Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Υπόμνημα των εργαζομένων Δ/νσης Ψυχικής Υγείας για την παρακράτηση συντάξεων ασθενών


Το παρακάτω υπόμνημα κατατέθηκε σήμερα 12/3/2012 στην πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και υπογράφεται από το σύνολο των υπαλλήλων της διεύθυνσης ψυχικής υγείας.


Αθήνα, 12/3/2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 4052/2012 ΚΑΙ 3984/2011
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Οι κάτωθι υπογράφοντες υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας δηλώνουμε τη διαφωνία και την αντίθεσή μας με την παρακράτηση τμήματος των συντάξεων των φιλοξενούμενων σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Ν.Π.Ι.Δ. και Ν.Π.Δ.Δ. που συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα «Ψυχαργώς», όπως προβλέπει η παρ. 9 του α.30 του ν. 4052/2012, καθώς και η παρ. 9 του άρθρου 66 του ν. 3984/2011.

Πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις:

Α) Είναι αμφίβολης νομιμότητας και συνταγματικότητας, καθώς δεν πρόκειται για καταβολή νοσηλίου, το οποίο προβλέπει ο ν. 2716/1999, αλλά για κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου των ασθενών. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι αντιβαίνουν στα άρθρα 17 («Προστασία της ιδιοκτησίας») και 25 («Αρχή της Αναλογικότητας») του Συντάγματος. Επιπλέον αντίκεινται στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ε.Σ.Δ.Α. (άρθρο 1).

Β) Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα υποχρηματοδότησης, καθώς οι πόροι που αναμένεται να συγκεντρωθούν υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν σε ένα μικρό ποσοστό του ποσού που ελλείπει από τους προϋπολογισμούς των ανωτέρω φορέων. Η περικοπή των προϋπολογισμών των Ν.Π.Ι.Δ. ανέρχεται στο 55% (50.000.000 €) και οι αντίστοιχες περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ν.Π.Δ.Δ. είναι εξίσου υψηλές.

Γ) Ενέχουν κινδύνους ως προς την εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων ενδέχεται να οδηγήσει σε επιλογή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τις μονάδες ψυχικής υγείας, βάσει του ύψους της σύνταξής τους.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις εντάχθηκαν στους νόμους 4052/2012 και 3984/2011 αντίστοιχα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση για την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητά τους. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε για μια διάταξη που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε, τη στιγμή που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα προτίθενται να λύσουν.

Ζητάμε την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων και την άμεση έναρξη διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (οργανώσεις ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συλλόγους οικογενειών, φορείς προάσπισης των δικαιωμάτων, εργαζόμενοι) με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και την ενίσχυση της διαδικασίας της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Οι υπογράφοντες:
(Υπογράφει το σύνολο των εργαζόμενων στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας)

Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Γραφείο Γεν. Γραμματέα Υγείας
3. Γραφείο Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
4. Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. Δ/νσης Υπηρεσιών Υγείας
5. Γραφείο Προϊσταμένης Δ/νσης Ψυχικής Υγείας
6. Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Όλα τα κείμενα για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων μπορείτε να τα βρείτε εδώ

 
                 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είναι ένα νηφάλιο κείμενο με εξαιρετική υποστήριξη των θέσεών του. Αξίζει ένα εύγε στους συντάκτες του! Καλό θα ήταν να πλαισιωθεί από ένα κείμενο που να καταδεικνύει τη σύγκρουση όσων προσπαθεί ο νόμος να θεσπίσει ως προς το εν λόγω ζήτημα με τις αρχές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Επίσης, μήπως θα ήταν σκόπιμο οι σύλλογοι των χρηστών των υπηρεσιών, οι σύλλογοι οικογενειών, η επιτροπή και το γραφείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων να πάρουν θέση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ακύρωση αυτής της διάταξης;
Νίκος Γκιωνάκης

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κύριε Γκιωνάκη, πριν από ένα χρόνο αρχίσαμε να γράφουμε για το θέμα αυτό, με αφορμή την πρωτοβουλία κάποιων διοικήσεων ιδρυμάτων να παρακρατήσουν τις συντάξεις των περιθαλπομένων για να τους "προστατεύσουν" από τους συγγενείς τους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε και από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ!

Δυο μήνες αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος νομιμοποίησε την παρακράτηση των συντάξεων στα ΝΠΔΔ και τώρα τη νομιμοποιεί στα ΝΠΙΔ

Υπήρξε, λοιπόν, ο χρόνος (και οι ευκαιρίες) για να πάρουν θέση οι σύλλογοι, οι επιτροπές ...και πολλοί άλλοι. Δεν το έκαναν και μάλλον δεν θα το κάνουν. Η σιωπή όλων αυτών που έπρεπε από την αρχή να μιλήσουν είναι ένα ενδιαφέρον σημείο αυτής της ιστορίας.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι το αίτημα για την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων έρχεται από τους υπαλλήλους της διεύθυνσης ψυχικής υγείας. Για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Γι' αυτό πιστεύω ότι εκτός από το εύγε στους συντάκτες του κειμένου, αξίζει και ένα εύγε στους υπογράφοντες για την πρωτοβουλία.

koumparos είπε...

Οπα!Τι έγινε, άνοιξε μια τρύπα στο μίζερο χωροχρόνο της Ελληνικής πραγματικότητας.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Ενα σοβαρό κείμενο που αναδεικνύει προβλήματα, με κατανοητό τρόπο, χωρίς υστερίες.
Μπράβο..
Εύχομαι να γίνετε κρίσιμη μάζα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ !!!
Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑ !!!


GOD SAVE THE QUEEN !!!

ανονυμος είπε...

καλησπερα το κρατος ξεχασε να κλεισει καποιους φυλακη

Ανώνυμος είπε...

καποιοι εμποροι ψυχικα πασχοντων εχουν φωνη και μιλανε και αυτοι ειναι οι ψυχιατροι! και καλα νοιαζωνται για τους ασθενοις τωρα αφου πρωτα τους ξεζουμισαν τις συνταξεις παρανομα!

koumparos είπε...

για τον ανωνυμο god save the queer!από καρδιά καλά πάμε , μυαλά μας λείπουν
για τον ανώνυμο 8.02μμ:βαθυ ΠΑΣΟΚ, οι έμποροι του θανάτου και των Ηλεκτροσόκ, αυτοί οι κακκοί ψυχίατροι...δεν μου φαίνεται ότ στέκεσαι πολύ καλά
μου αρέσει το τρολλαρισμα ειπε καποιος ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα κουμπα
ρε εισαι αθωος ακομα προς στο παρον σας εμπαιζουν οι ψυχιατροι εργαζομενους και ασθενεις εχετε γινει το τελειο παιχνιδι!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates