Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ψυχιατρείο και Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού: Εικόνες που με κατατρέχουν

 
Francis Bacon, «Χωρίς τίτλο», 1952
Μου παίρνει πάντα χρόνο να συνέλθω από επισκέψεις σε κέντρα κράτησης και φυλακές. Από την τελευταία επίσκεψη που κάναμε, ως επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στο νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού, οι εικόνες μένουν ανεξίτηλες, με κυνηγούν…


της Βασιλικής Κατριβάνου*,
αναδημοσίευση από το: http://unfollow.com.gr





Στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Με παιδεύει η εικόνα ενός ανθρώπου ψυχικά ασθενούς, κλεισμένου σε ένα δωμάτιο απομόνωσης, με τοίχους επενδυμένους με νοβοπάν (υλικό μαλακότερο από το τσιμέντο για να μη σπάσει το κεφάλι του, αλλά αρκετά σκληρό για να μην το ξηλώσει), γυμνός –για να μην προξενήσει, λέει, κακό στον εαυτό του, προσπαθώντας π.χ. να επιχειρήσει να στραγγαλιστεί–, στο πάτωμα, χωρίς στρώμα. Στην ερώτησή μου πόσο μπορεί να μείνει εκεί, ένας φύλακας μου απάντησε ίσως και πέντε μέρες. Αν θέλει να πάει τουαλέτα και είναι σε θέση να κτυπήσει την πόρτα βγαίνει, αλλιώς τουαλέτα γίνεται το δωμάτιο. Υπάρχουν τρία τέτοια δωμάτια απομόνωσης, γνωστά και ως «μπλε δωμάτια».

Η πρακτική να μπαίνουν στην απομόνωση σε τέτοια δωμάτια άνθρωποι που βρίσκονται σε ψυχική διέγερση εφαρμόζεται και σε κάποια ψυχιατρεία, στη χώρα μας και το εξωτερικό. Είναι αμφιλεγόμενο αν είναι προτιμότερη από την πρακτική της καθήλωσης, στην οποία έχουμε καλύτερη επιτήρηση και όχι τέτοια απομόνωση· σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να χρησιμοποιείται σε ακραίες περιπτώσεις, με αυστηρούς όρους και πρωτόκολλο. Στις άλλες δομές που εφαρμόζεται, ο άνθρωπος δεν είναι γυμνός, υπάρχει στρώμα στο πάτωμα και δεν παραμένει στην απομόνωση για τόσο καιρό. Η εγκατάλειψη του ανθρώπου στον εαυτό του δεν είναι θεραπεία· είναι απλώς ένας τρόπος διαχείρισης της κατάστασης της διέγερσης, όταν δεν ξέρεις τι να τον κάνεις.

Η νοσηλεύτρια μάς είπε ότι οι κρατούμενοι δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στο προσωπικό, φιλώντας του τα χέρια. Εγώ σκέφτομαι ότι αυτές είναι βάναυσες πρακτικές ασύλου. Ένας άνθρωπος τρελαίνεται ή αποτρελαίνεται, αν μένει απομονωμένος για μέρες σε τέτοιες συνθήκες. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται ως καψόνι ή τρόπος «πειθάρχησης». Πρόκειται για μια πρακτική που έχει τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης του ψυχιατρείου και της πειθαρχικής απομόνωσης του κελιού. Οι άνθρωποι υπόκεινται στις δυσμένειες και των δύο, χωρίς τα δικαιώματα ούτε του ψυχικά ασθενούς ούτε του ποινικού κρατούμενου.

Στο Ψυχιατρείο της φυλακής του Κορυδαλλού νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 259 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 160. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 4 ανήλικοι, που κρατούνται μαζί με τους ενήλικους.

Υπάρχουν και βαριά περιστατικά -τάσεις αυτοκτονίας, σχιζοφρένεια, βαριά κατάθλιψη, διπλή διάγνωση (ψυχιατρική και τοξικοεξάρτησης)-, αλλά δεν υπάρχει μόνιμος ψυχίατρος· μόνο εφημερεύοντες και μια ομάδα από γιατρούς, που επισκέπτονται τους ασθενείς δύο φορές την εβδομάδα. Αδιανόητο είναι ένα ψυχιατρείο χωρίς ψυχίατρο. Και επίσης χωρίς ψυχολόγο. Σ’ έναν τέτοιο χώρο, οι ασθενείς χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, ψυχολογική φροντίδα, υποστήριξη, σε πολλές περιπτώσεις και ψυχοθεραπεία – και όχι απλώς συνταγογράφηση. Υπάρχουν μόνο τρεις νοσοκόμοι, ο ένας από τους οποίους ηλικιωμένος, και έτσι κάποιοι σωφρονιστικοί τελούν χρέη νοσοκόμου.

Για τους τοξικοεξαρτημένους δεν υπάρχουν προγράμματα απεξάρτησης, παρά μόνο συνταγογράφηση και άπειρα ηρεμιστικά για τη διαχείριση των ανθρώπων. Ας σημειωθεί ότι το 18 ΑΝΩ, εδώ και πολλά χρόνια, λειτουργεί ομάδα στο ψυχιατρείο με τοξικοεξαρτημένους, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ψυχολογική στήριξή τους και τη διαμόρφωση αιτήματος θεραπείας τους. Πρόκειται για μια συμβολή ιδιαίτερα σημαντική, και κατά τη γνώμη μου θα ήταν απαραίτητο να λειτουργήσουν και προγράμματα απεξάρτησης.

Συνοψίζοντας, συνολικά, η κατάσταση στο Ψυχιατρείο των φυλακών δεν πληροί τους όρους της νοσηλείας και της θεραπείας, αλλά περισσότερο του στοιβάγματος των ανθρώπων και της διαχείρισής τους.

Στο νοσοκομείο των φυλακών. Νοσηλεύονται σ’ αυτό 209 ασθενείς, ενώ υπάρχουν μόνο 60 κλίνες. Πώς γίνεται αυτό το μαγικό; Οι 128 οροθετικοί στοιβάζονται σε διπλά κρεβάτια, πάνω-κάτω, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους. Σε ένα δωμάτιο με προδιαγραφές για 7 άτομα νοσηλεύονταν 17 οροθετικοί, οι οποίοι μπορεί και να εκτίσουν όλο το διάστημα της ποινής στους σ’αυτό τον χώρο. Οι οροθετικοί, λόγω των μειωμένων αντιστάσεων του ανοσοποιητικού τους συστήματος, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι: η γρίπη ή η ίωση του ενός εξαπλώνεται σε όλους, καθώς βέβαια και η ηπατίτιδα. Είδαμε ασθενείς να τρώνε στο κρεβάτι, μιας και στους θαλάμους δεν υπάρχουν αρκετές καρέκλες και τραπέζια. Κάποιος ασθενής μάς έδειξε ένα ρολό πεπιεσμένου χαρτιού πάνω στο οποίο καθόταν, αντί καρέκλας.

Πολλοί μας μίλησαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις. Αργούν πολύ, μας είπαν, να φτάσουν τα φάρμακά τους ή τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. Και, όπως ξέρουμε, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία ενός οροθετικού να διακόψει τη θεραπεία, γιατί δεν έχει έρθει έγκαιρα το φάρμακό του.

Νοσηλεύονται, ακόμα, άνθρωποι με πολυανθεκτική φυματίωση, η οποία θεραπεύεται δύσκολα και ενδέχεται να είναι θανατηφόρα. Κινδυνεύουν να κολλήσουν άλλοι κρατούμενοι και το σωφρονιστικό προσωπικό, ενώ ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι οροθετικοί. Υπάρχουν, επιπλέον, περιπτώσεις φυματικών που συγχρόνως είναι και οροθετικοί.

Υπάρχει και η συνέχεια. Όταν έρθει η στιγμή να αποφυλακιστεί κάποιος που εκτίει την ποινή του στο νοσοκομείο, πάσχοντας από πολυανθεκτική φυματίωση, αν είναι φτωχός και ανασφάλιστος, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, βγαίνει από τη φυλακή χωρίς καμία μέριμνα και δυνατότητα να συνεχίσει τη θεραπεία του, με κίνδυνο για τη δική του υγεία και ζωή, αλλά και του περίγυρού του.

