Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

H Π.Ο.ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. για τις τραγικές εξελίξεις στην ψυχική υγεία


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ 
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (Π.Ο.ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.)

Αθήνα 4-9-2011

Ανακοίνωση για τις τραγικές εξελίξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας

Μετά την απόφαση του Υπουργού Υγείας για περικοπές των συντάξεων των χρονίως πασχόντων αλλά και της άνευ προηγουμένου, απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν αναπτύξει Δομές Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σιωπά:

Με δυο μόνο αποφάσεις ισοπεδώνεται η ψυχοκοινωνική φροντίδα στη χώρα μας. Κι αν  η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας μπορεί να ισοπεδώνεται έτσι εύκολα, με τέτοιες σκληρές αποφάσεις, χωρίς να προτείνεται  καν σχέδιο αντιμετώπισης του μεγάλου κενού που θα δημιουργηθεί στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αναρωτιέται κανείς γιατί δαπανήθηκαν τόσα έτη και χρήματα για την ανάπτυξή τους. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προ μηνών για συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, γιατί δόθηκαν; 

Η ομηρία των χιλιάδων εργαζόμενων στις Δομές Ψυχικής Υγείας, αφού  δεν τους ανακοινώνεται ούτε  η απόλυσή τους, αλλά ούτε και ο τρόπος που θα πληρώνονται, αποτελεί έναν πολύ “αποτελεσματικό” τρόπο “οικειοθελούς αποχώρησής” τους, άνευ αποζημιώσεων. Όμως πόσο εύκολο είναι να αφήσεις τον ψυχικά πάσχοντα που εξυπηρετείς και φροντίζεις, ΜΟΝΟ ΤΟΥ;

Οι φιλοξενούμενοι καθώς και οι εξυπηρετούμενοι αυτών των δομών είναι τα τραγικότερα πρόσωπα αυτής της ισοπεδωτικής πρακτικής. Και πέραν των ήδη ψυχικά πασχόντων είναι εμφανές ότι θα  υπάρξουν χιλιάδες νέα περιστατικά, λόγω της ραγδαίας οικονομικής κρίσης.

Τα δημόσια ψυχιατρεία και οι δομές που έχουν αναπτύξει αδυνατούν ήδη να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, πόσω μάλλον  να καλύψουν και νέες, αφού αναμένονται  απολύσεις σε όλα τα “μεγέθη” του δημοσίου τομέα  (ευρύτερος και στενός)  με το σύστημα της εργασιακής εφεδρείας.

Η κρίση που βιώνουμε οδηγεί στην εξαφάνιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όροι όπως ανθρώπινα δικαιώματα, υγεία, παιδεία, εργασία  τείνουν να αποκτήσουν άλλη ετυμολογία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των  Κοινωνικών Συνεταιρισμών που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τους την επαγγελματική αποκατάσταση και   κοινωνική ενσωμάτωση των ψυχικά πασχόντων, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ακυρώσουν αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα 30 χρόνια πίσω. Η προσπάθεια τόσων ετών για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας δε μπορεί να εκμηδενίζεται με μια απλή απόφαση  περικοπής δαπανών. 

Η Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ψυχοκοινωνικο-επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με προβλήματα, αλλά και για την προάσπιση των όποιων κατακτήσεων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Και σ’  αυτό τον αγώνα καλεί κάθε έντιμο άνθρωπο, κάθε υπεύθυνο πολίτη.


Για την Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates