Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Την ακύρωση της απόφασης για την παρακράτηση των συντάξεων υποσχέθηκε η υφυπουργός Υγείας

 
Σημαντική στιγμή στον αγώνα για να μην εφαρμοστεί και ν΄ ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει την παρακράτηση των συντάξεων των φιλοξενουμένων στεγαστικές δομές ψυχικά πασχόντων, αλλά και των περιθαλπόμενων σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής, ήταν η σημερινή συνέντευξη τύπου που έγινε στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ, αλλά και η εν συνεχεία παράσταση στο Υπουργείο Υγείας.

Στη συνέντευξη το ζήτημα ανέδειξαν εκπρόσωποι της «πρωτοβουλίας ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων», ο Μ. Γιαννάκος, πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου, καθώς και μέλη του ΔΣ του εν λόγω σωματείου, συνδικαλιστές από το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΑ, ο Π. Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος από το σωματείο εργαζομένων στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα ΣΕΨΑΕΚΟ, ο Μ. Κλονιζάκης, ως εκπρόσωπος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, ο Λεονάρδος Σκόρδος, πρόεδρος του σωματείου χρηστών ψυχικής υγείας ‘Αυτοεκπροσώπηση’, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων, άτομα, όπως ο Αχ. Βασιλικόπουλος, που έδωσαν αγώνα ενάντια στην αυθαίρετη εφαρμογή του μέτρου σε δομές συγκεκριμένων ΜΚΟ (όπως η ΕΠΑΨΥ) και απολύθηκαν γι΄ αυτό, καθώς και άλλοι. Σημαντική ήταν η συμβολή του δικηγόρου Β. Παπαδόπουλου, ενώ παρούσα ήταν και στήριξε την όλη εκδήλωση και η βουλευτής του Σύριζα κ. Βασ. Κατριβάνου.

Παρούσες και παρόντες ήταν δημοσιογράφοι από την Καθημερινή, την Αυγή, τον Ελεύθερο Τύπο και τον Ριζοσπάστη.

Ακολούθησε παράσταση 30 περίπου ατόμων στο παρακείμενο Υπουργείο Υγείας, όπου ζητήθηκε συνάντηση με την ηγεσία του, συνάντηση που τελικά έγινε δυνατή με την υφυπουργό Υγείας κ. Φωτ. Σκοπούλη, η οποία μόλις προ ολίγου είχε αναλάβει τα καθήκοντά της. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρος του σωματείου του Δρομοκαϊτείου, εκπρόσωπος της ‘πρωτοβουλίας’, εκπρόσωποι των χρηστών (σωματείου ‘Αυτοεκπροσώπηση’ και ‘ομάδας αυτοεκπροσώπησης’ ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων) και η κ. Βασ. Κατριβάνου.

Στην κ. Φ. Σκοπούλη παραδόθηκε σχετικό ψήφισμα με τις υπογραφές των φορέων που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου και στην παράσταση στο Υπουργείο.

Ύστερα από αρκετή συζήτηση με την υφυπουργό, αυτή δέχτηκε ότι το μέτρο είναι άδικο και απαράδεκτο και υποσχέθηκε ότι θα έκανε ενέργειες για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σημειωτέον ότι η κ. Β. Κατριβάνου ανέφερε στην υφυπουργό κάτι που ήδη είχε ανακοινώσει στη συνέντευξη τύπου, που προηγήθηκε, ότι, δηλαδή, θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να υποβληθεί στη Βουλή ερώτηση, μέσω του πολιτικού της φορέα, προς τον Υπουργό Υγείας επί του θέματος της παρακράτησης των συντάξεων.

Με δεδομένη την κατάσταση που ζούμε καθημερινά, το μόνο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε για την υπουργική υπόσχεση είναι: ίδωμεν…..

Ο αγώνας, πάντως, δεν θα σταματήσει εδώ.

12/7/2012

Πρωτοβουλία για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων


ΥΓ.1 Δημοσιεύματα για τη χθεσινή συνέντευξη τύπου:
Όχι σε παρακράτηση συντάξεων (Καθημερινή)
Απαράδεκτη η απόφαση για τις συντάξεις των ψυχικώς πασχόντων (Αυγή)

ΥΓ.2 Σήμερα κοινοποιήθηκε η επιστολή του Δικτύου “ΑΡΓΩ”, με ημερομηνία 12/7/12, προς τη Προϊσταμένη Δ/νσης Ψυχικής Υγείας, κα Σ. Κατσικάρου, που δηλώνει “την πλήρη αντίθεση των μελών του Δικτύου” στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης “τόσο για νομικούς όσο και για δεοντολογικούς λόγους” (και στηρίζεται στη γνωμοδότηση της κ. Μ. Μητροσύλη).

ΥΓ.3 Μετά από όλα αυτά -και ανεξάρτητα από το αν η υφυπουργός Υγείας κα Φ. Σκοπούλη θα τηρήσει την πρώτη υπόσχεση που δίνει για την ψυχική υγεία- είμαι περίεργος για τη στάση που θα τηρήσουν όσοι (φορείς και εργαζόμενοι) τάχθηκαν υπέρ της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων (αποδίδοντας στο μέτρο μέχρι και ¨θεραπευτική” αξία) και προσπάθησαν να καταστείλουν με κάθε τρόπο κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Θα σωπάσουν; Θα αρχίσουν να ανακατασκευάζουν τις απόψεις τους; Θα τους ακούσουμε σε κάποια ημερίδα (για τα δικαιώματα των ασθενών) να δηλώνουν ότι ήταν από την αρχή κατά του μέτρου; Όλα πιθανά είναι. Το μόνο απίθανο είναι να εκφράσουν τις αρχικές τους θέσεις, δημόσια και επώνυμα.

ΥΓ.4 Στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας ακυρώσει την απόφαση, θα διερευνήσει αν έχουν ήδη παρακρατηθεί (και για ποιο σκοπό) ποσά από τις συντάξεις των ασθενών ή ...όποιος πρόλαβε πήρε;
  

15 σχόλια:

ανώνυμος είπε...

Μάταιες ελπίδες τέτοιες μη καταδεκτείς

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Χάρης Βαρουχάκης
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

1. Μ' όλο που άλλα η πικρή εμπειρία διδάσκει,αισιοδοξώ να ελπίζω ότι η κ. Φωτ. Σκοπούλη θα τηρήσει την υπόσχεσή της , εάν βέβαια της το επιτρέψουν οι επικυρίαρχοι και οι οι υποτακτικοί τους.
2. Εν τω μεταξύ καλά θα κάνει και πολλά θα μάθει αν ρίξει μια ματιά στις αδιάβαστες αναφορές στους προ αυτής Υπουργούς ( Από τον κ. Παπαδόπουλο και μετά), ενός επί σαράντα χρόνια λειτουργού της Ψυχικής Υγείας από υπεύθυνες θέσεις και που διαθέτει(ελπίζει) την έξωθεν καλή μαρτυρία. Κάπου θα βρίσκονται καταχωνιασμένες στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας.
3. Την καλώ επίσης να αναζητήσει τους υπεύθυνους του νομικού και ηθικού σκανδάλου που συνιστά η απόφαση με Α.Π.1220 της 4 Απριλίου 2012 του κ. Ν. Πολύζου, γιατί είναι ένα πρόσφατο και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Λοβέρδος, οι υπ΄αυτόν, οι περί αυτόν και οι συν αυτώ διαχειρίστηκαν τους πόρους που προορίζονται για τους ψυχικά πάσχοντες. Η απόφαση αυτή αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την 19 Ιουνίου 2012( 75 μέρες μετά την υπογραφή της) με τα στοιχεία ΑΔΑ:Β4ΛΥΘ-Η3Σ , αλλά αποσύρθηκε αμέσως ( Ισως μετά σχετική παρέμβασή μου ). Όμως αναρτήθηκε πάλι 8 μέρες μετά και με άλλα στοιχεία. ( ΑΔΑ:Β4ΛΜΘ-Γ9Ρ).Με την απόφαση αυτή ο κ. Πολύζος άξιο παράδειγμα τη πιο στυγνού κομματοκρατούμενου πελατειακού Κράτους μας επιμένει να χρηματοδοτήσει με 400.000 Ευρώ πολύ γνωστό και εξέχον ΝΠΙΔ , κατά παράβαση του Ν.3861( άρθρα 3 και 4) τον οποίο ο ίδιος επικαλείται , αλλά δεν ντρέπεται τόσο ωμά να περιφρονήσει , όπως άλλωστε και κάθε δεοντολογικό και ηθικό κανόνα

Ανώνυμος είπε...

Τι διαφορά έχει η νέα απόφαση ΑΔΑ:Β4ΛΜΘ-Γ9Ρ από την προηγούμενη ΑΔΑ Β4ΛΥΘ-Η3Σ, που αποσύρθηκε από τη "Διαύγεια" λόγω λάθους;

Προσωπικά δεν παρατηρώ καμία διαφορά! Πως η μία είναι λάθος και η άλλη σωστή; Μήπως είναι λίγο "θολή" αυτή η "διαύγεια";

Με τις δυο (ίδιες) αποφάσεις που υπογράφονται από τον γ.γ. του Υπουργείου Υγείας Νικόλαο Πολύζο χρηματοδοτείται η ΕΠΑΨΥ με 400.000 ευρώ! για τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου.

Ανώνυμος είπε...

Ας ασχοληθούμε λίγο με τα σημαντικά προβλήματα όπως την μετατροπή σε μερικώς απασχολούμενων όλων των εργαζόμενων στην Αποστολή και το ΕΠΙΨΥ, το ότι είμαστε απλήρωτοι 4 μήνες, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για το υπόλοιπο του έτους, ότι η συλλογική μας σύμβαση λήγει στις 14-2-13 και αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως τότε δεν θα έχουμε καμία προστασία των αμοιβών μας.
Εντάξει είπαμε να κρατήσουμε λίγο την αντικειμενικότητα του blog παρά την αναμενόμενη εμπάθεια λόγω της γνωστής απόλυσης. Που είναι η υπερβολή για 10 εργαζόμενους για 24 μήνες (δηλαδή 28 μισθούς) ζητάνε 400.000€, δηλαδή μέσος μεικτός μισθός 1450€(900€ καθαρά) ή η πρόταση σας είναι οι συνάδελφοι να δουλέψουν με 625€ το μήνα ώστε να μην φαινόμαστε ακριβοί στον κ. Βαρουχάκη.
Τα ίδια λέγαν κάποιοι και όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στα Οικοτροφεία: 615.000€ για 18 μήνες τους φαίνονταν πανάκριβα. Ποτέ όμως δεν μας είπαν οι ίδιοι πόσα πέρνουν το μήνα και πόσο δουλεύουν τον μήνα.
Έλεος...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε 10:12 μ.μ.

Η κριτική για την “αντικειμενικότητα” ήταν κάπως άστοχη. Είναι γνωστό ότι κάθε blog (ιστολόγιο) έχει ένα διαχειριστή, ο οποίος εκφράζει μέσα από αυτό τις απόψεις του (αλλιώς τα blogs δε θα είχαν λόγο ύπαρξης). Οι απόψεις του διαχειριστή (ή τα θέματα που επιλέγει να παρουσιάσει) κρίνονται από τους αναγνώστες. Και, μέχρι σήμερα, η αναγνωσιμότητα, τα σχόλια και mails που λαμβάνω, καθώς και οι αναφορές από άλλες ιστοσελίδες, με ενθαρρύνουν να συνεχίσω.

Εκτός από την παραπάνω αστοχία, δεν κατάλαβα τον πληθυντικό: “να κρατήσουμε λίγο την αντικειμενικότητα του blog”! Ποιοι, δηλαδή, να την κρατήσουμε;

Επίσης, δεν κατάλαβα ποιο δεν θεωρείτε σημαντικό πρόβλημα. Αυτό που αναφέρει ο κ. Βαρουχάκης στο σχόλιό του ή το κυρίως θέμα της ανάρτησης; Αν μιλάτε για το πρώτο, σας θυμίζω ότι πρόκειται για επώνυμο σχόλιο. Μήπως θα προτιμούσατε να “κόβω” τα σχόλια που δεν σας βολεύουν για να με θεωρήσετε αντικειμενικό; Αν, πάλι, θεωρείτε ασήμαντο το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων, δε συμφωνώ μαζί σας, αλλά μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την άποψή σας, έστω ανώνυμα (βλ. ΥΓ.3 της ανάρτησης).

Όσο για την “εμπάθεια λόγω της γνωστής απόλυσης”, νομίζω ότι από το σχόλιό σας φαίνεται ποιος είναι εμπαθής. Αλήθεια, μήπως έχετε κάποια σχέση με “τη γνωστή απόλυση”; (αστειεύομαι, προφανώς και δεν έχετε σχέση, αλλιώς θα έπρεπε να μας πείτε και ποια σχέση έχετε).

Ας δούμε, όμως, και τα “σημαντικά” θέματα που θέτετε (να υποθέσω ότι η γνώμη σας περί σημαντικότητας είναι “αντικειμενική”):

α) Σχετικά με τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων δύο φορέων σε μερικής απασχόλησης, για την οποία έγραψε και ο κος Θεοδωρουλάκης στην προηγούμενη ανάρτηση (και του απάντησα ότι το έχω ακούσει μόνο ανεπίσημα), μας δίνετε την ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι αυτοί οι φορείς είναι η Αποστολή και το ΕΠΙΨΥ. Βέβαια, εφόσον γνωρίζετε το θέμα, θα μπορούσατε να μας γράψετε περισσότερα και να γίνει μια σχετική ανάρτηση. Μας το πετάτε, όμως, κάτω από ένα σχόλιο που γίνεται αναφορά στην ΕΠΑΨΥ και μου θυμίζει το ανέκδοτο με την κατσίκα του γείτονα.

β) “Είμαστε απλήρωτοι 4 μήνες”! Να σας πω την αλήθεια, απέκρυψα αυτή την πληροφορία για να μη στεναχωρήσω τους εργαζόμενους που μας διαβάζουν. Ήμουν σίγουρος ότι δεν το είχαν αντιληφθεί -και τώρα που το αποκαλύψατε είναι πιθανό να ακυρώσουν τις κρατήσεις που είχαν κάνει σε πολυτελή ξενοδοχεία και να δεχθεί τεράστιο πλήγμα ο τουρισμός.

γ) “Δεν υπάρχουν χρήματα για το υπόλοιπο του έτους”. Ε, αυτό και αν δεν το ξέρει κανένας! Προσέξτε γιατί, με όλες αυτές τις αποκαλύψεις, θα τρομάξετε τους εργαζόμενους που νόμιζαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των δομών.

δ) “...Αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως τότε δεν θα έχουμε καμία προστασία των αμοιβών μας”. Καλά, εσείς όχι μόνο θα τρομάξετε τους εργαζόμενους αλλά θα τους κάνετε να ξεχάσουν την παρακράτηση των συντάξεων των ασθενών, τις “αδιάβαστες αναφορές” του κ. Βαρουχάκη προς το υπουργείο και την απόφαση για τα 400.000 ευρώ της ΕΠΑΨΥ. Δεν πιστεύω να θέλετε κάτι τέτοιο. (πάντως, αν θέλετε να τους φοβίσετε ακόμα περισσότερο, πείτε τους ότι κινδυνεύουν με απολύσεις όταν μιλάνε, αυτό θα πιάσει σίγουρα).

ΥΓ. Για εργαζόμενος σε Οικοτροφεία, όπως λέτε, πολλούς αριθμούς γνωρίζετε. Θα εργάζεστε σε φορέα με διαφάνεια. Είστε τυχερός.

Μεγαλοοικονομου Θ. είπε...

Δυο επισημάνσεις σε διάφορες συζητήσεις που είναι αυτή τη στιγμή ανοικτές.
1. Δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη η παρατήρηση που κάνει ο κ. Βαρουχάκης για το 400.000 ευρώ πρόγραμμα της ΕΠΑΨΥ. Πρώτα, για το νεολογισμό «Πολυδύναμο Κέντρο Ημέρας Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα». Μια καθαρή λεκτική επινόηση (και άκρως κακέκτυπη) για εκροή κονδυλίων και ταυτόχρονα δολοφονία της έννοιας «Κέντρο Ψυχικής Υγείας». Δεύτερο, για το είδος των (μη) υπηρεσιών που θα προσφέρει. Αναλαμβάνει ως αυτόκλητος συντονιστής των υπηρεσιών ενός ΤΟΨΥ, δημόσιων, ΜΚΟ και ιδιωτικών, με μάλλον καθόλου αθώες, μακροπρόθεσμα, προθέσεις. Αλλά ας μην γινόμαστε πρόωρα καχύποπτοι με μακροπρόθεσμες προβλέψεις για εν δυνάμει εξελίξεις ενός συστήματος ψυχικής υγείας σε διαλυτική κρίση. Ας δούμε τις υπηρεσίες που λέει ότι θα προσφέρει: «συντονισμός υπηρεσιών και δράσεων», «καταγραφή αναγκών», «παρακολούθηση λειτουργίας υπηρεσιών», «αξιολόγηση», κλπ. Υπηρεσίες σε ανθρώπους δεν βλέπουμε…. Η «απασχόληση /εργασιακή αποκατάσταση» και η «ενδυνάμωση χρηστών οικογενειών» υπάρχουν ως το σύνηθες περιτύλιγμα τέτοιων νεφελωδών δράσεων. Τρίτον, για τις προσλήψεις 10 ατόμων, δεν λέει τι ειδικότητες θα είναι, ούτε καν αν θα είναι καινούργιες προσλήψεις ή εκ των υπαρχόντων της ΕΠΑΨΥ. Θα ήταν καλό, ο κ. Βαρουχάκης να δώσει συνέχεια σ΄ αυτή την πολύ χρήσιμη επισήμανση και, διαμέσου της ΕΨΕ (και όχι μόνο), να υπάρξει μέριμνα ώστε, τέτοια κατασκευάσματα, που ακυρώνουν κάθε έννοια πραγματικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, να τεθούν σε μια διαδικασία, καληώρα, monitoring και αξιολόγησης- για να δούμε επιτέλους «πού» και «πώς» πάνε τα ΕΣΠΑ….
2. Και μια απορία: πώς γίνεται, ο ίδιος άνθρωπος (ο κ. Π. Χονδρός), ως πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΑΨΥ, να απολύει τον Αχ. Βασιλικόπουλο (συλλογική απόφαση, φυσικά, του ΔΣ της ΕΠΑΨΥ και όχι μόνο του κ. Χονδρού )επειδή αντιτάχτηκε στην παρακράτηση των συντάξεων των ασθενών (πριν καν ψηφιστεί ως νόμος στα ΝΠΙΔ) και, ως γραμματέας του Συντονιστικού του Δικτύου, από κοινού με τον πρόεδρο Μ. Θεοδωρουλάκη, να κοινοποιεί την κοινή(;) θέση του Δικτύου Αργώς ενάντια(;) στην παρακράτηση (στη βάση της γνωμοδότησης Μητροσύλλη). Βέβαια, την επιστολή στην Κατσικάρου την υπογράφει μόνος ο Μ. Θεοδωρουλάκης….την κοινοποίηση της «κοινής θέσης» κάνουν από κοινού. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι, ή έχει να κάνει με τις τελετουργίες εντός του Δικτύου. Ό,τι και όσα κι΄ άν λέει ο Μ. Θεοδωρουλάκης, είναι η πράξη που αποδεικνύει τα (κουραστικά, πλέον) ψέματα των λόγων…..

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζω από μέσα ένα κομμάτι του έργου που έχουν κάνει τα τελευταία 20 χρόνια για τη ψυχιατρική μεταρύθμιση ο κος Βαρουχάκης και ο κος Μεγαλοοικονόμου. Για το έργο τους αυτό τους τιμώ και τους σέβομαι.
Υπήρξαν πρωτεργάτες όταν οι επώνυμοι λούφαζαν ή κάποιοι άλλοι αρκούντουσαν σε αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις υπηρετώντας με ιδιοτέλεια αυτούς που κάθε φορά μοίραζαν το παιχνίδι. Έτσι τα όσα σχόλια κάνουν, στις πληροφορίες που καταθέτουν εδώ αλλά και τις απόψεις τους τις μελετώ και ομολογώ πως με προβληματίζουν ιδιαίτερα.
Ναι κε Μεγαλοοικονόμου είναι ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ, κατά πως το θέλει και ο Μ. Αναγνωστάκης.
Ναι κε Βαρουχάκη ΗΡΘΕ ΠΙΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ, ( και οι υπ’ αυτούς, οι περί αυτούς, και οι συν αυτούς παρεούλες) ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ.
Για να περισωθούν τα όσα δεν διέλυσαν από το 2005 και μετά οι περαστικοί πολιτικοί με τα εξαπτέρυγά τους και οι αρμόδιοι υπάλληλοι με τους γαντζωμένους στην καρέκλα περισπούδαστους τιτλούχους συμβούλους τους ας αρχίσουν να απαντούν όλοι τους με λόγια καθαρά στα παρακάτω καταρχή ερωτήματα/απορίες που έχουμε όσοι δουλεύουμε σαυτούς τους χώρους.
Από το 2005 και μετά:
1) ποιοι σχεδιάζουν την πολιτική της συνέχισης της ψυχιατρικής μεταρύθμισης, ποιους στρατηγικούς στόχους έχουν ορίσει, ποιοι είναι οι θεσμικοί σύμβουλοι συνεργάτες της Δνσης Ψ.Υ και με ποιες υπηρεσίες (δημόσιες ή όχι) υλοποιούνται οι στόχοι.
2) πόσες θεσμικές επιτροπές εποπτεύουν τη πορεία του Ψυχαργώς και πόσες συμβουλευτικές έχουν συσταθεί άτυπα από γνωστά εξαπτέρυγα λιβανιστίρια που πραξικοματικά αποφασίζουν για τη ζωή των ψυχικά αρρώστων, των εργαζομένων.
3) γενικά πόσα και ποια προγράμματα και πόσα χρήματα έχουν δοθεί χωρίς προκήρυξη σε ΝΠΙΔ από την πίσω πόρτα.
4) με ποιο σχέδιο, «πού» και «πώς» μοιράζονται τα χρήματατα του ΕΣΠΑ και γιατί με ολοφάνερο αποκλεισμό των δημοσίων ψυχιατρικών υπηρεσιών.
5) ποιοι επεζήτησαν και ποιοι επέτρεψαν τον παραμερισμό των δημοσίων ψυχιατρικών υπηρεσιών και των εργαζομένων σαυτές από τις εξελίξεις στην ψυχιατρική μεταρύθμιση, ποιοι ανέδειξαν 3 -4 ημέτερους τεχνοκράτες σαν ειδήμονες, παρέδωσαν στη εξουσία τους τα όνειρα τόσων και τόσων επαγγελματιών ψυχικής υγείας για μια ψυχιατρική που θα υπηρετεί τον άρρωστο και τους κατέστησαν “επιχειρηματίες “ στο χώρο της ψυχιατρικής φροντίδας. Αληθεύει ή όχι ότι επιθυμούν να μεταφέρουν τη φροντίδα των ψυχικά αρρώστων στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και να συρικνώσουν τη δημόσια ψυχιατρική περίθαλψη;
Όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε το που το πάνε οι υπεύθυνοι του υπουργείου και οι σύμβουλοί τους. Κοστίζει τόσο πολύ η δημόσια ψυχιατρική περίθαλψη και δεν την αντέχει η χώρα ή στους καιρούς του γενικού ξεπουλήματος ας ανταμείψουμε και τα δικά μας παιδιά με κάποια ασημικά για τις καλές τους υπηρεσίες;
Απαντήσεις ουσιαστικές ας δοθούν για να ξέρουμε τι να περιμένουμε οι εργαζόμενοι στο μέλλον από την ιδιωτικοποίηση της ψυχιατρικής φροντίδας.
Τα μισόλογα, τις κούφιες υποσχέσεις, τα ψέμματα και τις τζάμπα μαγκιές μάθαμε να τις αναγνωρίζουμε. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ από όσους έχουν συνείδηση της ευθύνης τους απέναντι στους αρρώστους, στους εργαζόμενους, στην πολυπόθη ψυχιατρική μεταρύθμιση και στη Δικαιοσύνη.


Υ.Γ Θεωρώ επιτακτικό να ξεκαθαρισθούν από πλευράς ΕΠΑΨΥ δηλ.του κου Στυλιανίδη τα όσα αναρωτιέται ο κος Μεγαλοοικονόμου αν το «Πολυδύναμο Κέντρο Ημέρας Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα» είναι μια [….καθαρή λεκτική επινόηση (και άκρως κακέκτυπη) για εκροή κονδυλίων ( αναρωτιέμαι εγώ, ποιοι άραγε και πάλι θα ωφεληθούν;) και ταυτόχρονα δολοφονία της έννοιας «Κέντρο Ψυχικής Υγείας»…. και ……για το είδος των (μη) υπηρεσιών που θα προσφέρει] καθώς και αν ως ….σΤελλΑΚΗΣ Νο 2 αναλαμβάνει ….. αυτόκλητος συντονιστής των υπηρεσιών ενός ΤΟΨΥ, δημόσιων, ΜΚΟ και ιδιωτικών, με μάλλον καθόλου αθώες, μακροπρόθεσμα, προθέσεις.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Έχουμε εξελίξεις στο θέμα της παρακράτησης των συντάξεων:

"Εισηγούμαστε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων, παράγραφος 9 του άρθρου 66 του ν. 3984. Επίσης, την κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 30 του ν. 4052 και της υπουργικής απόφασης 26159", απάντησε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ζαχαρία.

Διαβάστε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Χάρης Βαρουχάκης
Χρωστώ κάποιες απαντήσεις και θα επανέλθω.
Πρός το παρόν θέλω να εκφράσω την πλήρη απογοήτευσή μου από την απάντηση της κ. Υπουργού στον κ. Κ.Ζαχαριά . Απάντηση που δείχνει τον τέλειο χαμό που επικρατεί στο Υπουργείο , τις εκεί "αρμόδιες" υπηρεσίες και τους επιτήδειους παρατρεχάμενους που σπεύδουν να την συμβουλεύσουν. Επισημαίνω λοιπόν ότι:
1. Δεν είναι αλήθεια ότι "...από το 2000 επιχειρείται μία ψυχιατρική μεταρρύθμιση ...". Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ξεκίνησε με κάποιες προσπάθειες αφοσιωμένων στο λειτούργημά τους ανθρώπων πολλά χρόνια πρίν και πιο οργανωμένα με τον Κανονσμο 815, από το 1984.
2. Είναι θλιβερό να ομολογεί η αρμόδια Υπουργός ότι " ... το ποσό που πληρώνει το Υπουργείο Υγείας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο. Το ποσό για δομές δημόσιου χαρακτήρα είναι απροσδιόριστο ακόμα..." Το παράλυτο κράτος μας δεν έμαθε ακόμα πόσα, που , σε ποιούς και γιατί πληρώνει. Και μετά απορούμε γιατί ο Πρωθυπουργός εκπίπτει σε συνομιλητή της Τροϊκα.
2. Είναι απογοητευτική η δήλωση της Υπουργού ότι "...Το κόστος ανά άτομο στις ιδιωτικού χαρακτήρα δομές έχει μεγάλη διακύμανση...Παραδείγματος χάριν σε ένα οικοτροφείο το κόστος κυμαίνεται από 26 χιλιάδες μέχρι 56 χιλιάδες ευρώ το χρόνο κατά άτομο..." Θέλω να ελπίζω ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι αληθινά και ότι οφείλονται στην προχειρότητα ή την αναξιότητα εκείνων που της τα έδωσαν. Ποσό 56 χιλιάδων το χρόνο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ίσως μόνο για ελάχιστο αριθμό ασθενών κάθε ένας από τους οποίους χρειάζεται συνεχή φροντίδα επί 24ώρου βάσεως.
3.Μεγάλο είναι επίσης το μπέρδεμα με τον αριθμό των δομών και των αρρώστων που στεγάζονται σ' αυτές. Λέει η κ. Υπουργός " ...Οι δομές αυτές σήμερα αριθμούν τις 455 και φιλοξενούν 3400 περίπου πάσχοντες σε όλη την Ελλάδα.Οι 326 είναι δομές που ανήκουν στο δημόσιο και οι 129 αποτελούν δομές που ανήκουν σε επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα..." Αν πιστέψουμε σ' αυτούς τους αριθμούς και τους συγκρίνουμε με τους αριθμούς που δίνει το " ΑΡΓΩ" συμπεραίνουμε ότι: Σε κάθε δομή στεγάζονται κατά Μ.Ο. 7 ή 8 άρρωστοι. Αλλά στις μεν δομές του Δημοσίου κατά Μ.Ο. περίπου 5 ή 6 στις δέ δομές των επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περίπου 13 ή 14. Θα μάθουμε άραγε κάποτε τι πληρώνουμε για κάθε συγκεκριμένη στεγαστική δομή και για πόσους αρρώστους ; Και για κάθε άλλη παρεχόμενη υπηρεσία μη στεγαστικού τύπου τι πλρώνουμε . για πια υπηρεσία . ποιούς πληρώνουμε και πόσοι ασθενείς επωφελούνται.
4. Σημειώνω τέλος και κάτι που ίσως αποδειχτεί θετικό. Την μετωνομασία των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε " επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ". Αν βέβαια καταλήξει στο διαχωρισμό αυτών που πρόσφεραν και προσφέρουν χρήσιμο έργο απο αυτές που συνιστούν πραγματικές επιχειρήσεις με επίφαση μόνο τον μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα .

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ένα συχνό λάθος -και όχι μόνο των πολιτικών- είναι να συνδέουν (και να συγχέουν) το πρόγραμμα “ψυχαργώ(ς)” με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η κυρία Σκοπούλη θα μπορούσε, τουλάχιστον, να ενημερωθεί για την έναρξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να μην κάνει μαθήματα στους άλλους, λέγοντας: “πολλοί από εσάς μπορεί να μη γνωρίζετε ότι από το 2000 επιχειρείται μία ψυχιατρική μεταρρύθμιση...”. Από την άλλη, δε νομίζω να υπήρχε και κάποιος (από τους παρευρισκόμενους στη βουλή) που να ήξερε πότε άρχισε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για να μην πω ότι αυτά τα θέματα δεν απασχολούν κανέναν μέσα στη βουλή (και αυτό έχει φανεί εδώ και πολλά χρόνια).

Τώρα, τα στοιχεία για το κόστος δεν μπορώ να φανταστώ που τα βρήκε και αμφιβάλω αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Από όσο γνωρίζω, διάφοροι “πετάνε” αριθμούς, αλλά δεν μας λένε που βασίζονται και τα λένε αυτά. Πριν από λίγα χρόνια, ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος έβγαινε στα κανάλια και δήλωνε ότι ο κάθε ασθενής στοιχίζει τόσα ευρώ την ημέρα (δεν θυμάμαι το νούμερο, αλλά ήταν εντυπωσιακά μεγάλο), για να δικαιολογήσει την υποχρηματοδότηση των δομών.

Πάντως, διακυμάνσεις σίγουρα θα υπάρχουν γιατί, για παράδειγμα, άλλο κόστος έχει η 24ωρη φροντίδα ενός ανθρώπου με πολλαπλές αναπηρίες και άλλο η υποστήριξη ενός ανθρώπου που διαμένει αυτόνομα σε ένα διαμέρισμα. Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται στις μονάδες (γι' αυτό και οι υπολογισμοί που κάνει πιο πάνω ο κ. Βαρουχάκης δεν “βγαίνουν”). Αν δεν γνωρίζουμε πόσες από τις δομές είναι οικοτροφεία ή ξενώνες ή διαμερίσματα, τα οποία μπορεί να φιλοξενούν αντίστοιχα 15 ή 10 ή 2-4 άτομα, δεν μπορούμε να βγάλουμε το μέσο όρο των φιλοξενούμενων ανά δομή.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία (μετά από τόσα χρόνια “μεταρρύθμισης”) δεν ξέρω αν οφείλεται στη γνωστή προχειρότητα ή αν εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας (ή και τα δυο).

Πιστεύω ότι η κ. Σκοπούλη κατάλαβε ότι το ποσό που θα εξοικονομούσε το υπουργείο από την παρακράτηση των συντάξεων ήταν τόσο μικρό που δεν άξιζε το πολιτικό κόστος της ενέργειας αυτής. Αυτό θα μπορούσε να το αντιληφθεί και η προηγούμενη ηγεσία, αλλά ας είναι καλά οι “σύμβουλοι” που επωφελούνται από τέτοιου είδους κόλπα.

Όσο για τις “επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα” (τι άλλο θα ακούσουμε;), μου θυμίζει τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να απαξιώσουν (και, συνεπώς, να “τσουβαλιάσουν”) όλους τους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας παρόμοιους χαρακτηρισμούς. Ελπίζω (αλλά δεν το πιστεύω) ότι κάποια στιγμή θα γίνει ένας σοβαρός έλεγχος για να ξεκαθαριστεί επιτέλους ποιοι είναι επιχειρηματίες και ποιοι παρέχουν έργο, γιατί αυτό το “τσουβάλιασμα” ευνοεί τους πρώτους και εμποδίζει τη δουλειά των δεύτερων.

Τέλος, ελπίζω να τηρηθεί η πρώτη δέσμευση της νέας υφυπουργού (δηλ. η κατάργηση των διατάξεων για την παρακράτηση των συντάξεων) και, στη συνέχεια, να γίνει ένας έλεγχος στους φορείς για να δούμε που πηγαίνουν τα χρήματα των φιλοξενούμενων στις δομές. Αλλιώς, και να καταργηθεί το απίστευτο μέτρο της παρακράτησης, πως θα εξασφαλιστεί ότι (κάποιοι) φορείς δεν θα συνεχίσουν παρακρατούν τις συντάξεις; Γνωρίζουμε ότι το έκαναν και πριν από τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, γιατί να μη συνεχίσουν να το κάνουν;

ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ είπε...

Σχετικά με τα δεδομένα για τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν την ευθύνη λειτουργίας: 83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα. Στις στεγαστικές δομές μένουν περίπου: 1225 ένοικοι στα 83 οικοτροφεία, 150 ένοικοι σε 16 ξενώνες και 105 ένοικοι σε 32 προστατευμένα διαμερίσματα, δηλαδή συνολικά 1480 άτομα.
Λυπάμαι λοιπόν για την τόσο σκωπτική και ειρωνική αναφορά του κ. Βαρουχάκη για τα στοιχεία μας και τον παρακαλώ αν έχει καλύτερα ας μας τα προσκομίσει ώστε να τα συγκρίνουμε.
Σε ότι αφορά τώρα τα σχόλια σχετικά με τις δαπάνες, πολύ σωστά σχολίασε ο Post.Scriptum. Inter-Action ότι ξεκινάει πάλι η γνωστή συζήτηση περί κακοδιαχείρισης και σπατάλης ώστε να κουκουλώσουνε το μείζον πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και του κινδύνου κλεισίματος των μονάδων, αφού η επόμενη χρηματοδότηση θα έρθει τον Σεπτέμβρη και τίποτα δεν γνωρίζουμε για το πως θα καλυφθεί το έλλειμμα των 40 εκατ. €.
Το μέσο κόστος για ένα οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Στέρησης με 22 άτομα προσωπικό και 15 ασθενείς είναι 753000€ που περιλαμβάνει περίπου έξοδα μισθοδοσίας 560000€, αμοιβές εξωτερικών συνεργατών 38000€, δαπάνες διαβίωσης 85000€, δαπάνες ενοικίων 50000€ και λοιπές δαπάνες 20000€. Δηλαδή το 74% είναι δαπάνες μισθοδοσίας.
Αντίστοιχα για ένα ψυχογηριατρικό οικοτροφείο με 19 άτομα προσωπικό και 15 ασθενείς είναι 681000€ που περιλαμβάνει περίπου έξοδα μισθοδοσίας 490000€, αμοιβές εξωτερικών συνεργατών 33000€, δαπάνες διαβίωσης 85000€, δαπάνες ενοικίων 48000€ και λοιπές δαπάνες 21000€. Δηλαδή το 72% είναι δαπάνες μισθοδοσίας.
Αντίστοιχα για ένα ξενώνα με 12 άτομα προσωπικό και 9 ασθενείς είναι 430000€ που περιλαμβάνει περίπου έξοδα μισθοδοσίας 320000€, αμοιβές εξωτερικών συνεργατών 24000€, δαπάνες διαβίωσης 57000€, δαπάνες ενοικίων 26000ευρώ και λοιπές δαπάνες 7000€. Δηλαδή το 72,5% είναι δαπάνες μισθοδοσίας.
Οι διακυμάνσεις που αναφέρονται, και τις οποίες δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, προκύπτουν από τις συνεχείς αποχωρήσεις προσωπικού λόγω της υποχρηματοδότησης και διάφορες αναγκαίες περικοπές σε δραστηριότητες που έχουμε καταγγείλει ότι έχουν επηρεάσει σημαντικότατα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δυστυχώς επιτρέπονται με την ανοχή του Υπουργείου αλλά και λόγω της έλλειψης οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης. Πάγια θέση του Δικτύου, που ήδη ζητήσαμε στην συνάντηση μας με την Υφυπουργό κα. Σκοπούλη, είναι η άμεση αξιολόγηση όλων των μονάδων και η πιστοποίηση των δαπανών και από ορκωτό λογιστή και η συνεχής παρακολούθηση της καθημερινής λειτουργίας τους, το ίδιο ελπίζω να ζητάνε και οι εκπρόσωποι των μονάδων των ΝΠΔΔ.
Σχετικά με την απαράδεκτη έκφραση της Υφυπουργού κας Σκοπούλη για επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ελπίζουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της για τα ΝΠΙΔ του χώρου της ψυχικής υγείας, αλλά μια κάκιστη επιλογή του συμβούλου της. Το Δίκτυο την Δευτέρα θα υποβάλει σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας προς την Υφυπουργό.
Κλείνοντας, σχετικά με τα σχόλια του Θ. Μεγαλοοικονόμου θα ήθελα να πω ότι λόγο της νομικής μορφής του Δικτύου ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος με δικαίωμα υπογραφής εγγράφων είναι ο Πρόεδρος. Ο Γραμματέας έχει την ευθύνη για την εσωτερική αλληλογραφία και ως εκ τούτου συνυπογράφει όλα τα e-mail, οπότε η μη υπογραφή της επίσημης επιστολής από τον Γραμματέα κ. Χονδρο ήταν απλά θέμα καταστατικού. Χαίρομαι πάντως που παρακολουθεί την εσωτερική αλληλογραφία του Δικτύου και έτσι γνωρίζει ότι ότι λέμε δημόσια το λέμε και στην εσωτερική μας αλληλογραφία. Να επισημάνω επίσης ότι όλη η επιχειρηματολογία της Υφυπουργού στην Βουλή στηρίχθηκε στην εμπειρογνωμοσύνη που το Δίκτυο ανέθεσε στην κα. Μητροσύλη, οπότε το αποτέλεσμα μετράει για μας και όχι οι όποιες κρίσεις καθώς και το ότι η θέση και η τοποθέτηση του Δικτύου συνέβαλε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν μείναμε λοιπόν στα "ψευτικά" τα λόγια που υπονοεί, αλλά χωρίς φανφάρες τεκμηριώσαμε αδιαμφισβήτητα την θέση όλων μας για την κατάργηση της παρακράτησης.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ:
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Χάρης Βαρουχάκης
Θα προσπαθήσω ,για όσο ακόμη το μπορώ, να αποφύγω τις προσωπικές αναφορές θετικές ή αρνητικές ,γιατί δεν θέλω να γίνω κι εγώ αφορμή για το εμφυλιοπολεμικό ταλέντο της φυλής που πανέτοιμο καραδοκεί να ξιφουλκήσει. Εξ άλλου με τα πρόσωπα που σήμερα έχουν εξέχουσα θέση στα περί την ψυχική υγεία τεκταινόμενα κάποτε ( τότε "που η νιότη έλεγε πως θα γινόμαστ' άλλοι" )συμπορευτήκαμε. Και λυπάμαι πολύ που οι δρόμοι μας χώρισαν για διάφορους λόγους, γνωστούς ή άγνωστους , θεμιτούς ή ίσως και αθέμιτους. Θα το προσπαθήσω λοιπόν ,αλλά όλα έχουνε κάποια όρια και παρακαλώ όσους τυχόν αναφέρονται στο πρόσωπό μου να το πράττουν με το σεβασμό που αντιστοιχεί στο δημόσιο βίο μου και στο έργο που αφοσιωμένοι συνεργάτες μου και με τη δική μου κάποια συμβολή επιτελέσαμε.
Πρώτα λοιπόν μια απάντηση στον ανώνυμο της 20 Ιουλίου 2012 ώρα 10:12 μ.μ. Που τό είδες φίλε να μιλώ για αποδοχές εργαζομένων, λίγες ή πολλές; Αυτό που στιγμάτισα είναι η πράξη του κ. Πολύζου και των άλλων, που δείχνει την ωμή περιφρόνηση των νόμων και των διαδικασιών που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν αλλά μόνο για να τηρούνται από τους υποτελείς τους ,αλλά όχι και από τους ίδιους. Αν έχεις και άλλες απορίες που με αφορούν διατύπωσέ τις και απάντηση θα λάβεις.
Μια απάντηση και στον κ.Θεοδωρουλάκη.
Νομίζω φίλε Μενέλαε, ότι καλά γνωριζόμαστε και ξέρεις τις απόψεις μου. Που βρήκες λοιπόν την " τόσο σκωπτική και ειρωνική αναφορά μου στα στοιχεία σας; Εγώ αναφέρθηκα σε αριθμούς όπως τους παρτουσίασε η Υπουργός και όπως τα παρουσιάζει το "Αργώ" Και επισημαίνω ότι αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν κενά , δημιουργούν απορίες,επιτρέπουν κάθε είδους αμβιβολίες και σχόλια. Εγώ το μόνο που σχολίασα είναι η προχειρότητα και η αναξιότητα αυτών που έδωσαν στην Υπουργό τα στοιχεία και το διαυγές σκοτάδι που εξακολουθεί να υπάρχει στους εκτός των κέντρων των αποφάσεων ευρισκόμενους.
Αυτά προς το παρόν. Καιθα επανέλθω όμως γιατί φοβάμαι ότι έχουμε παραδοθεί αμαχητί στα χειρότερα που μας περιμένουν

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ είπε...

Επειδή πράγματι γνωρίζω και τιμώ την συμβολή του κ. Βαρουχάκη τόσο στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση όσο και στην προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών θα ήθελα να μου επιτρέψει την υπεράσπιση των δεδομένων που με πολύ προσωπικό κόπο μαζεύω εδώ και πέντε χρόνια λόγω της ανυπαρξίας της Μονάδας Υποστήριξης και Παρακολούθησης και του ζητώ συγνώμη για την αναφορά μου γιατί πράγματι με την δεύτερη ανάγνωση του σχολίου του πρόσεξα ότι επικρίνει τα στοιχεία του υπουεγείου και τα αντιπαραβάλει με τα δικά μας

Ανώνυμος είπε...

Όπως τα λέτε στους κατά καιρούς σχολιασμούς σας είναι τα πράγματα κε Βαρουχάκη.
Αλλά περιμένετε να ντραπούν όλοι αυτοί; Περιμένετε να ιδρώσει το αυτί τους; Να αλλάξουν συμπεριφορά;
Υπάλληλοι του υπουργείου, σύμβουλοί τους, ξαδιάντροποι πολυλογάδες πολιτικοί και οι σύμβουλοί τους που πέρασαν κατά καιρούς από το υπουργείο, όλοι μια παρέα. Το φαγοπότι τους καλά κρατεί χρόνια τώρα. Να το συνεχίσουν με το ΕΣΠΑ τους νοιάζει.
Όλοι μας ξέρουμε τι κάνουν και πως το κάνουν. Αλλά αφού το σύστημα υπηρετείται γιατί να ξεσκεπάσει τη ρεμούλα;
Να τους ξεσκεπάσουμε εμείς οι εργαζόμενοι; Να το κάνουμε. Αλλά απευθυνόμενοι σε ποιους;
Εκείνος ο αγαθός και τίμιος πράκτορας Θ.Β του ελληνικού κινηματογράφου που ξεσκέπαζε τα πάντα δεν πια είναι στη ζωή για να το κάνει. Στη θέση του-καθώς τα πάντα εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει-απέμειναν «σύμβουλοι» παντός καιρού και κατά που φυσάει ο αγέρας που είναι μέρος του συστήματος και άρα υπηρέτες του και νομείς της εξουσίας.Τα συμφέροντά τους κοιτάζουν και μόνο αυτά, που λέει και το τραγούδι του Κηλαιδόνη, οι κάθε λογής γαντζωμένοι στην εξουσία μωροφιλόδοξοι σύμβουλοι.
Να τα γράψουμε στον νέο υπουργό και μεις οι εργαζόμενοι; Να τα γράψουμε λοιπόν και μεις. Και ποια θα πρέπει να είναι είναι τότε η βουλή του και οφειλή του; Με την πολιτική οξυδέρκεια και εμπειρία που τον διακρίνει να σχηματίσει ο ίδιος άποψη για τα καταγγελόμενα. Ωραία. Και ποιους θα ρωτήσει; Τους αρμόδιους και τους διορισμένους συμβούλους του υπουργείου του (ας δοθεί κάποτε ένας επίσημος κατάλογός τους με τις αμοιβές τους από κάθε ψυχιατρικό έργο που εκτελούν) που είχαν εισηγηθεί όλα τα προηγούμενα μέτρα και αποφάσεις και φθάσαμε εμείς στα εργασιακά αδιέξοδα και εκείνοι στη βαρυστομαχιά. Και άντε διατάχθηκε μια ΕΔΕ. Τι θα προκύψει μετά από χρόνια και καιρούς όταν, συνήθως ελέγχοντες και ελεγχόμενοι θα είναι οι ίδιοι; Θα μας σώσει η η δημιουργία «Εθνικής Μονάδας Συντονισμού και υποστήριξης του προγράμματος Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας» (Αρ. Πρωτ.: Υ5β /Γ.Π. 42678/25-4-2012) η οποία θα ελέγχει τους άλλους ενώ και η ίδια συμμετέχει στο πρόγραμμα και ως ωφελούμενος φορέας και για τον έλεγχο και συντονισμό θα πάρει αμοιβή το ποσό των 1.500.000€ περίπου!!!.Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Άλλωστε στα δεκάδες σχόλια, καταγγελίες και στις δικές σας επισημάνσεις που γράφονται σε αυτές τις σελίδες κε Βαρουχάκη, κανείς υπεύθυνος και αρμόδιος υπάλληλος ( με τη νόμιμη προβλεπόμενη υπαλληλική διαδικασία) ή σύμβουλος της τριανδρίας δεν φιλοτιμήθηκε να δώσει τίμιες εξηγήσεις. Μάλλον, λοιπόν κάτι τέτοιο δεν είναι η λύση.
Λοιπόν, που να αποτανθούμε που;
Κάθε πρόταση των αναγνωστών αυτών των σελίδων για δράση καλοδεχούμενη για να υπάρξει επιτέλους μια πανελλήνια αδέσμευτη, ακηδεμόνευτη αγωνιστική κίνηση των εργαζομένων στο Ψυχαργώ προκειμένου να εδραιωθεί ότι κατακτήθηκε μέχρι σήμερα για τους ψυχικά αρρώστους και για να περισωθούν και οι θέσεις εργασίας μας από τη βάναυση κατάργηση που ετοιμάζουν ξαναγυρίζοντας τους αρρώστους στα Άσυλα.

Υ.Γ όταν μορφοποιηθεί η κίνησή μας με την εισδοχή και άλλων συναδέρφων θα σας ανακοινώσουμε τα μέλη της.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates