Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία καλείται να πάρει θέση για τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής


Πειραιάς 27 Σεπτεμβρίου 2013


Προς
Το Δ.Σ. της ΕΨΕ

Θέμα: Οι θέσεις της Ε.Ψ.Ε απέναντι στις ναζιστικές «ιδέες» και πρακτικές της Χρυσής Αυγής

Φίλε Κύριε Πρόεδρε,

Τα τελευταία φρικιαστικά επακόλουθα της ναζιστικής πρακτικής της Χρυσής Αυγής προσδοκώ, ότι θα έπεισαν το Δ.Σ. ότι ήταν μεγάλο λάθος του να αποφύγει να πάρει θέση όταν πριν ένα χρόνο περίπου οι συνάδελφοι Μεγαλοοικονόμου και Τζαβάρας και εγώ του γνωστοποιήσαμε τις βδελυρές περί στείρωσης και ευθανασίας ιδέες του ηθικού, κοινωνικού και πολιτικού αυτού αποστήματος, ιδέες που επί Χίτλερ είχαν τη γενικευμένη και ανατριχιαστική εφαρμογή τους και που, όπως θλιβερά αποδείχτηκε, έθελξαν και συναδέλφους μας.

Επανέρχομαι λοιπόν σε όσα προ έτους περίπου σας είχα προτείνει να διατυπώσετε και να δημοσιοποιήσετε ως θέσεις της ΕΨΕ και επίσης σας ζητώ να κινήσετε αμέσως την πειθαρχική διαδικασία για μέλη της ΕΨΕ που καταγγέλλονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι καιροί είναι δύσκολοι και προφανώς επικίνδυνοι. Όσοι θέλουμε όμως να νομίζουμε ότι συναποτελούμε την πνευματική ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδεχόμαστε και τις αντίστοιχες ευθύνες και το ενδεχόμενο κόστος (π.χ. να δυσαρεστήσουμε κάποιους ενδεχομένως και φίλους). Επειδή αποφεύγοντας να πάρουμε θέση επί τόσο ζωτικής σημασίας ζητήματος θα κατηγορηθούμε ασφαλώς και δικαίως για στάση ευμενούς ουδετερότητας απέναντι σε εκείνους που μετέρχονται ή υποστηρίζουν τις ναζιστικές ιδέες και πρακτικές. Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μου στο Δ.Σ θα πράξουν ό,τι πρέπει για να αποφύγουν μια τέτοια κατηγορία.

Ιδού τι προτείνω να περιλαμβάνει η σχετική απόφαση της ΕΨΕ.

1. Τα δικαιώματα στη ζωή -και σε ό,τι με την έννοια της ζωής νοείται, σημαίνεται και συνεπάγεται- είναι κατοχυρωμένα, με σωρεία νομικών εγγράφων πανευρωπαϊκής ισχύος, για όλους τους ανθρώπους που ζούνε στη χώρα μας, χωρίς καμιά εξαίρεση για οποιονδήποτε λόγο ή επιχείρημα επιστημονικοφανές, λογικοφανές ή άλλο.

2. Οι γιατροί επιπροσθέτως οφείλουν, σύμφωνα με τον όρκο τους και τις πανάρχαιες και πάγιες αξίες του λειτουργήματός τους, να αντιστέκονται και να μάχονται σθεναρά και ανυποχώρητα και με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, εναντίον κάθε απειλής ή διαφαινομένου κινδύνου αμφισβήτησης αυτών των δικαιωμάτων και βέβαια να αποβάλουν αμέσως από την κοινότητά τους κάθε γιατρό που υποστηρίζει, προπαγανδίζει, ανέχεται ή συμμετέχει σε φορείς που προβάλλουν και αναβιώνουν τις ανατριχιαστικές περί στείρωσης και ευθανασίας ανθρώπων πρακτικές της ναζιστικής θηριωδίας.

3. Καλεί όποιον έχει συγκεκριμένες και αποδείξιμες πληροφορίες που αφορούν μέλος της ΕΨΕ να τις γνωστοποιήσει επωνύμως προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Καταστατικό πειθαρχική διαδικασία.

4. Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας να πράξουν το ίδιο.

5. Καλεί και παρακαλεί κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην επιτρέψει στην πικρία και την απογοήτευση του, από τα άδικα δεινά που υφίσταται, να εξουδετερώσει την ανθρωπιά του, και να μη στρέψει τη δίκαιη οργή του κατά αδύναμων και ανυπεράσπιστων συνανθρώπων.

6. Καλεί την πνευματική ηγεσία της Χώρας, τις Ενώσεις και Αρχές που υποστηρίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και βέβαια όλα τα πολιτικά κόμματα εντός και εκτός Βουλής να μη εφησυχάζουν και να αντιδράσουν αμέσως στις προωθούμενες ναζιστικής έμπνευσης βδελυρές θεωρίες.

Σας  ευχαριστώ
Χάρης Βαρουχάκης




Πειραιάς 27 Σεπτεμβρίου 2013


Προς
Το Δ.Σ. της ΕΨΕ

Θέμα: Άδειες οπλοφορίας

Φίλε Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, με αφορμή επιστολή του συναδέλφου κ. Θ. Μεγαλοοικονόμου που  δημοσιεύτηκε στα «Τετράδια Ψυχιατρικής» και απευθυνόταν και στην ΕΨΕ, η Εταιρεία μας, υπό την Προεδρία του συναδέλφου κ. Ν. Τζαβάρα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 20-2-2009 έκανε ομόφωνα και αυτούσια αποδεκτή την επί του θέματος εισήγησή μου. Η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει τις απόψεις του κορυφαίου συλλογικού οργάνου των Ελλήνων Ψυχιάτρων επί του πολυπλόκου αυτού ζητήματος και νομίζω τιμά την Εταιρεία μας και την ιστορία της.

Η απόφαση στάλθηκε τότε σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά έτυχε βέβαια της συνήθους διαχρονικής απαξιωτικής υποδοχής.

Επειδή, μετά από τα τελευταία εγκλήματα της ανθρωποκτόνου βίας της ναζιστικής θηριωδίας, αποδείχτηκε ότι τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλλίτερα, εάν η αλαζονεία της εκάστοτε πολιτικής Εξουσίας δεν την εμπόδιζε να ακούει και αυτούς που ξέρουν περισσότερα, και με την ελπίδα ότι επιτέλους θα αλλάξει Πρακτική, προτίθεμαι να στείλω πάλι την Απόφαση αυτή της Ε.Ψ.Ε σε όλους τους αρμοδίους.

Θέλω να παρακαλέσω την Ε.Ψ.Ε. να πράξει το ίδιο. Και ελπίζω να το κάνει χωρίς καθυστέρηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Χάρης Βαρουχάκης



Διαβάστε: 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates