Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Διαμαρτυρία πρώην εργαζομένων στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις" για την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την ΕΠΑΨΥ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ «Η ΘΕΤΙΣ» 

Ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” επί δεκατέσσερα χρόνια, εκ των οποίων τα έντεκα ως επιστημονικά υπεύθυνος, απολύθηκε από την ΕΠΑΨΥ για λόγους “χημείας” στις 10 Απριλίου 2012. Όλοι εμείς οι επί σειρά ετών εργαζόμενοι στο “Θέτις” νιώθουμε την ηθική υποχρέωση απέναντι στον κο Βασιλικόπουλο και τους ενοίκους του “Θέτις”, να καταθέσουμε δημοσίως την εμπειρία μας από την συνεργασία μας μαζί του στη λειτουργία του Ξενώνα και την άποψή μας για την απόλυσή του. 

Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβρη του 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και από τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.). 

Εμείς, που εργαστήκαμε για αρκετά χρόνια και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στο “Θέτις”, και συνεργαστήκαμε με τον κο Βασιλικόπουλο, διαβεβαιώνουμε διαχρονικά την υποδειγματική λειτουργία του Ξενώνα, η οποία ήταν πάντα πρωτοπόρα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα των ενοίκων. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” έχει λειτουργήσει ως χώρος εκπαίδευσης φοιτητών, εθελοντών και νέων επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά / Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Φορείς Ψυχικής Υγείας (Κρατικούς και Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα). 

Η συνεργασία μας με τον κο Βασιλικόπουλο υπήρξε πολύτιμη, καθώς ο ίδιος, με χρόνια εμπειρίας στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, μας εκπαίδευσε και μας εμφύσησε μια κουλτούρα για το κίνημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Είχαμε ως μέλη της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας όχι μόνο το περιθώριο αλλά και την ενθάρρυνση να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και να συν-διαμορφώνουμε τον τρόπο λειτουργίας του Ξενώνα, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες και την εξέλιξη των ενοίκων του. Μέσα από την εμπειρία της δουλειάς μας στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” αναγνωρίσαμε και εμείς ότι ο τρόπος λειτουργίας μιας κοινοτικής δομής αποτελεί μια δυναμική πορεία εξέλιξης που συν-διαμορφώνεται από θεραπευτές και θεραπευόμενους και δεν μπορεί να περιορίζεται στην κάθετη ιεραρχία ή/και σε “άκαμπτους” κανόνες. 

Για τους παραπάνω λόγους: 

Καταδικάζουμε την απόλυσή του. 

Υποστηρίζουμε την συνέχιση του έργου του. 

Στηρίζουμε τους συναδέλφους του Κοινοτικού Σπιτιού "Η Θέτις". 

Καλούμε τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως εποπτεύουσα αρχή, να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, να εξασφαλιστεί η συνέχεια του σημαντικού έργου του Κοινοτικού Σπιτιού «Η Θέτις» και να προστατεύσει το χώρο από παρόμοιες ενέργειες. 

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ «Η ΘΕΤΙΣ» 

Δεμέναγα Μαριάντζελα, ψυχολόγος, εικαστική θεραπεύτρια
Κωστάκη Χάρις, κοινωνική λειτουργός 
Λαΐου Χαρά, εργοθεραπεύτρια 
Μαραγκίδη Μαρία, ψυχολόγος, πρώην υπεύθυνη ΚΣ “Η Θέτις” 
Μαρκάκη Αθηνά, ψυχολόγος – επισκέπτρια υγείας 
Μπόγρη Μαίρη, γενικών καθηκόντων 
Παλαιολόγου Δημήτρης, κοινωνικός φροντιστής 
Πάντας Φώτης, νοσηλευτής 
Ρωμανού Όλγα, ψυχολόγος 
Σέρρας Διονύσης, ψυχολόγος 
Σπάλα Κωνσταντίνα, κοινωνική λειτουργός 
Σουβαλίδου Σία, ψυχολόγος 
Στουργιώτη Δήμητρα, ψυχολόγος 
Τριανταφυλλίδου Σοφία, κοινωνική λειτουργός 
Τρομπούκης Παναγιώτης, φροντιστής 
Τσιώνη Μάρθα, ψυχολόγος 
Φιλίνδρα Ράνια, ψυχολόγος 
Χουλιάρας Δημήτρης, νοσηλευτής 
Χούτας Γιώργος, νοσηλευτής 
23.04.2012

5 σχόλια:

Κατερίνα Κωνσταντοπούλου είπε...

Γνώρισα τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο σαν εργαζόμενο στο «ΘΕΤΙΣ». Από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη του Ξενώνα η συνεργασία μας έγινε στενή και καθημερινή. Είναι ένας από τους ανθρώπους που με έφερε κοντά στην έννοια και τις αρχές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, όχι μέσα από βιβλία και θεωρίες, αλλά μέσα από την πράξη και την καθημερινή λειτουργία του Ξενώνα.
Ο Αχιλλέας αγωνιούσε καθημερινά για τους ενοίκους. Και εννοώ καθημερινά. Νοιαζόταν για όλα. Όσοι εργάστηκαν κοντά του, όσοι αποτέλεσαν μέλη της θεραπευτικής ομάδας του Ξενώνα γνωρίζουν πολύ καλά την κατάρτισή του και το υψηλό επίπεδο της εργασίας του.
Ο Αχιλλέας διακρίνεται και για κάτι άλλο. Το ήθος του. Δεν νομίζω ότι έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με τέτοιο ήθος, σεμνότητα και τιμιότητα. Αν και δεν του αρέσουν τα μεγάλα λόγια, τον ευχαριστώ για όσα με έκανε να δω και να αναρωτηθώ. Ξέρω ότι του είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστεί το «ΘΕΤΙΣ» και το «ΘΕΤΙΣ» αυτόν, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι ο Αχιλλέας θα βρει τρόπους και δρόμους.

Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Πόσο ελπιδοφόρο είναι, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς να βλέπεις ανθρώπους όπως οι πρωην συνάδελφοι του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, να μιλάνε και να δείχνουν με τόσο ζεστό τρόπο την αλληλεγγύη τους(σε έναν άνθρωπο που φυσικά την αξιζει)!Κάτι τέτοια λίγα βλέπω και ελπίζω στο οτι θα φτιάξουν τα πράγματα.Όσο υπαρχουν αυτοί οι ανθρωποι....Σπουδαίοι επαγγελματίες όλοι τους, καταξιωμένοι σε αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν,αλλά πάνω απ'όλα έχουν ψυχή!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ.

Μαριάννα είπε...

Πού να το ήξερα ότι μετά από τόσα χρόνια γνωριμίας μου μαζί του θα χρειαζόταν να καταγγείλω την απαράδεκτη και άδικη απόλυση του Αχιλλέα...(στον οποίο έκανα "πέρασμα" ένα ψυχωσικό έφηβο στη Φωκίδα - τότε που τα "περάσματα" των ασθενών στον επόμενο θεραπευτή δεν αποτελούσαν πολυτέλεια...,που η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έκανε τα πρώτα της βήματα και που ο κ.Στυλιανίδης άνοιγε τα δικά του φτερά...).
Επειδή, λοιπόν, εκτιμώ ότι ο κ.Στυλιανίδης προέβη σε αυτή την ενέργεια μόνο και μόνο για να επιδείξει τη δύναμή του και να φοβερίσει οποιονδήποτε άλλο τολμήσει να διαφωνήσει μαζί του, θεωρώ ότι πρέπει να πάρει τις απαντήσεις του...Όπως έχει προταθεί και από το ΣΕΨΑΕΚΟ, χρειάζεται να πάρει θέση το δίκτυο ΑΡΓΩΣ και η διεύθυνση ψυχικής υγείας για την ενέργεια αυτή, καθώς και η ψυχαναλυτική εταιρεία - της οποίας μέλος είναι ο εν λόγω ψυχαναλυτής - για τις πρακτικές του (όχι μόνο τις εργασιακές αλλά και τις θεραπευτικές).
Και έχουμε πολλά ακόμα να σκεφτούμε και να κάνουμε...

Μαριάντζελα είπε...

Δεν έγραψα έως τώρα διότι τα νέα τις απόλυσης τα έμαθα την ημέρα που έγινε και θύμωσα με την αδικία τόσο που προτίμησα να μην εκφραστώ «εν θερμό». Εργάστηκα στο ΘΕΤΙΣ 2,5 χρόνια όπως οι συνάδελφοι γνωρίζουν. Στο διάστημα αυτό έμαθα πάρα πολλά από την εμπειρία μου με τούς ενοίκους και την διεπιστημονική ομάδα. Ο Αχιλλέας , εάν και ο ρόλος του ήταν αυτός του υπεύθυνου , λειτούργησε πάντα με πραγματική δημοκρατικότητα. Δεν εννοώ τη λέξη δημοκρατία όπως στις μέρες μας συναντάται στο πολιτικό σκηνικό. Μιλώ για πραγματική δημοκρατία. Ο Αχιλλέας διέπεται από ήθος και όραμα. Ένα όραμα που έχει ρεαλισμό και που δεν «καπελώνει» αλλά προσφέρει το πλαίσιο και τις γνώσεις για να δημιουργηθεί μελώδια μέσα από την ευπρόσδεκτη πολυφωνία απόψεων. Ο στόχος πάντα η συνέπεια και στήριξη των ενοίκων σύμφωνα με της ανάγκες τους και για να ελιχτεί η πορεία του κάθε ένα τους στην κοινότητα. Ο τρόπος αυτός έχει ρίσκα, πολυπλοκότητες και δυσκολίες και ο Αχιλλέας ως υπεύθυνος το σήκωσε αυτό κα μάλιστα το έκανε να μοιάζει σχεδόν εύκολο. Ο τρόπος αυτός επίσης δημιουργεί μια διαδικασία από την οποία όλοι μαθαίνουμε από όλους τούς άλλους και εξελισσόμαστε μέσα από το να αναγνωρίζουμε της δυνάμεις και αδυναμίες μας ατομικά και ως ομάδα. Η εμπειρία μου στο ΘΕΤΙΣ-όπως και για πολλούς άλλους-είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πάρα περά επαγγελματικής μου πορείας και μεγάλο μέρος ατού οφείλεται στον Αχιλλέα. Λυπάμαι βαθειά γιατί αυτό που συνέβη είναι αδικαιολόγητο, άδικο και δείχνει ότι η πραγματική δημοκρατικότητα εκδιώκεται και από την Ψυχική Υγεία. Η κίνηση αυτή δεν βάλλει μόνο έναν αξιόλογο επαγγελματία αλλά πιο ουσιαστικά, βάλλει τον ίδιο τον ιδιαίτερο πληθυσμό που οι δομές Ψυχικής Υγείας υπάρχουν για να υπηρετούν.

Ανώνυμος είπε...

Έστω.
Ανάπηρος , δείξε

τα χέρια σου.

Κρίνε
για
να
κριθείς.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates