Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Επείγοντα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας: Ιδρύματα για τους πρόσφυγες











































Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο επειγόντων μέτρων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων), την οποία υπέγραψε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς στις 12/8/2009, το Υπουργείο Υγείας καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 20/8/2009. Η προθεσμία, δηλαδή, είναι επτά μέρες! Τώρα, το ποιος φορέας θα “ανακαλύψει” την προκήρυξη και θα προετοιμαστεί ώστε να υποβάλει την αίτηση μέσα στο 15αύγουστο είναι ένα θέμα που μάλλον δεν απασχολεί τον κ. Σαλμά. Να φανταστούμε ότι τα χρήματα που θα διατεθούν είναι πολλά και ότι οι τελικοί δικαιούχοι δεν περίμεναν την συγκεκριμένη προκήρυξη για να ενημερωθούν;

Το άλλο εκπληκτικό είναι ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρει ξενώνες φιλοξενίας (ασυνόδευτων ανηλίκων αλλοδαπών, οικογενειών και ενηλίκων αιτούντων άσυλο) δυναμικότητας έως 200 ατόμων! Θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να γνωρίζει ότι χώρους 200 ατόμων δεν τους ονομάζουν ξενώνες φιλοξενίας (γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενώνες), αλλά ιδρύματα. Το ίδιο ισχύει για τους ”ξενώνες φιλοξενίας” για άτομα με αναπηρία δυναμικότητας έως 70 ατόμων!

Τα τελευταία 20 χρόνια η κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά ιδρύματα είναι γνωστή και συζητάμε για την αποασυλοποίηση και τη δημιουργία μικρών κοινοτικών δομών που θα αντικαταστήσουν τα ιδρύματα - “αποθήκες ανθρώπων”. Βέβαια, κάθε εποχή έχει τους ανεπιθύμητούς της και τώρα είναι η σειρά των προσφύγων να πάρουν αυτό το ρόλο. Η λύση είναι γνωστή και ονομάζεται εγκλεισμός σε ιδρύματα. Έχει δοκιμαστεί και έχει “ανακουφίσει” γενιές και γενιές Ελλήνων πολιτών από το βάρος της διαφορετικότητας. Ας δημιουργήσουμε, λοιπόν, ιδρύματα για τους πρόσφυγες (ή μήπως να χρησιμοποιήσουμε και τα ιδρύματα που έκλεισαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;).

Τη συνέχεια μπορούμε να τη φανταστούμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα “ανακαλύψουμε” τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων (αλλοδαπών αυτή τη φορά) που θα ζουν στα ιδρύματα και θα ακολουθήσουν καταγγελίες από οργανώσεις και φορείς, πρωτοσέλιδα στον τύπο, ερωτήσεις στη Βουλή, παρεμβάσεις από την Ε.Ε. κτλ

Εντωμεταξύ, θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση και θα ευθύνονται οι προηγούμενοι, οι οποίοι θα λένε ότι ευθύνονται αυτοί που κυβερνούν γιατί κάποτε ήταν αυτοί οι προηγούμενοι κτλ και τελικά δεν θα ευθύνεται κανείς.

Για να δούμε...

update: ανακαλύψαμε πως με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε και το press-gr (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό post εδώ).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μη φοβάσαι, τα λαμόγια πάντα είναι έτοιμα για "δουλειές".
Το θέμα είναι όλος αυτός ο κόσμος οι μετανάστες/πρόσφυγες, αλλαδαποί και μη, ανασφάλιστοι και μη, νόμιμοι και μη, γιατί δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά μόνο αν έχουν κανένα τροχαίο ατύχημα (στα επείγοντα μόνο). Κι ας μην επεκταθούμε στην Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.
Εγώ λέω, αν τολμήσουν κι αρρωστήσουν (σωματικά ή ψυχικά) να τους εκτελούμε, αφού (αν δεν πληρώσουν) κανένας γιατρός δεν τους κοιτάει και κανένας φαρμακοποιός δεν τους δίνει (δωρεάν) φάρμακα.

χαρη είπε...

Καλώς (μάς) ξανάρθες (ξεκούραστος) απ' τίς διακοπές psi-a! (Να στα πω κι από "πιο" κοντά )

Ξέρεις, γι' αυτό το σενάριο (καθόλου) επιστημονικής φαντασίας που έχεις προς το τέλος, η μόνη μου αμφιβολία είναι μήπως οι άνθρωποι αυτοί, ύστερα από τόσα χρόνια που θα'χουν ζήσει μέσα στα ελληνικά αυτά ευαγή ιδρύματα θα έχουν πάψει πλέον να είναι αλλοδαποί : θα μάς μοιάζουν απόλυτα : θα έχουν και ελληνικές φάτσες και θα μιλάνε κι άπταιστα ελληνικά : αυτά που θα λένε μόνο θα ακούγονται σαν κινέζικα, αλλά κι οι έλληνες οι κλεισμένοι σήμερα εκειμέσα, πάλι κινέζικα μάς μιλάνε...

Άντε, γύρισες και θυμήθηκα ότι ειχα ξεχάσει πόσο πολύ μπορεί να με θυμώσει αυτό το κωλοκράτος -

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμe, δυστυχώς έτσι είναι. Τα λαμόγια θα βρεθούν και θα πάρουν τη "δουλειά" (αν δεν την έχουν πάρει ήδη). Οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες έτσι κι αλλιώς εκτελούνται καθημερινά εδώ που βρέθηκαν, αν τους "εξαφανίσουμε" και στα ιδρύματα δεν θα τους βλέπουμε και θα είμαστε και πιο ήσυχοι.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χάρη, τι ξεκούραστος; αρκούν λίγες μέρες σε αυτή την πόλη για να ξεχάσεις ότι ξεκουράστηκες. Βλέπεις στο ποστ και ποιά είναι τα πρώτα νέα που έμαθα.

Και, για να συνεχίσω αυτό που γράφεις, θα βρούμε κάποια άλλη "κατηγορία" ανθρώπων που δεν θα είναι άξιοι να ζουν ανάμεσά μας για να βάλουμε μέσα. Γιατί η ισχυρή "φυσιολογικότητά" μας πάντα θα κινδυνεύει από τους ανίσχυρους.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates