Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτιά στην απομόνωση

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 8 Σεπτέμβρη στην απομόνωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του “Ευαγγελισμού” προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα σε 34χρονη νοσηλευόμενη, η οποία κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα.

Αρκετές από τις εφημερίδες, που ασχολήθηκαν με το λυπηρό νέο, θυμήθηκαν την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. το πρόβλημα με τις ψυχιατρικές εφημερίες, τα ράντζα στους διαδρόμους των ψυχιατρικών κλινικών κτλ. Συνήθως, τα ΜΜΕ σιωπούν, όταν οι πολιτικοί δηλώνουν με στόμφο ότι έλυσαν τα προβλήματα στην ψυχική υγεία και διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση, όταν υπάρχουν θύματα.

Αντίθετα, οι πολιτικοί σιωπούν όταν υπάρχουν θύματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  ο νέος υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος αντί να πάει στον Ευαγγελισμό πήγε στο ΑΧΕΠΑ (!) και ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ (και πρώην υφυπουργός Υγείας) κ. Σαλμάς, που ήταν (για άλλον λόγο) στον Ευαγγελισμό, δεν σχολίασε το γεγονός! Μάλλον, ο κ. Λοβέρδος θα πιστεύει ότι φταίνε οι προηγούμενοι και ο κ. Σαλμάς θα πιστεύει ότι φταίνε οι επόμενοι. Μήπως αναλαμβάνει και κανένας τις ευθύνες του;

Βέβαια, στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων είναι οι πρώην (υπουργοί και υφυπουργοί)) υπερήφανοι για το έργο τους και οι επόμενοι θεωρούνται άξιοι να το συνεχίσουν.  Ναι, σε αυτές τις “μοναδικές” στιγμές είναι όλοι χαρούμενοι και οι πρώην και οι επόμενοι (1, 2, 3).

Για παράδειγμα,  η κ.  Γεννηματά στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Υγείας έλεγε: "Παραλάβαμε ...Μία Πρόνοια πραγματικά εγκαταλελειμμένη, μία Ψυχική Υγεία κρυμμένη καλά κάτω το χαλί με το στίγμα της πάνω απ’ όλα. Και σε όλα αυτά προχωρήσαμε με ελπίδα, με όραμα, με αγωνία, αλλά κυρίως με αποτέλεσμα. Και φεύγουμε ήσυχοι από εδώ ότι η δουλειά μας μένει σε πολύ καλά χέρια και θα υπάρχει συνέχεια..." Επίσης, λίγες μέρες νωρίτερα, δήλωνε: "Στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση, προχωρούμε στην οργάνωση κλινικών σε γενικά νοσοκομεία. Πολλά έχουν γραφτεί για τα ράντζα στα νοσοκομεία, κανείς όμως δεν έχει μιλήσει για τα ράντζα στην ψυχική υγεία."

Και έτσι η κ. Γεννηματά αποχώρησε “ήσυχη” από το υπουργείο στις 7 Σεπτέμβρη. Την επόμενη μέρα, η 34χρονη γυναίκα κάηκε στην απομόνωση του Ευαγγελισμού. Τραγική ειρωνεία.

Όσο για τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι ο θάνατος της γυναίκας είχε “προαναγγελθεί” από τους εργαζόμενους και είναι συνέπεια της γενικότερης εγκατάλειψης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Από την άλλη πλευρά, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ) κατηγορεί τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ για συνενοχή στο τέλμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εφόσον ανέχεται μετατάξεις και μετακινήσεις νοσηλευτών σε διοικητικές θέσεις.

Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να ξεχάσουμε και αυτό το συμβάν, να συνεχίσουμε να ζούμε στην “απομόνωσή” μας και να “καιγόμαστε” καθημερινά (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates