Αθήνα, Φεβρουάριος 2011
Όταν έστω κι ένας άνθρωπος αναγκάζεται να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχεια της ύπαρξής του προκειμένου να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να εγγραφεί (ή να εξακολουθήσει να παραμένει εγγεγραμμένος) στο κοινωνικό σώμα, τότε δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί.
Αυτή τη στιγμή 300 μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους κάνοντας απεργία πείνας και ζητούν να σταματήσει επιτέλους η σύνδεση της ύπαρξης τους με την αγωνία της κάθε φορά “νομιμοποίησης” της παρουσίας τους στην Ελλάδα. (Οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια νόμιμης και παραγωγικής παρουσίας στη χώρα μας μέχρι να απολέσουν -λόγω οικονομικών και άλλων συγκυριών- τη δυνατότητα συνέχισης της νομιμότητας αυτής της παραμονής).
Η πράξη αυτή δείχνει με δραματικό τρόπο μια πραγματικότητα που εμείς, εργαζόμενοι υπό διάφορες ιδιότητες (μισθωτοί, εξωτερικοί συνεργάτες, εθελοντές, εκπαιδευόμενοι) στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες) βιώνουμε καθημερινά: την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στη χώρα μας ως μετανάστες.
Ήδη γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ολοένα και περισσότερων περιπτώσεων ατόμων και ολόκληρων οικογενειών που πεινούν όχι λόγω απεργίας αλλά λόγω ανεργίας, εγκλωβισμένες σε μια πραγματικότητα που πολλές φορές προσλαμβάνει επιθετικά χαρακτηριστικά έναντι αυτών των ανθρώπων και συρρικνώνει την ύπαρξή τους στα όρια μιας εύθραυστης επιβίωσης. Ταυτόχρονα, τα φαινόμενα αυτά επισημαίνουν την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αλλά και τα παιδιά τους στη χώρα μας. Το αυτονόητο είναι ότι οι λύσεις αυτές δεν μπορεί να είναι κατασταλτικές και εχθρικές προς ανθρώπους που επί χρόνια ζουν, εργάζονται και προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο. Ακόμη λιγότερο εχθρικές μπορούν να είναι απέναντι σε ανθρώπους που καταφεύγουν στην Ελλάδα -πρόσκαιρα ή μονιμότερα- αναζητώντας ασφάλεια και μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Αντίθετα, οι λύσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να προάγουν την ανθρωπιά μας. Οι τριακόσιοι μετανάστες απεργοί πείνας πρέπει να είναι οι τελευταίοι που χρειάζεται να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα να ζήσουν με την αξιοπρέπεια που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο.
Εργαζόμενοι/ες, συνεργάτες, εθελοντές/τριες, ασκούμενοι/ες στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