Σοβαρό επίσης είναι το πρόβλημα με την ηπατίτιδα C, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, και στους κρατούμενους και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Όπως μας ενημέρωσαν οι γιατροί, στην πρότασή τους όλοι οι κρατούμενοι να κάνουν εξέταση αίματος όταν μπαίνουν στη φυλακή, το Υπουργείο απαντάει ότι δεν υπάρχει το ανάλογο κονδύλι και εργαστήρια. Και, ακόμα, λέει, ότι μετά δεν θα ξέρουν τι να κάνουν τους (πολλούς) οροθετικούς που θα προκύψουν! Ας σημειωθεί, μόνο, ότι η εξέταση αίματος στοιχίζει μόλις 2,5 ευρώ ανά άτομο, την ίδια στιγμή που διατίθενται μεγάλα κονδύλια για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας…

Επίσης, οι γιατροί θεωρούν απαραίτητο οι ασθενείς κατά την εισαγωγή να κάνουν οπωσδήποτε εξέταση πτυέλων και ακτινογραφία θώρακος, πράγμα που δεν συμβαίνει. Και, βέβαια, όλοι τονίζουν την αναγκαιότητα περαιτέρω φροντίδας και θεραπείας όσων απολύονται με φυματίωση και είναι ανασφάλιστοι.

Κατά τη γνώμη των γιατρών, από τους 128 οροθετικούς, οι 110 θα μπορούσε να μη βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά να παραμένουν στη φυλακή, σε καλές συνθήκες διαβίωσης, να παρακολουθούνται από μονάδες λοιμώξεων του νοσοκομείου της περιοχής, να τους βλέπουν οι δικοί τους και να μην απομονώνονται.

* * *

Μετά απ’ αυτήν την εμπειρία μόνο αγανάκτηση νιώθω ακούγοντας τον συνεχή θόρυβο περί ασφάλειας, για την ανάγκη δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας, παρακολουθώντας την όλη τρομολαγνία και τον «ηθικό πανικό» για το ζήτημα των αδειών. Αγανάκτηση, γιατί η πραγματική ασφάλεια έγκειται στην αλλαγή των απάνθρωπων και εξευτελιστικών συνθηκών κράτησης, καθώς και στην εξασφάλιση της υγείας των φυλακισμένων, του σωφρονιστικού προσωπικού και της δημόσιας υγείας συνολικά.



* Η Βασιλική Κατριβάνου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Διαβάστε: Για τι είδους ασφάλεια μιλάμε;  

  

3 σχόλια:

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Χάρης Βαρουχάκης
Ψυχίατρος
Πρώην Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
Γρηγορίου Ε 23 – Πειραιάς Τ.Κ 18534
Τηλ. 210-4171681, 22950-31906 Κινητό 6975789677
E-Mail: bxaris@otenet.gr

Πειραιάς 7 Φεβρουαρίου 2014
Προς
Την Κυρία Βασιλική Κατριβάνου
Ανοικτή Επιστολή
Διάβασα την αναρτημένη στο Διαδίκτυο περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Ψυχιατρείο των Φυλακών. Και επίσης την Ανακοίνωση του Σύριζα μετά την επίσκεψη Βουλευτών του στο «Δρομοκαϊτειο».
Θα μου επιτρέψετε κάποιες παρατηρήσεις και κάποιες προτάσεις.

1.Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι διακομματική επιτροπή της Βουλής ασχολήθηκε με του ψυχικά πάσχοντες , που εν έτει 2014 υφίστανται όσα απεχθή και αποτρόπαια είχε διαπιστώσει προ εικοσαετίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης και τιμωρίας ( CPT ), που επισκέφθηκε τότε τις Ελληνικές Φυλακές και τα Ψυχιατρεία.

2. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι ένα μεγάλο κόμμα φαίνεται να θέλει να ασχοληθεί πιο ουσιαστικά και εν τω βάθει με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον καταποντισμό της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και τον προφανή και μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες να οδηγηθούν σε βιολογική και ηθική εξουδετέρωση.
Σας προτείνω λοιπόν:

1. Να προσπαθήσετε ώστε η σύνθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής να είναι όσο το δυνατό ευρύτερη και διακομματικές να είναι και απαλλαγμένες από την προσδοκία οποιουδήποτε κομματικού οφέλους οι δραστηριότητες ,οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις της .

2. Να απαλλάξετε το λόγο σας σε θέματα που αφορούν τους πάσχοντες από αντιμνημονιακές αναφορές. Τέτοιες αναφορές σε θέματα υγείας εγείρουν νομίζω τις εύλογες αντιδράσεις των υπέρ των μνημονίων ταγμένων και εμποδίζουν την κοινή δράση. Εξ άλλου υπάρχουν πάμπολλα βήματα για να υποστηρίξετε τις αντιμνημονιακές σας θέσεις , να συσπειρώσετε τους οπαδούς σας και να προσελκύσετε και άλλους . Νομίζω επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός, ότι οι πόροι για τα πολλά επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένοι. (Είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά, είτε με δεξιές είτε με αριστερές Κυβερνήσεις ).Το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι λοιπόν να εξασφαλίσουμε ότι στις πιο άμεσες προτεραιότητες κατά την κατανομή των πόρων θα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και ιδία των αδύνατων, των ανυπεράσπιστων και των αποκλεισμένων .

3. Επειδή οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση που αφορούν τους ψυχικά πάσχοντες φαίνεται να είναι οι μόνοι ασφαλείς , η εκ βάθρων αναθεώρηση του Συμφώνου Αντορ-Λυκουρέντζου είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει. Σας κοινοποιώ συνημμένα την από 10 Απριλίου 2013 επιστολή μου προς αυτούς , στην οποία το Υπουργείο Υγείας ουδόλως απάντησε ο δε κ. Αντορ απάντησε καθυστερημένα και γενικόλογα.
Επαναλαμβάνω τις βασικές προτάσεις που η επιστολή μου περιλαμβάνει και που θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να υλοποιηθούν κατεπειγόντως

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Οι προτάσεις μου είναι:
1 .Να ανασταλεί η ισχύς της υπάρχουσας συμφωνίας.

2.. Να ανασταλεί η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης Μπόλαρη της 3ης-5ου -2012 . Επισημαίνω πάλι ότι η πολιτική του Κράτους για τα επόμενα μέχρι το 2020 χρόνια προσδιορίζεται με την Υπουργική αυτή απόφαση ,την οποία ο κ. Μπόλαρης και η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θέλησε να δεσμεύσει την πολιτική του Κράτους μέχρι τότε, με σαφή τον προσανατολισμό στην επικυριαρχία των ΜΚΟ. Ενδεικτικό μάλιστα της βιασύνης όσων ενεπλάκησαν είναι το γεγονός ότι ο κ. Μπόλαρης , αρμόδιος τότε Υφυπουργός Υγείας επί Υπουργίας του κ. Λοβέρδου- υπέγραψε την απόφασή του τρείς μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης -5ου -2012. Η δε Απόφαση αναρτήθηκε στη θεοσκότεινη «Διαύγεια» την 18η -05-2012 και ενώ ο κ. Μπόλαρης δεν ήταν πλέον Υπουργός.
3. Να ανασταλεί η υλοποίηση των Προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί και εγκριθεί για υλοποίηση μέσω του ΕΣΠΑ.
4. Να προχωρήσει η κατάρτιση νέου προγράμματος για την Ψυχική Υγεία μετά από εισήγηση Ομάδας εργασίας με ισχυρή εκπροσώπηση σ’ αυτήν της ΕΨΕ και άλλων ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, συλλογικά όργανα εργαζομένων κ.α.)
5. Να επανεξεταστούν ,με συμμετοχή της ΕΨΕ και των άλλων ανεξαρτήτων οργάνων στην όλη διαδικασία ,των προτάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.
6. Να απαγορευτεί η λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε απολύσεις ή ακούσιες μετακινήσεις ασθενών ή εργαζομένων. ( Και άλλα κενά στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας όπως και οι επί τροχάδην πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν στην βιολογική και ηθική εξουδετέρωση των προσώπων που εργάζονται ,αλλά και όσων στεγάζονται εκεί.

Κυρία Κατριβάνου
Λυπάμαι που μου είναι αδύνατο να αποβάλλω την υποψία του κομματικού επηρεασμού σας. Όμως δεν διστάζω να πω ότι διακρίνω τη βαθειά ανθρώπινη ευαισθησία στη περιγραφή σας. Συνεχίστε σας παρακαλώ με αυτή την ευαισθησία οδηγό σας.
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση όπως και στη διάθεση της διακομματικής επιτροπής τα μέλη της οποίας σας παρακαλώ να ενημερώσετε.
Σας ευχαριστώ και να είστε πάντα καλά
Χάρης Βαρουχάκης

Χαρης Βαρουχάκης είπε...

Οι προτάσεις μου είναι:
1 .Να ανασταλεί η ισχύς της υπάρχουσας συμφωνίας.

2.. Να ανασταλεί η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης Μπόλαρη της 3ης-5ου -2012 . Επισημαίνω πάλι ότι η πολιτική του Κράτους για τα επόμενα μέχρι το 2020 χρόνια προσδιορίζεται με την Υπουργική αυτή απόφαση ,την οποία ο κ. Μπόλαρης και η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θέλησε να δεσμεύσει την πολιτική του Κράτους μέχρι τότε, με σαφή τον προσανατολισμό στην επικυριαρχία των ΜΚΟ. Ενδεικτικό μάλιστα της βιασύνης όσων ενεπλάκησαν είναι το γεγονός ότι ο κ. Μπόλαρης , αρμόδιος τότε Υφυπουργός Υγείας επί Υπουργίας του κ. Λοβέρδου- υπέγραψε την απόφασή του τρείς μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης -5ου -2012. Η δε Απόφαση αναρτήθηκε στη θεοσκότεινη «Διαύγεια» την 18η -05-2012 και ενώ ο κ. Μπόλαρης δεν ήταν πλέον Υπουργός.
3. Να ανασταλεί η υλοποίηση των Προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί και εγκριθεί για υλοποίηση μέσω του ΕΣΠΑ.
4. Να προχωρήσει η κατάρτιση νέου προγράμματος για την Ψυχική Υγεία μετά από εισήγηση Ομάδας εργασίας με ισχυρή εκπροσώπηση σ’ αυτήν της ΕΨΕ και άλλων ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, συλλογικά όργανα εργαζομένων κ.α.)
5. Να επανεξεταστούν ,με συμμετοχή της ΕΨΕ και των άλλων ανεξαρτήτων οργάνων στην όλη διαδικασία ,των προτάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.
6. Να απαγορευτεί η λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε απολύσεις ή ακούσιες μετακινήσεις ασθενών ή εργαζομένων. ( Και άλλα κενά στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας όπως και οι επί τροχάδην πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν στην βιολογική και ηθική εξουδετέρωση των προσώπων που εργάζονται ,αλλά και όσων στεγάζονται εκεί.

Κυρία Κατριβάνου
Λυπάμαι που μου είναι αδύνατο να αποβάλλω την υποψία του κομματικού επηρεασμού σας. Όμως δεν διστάζω να πω ότι διακρίνω τη βαθειά ανθρώπινη ευαισθησία στη περιγραφή σας. Συνεχίστε σας παρακαλώ με αυτή την ευαισθησία οδηγό σας.
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση όπως και στη διάθεση της διακομματικής επιτροπής τα μέλη της οποίας σας παρακαλώ να ενημερώσετε.
Σας ευχαριστώ και να είστε πάντα καλά
Χάρης Βαρουχάκης

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates