Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη χρειάστηκε για να γίνεται δεκτή, από τα Αστυνομικά Τμήματα, "η κακότεχνη ή ανορθόγραφη ή και σχηματική υπογραφή" των ψυχικά ασθενών στο Δελτίο της Αστυνομικής Ταυτότητας. Όπως σημειώνεται "δεν υφίσταται κατ’ αρχήν νομική υποχρέωση των πολιτών να έχουν συγκεκριμένο τύπο υπογραφής".
Μετά από 20-25 χρόνια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης απαιτήθηκε άλλη μια παρέμβαση για να "ρυθμιστούν" τα αυτονόητα (και μέχρι να "κυκλοφορήσει το νέο" στα Αστυνομικά Τμήματα, πόσα θα χρειαστούν;).
Κάποιες από τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, προς τη Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας, που έγιναν στις 19/1/2009 με το αίτημα να εξεταστεί η υπόθεση:
Μετά από 20-25 χρόνια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης απαιτήθηκε άλλη μια παρέμβαση για να "ρυθμιστούν" τα αυτονόητα (και μέχρι να "κυκλοφορήσει το νέο" στα Αστυνομικά Τμήματα, πόσα θα χρειαστούν;).
Κάποιες από τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, προς τη Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας, που έγιναν στις 19/1/2009 με το αίτημα να εξεταστεί η υπόθεση:
"Για την επίτευξη της κοινωνικής επανένταξης ψυχικά ασθενών, που ζουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες κ.λπ.), επιδιώχθηκε η έκδοση Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας σ’ αυτούς που στερούνταν. Όμως, όπως αναφέρεται, ορισμένα Αστυνομικά Τμήματα, θεωρούν συλλήβδην αυτά τα άτομα ως «αγράμματα» ή «στερούμενα του δικαιώματος υπογραφής» χωρίς να προηγείται κάποια ειδική εξέταση γι’ αυτό. Κατ’ αποτέλεσμα, στο σχετικό χώρο του Δ.Α.Τ. αντί της υπογραφής του κατόχου, τίθενται οι λέξεις «αδυναμία υπογραφής» ή «αγράμματος», δεδομένα τα οποία, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Επιπλέον, οι ως άνω αναφορές εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών των πολιτών, δυσχεραίνουν τις συναλλαγές τους, περιορίζουν τις δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους και τέλος, λειτουργούν στιγματιστικά γι’ αυτούς."
Με πρόσφατο δελτίο τύπου, η Ανεξάρτητη Αρχή ενημερώνει:
"...διαπιστώθηκε η συλλήβδην αναγραφή στα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας των ενοίκων Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης οι λέξεις «αδυναμία υπογραφής» ή «αγράμματος». Όμως αυτή η εγγραφή δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα ενώ επιπλέον εμπόδιζε την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη. Μετά από σχετική επισήμανση της Αρχής, η Ελληνική Αστυνομία δέχτηκε ότι «η κακότεχνη ή ανορθόγραφη ή και σχηματική υπογραφή, εφόσον είναι εξατομικεύσιμη πρέπει να γίνεται δεκτή» καθώς και ότι η ένδειξη ‘ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ’ θα τίθεται μόνο όταν είναι απολύτως αδύνατο να υπογράψει ενδιαφερόμενος."
2 σχόλια:
να με συχωρείς τώρα γι' αυτό που θα σού πω psi-a, αλλά το "στερούμενα δικαιώματος υπογραφής" το θεωρώ κόσμημα από τα λίγα, και σκοπεύω να στο ... κλέψω, να το ιδιοποιηθώ και να το χρησιμοποιήσω (κάπου θα μού χρειαστεί)
η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία...
χάρη, αναφέρεται στο θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης (με δικαστική απόφαση).
"Η σωματική και διανοητική κατάσταση ενός ενήλικου φυσικού προσώπου ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να αποκλείει μόνιμα ή προσωρινά ή να αναιρεί εν όλω ή εν μέρει την πραγματική του δυνατότητα να φροντίζει το ίδιο για τις υποθέσεις του και να προστατεύει τα έννομα συμφέροντά του."
σε αυτές τις περιπτώσεις, τα έννομα συμφέροντά του τα προστατεύουν άλλοι (γονείς, σύζυγος, παιδιά).
ΥΓ. ευτυχώς που γίνεται δεκτή "η
κακότεχνη" υπογραφή, γιατί θα μου είχαν στερήσει και μένα το δικαίωμα να υπαγράφω :)
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.