Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή των εκπροσώπων των Κοι.Σ.Π.Ε. προς την Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη


Προς: την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα. Λούκα Κατσέλη

Κοιν.: τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, κ. Θεόδωρο Τσέκο
την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας κα Σταυρούλα Κατσικάρου,
τον Υπεύθυνο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κ. Τιμόθεο Σμυρνιώτη,

Κυρία Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή οι εκπρόσωποι των 15 Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης που συναντηθήκαμε στη Λέρο, στο πλαίσιο της Πρώτης Πανελλαδικής Συνάντησης για τη Σύσταση Ομοσπονδίας εκπροσώπησης μας, μελετήσαμε ενδελεχώς το κείμενο διαβούλευσης και το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου σας για τις Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας και διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη ανησυχία τα παρακάτω: 

1.    Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999 αν και αποτελούν τη μόνη θεσμοθετημένη μορφή κοινωνικής επιχείρησης δεν αναγνωρίζεται ως μια κατηγορία επιχείρησης της Κοινωνικής Οικονομίας, παρόλο που είναι προβεβλημένη πανευρωπαϊκή καλή πρακτική κοινωνικής επιχειρηματικότητας και έχει χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

2.    Πέραν αυτού εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου εμπεριέχει  σειρά διατάξεων οι οποίες στην ουσία ακυρώνουν την ύπαρξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης αφού έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999.

3.    Κατά τα προβλεπόμενα στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, προκειμένου οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999 να πιστοποιηθούν ως επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας θα πρέπει να τροποποιήσουν το καταστατικό τους στο σύνολο του, πράγμα  εξαιρετικά δύσκολο και ανέφικτο εκ του Νόμου και να διαγράψουν τους ψυχικά πάσχοντες, χωρίς δικαιοπρακτική ικανότητα από μέλη τους χωρίς καμία εξαίρεση και σε αντίθεση από την ήδη χορηγηθείσα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πιστοποίηση τους. 

4.    Ακόμα και στην περίπτωση που προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια, κάτι το οποίο όμως θα θέσει σε αμφισβήτηση τη φιλοσοφία και τις βάσεις που διέπουν τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999 και την 10ετή λειτουργία τους οι οποίοι έχουν διφυή χαρακτήρα ως θεραπευτικές και οικονομικές μονάδες εκφράζονται σοβαρότατες αμφιβολίες κατά πόσον η εν λόγω πιστοποίηση θα ήταν εφικτή.

5.    Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι η θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου σας για τη θεσμοθέτηση των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας καταλήγει στην πράξη στο τυπικό και ουσιαστικό αποκλεισμό των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999.

6.    Σε διάφορες διατάξεις του σχεδίου σχετικά με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφέρεται κατηγορηματικά ότι αυτές απευθύνονται σε επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας που τα μέλη τους είναι άτομα με «ψυχικές και σωματικές διαταραχές». Αναρωτιόμαστε σε ποιες κοινωνικές επιχειρήσεις αναφέρεται  το σχέδιο για την κατηγορία των ψυχικά πασχόντων και αν οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999 έχουν αποκλειστεί ήδη.

Καταλήγοντας, σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε η όποια νομική πρόταση σας: 
  • να εναρμονιστεί πλήρως το γράμμα και το πνεύμα του νόμου για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999,
  • να αναγνωρίζει αυτούς ως μορφή επιχείρησης της κοινωνικής οικονομίας,
  • να σέβεται απόλυτα τη νομική και λειτουργική τους υπόσταση γιατί Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης είναι ήδη σε λειτουργία με διαμορφωμένο νομικό και οργανωτικό πλαίσιο και πάνω από 350 εργαζόμενους,
  • να συμβάλει στην επίλυση των καταγεγραμμένων θεσμικών και λειτουργικών ζητημάτων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999, 
  • να περιλαμβάνει κατηγορηματικές διατάξεις που θα διασφαλίσουν την ενσωμάτωση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999.
Παρακαλούμε να εκλάβετε την παρούσα ως επιδίωξη θετικής συνεισφοράς στην όποια συζήτηση έχει αρχίσει από πλευράς του Υπουργείου σας για τα θέματα κοινωνικής οικονομίας.

Με εκτίμηση για τους 15 Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) που συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή: 

1.1ου Το.Ψ.Υ. Αττικής «Διάπλους»
2.3ου Το.Ψ.Υ. Αττικής «Κλίμαξ Plus»
3.5ου Το.Ψ.Υ. Αττικής «Ηλιοτρόπιο»
4.6ου Το.Ψ.Υ. Αττικής «Εικόνα»
5.9ου Το.Ψ.Υ. Αττικής «Ευ Ζην»
6.10ου Το.Ψ.Υ. Αττικής «Διαδρομές»
7.Το.Ψ.Υ. Αχαΐας «Φάρος»
8.Το.Ψ.Υ. Δυτικής Θεσσαλονίκης
9.Το.Ψ.Υ. Δωδεκανήσου
10.Το.Ψ.Υ. Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες»
11.Το.Ψ.Υ. Κεφαλονιάς – Ζακύνθου «Ρότα»
12.Το.Ψ.Υ. Νομού Πιερίας
13.Το.Ψ.Υ. Φωκίδας «Γιάννης Βολίκας»
14.Το.Ψ.Υ. Χανίων
15.Το.Ψ.Υ. Χίου «Ωρίων»


ΥΓ. Σχετική με το παραπάνω θέμα είναι και η προηγούμενη ανάρτησή μας: Εμπόδια από το υπουργείο Εργασίας στην εργασία και την κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates