Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών
και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ)
Αθήνα, 4/2/2014
Στις 14-10-2013 εκδικάστηκε επιτέλους (!) η αγωγή των σε επίσχεση εργαζομένων του Κέντρου Ημέρας «Λόγος-Νους». Να θυμίσουμε ότι η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στις 17-04-13 πήρε αναβολή, μετά από αίτηση της διοίκησης του Κέντρου ότι τάχα δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί για το δικαστήριο. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν συστηματικά και είχαν δημοσιοποιήσει τη σκανδαλώδη διαχείριση του Κέντρου Λόγος - Νους και στο ΥΥΚΑ ήδη από τις 19-11-12 ενώ από τις 5 του ίδιου μήνα ορισμένοι είχαν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας. Για περισσότερα δείτε εδώ και εδώ.
Τα αιτήματά των εργαζόμενων του Κέντρου που έδωσαν και δίνουν πεισματικά αυτή τη μάχη είναι από την αρχή η καταβολή των δεδουλευμένων καθώς επίσης και των δώρων και επιδομάτων που παρανόμως δεν καταβάλλονταν όπως και η άρση της κακόβουλης, εν αγνοία τους «οικειοθελούς» και απολύτως παράνομης αποχώρησής τους από τους αρμοδίους του Κέντρου ενόσω βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.
Παρά το χρόνο που είχε η διοίκηση στη διάθεσή της να προετοιμαστεί για να υπερασπιστεί τις επιλογές της το μόνο που ακούστηκε από τους εκπροσώπους του Κέντρου Ημέρας στη διάρκεια του δικαστηρίου ήταν εξόφθαλμα ψεύδη και μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Επειδή λοιπόν η αυθαιρεσία έχει και τα όρια της και επειδή πραγματικά το σκάνδαλο αυτό δεν κουκουλώνεται με τίποτα απ’ ότι φαίνεται, το δικαστήριο δεν είχε άλλη επιλογή μετά και την ακροαματική διαδικασία να ανακοινώσει την απόφασή του στις 24-12-2013 που δικαιώνει πανηγυρικά τους εργαζόμενους!!!
- Οι συμβάσεις όλων των εργαζόμενων κρίνονται ως αορίστου και το Κέντρο οφείλει να τους καταβάλλει όλα τα δεδουλευμένα και για τους μήνες, που παρανόμως όπως τελικά κρίθηκε, κατήγγειλε τις συμβάσεις τους εν αγνοία τους.
- Υποχρεούται επίσης να καταβάλλει και άλλα ποσά αναδρομικά (επιδόματα, δώρα) που παρανόμως δεν τα κατέβαλλε όλα τα προηγούμενα έτη σε κάποιους εξ αυτών.
- Το δικαστήριο φυσικά και δεν έκρινε παράνομη και καταχρηστική την επίσχεση εργασίας καθώς δεν πείστηκε για την μη αδυναμία του Κέντρου Ημέρας να πληρώσει τους εργαζόμενους καθώς είχε σταθερά έσοδα κάθε μήνα περί τα 7000ευρώ πλην των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Αναγνώρισε ότι ως εργαζόμενοι-θεραπευτές επιδείξανε μεγάλη ανοχή και αντοχή για αρκετούς μήνες ενώ υπήρχαν εργαζόμενοι-φαντάσματα που βάρυναν μισθοδοσίες χωρίς να υπάρχουν πουθενά.
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ενώ η δικαιοσύνη, σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον, αναγνωρίζει το δίκιο των εργαζόμενων και του αγώνα που δίνουν δικαιώνοντάς τους ολοκληρωτικά, το ΥΥΚΑ πράττει ακριβώς το αντίθετο. Το πόρισμα των επιθεωρητών που είχαν αναλάβει να ερευνήσουν το αληθές των καταγγελιών που είχαν γίνει εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο (11/2012) έβγαζε «λάδι» το Κέντρο δίχως να καταπιάνεται έστω και προσχηματικά με την ουσία των καταγγελιών των εργαζόμενων. Άρα κάποιος από τους δύο δεν έκανε τη δουλειά του σωστά (και) σε αυτή την περίπτωση όσον αφορά το χώρο της Ψυχικής Υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Το συμπέρασμα είναι για άλλη μια φορά πως μόνο εμείς οι εργαζόμενοι, αν είμαστε αποφασισμένοι και το πάμε μέχρι τέλους, μπορούμε ακόμα και στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να καταφέρουμε πολλά, κόντρα στην κατάντια και την απαξίωση του χώρου μας από το τροικανό ελληνικό κράτος.
Οπωσδήποτε μετά από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη μένει να δούμε τι θα πράξει τελικά η διοίκηση του Κέντρου Ημέρας «Λόγος – Νους».
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια μια άλλης ιστορικής απόφασης για την Ψυχική Υγεία, τον Ιούλιο του 2013, που δικαίωσε τους εργαζόμενους του Περιβολάκι οι οποίοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά και απαιτούσαν δεδουλευμένα που τελικά πήραν. Και τότε είχε δοθεί ένας αγώνας με κινητοποιήσεις, δημοσιοποίηση και δικαστικά που δικαίωσε όσους επέμειναν και τον έδωσαν. Αποτέλεσμα μια δράσης συντονισμένης και με σχέδιο. Σίγουρα το δικαστικό δεν φτάνει από μόνο του και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα για το Λόγος – Νους όμως μια τέτοια απόφαση μόνο αισιοδοξία, κουράγιο και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια μπορεί να μας δώσει.
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο
7 σχόλια:
Χάρης Βαρουχάκης
Ψυχίατρος ,πρώην Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
Γρηγορίου Ε 23 – Πειραιάς Τ.Κ 18534
Τηλ. 210-4171681, 22950-31906 Κινητό 6975789677
E-Mail: bxaris@otenet.gr
Πειραιάς 20 Μαρτίου 2014
Προς
1.Την Υφυπουργό Υγείας Κυρία Ζέττα Μακρή.
2. Τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Κύριο Λάζλο Άντορ
Κοιν. 1. Υπουργό Υγείας Κύριο Άδωνη Γεωργιάδη
2. Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας
3. Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
4. Κύριο Filip Busz Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βρυξέλλες
5. Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ε.Ψ.Ε
Θέμα: Δυσοίωνες εξελίξεις στη Ψυχική Υγεία και στη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Σχετική: Η από 10 Απριλίου 2013 επιστολή μου
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Επίτροπε,
Οι πρόσφατες πολύ δυσάρεστες εξελίξεις ,στα θέματα Υγείας και ειδικά Ψυχικής Υγείας και στη σε πλήρη καταβαράθρωση οδηγηθείσα Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με υποχρεώνουν να απευθυνθώ και πάλι σε σας και να σας παρακαλέσω ( φοβάμαι και πάλι χωρίς ελπίδα) να μη θελήσετε να συνδέσετε το όνομά σας με ένα βαρύ έγκλημα σε βάρος αδύναμων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων.
Τα κύρια σημεία της παρακμής στα οποία ζητώ την προσοχή και την παρέμβασή σας είναι τα εξής:
1. Η άνευ προηγουμένου περικοπή των υλικών πόρων που διατίθενται για την Ψυχική Υγεία και ειδικά για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που υποτίθεται λειτουργούν για την υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
2. Η συνεχιζόμενη και επεκτεινόμενη χρηματοδότηση των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, χωρίς προηγούμενο έλεγχο της μέχρι τώρα ύποπτης πρακτικής πολλών εξ αυτών ,πρακτική που έχει καταγγελθεί από πολλές πλευρές ακόμα και από κυβερνητικούς αξιωματούχους .Γι αυτή τη πρακτική όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών και αρμόδιοι ελεγκτικοί παράγοντες και οι κατά καιρούς διάφορες επιτροπές παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,που ελάχιστοι ξέρουν τι ακριβώς παρακολουθούν και σε τι συμπεράσματα καταλήγουν.
3. Η περίεργη εμμονή στο στόχο της παντί τρόπω κατάργησης και των υπολοίπων Ψυχιατρικών νοσοκομείων εν ονόματι του Προγράμματος που ανελλήνιστα ονομάσθηκε «Ψυχαργώς» και μιας Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που εδώ και χρόνια κατάντησε κενή περιεχομένου. Αφού επιχειρείται , χωρίς , όπως θα έπρεπε, προηγούμενη αξιόπιστη καταγραφή των αποτελεσμάτων και των ενδεχομένων δυσμενών επιπτώσεων που είχε το κλείσιμο όσων προηγήθηκαν, ώστε να μη επαναληφθούν. Αυτή η εμμονή του Υπουργείου Υγείας το οδηγεί σε πρακτικές που αδιαφορούν ή και περιφρονούν την νομικά , ηθικά και θεραπευτικά ( ποιος νοιάζεται) απαραίτητη συναίνεση όσων ,ασθενών και εργαζομένων ,θα εμπλακούν σε ένα τόσο ριζικό εγχείρημα. Εξακολουθούν επίσης να επαναλαμβάνουν το ίδιο σφάλμα: Δηλαδή να μη λαμβάνουν υπόψη ότι δεν έχουν οργανωθεί ούτε έχουν προηγουμένως , έστω στοιχειωδώς, λειτουργήσει , όλες οι απόλυτα απαραίτητες Μονάδες Ψυχικής Υγείας που θα παρέχουν στο πληθυσμό τις υπηρεσίες που εξακολουθούν να παρέχουν τα υπό κατάργηση Ψυχιατρεία.
4. Τα πάμπολλα κενά που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο και που επιτρέπουν ή και ευνοούν κάθε λογής , ακόμα και ύποπτες, αυθαιρεσίες. Επίσης δε η προκλητική αγνόηση ρητών διατάξεων των υφισταμένων νόμων του Κράτους.
Συνεχίζω την επιτολή μου:
Επανέρχομαι λοιπόν στην από 10 Απριλίου 2013 αναφορά μου προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προς εσάς Κύριε Επίτροπε για να επιστήσω τη προσοχή σας στα ανωτέρω αναφερόμενα πολύ σημαντικά θέματα και να επαναλάβω:
1 . Υπηρεσιακοί παράγοντες , θεσμικοί ή εξωθεσμικοί σύμβουλοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι, που επηρεάζουν αμέσως ή εμμέσως , ανιδιοτελώς ή ίσως και ιδιοτελώς τις αποφάσεις σας, φαίνεται να παραλείπουν , άγνωστο για πιο λόγο, να σας ενημερώνουν ή σας ενημερώνουν ανεπαρκώς , επιλεκτικά , με στρεβλό ή αναξιόπιστο τρόπο. Το φαινόμενο είναι διαχρονικό και εις μάτην το έχω αναφέρει και καταγγείλει επανειλημμένα στους αρμόδιους Επιτρόπους (κ.Φλυνν) και τους Έλληνες Υπουργούς και λοιπούς αρμόδιους τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια και από τότε που είχα την επιστημονική ευθύνη της υλοποίησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας. Σας προειδοποιώ πάλι με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι εάν αυτό εξακολουθήσει να συμβαίνει θα οδηγηθείτε και σεις σε λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις που θα καταλήξουν εκεί όπου κατέληξαν και οι αποφάσεις των προκατόχων σας. Δηλαδή στην για ακόμη μια φορά κατασπατάληση των διαθέσιμων πόρων υπέρ των ολίγων και ισχυρών και σε βάρος των πολλών και αδυνάτων, τη στρεβλή και λιπώδη διόγκωση του Ιδιωτικού Τομέα και σε πέραν παντός ανεκτού ορίου καχεξία του Δημόσιου Τομέα και το κατάντημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης σε μια επιχρισμένη με φτηνά φτειασίδια αθλιότητα που πείθει μόνο τους αφελείς και όσους δεν γνωρίζουν.
2. Πρέπει επίσης να σας επαναλάβω ότι οι ψυχίατροι, οι λοιποί εργαζόμενοι στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και οι νοσηλευόμενοι σε αυτές ουσιαστικά είναι αμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων . Χωρίς όμως ,όχι μόνο τη συναίνεση, αλλά και την ενεργό και ενθουσιώδη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων και με αποφάσεις που λαμβάνονται εκ των άνω και ερήμην τους , η ούτως ειπείν Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση εκπίπτει σε μια κενή περιεχομένου βαρύγδουπη διατύπωση.
Εργαζόμενοι απωθούμενοι από τα κέντρα των αποφάσεων , αμέτοχοι στα τεκταινόμενα, απλήρωτοι επί μήνες, προσωπικά ανασφαλείς και υπόδουλοι της ανάγκης , όμηροι του Δημοσίου ή των ιδιωτών εργοδοτών τους , που με τα λεφτά του δημοσίου τους προσέλαβαν και τώρα τους απειλούν με απολύσεις και τους χρησιμοποιούν , (όπως και τους αρρώστους άλλωστε) ,για να εκβιάσουν το Κράτος, δεν μπορούν να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό που απαιτείται για μια ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Συνεχίσω την επιστολή μουΘα πρέπει επίσης να σας επαναλάβω ότι οι λεγόμενες ΜΚΟ, που όμως χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το Κράτος , συνεχίζουν να το υποκαθιστούν στις υποχρεώσεις του. Και να σας θυμίσω ότι κάποιες μεν από αυτές έπαιξαν σημαίνοντα και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοποριακό ρόλο στην προς την ορθή κατεύθυνση εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Κάποιες άλλες όμως ξεπήδησαν από το πουθενά, γιγαντώθηκαν ως η άμμος της θάλασσας , επελέγησαν με αδιαφανείς διαδικασίες, χρηματοδοτήθηκαν αφειδώς , στεγάζουν ασθενείς χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εισαγωγή σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας , λειτούργησαν για χρόνια ( ίσως δε και λειτουργούν ακόμα) χωρίς άδεια λειτουργίας ή με άδεια που τους χορηγήθηκε εκ των υστέρων και εκ του προχείρου για να καλυφθεί με μια επίφαση νομιμότητας μια παράνομη παγιωμένη πρακτική, επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και σε νέους τομείς (π.χ. σε θέματα Δικαστικής Συμπαράστασης) πέραν παντός ανεκτού ορίου. Επωφελούμενες δε από τα πολλά υπάρχοντα κενά, ασάφειες ακόμη και αντιφάσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αναλαμβάνουν δράσεις και απαιτούν και επιτυγχάνουν πλούσια χρηματοδότηση ,χωρίς καμιά αξιόπιστη επίβλεψη του τρόπου λειτουργίας και της διαχείρισης των πόρων που τους παρέχονται.. Εσχάτως μάλιστα πληθαίνουν οι σχετικές καταγγελίες ακόμα και από πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας , αλλά ο αναγκαίος έλεγχος καρκινοβατεί ,με προφανές όφελος για τους ιδιοτελώς διαχειρισθέντες το δημόσιο χρήμα και σε βάρος των εντίμων που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισωθεί και έχουν εγκλωβιστεί σε ένα βαρύ και ψυχοφθόρο κλίμα γενικευμένης καχυποψίας.
Λυπάμαι Κυρία Υπουργέ και Κύριε Επίτροπε που πρέπει κάποια στιγμή τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδεχτούν ότι έχουν αυτοπαγιδευτεί στις επιλογές τους, στις πράξεις και στις παραλείψεις τους. Γιατί ακόμη και στη περίπτωση που διαπιστωθούν σε κάποιες από αυτές τις Μ.Κ.Ο. κάθε μορφής παράνομες πράξεις ή ατασθαλίες ή άλλα παρακμιακά φαινόμενα , η επιστροφή των προσώπων που στεγάζουν στα γιγαντιαία και αποκρουστικά Άσυλα είναι αδιανόητη. Και γιατί επίσης απαράδεκτη είναι η απόλυση των εκεί εργαζομένων. Όμως τόσο το Υπουργείο όσοι και οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βρουν τρόπο, ώστε να μπορούν να αντισταθούν στον εκβιασμό που μπορεί να υποκρύπτει η επίκληση τέτοιων επιχειρημάτων. Και βέβαια όλοι να είναι προσεκτικότεροι όταν παραδίδουν σε ιδιώτες τους δημόσιους πόρους. Και επαναλαμβάνω ( εις μάτην;) ότι κάποιοι ( υπηρεσιακοί παράγοντες στην Ελλάδα ,ίσως δε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση , πολιτικοί τους προϊστάμενοι, μέλη των διαφόρων Επιτροπών Παρακολούθησης( που άγνωστο είναι τι ακριβώς παρακολουθούν) ,διάφοροι κατά καιρούς αξιολογητές , μέλη των διάφορων ποικιλώνυμων Μονάδων και Μηχανισμών Υποστήριξης, Παρακολούθησης κ.τ.λ ) θα πρέπει να κληθούν και να εξηγήσουν γιατί τόσα χρόνια δεν πρόσεξαν τα παρακμιακά αυτά φαινόμενα και γιατί δεν έκαναν κάτι για να τα αποσοβήσουν.
Συνεχίζω:
4. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι πολλά και ουσιώδη κενά , προβλήματα εφαρμογής και αντιφάσεις έχουν επισημανθεί κατά καιρούς, από συγκεκριμένα πρόσωπα, από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και από την Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε με τη συνεργασία της Ε.Ψ.Ε. και του Συνηγόρου του Πολίτη, στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και κυρίως στο Νόμο 2071/ 92 , στο Νόμο 2716 /1999 και σε διατάξεις του Αστικού Δικαίου που αναφέρονται στη Δικαστική Συμπαράσταση. Εξ άλλου έγκριτα πρόσωπα από το νομικό και τον ιατρικό χώρο , ο Συνήγορος του Πολίτη , η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουν παρέμβει κατά καιρούς σε επί μέρους ειδικότερα ζητήματα . Τα σχετικά κείμενα έχουν δημοσιευτεί και είναι στη διάθεσή σας .Με την πείρα ενός ανθρώπου που ανάλωσε τη δημόσια ζωή του υπερασπιζόμενος τους ψυχικά πάσχοντες θέλω να σας τονίσω ότι χωρίς την αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου είναι απολύτως βέβαιο ότι η πορεία προς μια ουσιαστική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα συναντά σοβαρά και μερικές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της εσπευσμένης μεταφοράς ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης , λυπάμαι Κυρία Υπουργέ και Κύριε Επίτροπε που πρέπει να σας προειδοποιήσω ,για μια φορά ακόμη, ότι οι περί την Ψυχική Υγεία σύμβουλοι και όσοι άλλοι επηρεάζουν τις αποφάσεις σας , σας έχουν οδηγήσει στην επιδίωξη της κατάργησης των ψυχιατρείων με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και με μεθόδους και διαδικασίες που θυμίζουν ναζιστικού τύπου «τελικές λύσεις» .
Θα σχολιάσω ιδιαίτερα τη με αριθμό Υ5α /Γ.Π. οικ.99897 εγκύκλιο που υπογράψατε Κυρία Υπουργέ και η οποία , επικαλείται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψατε Κύριε Επίτροπε με τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας κ. Α.Λυκουρέντζο.
Σας παρακαλώ κατ’ αρχήν , Κυρία Υπουργέ ,για το καλό όλων και το δικό σας να ανακαλέσετε κατεπειγόντως αυτό το άθλιο κείμενο και να απομακρύνετε αμέσως από κοντά σας όσους το συνέταξαν και σας έπεισαν να το υπογράψετε. Αν δεν το κάνετε να είστε βέβαιη ότι θα μείνετε στην ιστορία ως η Υπουργός Υγείας που έβλαψε καίρια άρρωστους και ανίσχυρους ανθρώπους και επί πλέον παραβίασε ρητές διατάξεις του Νόμου.
Θέλω βέβαια να ελπίζω ότι δεν θα βρεθεί γιατρός ή άλλος θεραπευτής που θα εμπλακεί σε διαδικασίες που στρέφονται ευθέως εναντίον των αρρώστων , απειλώντας ακόμα και την φυσική τους ύπαρξη . Ευελπιστώ επίσης ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους όταν παραβαίνουν ρητές διατάξεις του Νόμου και συμπράττουν στη προγραφή ανθρώπων που περιήλθαν σε θέση αβοήθητη και βρίσκονται στο έλεός τους. Και θα σκεφτούν ότι κάποτε θα λογοδοτήσουν και ίσως όχι μόνο στη συνείδησή τους, όταν κληθούν να εξηγήσουν γιατί προέβησαν σε πρακτικές εναντίον ανθρώπων και παραβίασαν τους Νόμους του Κράτους
Συνεχίζω:
Θα αναφερθώ σε κάποια μόνο σημεία μόνο αυτής της επονείδιστης εγκυκλίου:
1. Σύμφωνα με ρητές διατάξεις του Νόμου Κυρία Υπουργέ, το ποια είναι η «κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας» που θα νοσηλευτεί ένας άρρωστος άνθρωπος ,στην περίπτωση εκούσιας νοσηλείας , το αποφασίζει ο επιστημονικός Διευθυντής , μετά από αίτημα του αρρώστου . Στην περίπτωση δε της ακούσιας το αποφασίζει το Δικαστήριο ,μετά από αίτημα των σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν.2071/1992 δικαιουμένων προσώπων και γνωμάτευση δύο ψυχιάτρων ή ενός ψυχιάτρου και ενός παθολόγου.
Ποιος άσχετος λοιπόν σας υπέδειξε αυτό το καινοφανές και παράνομο όργανο , που ονομάσατε « Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης» , που συστήνουν τα Δ.Σ των Ψυχιατρείων, τίθεται υπό «τον άμεσο έλεγχο του Διοικητή» και αντιβαίνει έτσι όχι μόνο σε κάθε θεραπευτική λογική αλλά και στις ανωτέρω σαφείς διατάξεις του Νόμου;
Που ξανακούστηκε, Κυρία Υπουργέ, Μονάδες Ψυχικής Υγείας να υποχρεώνονται να «υποδέχονται κατά απόλυτη προτεραιότητα αιτήματα φιλοξενίας; Από πού κι ως που «το αίτημα φιλοξενίας» δεν το υποβάλλει αυτός που θέλει να φιλοξενηθεί , αλλά η Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης»; Ποιος τολμά να μεταμορφώνει ανθρώπους σε αντικείμενα διαχείρισης; Δεν έχουν επιστημονικό υπεύθυνο οι Μονάδες αυτές , δεν έχουν θεραπευτική ομάδα; Πράγματα θα αποθηκεύσουν ή θα φροντίσουν αρρώστους; Ελπίζω ότι θα βρεθούν , έστω και λίγοι επιστημονικοί υπεύθυνοι αυτών των Μονάδων ,που θα αντιταχθούν σε αυτή την εκμηδένιση του ρόλου τους και την αναξιοπρεπή μεταχείρισή τους και δεν θα υποκύψουν στη σαγήνη του οικονομικού οφέλους.
Που το βρήκε ,Κυρία Υπουργέ ,ο συντάκτης της εγκυκλίου σας ,το δικαίωμα να διατάσσει τα Ψυχιατρεία , ( στην ουσία τα Διοικητικά τους Συμβούλια) να χορηγούν εξιτήρια των αρρώστων που νοσηλεύουν; Πως τολμά να σας εκθέτει σε τέτοια ωμή παραβίαση του Νόμου; Τα εξιτήρια των αρρώστων Κυρία Υπουργέ τα εκδίδουν οι Διευθυντές γιατροί ή οι νόμιμοι αναπληρωτές του. Και όταν μεν πρόκειται περί εκούσιας εισαγωγής όποτε το ζητήσει ο άρρωστος ή όποτε ο Διευθυντής γιατρός ή ο νόμιμος αναπληρωτής του εκτιμήσει ότι ο άρρωστος δεν χρειάζεται περαιτέρω νοσηλεία. Εάν δε , πρόκειται περί ακούσιας εισαγωγής, όταν ο Διευθυντής της κλινικής κρίνει ότι έπαυσαν να υπάρχουν οι λόγοι που οδήγησαν στην ακούσια εισαγωγή του.
Ο Νόμος βέβαια ασφαλώς και προβλέπει ασφαλιστικές δικλίδες για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη παράταση της νοσηλείας του ακούσια νοσηλευόμενου αρρώστου, ρητά δε αναφέρει ότι «η διάρκεια της ακούσιας νοσηλείας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες» . Μετά τρίμηνη μάλιστα νοσηλεία προβλέπεται έκθεση για την κατάσταση του ασθενή που υπογράφουν ο Διευθυντής της κλινικής και ένας δεύτερος ψυχίατρος και που υποβάλλεται στο Δικαστήριο το οποίο και μπορεί να διακόψει την ακούσια νοσηλεία. Για τις εξαιρετικές περιπτώσει που η νοσηλεία πρέπει να παραταθεί και πέραν των έξι μηνών , « τούτο είναι δυνατό μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη επιτροπής εκ τριών ψυχιάτρων , εκ των οποίων ο ένας είναι ο θεράπων ιατρός και οι έτεροι δύο ορίζονται από τον εισαγγελέα».
Αυτή επομένως η καινοφανής «Επιτροπή Επανεξέτασης» που προβλέπει η εγκύκλιος ,τα μέλη που την αποτελούν (μεταξύ των οποίων και ο εντελώς άσχετο ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ), οι δικαιοδοσίες και τα χρονικά σημεία που παρεμβαίνει , παραβαίνουν ευθέως το Νόμο και σας εκθέτουν στον κίνδυνο ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.
Συνεχίζω:
2. Σύμφωνα με το Νόμο ( Αρθρο 9 του Ν.2716.1999 ) «οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης έχουν σκοπό την τοποθέτηση και ψυχιατρική παρακολούθηση, σε χώρους διαβίωσης , θεραπείας και υποστήριξης για μακρόχρονη ή βραχεία παραμονή ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ,όταν δεν έχουν στέγη ή κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, μετά από αίτησή τους, με σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ψυχιάτρου ή της θεραπευτικής ομάδας».
Τα αναφερόμενα λοιπόν στα σημεία 7 και 8 της εγκυκλίου και οι διαδικασίες που προβλέπουν, το αυταρχικό ύφος , το αντιθεραπευτικό τους πνεύμα , η προκλητική αγνόηση της θέλησης του αρρώστου και της γνώμης των θεραπευτών, γελοιοποιούν τις έννοιες « ψυχιατρική παρακολούθηση» « θεραπεία» , «υποστήριξη» και εξομοιώνουν άρρωστους ανθρώπους με πράγματα που πρέπει πάσει θυσία κάπου να αποθηκευτούν και να μας αδειάσουν τον τόπο. Αναλογιστείτε Κυρία Υπουργέ τι σας παρέσυραν να υπογράψετε. Και θα πρέπει Κύριε Επίτροπε να πληροφορηθείτε με αξιόπιστο τρόπο σε ποια πραγματικά αποτελέσματα οδήγησε το Σύμφωνό σας με τον κ. Λυκουρέντζο.
Θα πρέπει επί του θέματος αυτού να πω και να μάθει ο συντάκτης της εγκυκλίου και όποιος άλλος ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια, ότι σύμφωνα με το Νόμο 2716 ως Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης νοούνται αποκλειστικά και μόνο τα οικοτροφεία, οι ξενώνες ,τα προστατευόμενα διαμερίσματα και οι φιλοξενούσες οικογένειες και όχι βέβαια «οι κλινικές ή τα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων» περί των οποίων το σημείο 10 της Εγκυκλίου.
Επομένως η μεταφορά νοσηλευομένων από το ψυχιατρείο σε « κλινική ή ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων» απαγορεύεται ρητά από το Νόμο. Αυτά λοιπόν τα αποτρόπαια περί δήθεν « ωφελουμένων που παρουσιάζουν προεξάρχουσα οργανική παθολογία που καθιστά την ψυχιατρική διάγνωση δευτερεύουσα», «περί αρμοδίων υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ », « περί του δικαιώματος ακόμη και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και των Ιδιωτικών Ψυχιατρικών Κλινικών « ..να αιτηθούν τη μετάβαση σε κλινικές ή Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων», είναι ευθέως παράνομα και θα απολήξουν στην κατακρήμνιση και αυτού που στον άρρωστο απόμεινε ελπιδοφόρο, μετά τα όσα υπέστη από μια σοβαρή ψυχική διαταραχή και ένα μακροχρόνιο εγκλεισμό.
Θα πρέπει ακόμη να σημειώσω ότι η συνέχιση της παράνομης πρακτικής να μεταφέρονται άρρωστοι από τα ψυχιατρεία σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης χωρίς γραπτή τους αίτηση ή άρρωστοι προφανώς ανίκανοι να υποβάλλουν τέτοια αίτηση ( π.χ. άρρωστοι με βαριά νοητική καθυστέρηση ή ανοϊκοί ασθενείς) δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται .Επομένως θα πρέπει να αναληφθεί κατεπειγόντως μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει τα της εισαγωγής και νοσηλείας σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, πέραν των εκουσίως ή των ακουσίως εισαγομένων, και μιας τρίτης κατηγορίας ασθενών οι οποίοι δεν είναι ικανοί να δηλώσουν τη βούλησή τους και την οποία επομένως αγνοούμε.
Κατόπιν των ανωτέρω, Κυρία Υπουργέ και Κύριε Επίτροπε, και λαμβανομένου υπόψη ότι οι μόνοι ασφαλείς πόροι για την ψυχική υγεία είναι οι προβλεπόμενοι από το ΕΣΠΑ, παραπέμποντας και σε όσα στην προηγούμενη επιστολή μου σας γνώρισα ,σας απευθύνω πάλι ύστατη έκκληση και θερμή παράκληση:
και τελικά προτείνω:
Κατόπιν των ανωτέρω, Κυρία Υπουργέ και Κύριε Επίτροπε, και λαμβανομένου υπόψη ότι οι μόνοι ασφαλείς πόροι για την ψυχική υγεία είναι οι προβλεπόμενοι από το ΕΣΠΑ, παραπέμποντας και σε όσα στην προηγούμενη επιστολή μου σας γνώρισα ,σας απευθύνω πάλι ύστατη έκκληση και θερμή παράκληση:
1. Να καταργήσετε πάραυτα το Μνημόνιο Συνεργασίας Λυκουρέντζου- Αντορ και την Απόφαση Μπόλαρη .
Επισημαίνω πάλι ότι η πολιτική του Κράτους για τα επόμενα μέχρι το 2020 χρόνια .προσδιορίζεται με την Υπουργική αυτή απόφαση ,την οποία ο κ. Μπόλαρης και η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θέλησε να δεσμεύσει την πολιτική του Κράτους μέχρι τότε, με σαφή τον προσανατολισμό στην επικυριαρχία των ΜΚΟ. Ενδεικτικό μάλιστα της βιασύνης όσων ενεπλάκησαν είναι το γεγονός ότι ο κ. Μπόλαρης , αρμόδιος τότε Υφυπουργός Υγείας επί Υπουργίας του κ. Λοβέρδου- υπέγραψε την απόφασή του τρείς μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης -5ου -2012. Η δε Απόφαση αναρτήθηκε στη θεοσκότεινη «Διαύγεια» την 18η -05-2012 και ενώ ο κ. Μπόλαρης δεν ήταν πλέον Υπουργός. Τα δε « … περί διαβούλευσης σε εθνικό επίπεδο που είχε προηγηθεί της υπογραφής αυτού του μνημονίου και είχε λάβει υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών» που αναφέρει ο συνεργάτης σας κ . Filip Busz, στην προς εμέ επιστολή του, Κύριε Επίτροπε, βρίσκονται πολύ μακριά από την αλήθεια , που είναι ότι οι μόνες απόψεις που ελήφθησαν διαχρονικά (από «Ψυχαργούς» γενέσεως ) υπόψη και δυστυχώς φαίνεται να λαμβάνονται ακόμη είναι οι των εκλεκτών φίλων και παρατρεχάμενων της εκάστοτε εξουσίας και συνοστιζομένων πέριξ αυτής.
2. Να προχωρήσετε στη κατάρτιση νέου προγράμματος για την Ψυχική Υγεία μετά από εισήγηση Ομάδας εργασίας με ισχυρή εκπροσώπηση σ’ αυτήν της ΕΨΕ και άλλων ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, συλλογικά όργανα εργαζομένων ,ασθενών και συγγενών τους κ.α.)
3. Να κινήσετε τις διαδικασίες για την υπογραφή νέου Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
4. Να αναστείλετε την υλοποίηση των Προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί και εγκριθεί για υλοποίηση μέσω του ΕΣΠΑ.
5. Να αποφασίσετε την επανεξέταση ,με συμμετοχή της ΕΨΕ και των άλλων ανεξαρτήτων οργάνων στην όλη διαδικασία ,των προτάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.
6. Μετά την υπογραφή του νέου Μνημονίου να συγκροτήσετε Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της εφαρμογής του με ισχυρή εκπροσώπηση σ’ αυτή προσώπων που διαθέτουν την «έξωθεν καλή μαρτυρία», που θα εργάζονται χωρίς αμοιβή, δεν θα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με ηθικά ή υλικά συμφέροντα και θα προταθούν από την ΕΨΕ και τα ανωτέρω αναφερόμενα θεσμικά όργανα.
7. Να μη προχωρήσετε σε λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Και άλλα κενά στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας θα οδηγήσουν στην βιολογική και ηθική εξουδετέρωση των προσώπων που εργάζονται και στεγάζονται εκεί.
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με τιμή
Χάρης Βαρουχάκης
Υ.Γ. Θα δώσω στη δημοσιότητα αυτή την αναφορά μου για να ενισχύσω τις πιθανότητες να τύχη της προσοχής σας
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.