Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυση εργαζομένου

 
Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Ν. ΑΒΟΥΡΗ

Η εταιρεία «ΙΡΙΣ» που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας, γνωστή για τις συνεχείς και πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, προχώρησε πριν λίγο καιρό στην απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου στο οικοτροφείο ΙΡΙΣ ΑΧΑΪΑΣ Νίκου Αβούρη, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν στην κανονική του άδεια. Παράλληλα ο πρόεδρός της απείλησε με απόλυση άλλους 6 εργαζομένους από την ίδια δομή, εκείνους δηλαδή που διαμαρτύρονταν και κινητοποιούνταν ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας η οποία παρακρατούσε μισθούς εργαζομένων ακόμη και 2 χρόνων πίσω (3 μηνιάτικα του 2008 εξοφλήθηκαν το 2010)!!!

Ο Ν. Αβούρης είναι γνωστός για τη συνδικαλιστική του δράση στο χώρο της ψυχικής υγείας, ενώ από τις 29 Μαΐου 2010 είναι μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ).

Γι’ αυτή του τη δράση η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη και τη χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης των εργασιακών δικαιωμάτων, επιδιώκει να τον εξοντώσει ηθικά, συνδικαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά.

Η απόλυσή του είναι παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική. Το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο) διεκδικεί από την πρώτη στιγμή την άρση της απόλυσης του συναδέλφου και μέλους του Δ.Σ. Πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας «ΙΡΙΣ» προκειμένου να ανακόψει την εκδικητική αυτή απόλυση και να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που αυτή επιφέρει πλην όμως η διοίκηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα και παρέπεμψε την ευθύνη της συνάντησης στη δικηγόρο και νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας η οποία επικαλέστηκε ότι ο λόγος της απόλυσης ήταν οικονομικός μια και το Υπουργείο Υγείας απαιτεί να μειωθούν κατά 70% τα έξοδα μισθοδοσίας, αλλάζοντας τον αρχικό λόγο που είχε επικαλεστεί η υπεύθυνη του ΊΡΙΣ ΑΧΑΙΑΣ όταν τηλεφωνικά ανακοίνωσε στον Ν. Αβούρη την απόλυσή του που αφορούσε δήθεν χαμηλή αποδοτικότητα. Η μη σταθερή στάση της διοίκησης και των υπευθύνων επιβεβαιώνουν τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσης που προφορικά άλλωστε έχουν πει ανοιχτά σε όλους τους εργαζόμενους.

Θεωρούμε απαράδεκτο και βλαπτικό για την ποιότητα των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας να απολύονται έμπειροι εργαζόμενοι (ο Ν.Αβούρης εργάζεται επι επτά έτη στο χώρο) όταν οι δομές αυτές λόγω της παρατεταμένης κρίσης (υποχρηματοδότηση από το 2005, ανύπαρκτος κεντρικός σχεδιασμός και ελλιπής εποπτεία) έχουν χάσει πάνω από το μισό προσωπικό τους και απειλείται η θεραπευτική συνέχεια που τόσο αναγκαία είναι για τους ευαίσθητους ενοίκους των δομών αυτών αλλά και για τη συνέχεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Θεωρούμε απαράδεκτο να προτάσσονται οι εκδικητικές πράξεις εις βάρος του οφέλους των ψυχικά ασθενών και αντίθετα από τις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Οι εργαζόμενοι έχουν παλέψει όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση των υπηρεσιών αυτών παρόλη την απληρωσιά τους και τους χαμηλούς μισθούς και ο Νίκος Αβούρης είναι ένας από αυτούς. Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Υγείας να πάρει θέση για τις απαράδεκτες αυτές πράξεις που επιδεινώνουν την ήδη κακή κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας. Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία των απολύσεων και μόνο έτσι θα τις σταματήσουμε.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.


Ψήφισμα συμπαράστασης από το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών:update:  ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αυτό το θέμα, όπως και το παραπάνω με τις παροχές με έχουν απασχολήσει πολύ από τότε που τα διάβασα εδώ. Δεν αντέδρασα ως τώρα στη φασίζουσα νοοτροπία των παράξενων ημερών μας γιατί ψάχνω τον τρόπο. Επιπλέον, η είδηση αυτή δεν έχει αναφερθεί σχεδόν πουθενά. Είναι, νομίζω, μια ευκαιρία να αντιδράσουμε μια και καλή. Κράτα μας ενήμερους αν μάθεις κάτι παραπάνω...

Ανώνυμος είπε...

Λαφαζάνης σπίκινγκ:

http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%C2%AB%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%C2%BB

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silent, τελικά έμαθες εσύ κάτι παραπάνω (εννοώ την ερώτηση του Λαφαζάνη).

Πάντως, η ιστορία είναι "λίγο" παράξενη. Ο Αβραμόπουλος, λίγο πριν αποχωρήσει, ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας έξι μονάδων ψυχικής υγείας του συγκεκριμένου φορέα. Μετά, απ' ό,τι ξέρω, ήρθε η Γεννηματά και ανακάλεσε την ανάκληση των αδειών! Τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι των μονάδων του "Ίρις" παρέμεναν απλήρωτοι περισσότερους μήνες από τους εργαζόμενους άλλων φορέων.

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά", αλλά όπου υπάρχει καπνός καλό είναι να γίνεται και κανένας σοβαρός έλεγχος για να διαπιστώνεται αν υπάρχει και φωτιά.

Μόνο μη με ρωτήσεις ποιος θα κάνει αυτόν τον σοβαρό έλεγχο, γιατί δεν ξέρω.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates