Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη για τους σε επίσχεση εργαζόμενους στο Περιβολάκι

 
Μια σύντομη αναδρομή

Το Μάιο του 2012 η διοίκηση του Περιβολάκι παρέδωσε τις δύο δομές του στο Χαλάνδρι στο ΥΥΚΑ (παρά τη διευκρίνηση του Υπουργείου με την υπ.αρ.πρωτ. 53185 επιστολή του στις 22/05/2012 ότι «ο φορέας σας οφείλει να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δομών Περιβολάκι Ι και Περιβολάκι ΙΙ»), με σκοπό να μεταβιβαστούν σε άλλο φορέα, θέτοντας «σε διαθεσιμότητα», όπως θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος στις μέρες μας την κίνηση αυτή, 42 εργαζόμενους, έμπειρους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα απολυθούν…

Ο υποψήφιος ανάδοχος φορέας μεταβίβασης ήταν τότε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, που όμως ποτέ δεν μπόρεσε να πάρει στα χέρια του τις δύο δομές, χωρίς ποτέ να δοθούν εξηγήσεις γι’ αυτό (ούτε από το Υπουργείο, ούτε από τη διοίκηση του Περιβολάκι). Το φθινόπωρο του 2012 ακολουθεί επιστολή του ΥΥΚΑ (υπ.αρ.πρωτ.96328-05/10/2012) που ανέστειλε αναδρομικά από 01/09/2012 τις άδειες λειτουργίας των δομών και έθετε εκτός μισθοδοσίας τους 42 εργαζόμενους. Μάλιστα, στην επιστολή αυτή το Υπουργείο, ενώ αναγνωρίζει ότι οι δομές έπαυσαν να λειτουργούν παράνομα και με ευθύνη της διοίκησης του φορέα, προκρίνει σαν λύση το οριστικό κλείσιμο τους και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν, αφενός να καταργηθούν στην περιοχή του Χαλανδρίου σημαντικές και απαραίτητες υπηρεσίες για παιδιά με διάχυτη διαταραχή της ανάπτυξης και τις οικογένειές τους, αφετέρου να μείνουν εντελώς μετέωροι οι εργαζόμενοι που στελέχωναν αυτές τις δομές.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε, ότι το Περιβολάκι στην Παιανία εξακολουθεί να λειτουργεί, εν γνώσει του Υπουργείου, χωρίς άδεια λειτουργίας από το 2009 που άνοιξε, κάτι που φαίνεται να μην κινητοποιεί τους ακριβοδίκαιους τιμωρούς του ΥΥΚΑ… Τελικά αναρωτιέται κανείς, γιατί μια διοίκηση που απολαμβάνει πλήρη ασυλία από το κράτος, παρά τις παρανομίες που το ίδιο της αναγνωρίζει, να φοβηθεί να κακομεταχειριστεί λήπτες, εργαζόμενους και κοινότητα;

Η απάντηση των εργαζόμενων που βρεθήκαμε «στον αέρα»

Μέσα σε ένα κλίμα υποβάθμισης όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που χαρακτηρίζεται από την υποχρηματοδότηση, την εξαθλίωση τόσο των επαγγελματιών όσο και της ζωής των χρηστών και τη διάλυση του μοντέλου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, οι-χωρίς αντικείμενο-33 εργαζόμενοι των 2 δομών του Περιβολάκι ξεκινήσαμε δυναμικά επίσχεση εργασίας ενώ 47 (μαζί και εργαζόμενοι από το Περιβολάκι στην Παιανία που παραμένει ανοιχτό προς το παρόν) προχωρήσαμε σε δικαστικές διεκδικήσεις. Καταθέσαμε δηλαδή ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα (24/04/13) και έγινε εκ νέου καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας στις 13/06/2013. Ταυτόχρονα «ενοχλούσαμε» επίμονα τη διοίκηση του φορέα και δημοσιοποιούσαμε διαρκώς τις εξελίξεις, τόσο για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες, όσο και η εργασία μας.

Μια σημαντική νίκη

Μετά από μια περίοδο 10 μηνών (Οκτώβρης 2012-Ιούλης 2013) πρωτοφανούς αδιαφορίας και ασυνέπειας από μεριάς της διοίκησης του Περιβολάκι και ενώ η επίσχεση εργασίας συνεχιζόταν, τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώθηκε η πολύ σημαντική απόφαση εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων από το Ειρηνοδικείο του Χαλανδρίου, η οποία δικαίωσε τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική περίπτωση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, γεγονός που αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους τους εργαζόμενους που κακοποιούνται από τις διοικήσεις τους και ψάχνουν έναν ακόμα τρόπο να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις αλλά και να δημοσιοποιήσουν το τι γίνεται στο εσωτερικό των δομών. Η απόφαση αυτή μας έδινε αυτομάτως το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φορέα.

Όταν πράγματι η διοίκηση πιέστηκε υπό την απειλή να χάσει το ιδιόκτητο κτίριο της Παιανίας, κινητοποιήθηκε για να το σώσει αλλά και για να σώσει την ύπαρξή της. Η διοίκηση του Περιβολάκι όπως όλες οι διοικήσεις στο χώρο μας επικαλούνται διαρκώς ότι χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος και σήκωναν και σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά. Οι δομές αυτές δεν είναι δημόσιες. Είναι ιδιωτικές με κρατική όμως χρηματοδότηση. Οι διοικήσεις τους όχι μόνο δε δικαιούνται να παίρνουν χρήματα χωρίς να λογοδοτούν για αυτά αλλά υποχρεούνται και να τα διαθέτουν με απόλυτη διαφάνεια. Επίσης, όταν μας λένε ότι δεν έχουν, αυτό μπορεί και να μην είναι αλήθεια. Ας μη νομίζουμε ότι μας αναφέρουν όλα όσα μπορεί να εισπράττουν από διάφορες μεριές πχ δωρεές από ιδρύματα, δωρεές εις μνήμην, ιδιωτικές δωρεές, άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, παζάρια κλπ.

Επίσης η απόφαση αυτή από τη μια αποτελεί απάντηση σε όσους λένε πως δεν έχει νόημα να διεκδικούμε με αυτόν τον τρόπο τα χρωστούμενα γιατί δεν θα βγει τίποτα από αυτό. Από την άλλη ανοίγει έναν ακόμη δρόμο για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων στον χώρο μας χωρίς την αυταπάτη πως το δικαστικό αρκεί δίχως την οργάνωση των εργαζόμενων, την κινητοποίηση και τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και των σκανδάλων που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε φορέα.

Με έναν τρόπο μαγικό τα χρήματα βρέθηκαν

Η εξέλιξη της ιστορίας στο Περιβολάκι ήταν ότι λίγες μέρες μετά την απόφαση των ασφαλιστικών η διοίκηση μας κάλεσε, ανακοινώνοντάς μας ότι βρέθηκε, ως δια μαγείας, κάποια δωρεά και ότι προτίθεται να εξοφλήσει όλα της τα χρέη, αρκεί να υπογράψουμε απολύσεις στις 31 Ιουλίου και ένα συμφωνητικό ότι, εφόσον δεν θα υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες, θα αποσύρουν οι εργαζόμενοι τις όποιες νομικές απαιτήσεις τους. Μάλιστα, οι ίδιοι πρότειναν και υπέγραψαν στη συμφωνία που έγινε ότι θα εξοφλούνταν άπαντες μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία όμως δεν τηρήθηκε ενώ χρειάστηκε να φτάσουμε στην 1η Οκτώβρη για να δικαιωθούμε ολοκληρωτικά και να πάρουμε τα οφειλόμενα. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι την ίδια μέρα πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι του Περιβολάκι στην Παιανία επτά(7) μισθούς, μέχρι και τον Ιούλη του ’13.

Η τύχη των δομών, των εργαζόμενων και της Ψυχικής Υγείας

Το πιο σημαντικό όμως, που από την πρώτη στιγμή φωνάζουμε, είναι πως οι δομές του Περιβολάκι στο Χαλάνδρι έκλεισαν οριστικά τόσο με ευθύνη της διοίκησης που βιαστικά τις ξεφορτώθηκε χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο από το ΥΥΚΑ όσο και του Υπουργείου, το οποίο αντί να διατηρήσει τις δομές, όχι κατ’ ανάγκη υπό τη συγκεκριμένη διοίκηση και ενώ είχαμε καταθέσει ως σωματείο εργαζόμενων επανειλημμένως προτάσεις, ανέστειλε τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι των δομών αυτών βρεθήκαμε στην ανεργία. Είναι γεγονός ότι σε σχέση με όσα γίνονται σε άλλους χώρους όταν κόσμος απολύεται με χρωστούμενα δεδουλευμένα ενός χρόνου, είναι νίκη, έστω και μερική, το ότι δικαιωθήκαμε στο δικαστήριο και πληρωθήκαμε.

Μπορεί τώρα να είμαστε άνεργοι αλλά να είμαστε ξεκάθαροι, η διοίκηση του Περιβολάκι είχε έτσι κι αλλιώς την πρόθεση να ξεφορτωθεί τις δύο δομές του Χαλανδρίου και το ΥΥΚΑ βρήκε την τέλεια ευκαιρία να τις κλείσει ώστε να εξοικονομήσει χρήματα. Είμαστε άνεργοι και αυτό δεν γίνεται να το κρύβουμε. Όμως δεν ήταν η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας που το προκάλεσε αυτό, για όποιον σκεφτεί ή φοβάται ότι το να πάει κόντρα σε Υπουργείο και διοίκηση θα το πληρώσει με τη δουλειά του. Άλλωστε κανείς μας δεν ήθελε να επιστρέψει στη δουλειά κάτω από μια διοίκηση που χειρίζεται έτσι τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Προσοχή όμως, ήταν η συλλογική πάλη που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, να πάρουμε δεδουλευμένα ενός έτους σχεδόν και αποζημιώσεις. Μια ατομική μάχη στις σημερινές συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατη. Μόνο αφού παλέψαμε ενωμένοι μπορέσαμε και αντισταθήκαμε στη φθορά ενός πολύμηνου αγώνα. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, ο σωστός σχεδιασμός όσων κάναμε, η ανοιχτή και δημοκρατική λειτουργία ενός ζωντανού σωματείου και η εκλογή μιας επιτροπής αγώνα από τους εργαζόμενους των δομών που έκλεισαν, που ήταν διατεθειμένοι να βγούνε μπροστά και να δώσουν τη μάχη, οδήγησε στη δικαίωση μας σε ότι απαιτήσαμε.

Απευθύνουμε μια προειδοποίηση και μια προτροπή προς τους συναδέλφους. Ότι έγινε στο Περιβολάκι θα επεκταθεί σε όλο το χώρο αργά ή γρήγορα όσο θα συνεχίζεται η πολιτική της εγκατάλειψης και της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο. Είμαστε μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί καθημερινά στην Ψυχική Υγεία για αυτό χρειάζεται να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας και με τρόπο συλλογικό τα δικαιώματα και τη δουλειά μας.

Απολυμένοι των δομών Περιβολάκι 1 και 2
Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι



  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates