Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η ταινία “Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν” και άλλες προτάσεις


“Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη. Στην τρέλα, ο άνθρωπος νοιώθει πώς δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν.”

“Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν” του Σταύρου Ψυλλάκη είναι μια βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τους ασθενείς του Ψυχιατρείου Χανίων. Η ταινία έχει προβληθεί από το κρατικό κανάλι ΝΕΤ, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις. Αν δεν την έχετε δει, σας προτείνουμε να μη τη χάσετε τώρα που σας δίνεται η ευκαιρία να την παρακολουθήσετε διαδικτυακά (η ταινία ανέβηκε στο dailymotion από το tvxs).

Με λίγα λόγια…

Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί να ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει.

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών φιλοξενεί τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ στην «Εκκλησία του Δήμου», το χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Στο χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά.

Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία.



Επίσης, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε τα video από το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας στην Πάρο και να ενημερωθείτε εγκαίρως για το 3ο Φεστιβάλ Ψ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010 στο άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο).

Τέλος, ενημερώνουμε τους φίλους και αναγνώστες του blog ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δεν θα υπάρξουν νεότερες αναρτήσεις. Με την ευκαιρία του μικρού καλοκαιρινού διαλείμματος, σας υπενθυμίζουμε ότι η βοήθειά σας είναι σημαντική για τη συνέχεια της λειτουργίας του blog. Εκτός από τις προτάσεις σας και τις ιδέες σας, οι οποίες πάντα μας ενδιαφέρουν,  μπορείτε να μας στέλνετε άρθρα και κείμενα, νέα από το χώρο εργασίας σας και γενικότερα από το χώρο της ψυχικής υγείας, φωτογραφίες, video καθώς και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι θα ενδιέφερε τους υπόλοιπους αναγνώστες μας. Φυσικά, το blog είναι ανοικτό σε σκέψεις, απόψεις, εμπειρίες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Μην ξεχνάτε ότι στην ομάδα που δημιουργήσαμε στο facebook υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 4.500 φίλοι και σίγουρα μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι. Βοηθήστε μας να τη διαδώσουμε.

Καλό καλοκαίρι σε όλους

5 σχόλια:

Dafni είπε...

πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση
καλο καλοκαιρι

dyosmaraki είπε...

Συγκλονιστική η ταινία.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Dafni και dyosmaraki, καλώς ήρθατε από τα μέρη μας και σας ευχαριστώ για τα σχόλια.

Γαληνός είπε...

Συγκλονιστικό βίντεο.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά και πολλοί που ενοχλούν...Όσο όμως οι ψυχικά ασθενείς, κανείς..

Έχω ακούσει για ανθρώπους με ψυχωτικά επεισόδια που εργάζονται. Ακόμα και στο στρατό. Γνωστό πρόσωπο έχει οικογένεια και εργασία.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν. Πάσχουν από μια ασθένεια. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Αλλά αυτό προϋποθέτει μια κοινωνική- πολιτιστική επανάσταση.. Να αποδεχτείς την εταιρότητα, να συμβιώνεις...

Μέχρι τότε, όλοι είμαστε δέσμιοι των κοινωνικών στερεοτύπων, της καθοδηγούμενης-τυποποιημένης συμπεριφοράς.

Αλήθεια, ποιοι είναι πιο ελεύθεροι... Και ποιοι πιο επικίνδυνοι....

Συγχαρητήρια για το blog σου!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Γαληνέ, όπως τα λες έχει η κατάσταση. Οι ψυχικά ασθενείς είναι ενοχλητικοί και ανεπιθύμητοι εδώ και αιώνες. Στην ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα διωγμών και τιμωριών. Δυστυχώς, ακόμα και στη σημερινή εποχή κυριαρχούν οι ίδιες αντιλήψεις και συνεπώς η ίδια αντιμετώπιση.

Αυτή η κατάσταση συντηρείται από την άγνοια και την έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου. Φυσικά, οι πολιτικοί που εξαντλούν το θέμα «ψυχική υγεία» στις προεκλογικές ομιλίες, τις οποίες ακολουθούν οι σχετικές δεσμεύσεις που ποτέ δεν τηρούνται, έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ, που ασχολούνται με το θέμα μόνο για να «αποκαλύψουν» κάποια τραγική ιστορία (για παράδειγμα, όταν καεί ζωντανός κανένας άνθρωπος που παρέμενε δεμένος στο ψυχιατρείο) και κατά τα άλλα το «σχιζοφρενής», το «παρανοϊκός» κτλ τα έχουν μετατρέψει σε επίθετα που συνοδεύουν την κάθε αποτρόπαια πράξη. Άσε τα διάφορα μαργαριτάρια που συναντούμε στον τύπο κάθε λίγο (διάβασε, για παράδειγμα το «Το άβατο της υγείας και το στίγμα της ψυχικής ασθένειας» από τις αναρτήσεις του Ιουνίου). Βέβαια, οι αντιλήψεις αυτές υπάρχουν στους χώρους εκπαίδευσης, υγείας κτλ. Με λίγα λόγια, υπάρχουν παντού! Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους με άλλα προβλήματα, όπως νοητική υστέρηση, αυτισμό κτλ

Σίγουρα, λοιπόν, η νόσος (από μόνη της) δεν αποκλείει τον άνθρωπο από την εργασία, την ψυχαγωγία και γενικότερα από τη συμμετοχή στη καθημερινή ζωή. Όμως, οι κοινωνικές στάσεις και αντιλήψεις για την ψυχική ασθένεια δημιουργούν αξεπέραστα εμπόδια.

Τους επικίνδυνους, που λες, θα έπρεπε να τους ξέρουμε. Αλλά ακόμα και μέσα στη σημερινή διάλυση του κοινωνικού κράτους συνεχίζουμε να κοιτάμε σε λάθος μεριά.

Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates