και περιλαμβάνει 50 σημεία παρέμβασης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανέργων σε Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και Εθνική τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Η υποστήριξη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων έγινε αμέσως αποδεκτή από το Δίκτυο γιατί θεωρήσαμε υποχρέωση μας να υποστηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και τους ανέργους σε αυτήν την περίοδο κρίσης. Ο διπλασιασμός άλλωστε των καταθλίψεων και των αυτοκτονιών αποτελεί σημαντικό θέμα ψυχικής υγείας που πρέπει να απασχολήσει όλες τις μονάδες ψυχικής υγείας. Είναι πρώτη φορά νομίζω που το Ψυχαργώς θα ανοίξει σε τόσο ευρύ επίπεδο συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και πιστεύω ότι θα συμβάλει στο να αναπτυχθούν και άλλες συνέργειες στο μέλλον.
Συνεχίζεται σε επόμενη δημοσίευση...

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας για τα ζητήματα διαφάνειας και αξιολόγησης όλων των συμμετεχόντων φορέων στην υλοποίηση όχι μόνο αυτών των προτάσεων αλλά όλου του ΕΣΠΑ και του Ψυχαργώς, κάτι που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει με σειρά εγγράφων μας και απαιτούμε το κράτος επιτέλους να αναλάβει τον ουσιαστικό ελεγκτικό του ρόλο προς όλους.
Σχετικά με το Συνέδριο του Δικτύου για καλές πρακτικές στο χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης ομοσπονδίας των ΝΠΙΔ θα ήθελα να σας πω ότι η πρόταση μας αφορά την διενέργεια ενός τριήμερου συνεδρίου με την συμμετοχή 200 επαγγελματιών, 100 εξυπηρετούμενων ψυχικά πασχόντων και 50 επίσημων καλεσμένων-ομιλητών όπου επαγγελματίες μαζί με εξυπηρετούμενους θα παρουσιάσουν τις καλύτερες πρακτικές των μονάδων μετά από αξιολόγηση από επιστημονική επιτροπή και 10 τουλάχιστον ομιλητές από το εξωτερικό θα μας παρουσιάσουν δικές τους καλές πρακτικές. Στο τέλος του συνεδρίου θα γινόταν η επίσημη ανακοίνωση της ομοσπονδίας των ΝΠΙΔ. Το συνέδριο ελπίζουμε ότι θα προβάλει τα καλά αποτελέσματα του Ψυχαργώς και των δράσεων των ΝΠΙΔ και θα δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες μας. Η πρόταση μας είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι (πριν την νέα κρίση στις μονάδες μας) και η συντονιστική επιτροπή του Δικτύου έχει αποφασίσει την επ'αόριστο αναβολή του για όσο υφίσταται ζήτημα για την λειτουργία των μονάδων. Το Δίκτυο όμως συνεχίζει να θεωρεί ότι απαιτείται εξωστρέφεια και προβολή των δράσεων του Ψυχαργώς ώστε να αναδείξουμε το έργο των εργαζομένων και την ποιότητα των υπηρεσιών μας και ότι η εσωστρέφεια και η συνεχής μιζέρια οδηγούν στην πλήρη ματαίωση όλων μας. Άλλωστε το συνέδριο του Δικτύου δεν είναι το μόνο που χρηματοδότησε το ΕΣΠΑ. Το Δαφνί κάθε βδομάδα κάνει και από μια Ημερίδα, αυτό δεν σας ενόχλησε την περίοδο της κρίσης;
Τέλος το έργο του Δικτύου και τα αποτελέσματα του έχουν διευρύνει την αποδοχή του τόσο από τους φορείς της πολιτείας και της Ε.Ε. όσο και από τους φορείς και είναι επίσημος συνομιλητής πλέον με όλους αυτούς. Πού είναι το κακό; Δεν το κερδίσαμε με αγώνες;
Το blog του Δικτύου από μόνος σας λέτε ότι είναι ανενεργό και ανενημέρωτο. Οι φορείς μέλη έχουν αυξηθεί και στους υπολογισμούς μας πλέον αναφερόμαστε σε όλες τις μονάδες των ΝΠΙΔ, αφού είμαστε ο ο μοναδικός συλλογικός φορέας των ΝΠΙΔ και κανένα ΝΠΙΔ δεν έχει αντιδράσει σε αυτό. Σχετικά με τους αριθμούς θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι στο blog δεν είχαμε συμπεριλάβει στοιχεία για τις Κινητές Μονάδες γιατί το 2009 δεν τα είχαμε.
Τώρα σχετικά με την εύνοια της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΥΚΑ θα σας σημειώσουμε ότι αύριο οργανώνουμε κινητοποίηση για την υποχρηματοδότηση σε συνεννόηση με τα σωματεία, ότι έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβρη, ότι ήμασταν οι πρώτοι που οργανώσαμε κινητοποίηση την 1η του Σεπτέμβρη και ότι μαζί σας ήμασταν κάθε φορά που πάμε στην Επιτροπή Δικαιωμάτων ή στον Συνήγορο του Πολίτη όποτε υπάρχει κρίση.
Κύριε Βαρουχάκη δεχόμαστε κάθε κριτική αλλά θέλουμε να γίνεται επί αληθινών στοιχείων και όχι επί φημών. Προσπαθούμε όλοι για την εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά από άλλα μετερίζια και με άλλη φιλοσοφία. Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα, όμως και εμείς έχουμε δυσβάστακτα προβλήματα να αντιμετωπίζουμε και πολλές ευθύνες που δεν μας αφήνουν περιθώρια να αισιοδοξούμε. Όμως είμαστε εδώ και παλεύουμε...και οραματιζόμαστε, ο καθένας με τον τρόπο του και με τις απόψεις του.
Είμαστε στη διάθεση σας για όποια διεκρίνηση

Ανώνυμος είπε...

Μπλα μπλα μπλα ... αλίμονο στους ψυχικά πάσχοντες όλα αυτά τα χρόνια ... μεγαλοδιευθυντάδες σίγουρα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια (ας ανατρέξει κανείς στα περίπτερα χρονίωνστο ΨΝΑ, όχι πολλά χρόνια πριν) ... όσο για τις ποικίλες ΜΚΟ, καλά θα κάνει το δίκτυο να αποπέμψει απο τις τάξεις του "επαγγελματίες εμπόρους της τρέλας" που πλούτισαν από τη Μη Κερδοσκοπική τους δραστηριότητα ... τεράστιες οι ευθύνες και της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας που έχει αφήσει αναπάντητες πολλές καταγγελίες κακοδιαχείρισης ... Οπότε, μπλα μπλα μπλα

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα επιχειρήματα σου ανώνυμε μπλα, μπλα, μπλα, αν και δεν απέχεις πολύ από την αλήθεια..., αλλά πες και τίποτα για την ουσία. Φταίμε και εμείς φταίτε και εσείς φταίει και ο Χατζηπετρής... Όλοι και όλα έχουν ονοματεπώνυμο ας αρχίσουμε να μιλάμε με ονόματα...

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά θλιβερό να διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι σε αυτό το τόπο είναι αδύνατη η οποιαδήποτε εξέλιξη. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε - και όχι μόνο στο χώρο της ψυχικής υγείας - την αντιπαλότητα (?) μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο δημόσιος τομέας κατηγορεί τον ιδιωτικό και το αντίθετο. Ποιός -λογικός- μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν πρόσωπα και από τους δύο τομείς που έχουν τις δεξιότητες να παράγουν αποτελέσματα. Ομως οχι, χρόνια τώρα υποχρεωνόμαστε να ακούμε ότι τα ΝΠΙΔ τρώνε χρήματα και ότι τα ΝΠΔΔ δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Στο μεταξύ αυτός που πάσχει ψυχικά αν δεν έχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον δεν έχει ελπίδα. Αλήθεια ποιές είναι οι πραγματικές ενέργειες και ποιά τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας που βιώνουν οι ψυχικά ασθενείς; Για παράδειγμα έχουν αλλάξει οι συνθήκες ακούσιας εξέτασης και στη συνέχεια νοσηλείας; Εχει εκλείψει η προσβολή της προσωπικότητας των ατόμων που πάσχουν ψυχικά κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας; Εχει εκλείψει η καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων τους όσον αφορά στα επιδόματα ή/και τις συντάξεις τους; Υπάρχει ουσιαστική προστασία της δικαιοπρακτικής ικανότητας των ατόμων που πάσχουν ψυχικά; Τα ερωτήματα βέβαια φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ. Ας σταματήσουν κάποτε οι "αντιδικίες" μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το ποιός προσφέρει πιο πολλά στους ψυχικά ασθενείς και ποιός δεν τα "τρώει". Στην αρμοδιότητα του Υπουργείου υπάγεται ο έλεγχος και των δύο τομέων. Γιατί δεν γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχος; Από τη πλευρά μου χαιρετίζω αυτούς τους λίγους που κόντρα στις απίστευτες δυσκολίες συνεχίζουν να προσφέρουν. Και να ξέρετε υπάρχουν. Είναι αυτοί που το όνομα τους δεν φαίνεται πουθενά. Είναι αυτοί που συνεχίζουν κάθε μέρα να προστατεύουν επί της ουσίας τα ατομικά δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Και ξέρεις, ανώνυμε (11:33 π.μ.), αυτούς τους λίγους που το όνομα τους δεν φαίνεται πουθενά τους εξαφανίζει εύκολα το σύστημα (των ΝΠΔΔ ή των ΝΠΙΔ) και δεν το μαθαίνει ποτέ κανένας.

Όσο τα ατομικά δικαιώματα των ψυχικά ασθενών (αλλά και των εργαζομένων), θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με ονόματα αν συνεχίσουν διάφοροι "πρωτοπόροι" της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να θεωρητικολογούν περί δικαιωμάτων και από πίσω να τα καταπατούν.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης πέφτουν οι μάσκες.

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Αγαπητέ κύριε Θεοδωρουλάκη

Τις απόψεις μου τις ξέρετε. Και για την ουσία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, το πνεύμα, τις αξίες και τις αρχές της και για τα ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανεπάρκειες και στρεβλώσεις τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό κερδοσκοπικό ή μη ( που χρηματοδοτείται από το Κράτος) Τομέα. Εξ άλλου δεν θέλω να εμπλακώ σ’ένα διάλογο που θα έδινε ίσως αφορμή για να αναλάβει δράση το εμφυλιοπολεμικό ταλέντο της φυλής. Από τους κοινούς μας φίλους στην Ομάδα Εργασίας μπορείτε να συμπληρώσετε τα κενά. Και στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας τέλος , ίσως βρείτε αν δεν έχουν ήδη μπει στην ανακύκλωση , καταχωνιασμένες στα αζήτητα κάποιες από τις πάμπολλες αναφορές μου προς διαχρονικά και με βήμα σημειωτόν κινούμενο αυτό Υπουργείο που μόνο βάναυση κομματική βουκέντρα μπορεί να αφυπνίσει . Μεταξύ αυτών και τις επιστολές μου στους Αλέκο Παπαδόπουλο , Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Αβραμόπουλο που όπως ήταν φυσικό ( μη έχοντας την υποστήριξη των αντίστοιχων κομματικών εγκαθέτων) παρέμειναν αναπάντητες.
Τις απόψεις μου λοιπόν για το πώς μπορεί να διασωθεί ό,τι απόμεινε από την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και για το πώς μπορούν να αποτραπούν τα χειρότερα για πάσχοντες και εργαζόμενους τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα έχω ήδη αρχίσει και θα συνεχίσω να εκθέτω αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου που αφορά τη «Διαβούλευση» για το «Ψυχαργώ(ς)» Γ΄Φάση. Εκεί μπορείτε να αναζητήσετε και τις απόψεις μου για τα ειδικότερα θέματα στα οποία αναφέρεστε. Μια μόνο παρατήρηση: Μήπως θάπρεπε να το κάνετε κάπως νωρίτερα και πριν πάρετε τις αποφάσεις σας;

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΝΕΛΑΕ ΕΠΕΣΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΧΙΛΙΑΡΟ ΤΟ ΜΗΝΑ? ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ 600 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΟΠΟΤΕ ΕΣΥ, Η ΠΩΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ 22% ΑΥΞΗΣΗ. ΕΥΓΕ.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητέ κύριε Βαρουχάκη,
έχουμε διαβάσει τα σχόλια σας σχετικά με την Αναθεώρηση του Προγράμματος Ψυχαργώς και όπως καλύτερα από εμένα ξέρετε αν δεν είχατε τολμήσει π.χ. εσείς να προτείνετε την μονάδα επαγγελματικής αποκατάστασης στο Δαφνί όταν όλοι οι άλλοι προσπαθούσαν απλά να κάνουν αποκατάσταση κλασικού τύπου, κανένας δεν θα το είχε κάνει. Πάντα κάποιοι πιέζουν και κάτι πετυχαίνουν γιατί το παλεύουν.
Έτσι και τώρα, την στιγμή που έχουμε πέσει στο τέλμα του μνημονίου και της απόλυτης αδράνειας στην ψυχική υγεία πιέζουμε, τολμάμε και πέρνουμε τα ρίσκα της κριτικής και δυστυχώς της δυσφήμησης (δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε εσάς) για να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να απαντήσουμε σε ανάγκες.
Τα 100 διαμερίσματα απαντάνε σε πραγματικές ανάγκες, που εδώ και 5 χρόνια εμείς θέτουμε γιατί από το άνοιγμα του τελευταίου οικοτροφείου κανένας ένοικος σε οικοτροφείο δεν είχε την δυνατότητα να αυτονομηθεί και να κοινωνικοποιηθεί περαιτέρω. Με τα 100 διαμερίσματα δορυφόρους, ένα δίπλα σε κάθε οικοτροφείο και ξενώνα, επιβάλαμε ότι κανένας δεν θα στήσει νέα φάμπρικα ημετέρων αφού θα γίνει ουσιαστικά επέκταση της λειτουργίας των ήδη δοσμένων αδειών λειτουργίας στα ΝΠΙΔ ώστε όλοι οι ένοικοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και όλες οι μονάδες να υποστηριχθούν εξίσου. Έτσι δεσμεύσαμε και τους φορείς μας να μην μπουν σε "παιχνίδια" διεκδίκησης. Αντίστοιχα και τα 50 προγράμματα υποστήριξης των Ανέργων αφορούν όλα τα Κέντρα Ημέρας και όλες τις Κινητές Μονάδες χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς κανένα περιθώριο καταπάτησης του κανόνα.
Έτσι και για το πρόγραμμα Κοινοτικής Φροντίδας προβλέπεται ότι κάθε κοινοτική μονάδα και μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα αναπτύξει ένα υποτυπώδες δίκτυο υπηρεσιών στην κοινότητα για μετανοσοκομειακή και κατ' οίκον φροντίδα με πυρήνα τα έμπειρα στελέχη της κάθε μονάδας, χωρίς πάλι καμία εξαίρεση ώστε να μην επιτρέψουμε παιχνίδια με την εξουσία και τους ημέτερους κάθε πλευράς.
Ξέρουμε και ξέρετε ότι οι καλόβουλοι συνάδελφοι ή οι κακόβουλοι"συνάδελφοι" είναι οι αυστηρότεροι κριτές και περιμένουμε ότι θα βρεθούν χιλιάδες προβληματικά ή θα δημιουργηθούν χιλιάδες προβληματικά σημεία στις προτάσεις μας.
Οι προτάσεις μας αυτές όμως δεν είναι χτεσινές και έχουν γίνει πολύ πριν την Επιτροπή Αναθεώρησης και την έναρξη της Διαβούλευσης και έχουν γίνει βάσει συζητήσεων και προτάσεων των πολυκλαδικών θεραπευτικών ομάδων μας και καταγεγραμμένων αναγκών των εξυπηρετούμενων μας.
Στο τέλμα της κρίσης με τα όποια προβλήματα και με τις όποιες δυσκολίες συνεχίζουμε να μιλάμε για εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Συνεχίζουμε να μιλάμε με κάλυψη των αναγκών και να προσπαθούμε να διασώσουμε όλες τις μονάδες και όλες τις θέσεις εργασίας.
Ως Δίκτυο θεωρούμε επιτυχία ότι μπορούμε μέσω του ΕΣΠΑ να ευελπιστούμε ότι θα περάσουμε την κρίση όχι με περιορισμό των υπηρεσιών και των μονάδων αλλά με πραγματική επέκταση των υπηρεσιών και διατήρηση όλων των λειτουργούντων μονάδων και όλων των εργαζόμενων και έχουμε διασφαλίσει τουλάχιστον σε επίπεδο εγκρίσεων σκοπιμότητας ότι θα υπάρξει συνέχιση και υποστήριξη, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να το εγγυηθεί πλήρως.
συνεχίζεται σε επόμενη δημοσίευση

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Οι προτάσεις μας πρώτα και κύρια συμβάλουν στην διατήρηση ενός επιπέδου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για όλους τους εξυπηρετούμενους παρέχοντας και νέες υπηρεσίες για τους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη όσο ποτέ πριν.
Προβλήματα θα υπάρξουν, κριτικές επίσης. Όμως μπροστά στην επιλογή απραξία και κατάρρευση ή εξέλιξη και αγώνας, διεκδίκηση και εξέλιξη. επιλέξαμε το δεύτερο και δεν ντρεπόμαστε για αυτό.
Ήδη στα περισσότερα οικοτροφεία και ξενώνες έχει αρχίσει η προετοιμασία δεκάδων ενοίκων για την νέα πραγματικότητα των διαμερισμάτων και ήδη υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα τόσο για τους ενοίκους όσο και για τους εργαζόμενους που βγαίνουν από το τέλμα της κρίσης.
Σχετικά με την πρόταση για την υποστήριξη των ανέργων νομίζω ότι η συνεργασία με την ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα αποτελεί εγγύηση ότι δεν σχεδιάσαμε επί χάρτου αλλά μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που πιστεύουμε ότι ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες τους από εμάς και αυτό αποτελεί βασικό κριτήριο για μας.
Σχετικά με τη διαφάνεια, εμείς δεν κρύψαμε τίποτα, όλα τα έχουμε παρουσιάσει δημόσια και έχουμε δεχθεί ήδη κριτική. Θα θέλαμε βέβαια να υπάρχει αδιάβλητος και αντικειμενικός μηχανισμός αξιολόγησης και παρακολούθησης και να προχωράμε βάσει αξιολογήσεων και στοιχείων και όχι εμπειριών και απλών προτάσεων.
Τέλος, για τον ανώνυμο, όλοι έχουμε πλέον ιστορία στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και γνωριζόμαστε καλά. Τα παραπάνω σου απαντάνε σε πολλά από όσα υπονοείς αλλά και το βασικότερο, όλοι ξέρουν τι έχουμε πράξει και στο Δίκτυο και στην ΠΕΨΑΕΕ και όταν κάποιοι μιλάνε ανώνυμα και υπόγεια εμείς μιλάμε δυνατά, φανερά και με αποτέλεσμα χωρίς να φοβόμαστε ούτε τους κακόβουλους, ούτε τους οπορτουνιστές, ούτε τα κάθε είδους λαμόγια. Έχουμε ονοματεπώνυμο και δεν ντρεπόμαστε για αυτό. Εμείς εδώ ήμασταν, διεκδικούσαμε και φωνάζαμε και επι Ν.Δ. και Τροχάνης και επί ΠΑΣΟΚ και αντέξαμε. Φτάσαμε στο Σύμφωνο Σπίντλα και στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης ως τώρα και πάλι το παλεύουμε με προτάσεις και όραμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στους δρόμους και τους αγώνες.
Καταφέραμε να κάνουμε το Δίκτυο έναν επίσημο συνομιλητή σε όλα τα επίπεδα: με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελληνική Πολιτεία, τους Κοινωνικούς Εταίρους ως και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εσύ ανώνυμε που ήσουνα?

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Επειδή όλα συνδέονται επαναλαμβάνω και εδώ τα σχὀλιά μου στο προς δήθεν "διαβούλευση " Σχέδιο" της Ομάδας Εργασίας για την αναθεώρηση του "Ψυχαργώ"
1 Φεβρουαρίου 2012
Πρόκειται για ένα φλύαρο σχέδιο επί χάρτου (μέτρησα περισσότερες από 280 συνολικά σελίδες), βασισμένο σε αναξιόπιστα στοιχεία, που εμφανίζει ως υπάρχουσα μια κατάσταση πολύ απέχουσα από την πραγματική, επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένες αλλά ουδέποτε υλοποιηθείσες διακηρύξεις και καταλήγει σε ανεδαφικές προτάσεις επί παντός επιστητού.
Από αυτές τις προτάσεις πολλές υπήρχαν ως σχέδια και στα «Ψυχαργώ(ς)» 1 και 2. και βέβαια αφού δεν υλοποιήθηκαν τον καιρό των παχιών αγελάδων ανύπαρκτες έχουν πιθανότητες να υλοποιηθούν στα χρόνια της εξαθλίωσης που ζούμε και τα χειρότερα που ακολουθούν.
Κάποιες ελπίδες υλοποίησης έχουν μόνο αυτές που στηρίζονται στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και πιο πολλές αυτές που προτείνονται να υλοποιηθούν από τις λεγόμενες μη κερδοσκοπικές εταιρείες που άλλωστε έχουν ισχυρή παρουσία στην Ομάδα Εργασίας.(Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος , Δίκτυο «Αργώς» κ.α.). Και βέβαια με τη διαιώνιση της γνωστής φάμπρικας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (που όμως χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το Κράτος) , αλλά και τον κίνδυνο οι κουτόφραγκοι να αντιληφθούν κάποτε ότι οι επιτήδειοι Έλληνες βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν την ρήτρα 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και να στηρίξουν το πελατειακό τους κράτος μέσω των ΝΠΙΔ.

Η πρόσκληση για « Διαβούλευση» με βάση αυτό το σχέδιο, που αποπειράται να δεσμεύσει την πολιτική του Κράτους για την Ψυχική Υγεία τα επόμενα δέκα χρόνια ,αποτελεί ιταμή πρόκληση στη νοημοσύνη μας ,όσο υστερούσα και αν τη λογιάζουν οι αναθεωρητές του «Ψυχαργώ(ς)». Αφού η δήθεν διαβούλευση στην οποία μας καλούν είναι μια αφελής απόπειρα να εμφανιστούν οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις των ολίγων ως προϊόν δημοκρατικού διαλόγου με τη συμμετοχή των πολλών και επίσης να παρουσιαστούν ως διαφανείς ,ενώ έχουν ληφθεί με διαδικασίες ανεξιχνίαστες της θεοσκότεινης και κατ’ ευφημισμό «.Διαύγειας».
:
. Κάποια πολύ λίγα παραδείγματα προς απόδειξη των όσων ισχυρίζομαι είναι τα παρακάτω

Παράδειγμα πρώτο: Ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας της ούτως ειπείν Ανοικτής Διακυβέρνησης, αποδέχτηκε πριν από λίγες μέρες την οικονομική προσφορά της Εταιρείας C.M.T. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ύψους 540.000 ,00 (πεντακοσίων σαράντα χιλιάδων) ευρώ για το έργο « Αξιολόγηση κατά τη διάρκεια (0n going – για να φωτιστούν και οι αδαείς) εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» από το 2011 μέχρι το 2015»
Πριν υπογράψει αυτή την απόφαση ο κ Γενικός , εν αντιθέσει προς τον κ. Χρυσοχοϊδη που υπέγραφε χωρίς να διαβάζει, διάβασε και μελέτησε -και χαρά στο κουράγιο του- 47 ( σαράντα και επτά) πολυσέλιδα κείμενα (Νόμους και Οδηγίες, ,υπουργικές και άλλες αποφάσεις, άλλα σχετικά έγγραφα. ). Σ’ αυτόν το Λαβύρινθο των εγγράφων πάμπολλα είναι απροσπέλαστα σε οποιονδήποτε άλλον πέραν αυτού και των παρατρεχάμενών του. Πως λοιπόν θα γίνει η «διαβούλευση» με μια «διαύγεια» τόσο σκοτεινή για τις πανάκριβες αξιολογήσεις που δεν έχουν τελειωμό; ( Η παρούσα είναι η πέμπτη αν τις μετρώ σωστά). Και επιτέλους ποιο θα είναι το κέρδος από την αξιολόγηση των ερειπίων που συσσωρεύει η υπερδραστηριότητα του ασυγκράτητου Υπουργού Υγείας ; ( πέραν βέβαια αυτού που θα αποκομίσει η «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»)

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Συνεχίζω με άλλα παραδείγματα και θα επανέλθω αν χρειαστεί:

Παράδειγμα δεύτερο.
Την 12/12/2011 ο κ..Λοβέρδος εγκρίνει «…την υλοποίηση Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανέργων …»ύστερα από την κοινή πρόταση του Δικτύου «Αργώς» και της ΓΣΕΕ της 8ης -11-2011. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στα δώδεκα εκατομμύρια Ευρώ., προβλέπεται δε «… Επιτροπή συντονισμού και παρακολούθησης του Προγράμματος …»στην οποία μετέχουν και οι προτείνοντες το Πρόγραμμα και η οποία θα με τη σειρά της «… θα υποστηρίζεται με υποστηρικτικό μηχανισμό- Εθνική Μονάδα συντονισμού και υποστήριξης …» Αν και είναι μάλλον αργά για την οποιαδήποτε «διαβούλευση» επί του θέματος θα τολμήσω να παρατηρήσω στον κ. Λοβέρδο ότι μάλλον καλλίτερα για τους ανέργους θα ήταν αντί να ξοδεύει τα εκατομμύρια για την «ψυχοκοινωνική» τους υποστήριξη , να τα διαθέσει για να βρουν αξιοπρεπή δουλειά όσο γίνεται περισσότεροι από αυτούς .
Παράδειγμα τρίτο.
Την ίδια μέρα ο κ. Λοβέρδος εγκρίνει την υλοποίηση «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας από Μονάδες Ψυχικής Υγείας».Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε εξήντα εκατομμυρίων Ευρώ. Προβλέπεται και εδώ «..Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης…» που με τη σειρά της θα υποστηρίζεται από «..υποστηρικτικό μηχανισμό- Εθνική Μονάδα συντονισμού και υποστήριξης …» και επί πλέον « Εξωτερική αξιολόγηση από ανεξάρτητο εξειδικευμένο επιστημονικό Φορέα». Άλλη μια αξιολόγηση μας περιμένει).
Ο κ Υπουργός μας καλεί για διαβούλευση όταν ήδη έχει πάρει τις αποφάσεις του για τόσο μεγάλα ποσά. Πάντως όμως ζητώ από τον Υπουργό να δημοσιοποιήσει τις «εισηγήσεις της υπηρεσίας» που «είχε υπόψη» προκειμένου να εγκρίνει τη δαπάνη των εβδομήντα δύο εκατομμυρίων επειδή στις «διαυγείς» αυτές αποφάσεις του , ούτε περί ποιας υπηρεσίας πρόκειται αναφέρεται , ούτε πότε υποβλήθηκαν αυτές οι εισηγήσεις , ούτε το περιεχόμενό τους, ούτε αν κάποιοι και ποιοι βοήθησαν την άγνωστη « Υπηρεσία» να τις συντάξει.
Ανάλογα παραδείγματα του πως αντιλαμβάνονται ο Υπουργός Υγείας και οι περί αυτόν την «διαβούλευση» και τη «διαύγεια» υπάρχουν πολλά και θα αναφερθώ σ’ αυτά εν καιρώ και εκεί που πρέπει.
Γι’ αυτό επαναλαμβάνω την παράκλησή μου προς την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία , την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Συνήγορο του Πολίτη,( προσθέτω τώρα και την Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ψυχικά Ασθενών με τη νέα της σύνθεση) να συνεργαστούν για να αποτρέψουν τα χειρότερα .
Όσοι διατηρούν ακόμη την ιδιοκτησία της φωνής τους χρωστούν να μιλήσουν. Με λόγο ξεκάθαρο , σαφή και απλό. Στις συνθήκες που ζούμε ,η φροντίδα για τη διατήρηση ισορροπιών ,ο αμφίσημος λόγος ,η παρελκυστική πρακτική, οι νωχελικές και σημειωτόν κινήσεις ,οι μη μου άπτου και άνευρες αντιδράσεις , οι φιλίες ή οι εμφυλιοπολεμικές υπεράγαν συγκρούσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις , οι εν κρυπτώ διαδικασίες , οι κομματικές προτιμήσεις , αλλά και η αιδήμων σιωπή και αποστασιοποίηση από τα τεκταινόμενα δεν έχουν θέση .
Πιστεύω εξ άλλου ότι όσοι εξακολουθούν να προστρέχουν στον κ. Λοβέρδο, τους συν αυτώ και τους υπ’ αυτόν, κακώς πράττουν , ακόμη και όταν τα κίνητρα είναι έντιμα και αγαθές οι προθέσεις τους. Γιατί όλοι αυτοί – Υπουργός και παρατρεχάμενοι-έχουν από καιρό δείξει τις αντιλήψεις τους για τους ψυχικά πάσχοντες και την οδό που πρόκειται να πορευτούν. ( Υπόθεση Λεχαινών – περικοπή συντάξεων ασθενών – απολύσεις προσωπικού κ.τ.λ.). ΄Ολοι οι άλλοι νομίζω πως πρέπει να σκεφτούμε τι θα πρέπει να πράξουμε για να μη θεωρηθούμε ίσως συνένοχοι για τα δεινά που υφίστανται ψυχικά πάσχοντες αλλά και οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι, και τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, είναι από τα σημαντικότερα πράγματα αυτή την στιγμή να σκεφτούν κάποιοι τι πρέπει να πράξουν για να μην τους πουν συνένοχους... Ας ελπίσουμε πως όσο σκέφτονται αυτό το πράγμα θα αφήσουν άλλους να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό που να προσπαθεί να απαντά στις σημερινές προκλήσεις.

Ανώνυμος "αν θέλειν" είπε...

Σύμφωνα με τα σου-ρεαλιστικα σχέδια του Θεοδωρουλάκη και του Δικτύου «Αργώ» οι οριζόντιες δράσεις θα λύσουν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Δομών για 2 χρόνια , με μία λογιστική εξίσωση χρηματικών εισροών από ΕΣΠΑ για νέες virtual υπηρεσίες («υποτυπώδεις» χαρακτηρίζονται από τον ίδιο) και εκροών για κάλυψη αναγκών των παλιών υπαρχουσών υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης της χρηματοδότησης και των ακάλυπτων τρεχουσών αναγκών μισθοδοσίας.
Μια άρρωστη εξίσωση που λέει :
«Κόψτε από τους ασθενείς συντάξεις για να βγάλετε μισθούς, περικόψτε θέσεις εργασίας, τρέξτε προγράμματα με μπόλικες μπροσούρες , έντυπο υλικό, διαφημιστικές καμπάνιες, αγωγές κοινότητας, ευκαιριακές και μαζικές παρεμβάσεις, ολιγοήμερα σεμινάρια , ενοικιαζόμενους εργαζόμενους , «τηλεψυχιατρικές της αυτοκτονίας» και πολλά άλλα.. Αρκεί να δικαιολογούνται επιλέξιμες δαπάνες ».
Γνωστά όλα αυτά από το Β και Γ ΚΠΣ… και απορεί δικαιολογημένα και ο Θεοδωρουλάκης. « Τώρα σας ενόχλησε;;;;»
Μην εκπλήσσεσαι κύριε Θεοδωρουλάκη , απλώς τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και δεν μπορείτε πλέον να εξαπατήσετε κανέναν. Τώρα θα φανεί και το τεράστιο κενό μεταξύ χρηματοδοτήσεων και “υποτυπωδών” υπηρεσιών, αλλά και η αδυναμία συγκάλυψης της πραγματικότητας με «πραγματιστικές» αναλύσεις , μετρήσεις (χειρότερες και από της γνωστής agb) και «διαφημιστικά» δημοσιεύματα .
Ο έμπειροι ταχυδακτυλουργοί των «Τεχνικών Δελτίων» και μιας άλλου τύπου «δημιουργικής λογιστικής» είναι γνωστοί από παλιά . Γνωστά και τα κόλπα.
Τώρα βέβαια θα πρέπει να φτάσουν στο απόγειο των «ικανοτήτων» τους για :
Εξαπάτηση κοινού με «εικονικές υπηρεσίες»
Συμφωνία, στα παρασκήνια, με ΕΕ και Υπουργείο έτσι ώστε, αυτά που κόβει ο Λοβέρδος και το μνημόνιο, να χορηγούνται μέσω ΕΣΠΑ (ως ένα βαθμό φυσικά), για να βγάλουμε την επόμενη διετία…
Εξαπάτηση εργαζομένων με «θνησιγενείς θέσεις εργασίας και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα και απολύσεις.
Κοινώς …«Φούσκες» , στην πλάτη πολλών ανθρώπων ….και κάπου εκεί εμφιλοχωρούν και οι επονομαζόμενοι «κλέφτες» και «διεφθαρμένοι» όπου υπάρχουν. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί (μόνο). Το πρόβλημα είναι η δομική πολιτική «διαφθορά» των Φορέων σας και η ηθική εξαπάτηση και εκμετάλλευση ανθρώπων που έχουν ανάγκες. Ανάγκες για υπηρεσίες και ανάγκη για δουλειά.
Εξαπάτηση όμως του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και του Υπουργείου δεν νομίζω ότι υπάρχει γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι των αποτυχημένων τους πολιτικών και των «στοχευμένων» - άστοχων χρηματοδοτήσεων όλα αυτά τα χρόνια και προκειμένου να συντηρήσουν την παθογόνα ευρω-γραφειοκρατία τους θα έκαναν τα πάντα… και με τις λιγότερες δυνατές υπηρεσίες.
Σαν ζόμπι θα επιβιώνουν μαζί με τους «διαχειριστές» τους από το «νεκρό σώμα» των ανέργων, θυμάτων της οικονομικής κρίσης τους .
Ντροπή σε αυτούς, ντροπή και στη ΓΣΕΕ που τολμά να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκτρώματα. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για την βρει ο γνωστός Παναγόπουλος;

Ακολουθεί η νέα ταινία-πρόγραμμα, παραγωγής του Δικτύου «Αργω» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Θεοδωρουλάκη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
ΤΙΤΛΟΣ : «Ψυχοκοινωνική Φροντίδα και Υποστήριξη 100 Νέων Ανέργων από Διαμερίσματα της Κοινοτικής Δράσης για Ολοκληρωμένη Προστατευόμενη Ανάπτυξη»
Στη διαμόρφωση του ανωτέρω προγράμματος συμμετείχαν με όποια σειρά ήθελαν οι οριζόντιες Δράσεις:
1. «Δράσεις Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των Ανέργων»
2. «Ανάπτυξη 100 Νέων Προστατευμένων Διαμερισμάτων» 3. «Ολοκληρωμένη Κοινοτική Φροντίδα»

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποιος να προσληφθεί ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας για να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στον «απολυμένο εαυτό» του, που υπήρξε μεν θύμα της Κοινοτικής Δράσης αλλά θα σωθεί από την «Ανάπτυξη» αυτής της Ιδίας.
Υπάρχει περίπτωση να του παρέχεται και δικαίωμα διανυκτέρευσης στη δομή που θα εργάζεται ως νυκτερινός έναντι χαμηλού αντιτίμου προς το Δίκτυο Αργώς που θα του παρέχει την προστασία στέγη και τροφή….
ΑΡΧΗ…

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ ανώνυμε κάνεις πράγματι για σεναριογράφος...γράφεις πολύ καλά για αγανακτισμένος εργαζόμενος... Αλλά πες μας εικονική πραγματικότητα είναι οι 216 δομές και οι 3000 χιλιάδες εργαζόμενοι των ΝΠΙΔ και πες πια είναι η δική σου πραγματικότητα στην Ελλάδα της πτώχευσης και του 20% ανεργίας για να την ακολουθήσουμε. Μην παίζουμε με τις θέσεις εργασίας μας ο στόχος είναι η εξεύρεση πόρων ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες χωρίς καμία απόλυση, καμία περικοπή και όχι η ιδεολογική αντιπαράθεση για το ΕΣΠΑ

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή απόψεων. Το μόνο κακό είναι πως με την ανωνυμία δεν ξέρεις ποιος είναι αγανακτισμένος εργαζόμενος και ποιος αγανακτισμένος εργοδότης.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ γνωρίζεις τόσο καλά την ψυχολογία του αγανακτισμένου εργαζόμενου που θα κάνεις καριέρα ως υποστηρικτής ανέργου ή και εργοδότης ακόμη καλύτερα...

Χάρης Βαρουχἀκης είπε...

Συνεχίζω τις παρατηρήσεις μου:

1. Οι επισημάνσεις της κ. Μπέκα ακολουθούν τις παρατηρήσεις και των πολλών άλλων για την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το προς δήθεν διαβούλευση Σχέδιο . Επίσης δε αναδεικνύουν την προκλητική απώθηση στο περιθώριο ανθρώπων που ζουν στο πετσί τους τα προβλήματα και που καλούνται προς «διαβούλευση» εκ των υστέρων και ενώ οι αποφάσεις επί καίριων επιστημονικών , οργανωτικών και εν τη πράξει ζητημάτων έχουν ήδη ληφθεί . Ανθρώπων που πρέπει να αντιμετωπίσουν εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν και αυτά που προστέθηκαν με τις ανόητες ή ιδιοτελείς πρωτοβουλίες των περί και υπό τον υπερδραστήριο κ. Λοβέρδο υποτελών της εκάστοτε εξουσίας και στους οποίους είναι σαφές ότι προστέθηκαν και οι επί αυτόν τροϊκανοί επικυρίαρχοι και Δούκες της Μνημονιακής Ελλάδας.

2. Με τις περισσότερες από τις παρατηρήσεις της αναλυτικής και τεκμηριωμένης κριτικής της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση συμφωνώ απολύτως αν και εξακολουθώ να διαφωνώ με την πολιτική επιρροή που διατρέχει πολλά σημεία του κειμένου. Και θεωρώ καίριας σημασίας τις επισημάνσεις για την επιχειρούμενη από το Σχέδιο αποσύνθεση του Δημόσιου Τομέα, την υπερτροφική εύνοια προς τον Ιδιωτικό και μάλιστα προς τις λεγόμενες μη κερδοσκοπικές Εταιρείες , την επιχειρούμενη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ αυτών των Εταιρειών μέσω ετοίμων ήδη Προγραμμάτων , τις επισημάνσεις για τη επιχειρούμενη βιολογική εκτροπή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης , για τις Ψυχιατροδικαστικές Υπηρεσίες ,το Κράτος Ασφάλειας κ.α.
Θα παρακαλέσω πάντως τους φίλους της Πανελλαδικής Συσπείρωσης , κάποιος ή περισσότεροι να υπογράφουν τις ανακοινώσεις της . Πιστεύω ότι ο διάλογος με υπογραφές θα είναι περισσότερο αξιόπιστος και πιο παραγωγικός .

3. Θα ήθελα να μάθω ποιος αδαής πρότεινε την ίδρυση Μονάδων Ψυχικής Υγείας με τον ανατριχιαστικό τίτλο «Δομή Τελικού Σταδίου Νόσου Alhzeimer» , προφανώς για την παροχή υπηρεσιών σε ψυχογηριατρικούς ασθενείς. (Ένα τίτλο που ευθέως παραπέμπει στην κατά Χίτλερ «Τελική Λύση του Εβραϊκού προβλήματος»).
Θα πρέπει να μάθουν όσοι επήλυδες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας δεν το ξέρουν και να θυμηθούν όσοι το ξέχασαν :
Πνεύμα , αίμα και σάρκα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης είναι η αναβίωση του Χαμένου Προσώπου. Και η προσπάθεια ποτέ πια Άνθρωπος να μη χάσει το Πρόσωπό του , αυτό το προνόμιο και το θαύμα που του δόθηκε να μεταβάλλεται συνεχώς κατά την πορεία του Χρόνου ,αλλά να παραμένει ο ίδιος έχοντας συνείδηση της ταυτότητάς του . Αυτό το θαύμα και αυτό το προνόμιο υπερασπίζεται η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση . Σε έναν αγώνα δύσκολο και σκληρό ,όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος συμπορεύονται σε δύσβατο δρόμο . Με μια προσπάθεια συνεχή και επίπονη και επίμονο στόχο ο θεραπευόμενος άνθρωπος ,όσο βαριά κι αν κτυπήθηκε από την αρρώστια και την εγκατάλειψη, να μη μεταβληθεί σε απρόσωπο όν ενταγμένο σε ένα πλήθος ομοίων του. Όπου και άλλες ετοιμόρροπες και χωρίς πρόσωπο μονάδες μεταβάλλουν απλώς τον αριθμό του πλήθους με το συν όταν εντάσσονται και το πλην όταν αποχωρούν . Και όπου , όπως μια άρρωστη γυναίκα περιγράφει «…δεν έχουν προσωπικές ορέξεις , δεν έχουν βουλήσεις , δεν έχουν αποφάσεις , δεν έχουν τίποτα . Είναι σήκω σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε , μαμ , κακά και νάνι. Έτσι δεν διαταράσσουν τα κακώς κείμενα ή τα καλώς κείμενα . Και έτσι γίνεται η επιχείρηση. Και φτύνω σε αυτή την επιχείρηση με όλη μου την ψυχή» .
Σε αυτόν τον αγώνα αναβίωσης του Χαμένου Προσώπου λοιπόν , «τελικά στάδια» δεν υπάρχουν και μόνο ο θάνατος γράφει το τέλος.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates