Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοικτή πρόσκληση για συνάντηση συντονισμού και κοινής δράσης


Σχετικά με τη δεύτερη κινητοποίηση για την άρση της απόφασης περικοπής στο χώρο της υγείας και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς πραγματοποιήσαμε χθες Τετάρτη, 7/9/2001, δεύτερη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την κατάργηση της απόφασης περικοπής των προϋπολογισμών, που οδηγεί αναπόφευκτα σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εκπροσώπων του Δικτύου Αργώς με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Μπόλαρη, το γενικό γραμματέα Γ. Κατριβάνο και την προϊσταμένη Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Σ. Κατσικάρου.

Κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε εγγράφως από το υπουργείο Οικονομικών να περιοριστεί η περικοπή του προϋπολογισμού των μονάδων του προγράμματος Ψυχαργώς στα 12 εκατομμύρια ευρώ, από 37 όπως προβλέπει η απόφαση Σαχινίδη. Το ποσό αυτό δήλωσε πως θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας, μέσω του 2% των προμηθειών των νοσοκομείων.

Σχετικά με την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης, ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση, αναφέροντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Οι απαντήσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν το τέλος της μαζικής και ενωτικής μας κινητοποίησης, καθώς δεν ικανοποιείται το αίτημά μας για άρση της απόφασης περικοπών όλων των κωδικών που κοινοποιήθηκε στις 26/8/11 και οι όποιες δεσμεύσεις παραμένουν προφορικές.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, σήμερα, Πέμπτη 8/9/2001, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Έγινε ενημέρωση για την εγκληματική απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών και την κατάρρευση του ψυχοκοινωνικού συστήματος. Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να τεθεί το ζήτημα ως βασική προτεραιότητα και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή.

Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, η απάντησή μας παραμένει άμεση και δυναμική.

Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι σωματείων στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς οργανώνουμε 2η συνάντηση συντονισμού, την Κυριακή 11/09/2011 στο Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48 Β & Μάρνη στις 16:30.


Εργαζόμενοι στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα


Σημείωση του blog: Τα τελευταία χρόνια, η εγκατάλειψη και η υποχρηματοδότηση των δομών πρόληψης, ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κατάφερε να μας αποδυναμώσει και να μας ωθήσει σε μια προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Έτσι φτάσαμε στις 26/8/2011 που το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε, με μία απόφαση, να εξαφανίσει κυριολεκτικά όλες τις δομές ! 

Στη συνάντηση με το υπουργείο Υγείας κάποιοι πήραν υποσχέσεις και κάποιοι όχι. Ακόμα και αυτοί που πήραν υποσχέσεις, οι οποίες εάν τηρηθούν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δομών μέχρι το τέλος του έτους (!), γνωρίζουν ότι θα συνεχιστεί η υποβάθμιση και η συρρίκνωση των υπηρεσιών, η μη καταβολή των δεδουλευμένων, οι παραιτήσεις και απολύσεις των εργαζομένων και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας τους. Οι δομές θα βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο, όσο η κυβέρνηση αρνείται να εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας τους. 

Η παραπάνω πρόσκληση είναι ανοικτή σε όλους τους εργαζόμενους.  

Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών από "αναγγελία θανάτου" σε ευκαιρία για συντονισμό σε κοινή δράση των εργαζομένων ενάντια στη διάλυση των δομών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates