Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Η παρακράτηση των συντάξεων καταργείται...

 
Την κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων των Α. Λοβέρδου και Μ. Μπόλαρη που αφορούν στην παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων εισηγείται η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη, σύμφωνα με απάντησή της σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριά, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Όσοι παρακολουθείτε το blog, γνωρίζετε ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, οι διοικήσεις κάποιων ιδρυμάτων, καθώς και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιχειρούν να “βάλουν χέρι” στις συντάξεις των ασθενών που εξυπηρετούν για να καλύψουν τα κενά της χρηματοδότησής τους. Οι δικαιολογίες που προέβαλαν οι συγκεκριμένες διοικήσεις, όπως για παράδειγμα: η προστασία των συντάξεων από τους συγγενείς, η βιωσιμότητα των δομών, η θεραπευτική αξία της συμμετοχής στα έξοδα διαβίωσης, θα μπορούσαν να πείσουν μόνο όσους έχουν πλήρη άγνοια για τη λειτουργία των δομών. Όμως, οι διοικήσεις δεν έχουν άγνοια: Γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός ασθενών των οποίων τα εισοδήματα κινδυνεύουν από τους συγγενείς τους και ότι είναι παράλογο να στερούνται τη σύνταξή τους όλοι οι ασθενείς για να προστατευθούν (αν υποθέσουμε ότι η παρακράτηση είναι προστασία) αυτοί οι λίγοι. Γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας (γι' αυτό το λόγο χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) και συνεπώς δεν μπορούν να φορτώσουν στον “πελάτη” το λειτουργικό κόστος των δομών. Γνωρίζουν, τέλος, ότι είναι άλλο πράγμα η εκπαίδευση και η κινητοποίηση, ώστε να είναι οι ασθενείς σε θέση να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους προς όφελος τους, και άλλο να “εξαφανίζεται” ένα μέρος από τη σύνταξή τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μάρκος Μπόλαρης περνούσαν, με συνοπτικές διαδικασίες, τις σχετικές διατάξεις με σκοπό να νομιμοποιήσουν την παράνομη έως τότε παρακράτηση των συντάξεων. Φυσικά, δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία: Κάτω από τις δύσκολες κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές συνθήκες της εποχής ποιος ασχολείται με τις συντάξεις των ψυχικά πασχόντων;

Και όμως...

Ίσως για πρώτη φορά εργαζόμενοι και χρήστες από διαφορετικούς χώρους (ψυχιατρικά νοσοκομεία, κοινοτικές δομές του δημοσίου και του μη κερδοσκοπικού τομέα, διεύθυνση ψυχικής υγείας) διεκδίκησαν μαζί την κατάργηση ενός -αντισυνταγματικού και αντιθεραπευτικού- μέτρου που στρεφόταν άμεσα ενάντια στους χρήστες των υπηρεσιών και ακύρωνε στην πράξη το δημόσιο χαρακτήρα των δομών ψυχικής υγείας.

Όπως αναμενόταν, δεν έλειψαν και οι προσπάθειες να φιμωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας: Οι αποφασισμένοι για την παρακράτηση καλλιεργούσαν κλίμα εκφοβισμού εντός των φορέων και ο γ. γραμματέας Πρόνοιας, Γ. Κατριβάνος, εξέφραζε την έκπληξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι υπάλληλοι της διεύθυνσης ψυχικής υγείας για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων!

Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι η κατάργηση της παρακράτησης των συντάξεων είναι μια νίκη προς όφελος των ψυχικά πασχόντων. Μια νίκη που αποδεικνύει ότι ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην ισοπέδωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες ήταν τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης.

Όμως, τίποτα δεν τέλειωσε. Αυτοί που πρότειναν, επέβαλαν, νομοθέτησαν την παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων δεν θα σταματήσουν εδώ. Όσο βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος, θα συνεχίσουν να αναζητούν παρόμοιες “λύσεις” για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Λύσεις που θα πλήττουν τους χρήστες, τους εργαζόμενους και, τελικά, τις δομές ψυχικής υγείας. 

Η κατάργηση της παρακράτησης δεν είναι ένα happy end. Είναι η αρχή του εφιάλτη που μας περιμένει αν δεν αντισταθούμε.Όλα τα κείμενα για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων μπορείτε να τα βρείτε εδώ


*Φωτογραφία: Marc McCartney "Breakdown" (The Other Side Gallery) 


ΥΓ.  Mέχρι το τέλος του Αυγούστου δεν θα υπάρξουν νεότερες αναρτήσεις. Ο χώρος των σχολίων παραμένει ανοιχτός. Καλό καλοκαίρι!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλο καλοκαιρι οι κερκυραιοι ξσνα ερχονται στη βουλη των ελληνων απο Σεπτευριο

Ανώνυμος είπε...

Με τις ευχές μου να έχετε και σεις καλό καλοκαίρι συνάδελφε P.S.I.A, ελπίζω «οι διοικήσεις κάποιων ιδρυμάτων, καθώς και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να μη “βάλουν χέρι” στις συντάξεις των ασθενών που εξυπηρετούν για να καλύψουν τα κενά της χρηματοδότησής τους»….αφού όπως γράφεις «θα μπορούσαν να πείσουν μόνο όσους έχουν πλήρη άγνοια για τη λειτουργία των δομών» για το ηθικό κομμάτι της πράξης τους όταν μάλιστα «γνωρίζουν ότι είναι άλλο πράγμα η εκπαίδευση και η κινητοποίηση, ώστε να είναι οι ασθενείς σε θέση να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους προς όφελος τους, και άλλο να “εξαφανίζεται” ένα μέρος από τη σύνταξή τους».
Αλλά καθώς εγώ θα δουλεύω δυο δουλειές και τον Αύγουστο για να βάλω στην πάντα κάποια χρήματα για τα φροντιστήρια των παιδιών μου αυτό το τελευταίο υπονοούμενο που άφησες συνάδελφε P.S.I.A μου έπεσε βαρύ και μου κάθησε στο στομάχι. Το σκέπτομαι συνεχώς. Γιαυτό όταν με το καλό γυρίσεις, από Σεπτέμβρη, δώσε κάποιες περισσότερες, σαφείς και αποδείξιμες πληροφορίες για όσα ξέρεις γιαυτό το θέμα, καθώς οι απαντήσεις που έδωσε ο γ. γραμματέας Πρόνοιας Γ. Κατριβάνος στο υπόμνημα των υπαλλήλων της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των αρρώστων τις θεώρησα συνήθεις αναπόδεικτες κατηγορίες .
Εξαφανίσθηκαν συντάξεις ή ποσά από συντάξεις ασθενών;
Από ποιους και πώς;
Για ποιο σκοπό;
Παράνομα; Ημιπαράνομα; κάτι σαν νόμιμα; γιατί νόμιμα δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
Τι ξέρει γιαυτό το υπουργείο;
Συνάδελφε P.S.I.A «έστω και κάτω από τις δύσκολες κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές συνθήκες της εποχής»….. μήπως αξίζει «να ασχοληθούν» κάποιες αρμόδιες Αρχές «με το τι γίνεται με τις συντάξεις των ψυχικά πασχόντων;» απλά και μόνο για να αντιταχθούμε στον Αρμαγεδώνα που ξεκίνησε;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, 2 Αυγούστου 2012 3:45 μ.μ., δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα την ερώτηση. Τι ακριβώς σου έπεσε βαρύ;

Δεν μπορώ να απαντήσω στο αν εξαφανίσθηκαν συντάξεις ασθενών. Ξέρω ότι έγιναν προσπάθειες να παρακρατηθούν συντάξεις (παράνομα, εννοείται). Ζητάς "περισσότερες, σαφείς και αποδείξιμες πληροφορίες", αλλά δε νομίζω να μπορώ να αποδείξω ότι κάποιος φορέας προσπάθησε να παρακρατήσει τις συντάξεις. Πως να το αποδείξω όταν όσοι γνωρίζουν σιωπούν ή διαστρεβλώνουν τα γεγονότα; Πληροφορίες, όμως, μπορείς να βρεις σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Μόνο αν ελεγχθούν οι φορείς θα μάθουμε αυτά που ρωτάς (ποιοι και πώς). Το υπουργείο γνωρίζει, αλλά ...κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Εξάλλου, η ίδια η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να περάσει το μέτρο της παρακράτησης, λες να ελέγξει τους φορείς που έσπευσαν να το εφαρμόσουν;

Ναι, καλό θα ήταν να ασχοληθούν κάποιες αρμόδιες Αρχές. Ποιες είναι αυτές;

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates