Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κατάληψη του υπ. Υγείας από εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή

  

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης στο Υπουργείο Υγείας, εμείς, οι εργαζόμενοι στους φορείς ψυχικής υγείας και στην ειδική αγωγή αποφασίσαμε την κατάληψη στο υπουργείο έως αύριο το πρωί στις 10:00.

Διαμαρτυρόμαστε με συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής, και αντιστεκόμαστε στη φτωχοποίηση της κοινωνίας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση του Μνημονίου και τους δανειστές της.

Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους απολυμένους και λήπτες υπηρεσιών στην κατάληψη του Υπουργείου αύριο στις 10:00 το πρωί για να αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων μας.

Διεκδικούμε:

- Άμεση χρηματοδότηση των δομών για την κάλυψη των αναγκών που τρέχουν (μισθοδοσία, ΙΚΑ, λειτουργικά, κλπ).

- Να παρθεί πίσω η απόφαση μείωσης του προϋπολογισμού κατά 55% (40 αντί 85 εκ.) για το 2012 που σημαίνει ουσιαστικά κατάρρευση των υπηρεσιών και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

- Απρόσκοπτη τακτική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας και της Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Όχι σε απολύσεις, συγχωνεύσεις, ελαστικοποίηση / εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώσεις μισθών που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε συρρίκνωση των υπηρεσιών και οριστική υποβάθμιση της ποιότητάς τους.

- Συνολικός σχεδιασμός για μια Ψυχική Υγεία δημόσια και δωρεάν που να καλύπτει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας για στήριξη και βοήθεια. Μόνο με τη συμμετοχή και εργαζομένων και ληπτών μέσα από τις δικές μας διαδικασίες μπορούν να προκύψουν προτάσεις για ουσιαστική λύση των προβλημάτων.

- Καθορισμός κοινού θεσμικού πλαισίου για την Ειδική Αγωγή.

- Να μην πειραχτούν συντάξεις και επιδόματα ασθενών για να καλυφθούν πάγιες λειτουργικές ανάγκες των δομών.

- Να επαναπροσληφθούν όσοι έχουν απολυθεί, γιατί κανένας δεν περισσεύει.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όποιον διεκδικεί τα αυτονόητα και αντιστέκεται στις κυβερνητικές πολιτικές εξαθλίωσης και διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ 
ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ


Εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και στην Ειδική Αγωγή



Τι προηγήθηκε:

Πριν αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή να προχωρήσουν στην κατάληψη του υπουργείου Υγείας είχαν συνάντηση με το γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γεώργιο Κατριβάνο και την προϊσταμένη της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Σταυρούλα Κατσικάρου.

Μετά από 5 χρόνια υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης οι (μόνιμα απλήρωτοι) εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία άκουσαν για άλλη μια φορά ότι "το υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν..." !

Για την Ειδική Αγωγή ο Γεώργιος Κατριβάνος δεν απάντησε σε καμιά ερώτηση. Έτσι, οι (επίσης απλήρωτοι) εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή δεν πήραν ούτε καν υποσχέσεις.

Δείτε αποσπάσματα από τη συνάντηση:







ΥΓ. Θα προσπαθήσουμε να συνεχιστεί η ενημέρωση τις επόμενες ώρες (να παρακολουθείτε και το group στο facebook).

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα ενδιαφέρον στιγμιότυπο: Η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας καταγράφει το όνομα φορέα (νπιδ) που "καταγγέλεται" ότι δεν ανανέωσε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Από πίσω ακούγεται ερώτηση: "θα πάρετε πίσω την απόλυση;" Καμία απάντηση από τη Διευθύντρια. Αυτή η στιγμή αναδεικνύει τη κατάσταση που οι εργαζόμενοι των νπιδ αντιμετωπίζουν συνεχώς από το 2006. Αλήθεια το Υπουργείο μπορεί να "πάρει πίσω" την απόλυση; Το Υπουργείο δεν είναι εργοδότης. Θα μου πείτε μπορεί να "κατσαδιάσει" τον κακό φορέα και να τον αναγκάσει να ανανεώσει τη σύμβαση εργασίας. Μπορεί; Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Εργοδότης είναι το ΔΣ του κάθε φορέα, το οποίο μπορεί να απαντήσει και στον εργαζόμενο και στο Υπουργείο ότι δεν εισέπραξε επιχορήγηση ανάλογη με το ύψος των δαπανών του. Ο εργαζόμενος τι δυνατότητες έχει αλήθεια; Και σε αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζει το ελληνικό θαύμα. Εργαζόμενοι απλήρωτοι επι μήνες να μη μπορούν επί της ουσίας να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους. Και συνεχίζουν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ανθρώπουν που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς παρανομίας. Επιπλέον λοιδορούνται ως "συνδικαλιστές"!! Θα μου πείτε λέω για άλλη μια φορά τα αυτονόητα. Προτάσεις; Σε αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης ρεαλιστικές, επαναλαμβάνω ρεαλιστικές προτάσεις δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές. Ξέρω ότι εδώ ακριβώς μπορεί να αρχίσει μια ατελείωτη συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Ομως το σημαντικότερο από όλα που έπρεπε να έχει γίνει και δεν έχει γίνει ειδικά σε αυτή περίοδο- είναι ο ρεαλιστικός σχεδιασμός. Αντέχει ο τακτικός προϋπολογισμός τη καταβολή όλων των δαπανών των νπιδ; Η αρμόδια Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας έχει προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο των προϋπολογισμών και των απολογιστικών στοιχείων των φορέων; Θα μου πείτε υπάρχει σύστημα διαχείρησης, ελέγχου δηλαδή των δαπανών. Το οποίο επίσης προβλέπει την έγκριση προϋπολογισμού των νπιδ, η οποία όμως ποτέ δεν γίνεται. Η έλλειψη ρεαλιστικού σχεδιασμού διογκώνει συνεχώς το πρόβλημα. Κι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε όλα αυτά; Σε αυτό τον τομέα οικονομίας που ανήκει -λίγο από ιδιωτικό και λίγο από δημόσιο- με εργοδότη επιχορηγούμενο από το κράτος- κατ' αρχήν δικαιούται να διεκδικεί ουσιαστική ενημέρωση κυρίως από το Υπουργείο για να γνωρίζει. Επίσης να διαβάζει προσεκτικά τις συμβάσεις εργασίας που υπογράφει, γιατί οι συμβάσεις δεσμεύουν όχι μόνο τον εργοδότη αλλά και τον εργαζόμενο. Ο μόνος δρόμος που έχει ο εργαζόμενος των νπιδ αυτή τη στιγμή είναι να διεκδικεί διαρκώς από το Υπουργείο ουσιαστική ενημέρωση για το ποιός είναι ο πολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός ειδικά σ' αυτή τη περίοδο γενικευμένης κρίσης. Οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει χρόνια τώρα ότι και με τις δικές τους δικεδικήσεις η ψυχιατρική μεταρρύθμιση (;) δεν έχει ακόμα καταρρεύσει ολοσχερώς.

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά αυτόν τον καιρό που βαλλόμαστε από παντού πρέπει τουλάχιστον να βγαίνουν προς τα έξω "τα μέτρα" που οι φορείς προσπαθούν να περάσουν υπόγεια με τους γνωστούς εκβιασμούς: "Δεχτείτε απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγές συμβάσεων, παρακρατήσεις συντάξεων των ασθενών κτλ γιατί αλλιώς θα κλείσει ο φορέας, θα χάσετε εσείς τη δουλειά σας και οι ασθενείς σας την υποστήριξή τους" !

Καλό θα ήταν αν έβγαζε και το δίκτυο Αργώς μια ανακοίνωση - ενημέρωση για τα παραπάνω. Από το να κατηγορείται ότι κάνει τα στραβά μάτια θα ήταν καλύτερα να γνωστοποιήσει τις θέσεις του. Εκτός αν συμφωνεί με τα παραπάνω ή αν υπάρχει "σιωπηλή συμφωνία" μεταξύ των φορέων.

Ανώνυμος είπε...

Η υποκρισία δεν λείπει από κανέναν. Ένας απο τους 2 φορείς που αναφέρονται ότι έχουν κάνει απολύσεις, κατηγορείται για "μαυρή τρύπα" 600.000 Euro. Του αφαιρέθηκαν οι άδειες και στη συνέχεια του δόθηκαν πίσω. Και αναρωτιέστε αν γίνεται να πάρει η Δ/νση Ψυχικής Υγείας πίσω τις απολύσεις!

Ανώνυμος είπε...

απολύθηκα απο φιλανθρωπικό σωματείο ΝΠΙΔ ....ήμουν αορίστου χρόνου, θέλανε να με κάνουν μερικής απασχόλησης και όταν ζήτησα να δω εγγράφως τη νέα σύμβαση, μου απάντησαν "ή το δέχεσαι ή απολύεσαι... σήμερα ήμουν κάτω για να υπερασπιστώ φορείς όπως εκεί που δούλευα για να μη κλείσουν...όμως πραγματικά θα θελα να μάθω ακόμα πως θα μπορούσε να φερθεί αντίστοιχο σωματίο μη φιλανθρωπικό...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαστε στην κατάληψη για να υπερασπιστούμε τους φορείς αλλά τη δουλειά μας και τους ψυχικά πάσχοντες. Αυτό θα γίνει αν υποχρεώσουμε το υπουργείο να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να ελέγξει τους φορείς.

Ανώνυμος είπε...

λάθος στη διατύπωση μου και συμφωνώ μαζί σου... όμως δε πιστεύω στον έλεγχο, τουλάχιστον αύτον που είχα δει τότε, μιάς και ήταν για 15 λεπτά, δείχνοντας βιβλία και χαμόγελα...επι της ουσίας τίποτα... Εύχομαι τουλάχιστον εκεί που εργαζόμουν να είναι καλά οι ενήλικες ...

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Το Δίκτυο ΑΡΓΩ έχει απαντήσει με έργα και όχι λόγια στο αν υπερασπίζεται ή όχι την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πέρα από τη διεκδίκηση επαρκούς και άμεσης χρηματοδότησης όλων των μονάδων, την συμμετοχή και υποστήριξη σε όλες τις κινητοποιήσεις και την προβολή του προβλήματος της υποχρηματοδότησης, το Δίκτυο έχει ετοιμάσει και το υπουργείο έχει αποδεχτεί 3 μεγάλα οριζόντια έργα (βλέπε παρακάτω) που θα εξασφαλίσουν περίπου το 30% του προϋπολογισμού των μονάδων,θα καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας του ήδη υπάρχοντος προσωπικού ώστε καμία θέση εργασίας να μην κινδυνεύσει και καμία περικοπή να μην γίνει για τα 2 επόμενα χρόνια της συγχρηματοδότησης και παράλληλα να δημιουργηθούν και περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας για συναδέλφους επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρέχοντας νέες και αναγκαίες υπηρεσίες προς τους ψυχικά πάσχοντες και την κοινότητα.
Το Δίκτυο έχει ξεκάθαρα θέσει λοιπόν το πλαίσιο διεκδίκησης του:
-Επαρκή και άμεση χρηματοδότηση όλων των μονάδων για την κάλυψη των αναγκών και του 2011 και του 2012 (13 εκατ. ευρώ για το έλλειμμα 2011 + 40 εκατ. ευρώ που ήδη έχουν εγγραφεί + επιπλέον 42 εκατ. ευρώ για το 2012= 95 εκατ. ευρώ)
-Εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του Ψυχαργώς με τακτική και επαρκή χρηματοδότηση των μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ αν δεν επαρκούν οι Εθνικοί πόροι
-Χρηματοδότηση νέων δράσεων από το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την κάλυψη των αναγκών των ψυχικά πασχόντων
-Άμεση ένταξη και έναρξη της υλοποίησης των 3 οριζόντιων έργων για την ψυχική υγεία:
*δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ανέργων/ static.diavgeia.gov.gr/doc/45ΨΟΘ-0Χ9
*ανάπτυξη 100 νέων προστατευμένων διαμερισμάτων/ static.diavgeia.gov.gr/doc/45Ψ0Θ-ΝΔΔ
*ολοκληρωμένη κοινοτική φροντίδα/ static.diavgeia.gov.gr/doc/45ΨΟΘ-ΛΓ9
-Ποιοτική λειτουργία όλων των μονάδων με επάρκεια ανθρωπίνων και υλικών πόρων
-Επίλυση όλων των διαχειριστικών και λειτουργικών ζητημάτων των μονάδων (συμβάσεις με ΥΥΚΑ, νοσήλια, ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου, αξιολόγηση, υποστήριξη).
Το Δίκτυο παράλληλα έχει ζητήσει από τον Επίτροπο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την πλήρη εξαίρεση της ψυχικής υγείας από τις περικοπές του μνημονίου και την άμεση χρηματοδότηση των μονάδων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τα 2 επόμενα έτη λόγω της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης. Έτσι, το Δίκτυο εκτός από τη διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης διεκδικεί εφαρμόσιμες και πραγματιστικές λύσεις γιατί εκτός από την ευθύνη λειτουργίας και διαχείρισης των 216 μονάδων έχει και την ευθύνη όλων των οικονομικών βαρών που προκύπτουν.
Οπότε αντί για απλές δεσμεύσεις εμείς απαντάμε με πράξεις διασφαλίζοντας μέσω των 3 οριζόντιων έργων του ΕΣΠΑ ότι καμία μονάδα δεν θα περικόψει υπηρεσίες και ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί εκτός της ψυχικής υγείας αλλά αντίθετα θα διευρύνουμε τις υπηρεσίες μας και θα καλύψουμε και επιπλέον ανάγκες των ψυχικά πασχόντων.
Και για να προλάβουμε τις επικρίσεις περί ΕΣΠΑ μην ξεχνάμε ότι παρά τα όποια προβλήματα όλες οι μονάδες και όλες οι θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο είναι και ο σταθερός υποστηριχτής της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης διαχρονικά.

Ανώνυμος είπε...

δλδ για την παράνομη απόλυση μου, εκτός απο την επιθέωρηση , να απευθυνθώ και στο Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο?????

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Θεοδωρουλάκη, πιο πάνω σχολιάστηκε ότι θα έπρεπε να πάρει θέση -με μια ανακοίνωση- το δίκτυο ΑΡΓΩ(Σ) για τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγές συμβάσεων, παρακρατήσεις συντάξεων των ασθενών από φορείς ΝΠΙΔ.

Εδώ μας ξαναγράφετε τα έργα σας, τις προτάσεις σας, τις προσπάθειές σας. Και τα διαβάσαμε. Όμως την ανακοίνωση δεν την είδαμε. Γιατί;

Η ερώτηση ήταν πολύ απλή. Ποια είναι η θέση του δικτύου για αυτές τις πρακτικές από φορείς ΝΠΙΔ;

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες ερώτησεις Κύριε Θεοδωρουλάκη

Όταν ένας φορέας απολύει ή παραιτείται προσωπικό απ αυτόν, ενημερώνεται το Υπουργείο Υγείας για την απώλεια αυτή και λαμβάνει αναλογικά τους μισθούς όσων εργαζόμενων απασχολεί?

Υπάρχει έλεγχος για τους στόχους που θά έπρεπε να έχει αυτός ο φορέας και αν τους επιτυγχάνει?

Και φυσικά γαι τις πρακτικές που εφαρμόζει με πρόσχημα την οικονομική κρίση , και όχι μόνο.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Ανώνυμε σχετικά με τις ερωτήσεις σου, θα ήθελα να σου απαντήσω τα εξής:
Σου επαναλαμβάνω ότι το Δίκτυο δεν μένει σε ανακοινώσεις αλλά κάνει πράξεις. Πράξεις που τα τελευταία 6 χρόνια έχουν σώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έχουν επιτρέψει να είμαστε εδώ σήμερα όλοι και να μιλάμε για ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με τα όποια γνωστά προβλήματα. Μερικές από τις πράξεις αυτές είναι: η πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οδήγησε στην υπογραφή του Συμφώνου Σπίντλα, τα πάνω από 100 δημοσιεύματα, η δήλωση συμπαράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν κινδύνευαν όλες οι μονάδες να κλείσουν, η άσκηση πίεσης για την εξασφάλιση του συνόλου της χρηματοδότησης το 2006, 2007, 2008,2009, 2010, 2011 και σήμερα με επιτυχή κατάληξη όλα αυτά τα χρόνια με την συμπαράσταση βέβαια των εργαζομένων πάντα.
Οι φορείς από το 2010 είναι υποχρεωμένοι και υποβάλουν αναλυτικούς απολογισμούς που περιλαμβάνουν όλα τα δεδομένα για την οργάνωση και λειτουργία τους καθώς και για τα οικονομικά τους. Κανένας φορέας δεν αποπληρώνεται για μη βεβαιωμένες δαπάνες. Άρα αυτονόητο είναι ότι οι φορείς πληρώνονται για όσους εργαζόμενους απασχολούν και μόνο.
Τα αποτελέσματα τους αξιολογούνται ως προς ποσοτικούς δείκτες (αριθμό εξυπηρετούμενων, φιλοξενούμενοι, αριθμός συνεδριών, εκδηλώσεις, κλπ. Πολύ θα θέλαμε και εμείς να μπορούμε να έχουμε ποιοτικές αξιολογήσεις αποτελέσματος.
Οι φορείς υποβάλλουν καταστάσεις μισθοδοσίας με ονόματα ανά τρίμηνο οπότε και ελέγχονται για το ποιο προσωπικό έχουν ανά ειδικότητα. Το Υπουργείο, κακώς κατά την γνώμη του Δικτύου, έχει δείξει παλιότερα ανοχή στις τροποποιήσεις του προσωπικού λόγω της αδυναμίας του να είναι αυτό πρώτο συνεπές στην χρηματοδότηση των μονάδων και στην καταβολή των μισθών.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι πια οι φορείς ελέγχονται τακτικά και για όλες τις διαστάσεις της λειτουργίας τους. Τελευταία μάλιστα Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας και το παλιό ΣΔΟΕ έχει κάνει πολλούς ελέγχους σε φορείς και τα αποτελέσματα δεν δίνουν την εικόνα της ανομίας και της αδιαφάνειας που υπονοείς. Το αντίθετο μάλιστα πολλές φορές εγκαλούν το Υπουργείο για τις καθυστερήσεις πληρωμών και για την μη τήρηση διαδικασιών. Άρα οι κακές ίσως εμπειρίες σας δεν αποτελούν γενική αλήθεια. Υπάρχουν διάφορα διαχειριστικά ζητήματα που όμως ούτε αξιόποινα ήταν ούτε τόσο σημαντικά όσο εσκεμμένα κάποιοι προβάλουν.
Το Δίκτυο πάγια ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια, αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου και παρακολούθησης της λειτουργίας και των οικονομικών των μονάδων. Δεν είναι όμως το Δίκτυο ελεγκτικός μηχανισμός ούτε πειθαρχικό όργανο και δεν θα υποκαταστήσει σε αυτά τα καθήκοντα το Υπουργείο που έχει την υποχρέωση να πράττει.
Συνεχίζεται σε νέα δημοσίευση...

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Σχετικά με τις απολύσεις και τις περικοπές που καταγγέλλετε, οι οποίες από όσα ξέρω αφορούν κυρίως μη ανανέωση συμβάσεων και παρόλο που ως Δίκτυο δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην αυτοδιοίκηση του κάθε φορέα, έχουμε δηλώσει ότι στο πλαίσιο της εξασφάλισης της πλήρους χρηματοδότησης των μονάδων καμία βεβιασμένη κίνηση απολύσεων ή περικοπών δεν πρέπει να γίνει και ότι είμαστε σίγουροι ότι με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων μέσω των 3 οριζόντιων έργων του ΕΣΠΑ ότι καμία μονάδα δεν θα περικόψει υπηρεσίες και ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί εκτός της ψυχικής υγείας.
Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καταβάλλει τις μισθοδοσίες Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και δεν έχει εξασφαλίσει ούτε το 50% της αναγκαίας χρηματοδότησης του 2012 με αποτέλεσμα οι φορείς να έχουν ήδη συσσωρευμένα χρέη άνω των 18 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων τηρούν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τον προβλεπόμενο αριθμό εργαζομένων λαμβάνοντας τα όποια ρίσκα, γνωρίζοντας ότι η ασυνέπεια του Υπουργείου θα συνεχιστεί και ότι καμία χρηματοδότηση δεν είναι σίγουρη στην Ελλάδα του σήμερα. Την ίδια στιγμή όταν σχεδόν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε κάποιες σημαντικές χρηματοδοτήσεις των μονάδων από το ΕΣΠΑ, άρα και όλες τις θέσεις εργασίας, κάποιοι συνάδελφοι σας δαιμονοποιούν το ΕΣΠΑ, λες και δεν έχουν προσληφθεί όλοι οι εργαζόμενοι μας από το Α, Β και Γ ΚΠΣ και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την μη εξασφάλιση των πόρων.
Εμείς, τέλος, δηλώνουμε ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί είτε μέσω τακτικού προϋπολογισμού είτε μέσω ΕΣΠΑ το σύνολο των πόρων για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και για να μη γίνει καμία περικοπή υπηρεσιών και ότι με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων πόρων ότι καμία μονάδα δεν θα περικόψει υπηρεσίες και ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί εκτός της ψυχικής υγείας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Θεοδωρουλάκη, για μια ανακοίνωση -με τις θέσεις του δικτύου για τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγές συμβάσεων, παρακρατήσεις συντάξεων των ασθενών από φορείς ΝΠΙΔ- θα αρκούσε μια παράγραφος.

Δεν το κάνετε και συνεχίζετε να γράφετε ολόκληρες σελίδες για το έργο και τις προτάσεις του δικτύου.

Κύριε Θεοδωρουλάκη, δείξτε ΤΩΡΑ έμπρακτα την υποστήριξή σας στους εργαζόμενους και τους ασθενείς.΄Γιατί αν απολυθούν οι πρώτοι ή μειωθούν οι αποδοχές τους (που τις παίρνουν έτσι κι αλλιώς μετά από μήνες), ή πειραχτούν οι συντάξεις των δεύτερων, τα υπόλοιπα που λέτε δεν θα πείθουν κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ξεκάθαρο από το: "έχουμε δηλώσει ότι στο πλαίσιο της εξασφάλισης της πλήρους χρηματοδότησης των μονάδων καμία βεβιασμένη κίνηση απολύσεων ή περικοπών δεν πρέπει να γίνει και ότι είμαστε σίγουροι ότι με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων μέσω των 3 οριζόντιων έργων του ΕΣΠΑ ότι καμία μονάδα δεν θα περικόψει υπηρεσίες και ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί εκτός της ψυχικής υγείας" ότι το Δίκτυο δεν υιοθετεί τις απολύσεις?
Συνάδελφοι ας δούμε και την πραγματικότητα της Ελλάδας. Δεν ζούμε το 2006 και το 2007. Η ανεργία είναι 21% και το ΑΕΠ στο -6%. Πρέπει να παλέψουμε αλλά σε πραγματική βάση. Αν δεν θέλουμε το ΕΣΠΑ και τις νέες υπηρεσίες, με όρους και θεραπευτικές συνθήκες, δεν θέλουμε να διασώσουμε τις θέσεις μας.
Παρακολουθώ να επικρίνουμε μόνο την μοναδική εναλλακτική πρόταση διάσωσης χωρίς καμία πρακτική εναλλακτική πρόταση.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφους μας είπε και η Κατσικάρου προχθές :)

Ανώνυμος είπε...

Πες την πρόταση σου τότε αλλά με ρεαλισμό

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τον ρεαλισμό (σου) με απολύσεις των εργαζομένων, περικοπές των μισθών τους και παρακρατήσεις των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα στην ψυχική υγεία;

Αν αναλάμβαναν τη διαχείριση των δομών οι εργαζόμενοι αντί για τους εταιρειάρχες και τους παρατρεχάμενους -όλους αυτούς που θεωρούν ιδιοκτησία τους τούς φορείς που στήθηκαν και λειτουργούν με δημόσια χρήματα- θα εξοικονομούνταν χρήματα; Τη βρίσκεις ρεαλιστική την πρόταση;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Θεοδωρουλάκη

Οι απαντήσεις σας ήταν ξεκάθαρες για τον έλεγχο του κάθε φορέα σύμφωνα με το προσωπικό που απασχολεί και είναι ενήμερο το Υπουργείο, και σας ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.

Μιας και αναφερθήκατε ότι "Άρα οι κακές ίσως εμπειρίες σας δεν αποτελούν γενική αλήθεια. Υπάρχουν διάφορα διαχειριστικά ζητήματα που όμως ούτε αξιόποινα ήταν ούτε τόσο σημαντικά όσο εσκεμμένα κάποιοι προβάλουν"
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω .
Δεν ήταν κακή εμπειρία η απόλυση μου που έγινε με τη μορφή εκβιασμού. Είναι γεγονός το οποίο θα πάρει το δρόμο του στη Δικαοσύνη.

Πολύ φοβάμαι ότι απο Δευτέρα θα έχουν κι άλλοι εργαζόμενοι παρόμοιες " κακές ίσως εμπειρίες" απο τακτικές που θα εφαρμοστούν απο διάφορους Φορείς.
ΕΛπίζω και εύχομαι να κανω λάθος και κάθε εργαζόμενος σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο να συνεχίσει να έχει δουλειά και να προσφέρει τα καλύτερα στους ασθενείς και επωφελούμενους.

Δύναμη σε όλους μας.

Ανώνυμος "αν θέλειν" είπε...

Σύμφωνα με τα σου-ρεαλιστικα σχέδια του Θεοδωρουλάκη και του Δικτύου «Αργώ» οι οριζόντιες δράσεις θα λύσουν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Δομών για 2 χρόνια , με μία λογιστική εξίσωση χρηματικών εισροών από ΕΣΠΑ για νέες virtual υπηρεσίες («υποτυπώδεις» χαρακτηρίζονται από τον ίδιο) και εκροών για κάλυψη αναγκών των παλιών υπαρχουσών υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης της χρηματοδότησης και των ακάλυπτων τρεχουσών αναγκών μισθοδοσίας.
Μια άρρωστη εξίσωση που λέει :
«Κόψτε από τους ασθενείς συντάξεις για να βγάλετε μισθούς, περικόψτε θέσεις εργασίας, τρέξτε προγράμματα με μπόλικες μπροσούρες , έντυπο υλικό, διαφημιστικές καμπάνιες, αγωγές κοινότητας, ευκαιριακές και μαζικές παρεμβάσεις, ολιγοήμερα σεμινάρια , ενοικιαζόμενους εργαζόμενους , «τηλεψυχιατρικές της αυτοκτονίας» και πολλά άλλα.. Αρκεί να δικαιολογούνται επιλέξιμες δαπάνες ».
Γνωστά όλα αυτά από το Β και Γ ΚΠΣ… και απορεί δικαιολογημένα και ο Θεοδωρουλάκης. « Τώρα σας ενόχλησε;;;;»
Μην εκπλήσσεσαι κύριε Θεοδωρουλάκη , απλώς τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και δεν μπορείτε πλέον να εξαπατήσετε κανέναν. Τώρα θα φανεί και το τεράστιο κενό μεταξύ χρηματοδοτήσεων και “υποτυπωδών” υπηρεσιών, αλλά και η αδυναμία συγκάλυψης της πραγματικότητας με «πραγματιστικές» αναλύσεις , μετρήσεις (χειρότερες και από της γνωστής agb) και «διαφημιστικά» δημοσιεύματα .
Ο έμπειροι ταχυδακτυλουργοί των «Τεχνικών Δελτίων» και μιας άλλου τύπου «δημιουργικής λογιστικής» είναι γνωστοί από παλιά . Γνωστά και τα κόλπα.
Τώρα βέβαια θα πρέπει να φτάσουν στο απόγειο των «ικανοτήτων» τους για :
Εξαπάτηση κοινού με «εικονικές υπηρεσίες»
Συμφωνία, στα παρασκήνια, με ΕΕ και Υπουργείο έτσι ώστε, αυτά που κόβει ο Λοβέρδος και το μνημόνιο, να χορηγούνται μέσω ΕΣΠΑ (ως ένα βαθμό φυσικά), για να βγάλουμε την επόμενη διετία…
Εξαπάτηση εργαζομένων με «θνησιγενείς θέσεις εργασίας και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα και απολύσεις.
Κοινώς …«Φούσκες» , στην πλάτη πολλών ανθρώπων ….και κάπου εκεί εμφιλοχωρούν και οι επονομαζόμενοι «κλέφτες» και «διεφθαρμένοι» όπου υπάρχουν. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί (μόνο). Το πρόβλημα είναι η δομική πολιτική «διαφθορά» των Φορέων σας και η ηθική εξαπάτηση και εκμετάλλευση ανθρώπων που έχουν ανάγκες. Ανάγκες για υπηρεσίες και ανάγκη για δουλειά.
Εξαπάτηση όμως του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και του Υπουργείου δεν νομίζω ότι υπάρχει γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι των αποτυχημένων τους πολιτικών και των «στοχευμένων» - άστοχων χρηματοδοτήσεων όλα αυτά τα χρόνια και προκειμένου να συντηρήσουν την παθογόνα ευρω-γραφειοκρατία τους θα έκαναν τα πάντα… και με τις λιγότερες δυνατές υπηρεσίες.
Σαν ζόμπι θα επιβιώνουν μαζί με τους «διαχειριστές» τους από το «νεκρό σώμα» των ανέργων, θυμάτων της οικονομικής κρίσης τους .
Ντροπή σε αυτούς, ντροπή και στη ΓΣΕΕ που τολμά να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκτρώματα. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για την βρει ο γνωστός Παναγόπουλος;

Ακολουθεί η νέα ταινία-πρόγραμμα, παραγωγής του Δικτύου «Αργω» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Θεοδωρουλάκη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
ΤΙΤΛΟΣ : «Ψυχοκοινωνική Φροντίδα και Υποστήριξη 100 Νέων Ανέργων από Διαμερίσματα της Κοινοτικής Δράσης για Ολοκληρωμένη Προστατευόμενη Ανάπτυξη»
Στη διαμόρφωση του ανωτέρω προγράμματος συμμετείχαν με όποια σειρά ήθελαν οι οριζόντιες Δράσεις:
1. «Δράσεις Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των Ανέργων»
2. «Ανάπτυξη 100 Νέων Προστατευμένων Διαμερισμάτων» 3. «Ολοκληρωμένη Κοινοτική Φροντίδα»

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποιος να προσληφθεί ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας για να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στον «απολυμένο εαυτό» του, που υπήρξε μεν θύμα της Κοινοτικής Δράσης αλλά θα σωθεί από την «Ανάπτυξη» αυτής της Ιδίας.
Υπάρχει περίπτωση να του παρέχεται και δικαίωμα διανυκτέρευσης στη δομή που θα εργάζεται ως νυκτερινός έναντι χαμηλού αντιτίμου προς το Δίκτυο Αργώς που θα του παρέχει την προστασία στέγη και τροφή….
ΑΡΧΗ…

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει ο Θεοδωρουλάκης και το ΔΙΚΤΥΟ με όλες του τις αδυναμίες γιατί διαφορετικά θα κοιτάγαμε τ' αστρα από το 2008. Δηλαδή για να καταλάβω δεν προσπαθεί ο Μενέλαος? Γι' αυτό δεν προχωράει τίποτα σ' αυτή τη χώρα. Καλά λέει ο Μενέλαος με τα συγχρηματοδοτούμενα δεν άνοιξαν οι δομές? με αυτά δεν προσληφθήκαμε? με αυτά δε θα σωθούν - όπως σωθούν- οι δομές? Γιατί όποιος φαντάζεται ότι μπορεί και πρέπει να τις σώσει το ελληνικό δημόσιο ας πάει να παραδοθεί στις άριστες υπηρεσίες του ΨΝΑ για παράδειγμα

Ανώνυμος είπε...

Έλεος με τα θεωρητικά μοντέλα... Εδώ μιλάμε για τις θέσεις εργασίας και τις υπηρεσίες μας και για τους τόσους ψυχικά πάσχοντες. Ας τα βάλουμε με την ΓΣΕΕ και με το Δίκτυο και θα μας σώσει το Ξεκίνημα και η άκρα αριστερά.
Συμφωνώ με το καμία υποχώρηση από τα δικαιώματα μας αλλά να πατάμε και στην πραγματικότητα. Δεν θα αφήσουμε κάποιοι να παίξουν άλλο με τις θέσεις εργασίας μας. Όλοι λένε να ξεκινήσει το ΕΣΠΑ για ανάπτυξη και εμείς λέμε όχι γιατί είναι κακά τα χρήματα της Ε.Ε... Ε όχι και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να λέει ότι οι δομές μας παρέχουν εικονικές υπηρεσίες. Εμείς ξέρουμε ότι με τις όποιες δυσκολίες είμαστε στις θέσεις μας και παλεύουμε. Δεν ξέρω που θα ήμασταν αν δεν είχαμε παλέψει όλοι και μαζί με το Δίκτυο. Ας λέμε αλήθειες και ας θυμόμαστε...

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα θεωρητικά μοντέλα ("τα άτιμα") ειναι που θα στερήσουν τις θέσεις εργασίας λίαν συντόμως σε πολλούς από εμάς... Και η επίκληση για έλεος δεν θα αρκεί. Αν η αλήθεια σου είναι αυτή του Δικτύου τότε μπορώ να καταλάβω γιατί...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates