Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των Μονάδων, δηλώνει το Δίκτυο "Αργώ"


ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΑΡΓΩ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για άλλη μια φορά τα τελευταία επτά χρόνια η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της ακύρωσης όλων των επιτευγμάτων της. Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη 65 Μη κυβερνητικών φορέων - Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου είναι μειωμένη κατά 50% για το 2012 και συγκεκριμένα μόλις 45 εκατ. ευρώ, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (82 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και 8 εκατ. ευρώ οφειλές του 2011). Αντίστοιχες περικοπές αντιμετωπίζουν δυστυχώς και οι μονάδες που λειτουργούν με ευθύνη των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις προβλεπόμενες βάρδιες.

Σε ότι αφορά τα ΝΠΙΔ, εκτός όμως από τα 45 εκατ ευρώ διαμορφούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 το οποίο τους οφείλεται, δεν έχουν καταβληθεί και 10 εκατ. ευρώ από νοσήλια του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή υπάρχει μια συνολική υστέρηση πόρων της τάξης των 55 εκατ. ευρώ.

Λόγω της υστέρησης πόρων δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ούτε των εξόδων μισθοδοσίας των 3.000 εργαζομένων, ούτε των εισφορών προς το ΙΚΑ, ούτε των βασικών λειτουργικών εξόδων για τις 216 μονάδες ψυχικής υγείας, ούτε και των δαπανών διαβίωσης των 1600 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές. Επίσης, δεν μπορούν να καλυφθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε 35.000 λήπτες, με αποτέλεσμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους και μια τραγική κοινωνική συγκυρία, οι εξυπηρετούμενοι των μονάδων αλλά και οι πολίτες γενικότερα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμία ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Τα ΝΠΙΔ υλοποιούν εδώ και 30 χρόνια σχεδόν ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος Ψυχαργώς και έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μέρος (περίπου το 35%)  των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Λόγω της ιδιαίτερα περιορισμένης χρηματοδότησης, έχει υποβιβαστεί η ποιότητα ζωής των εξυπηρετούμενων των Μονάδων (υπάρχει αδυναμία κάλυψης ακόμα και των αναγκών διατροφής τους). Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στις Μονάδες είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, οι προμηθευτές και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων 10 μήνες, ενώ οι Μονάδες κινδυνεύουν με διακοπή όλων των παροχών από τις ΔΕΚΟ.

Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλυφθούν ακόμα και οι πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων, καθώς και η διαβίωση των ενοίκων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, με σημαντικότερο την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των μελών μας, που δηλώνουν πλέον καθημερινά τις ανασφάλειές τους, ενώ δυστυχώς κάποιοι εκφράζουν και αυτοκτονικές/ καταθλιπτικές σκέψεις, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας.

Παρόλο που το πρόβλημα είναι οξύτατο και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας, δεν έχει υπάρξει ως σήμερα καμία εξέλιξη για την κάλυψη όλων των αναγκαίων πόρων του ΚΑΕ 2544. Η αδυναμία λειτουργίας όλων των Μονάδων, λόγω των συσσωρευμένων χρεών  προς εργαζόμενους, προμηθευτές, ιδιοκτήτες κτιρίων και το ΙΚΑ, είναι σήμερα μια πραγματικότητα.  Τα συσσωρευμένα χρέη μας εκθέτουν σε διάφορες αστικές και ποινικές διώξεις και δεκάδες εργαζόμενοι αποχωρούν καθημερινά από τις θέσεις τους αφού έχουν πάνω από 4-6 μήνες να πληρωθούν και η όλη κατάσταση οδηγεί τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε διακοπή της λειτουργίας τους.

Για τους προαναφερόμενους λόγους, στην πρόσφατη ολομέλεια του Δικτύου στις 5-9-12, τα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν ομόφωνα:

1) Η δικηγόρος του Δικτύου κα Μητροσύλη να συντάξει εξώδικο, προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Οικονομικών, στο οποίο τα μέλη του Δικτύου θα δηλώνουν την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των Μονάδων που τους έχει αναθέσει το ΥΥΚΑ λόγω της υποχρηματοδότησης, και θα ζητάνε μέχρι τις 10 Οκτωβρίου:
α) την πλήρη εξόφληση όλων των δαπανών του πρώτου εννεαμήνου του 2012 και την πλήρη κάλυψη των προϋπολογισμών για το υπόλοιπο του 2012
β) την ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΥΥΚΑ ότι επιθυμεί την συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων που έχει αναθέσει στους Φορείς και μετά την 1/1/2013 με την υπογραφή σχετικής πενταετούς σύμβασης.

Στην περίπτωση αρνητικής απάντησης στα παραπάνω θα ζητάνε την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων περί μεταβίβασης της ευθύνης λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας από τους Φορείς προς το ΥΥΚΑ ώστε να αναλάβει το ΥΥΚΑ πλέον το σύνολο των ευθυνών. Το εξώδικο θα αποσταλεί άμεσα με τη σύμφωνη απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων.

2) Η λειτουργία όλων των Μονάδων των Φορέων του Δικτύου την Πέμπτη 13-9-12 θα γίνει με προσωπικό ασφαλείας και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ΥΥΚΑ στις 10 π.μ., στο πλαίσιο της οποίας το Δίκτυο θα ζητήσει να  ξεκαθαρίσει απόλυτα ο Υπουργός Υγείας την πολιτική βούληση για τη συνέχιση του ΨΥΧΑΡΓΩΣ και τη δέσμευσή του για την πλήρη κάλυψη των αναγκαίων πόρων.

3) Να γίνει ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συνήγορου του Πολίτη και των επιτροπών προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

4) Να πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου μόλις κατατεθεί το εξώδικο.

5) Να προχωρήσουμε σε σύνταξη επιστολών προς τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και όλους τους βουλευτές και ευρωβουλευτές σχετικά με την τραγική κατάσταση των Μονάδων και πραγματοποίηση συναντήσεων με εκπροσώπους κομμάτων και συλλογικών φορέων.

6) Να προχωρήσουμε σε σύνταξη εξωδίκου προς τον ΕΟΠΥΥ για την μη καταβολή των νοσηλίων από το 2011.

7) Να προχωρήσουμε σε αποστολή εξωδίκου ενημέρωσης προς το ΙΚΑ περί μη ευθύνης των ΔΣ των Φορέων για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της υποχρηματοδότησης.

8) Να προχωρήσουμε πλέον σε καταγγελία της όλης κατάστασης στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα της διογκούμενης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, το διπλασιασμό των αυτοκτονιών και την κατά 25% αύξηση των καταθλίψεων, το Δίκτυο θέλει να δηλώσει με κάθε τρόπο ότι πλέον μιλάμε για μια τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Οι ελλείψεις πόρων θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων, σε απολύσεις έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού, σε μεγάλα κενά παρεχόμενων υπηρεσιών, στην ουσιαστική κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ακύρωση του προγράμματος Ψυχαργώς.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η περαιτέρω αύξηση των αυτοκτονιών, η δημιουργία μεγάλου αριθμού αστέγων, το άνοιγμα ξανά πολλών ψυχιατρείων και η μη κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού (ευάλωτου αλλά και γενικού) από υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Πέρα από το κοινωνικό και θεραπευτικό έγκλημα που θα συντελεστεί, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Παραμένοντας στη διάθεση σας.   

Με εκτίμηση,
Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος του Δικτύου ΑΡΓΩ
Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩ,
Διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής
   

66 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια σοφή παροιμία ... όπως έστρωσες θα κοιμηθείς! Αλοίμονο στους ψυχικά πάσχοντες. Και στους εργαζόμενους. Όσο για τους ιδιοκτήτες των ΜΚΟ, τα λόγια είναι λίγα. Κυρία Μητροσύλη μήπως να στέλνατε ένα εξώδικο και σε μερικούς απατεώνες ΜΚΟάρχες?

ΥΓ. Χαρά που θα κάνει ο Θόδωρας ...

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΙΓΜΕΝΟΙ-ΖΗΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ...
ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΚΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ. ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΣΤΗΜΕΝΟ Ο ΘΟΔΩΡΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ Ο ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΑΓΩΝΙΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ LACOSTE ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΕΞΤΡΑΔΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΕΙ. Η ΠΟΛΙΝΑ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΣΠAΣΕΙ ΤΟ ΤΑΚΟΥΝΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΟΒΕΣ COCO CHANΝEL.... ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΙΑΝΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ.... Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΗΤΑΝ ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΜΗ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΕΞΤΡΑΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΑΕΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΤΑ ΚΟΨΕΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΤΟ ΣΔΟΕ.... ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΟΥΛΑ ΕΛΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΕΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ, ΩΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟ Ή ΩΣ ΣΥΖΥΓΟΣ. Υ.Γ.1 Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Υ.Γ.2 ΒΙΒΑ ΘΟΔΩΡΑ ΤΣΙΜΠΑΕΙ.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, 2:30 π.μ., δεν αμφιβάλλω ότι είναι φανταστική η ιστοριούλα, αλλά όταν υπογράφουμε ως ανώνυμοι καλό θα είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα ονόματα άλλων.

Ευχαριστώ

Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων είπε...

Όλοι και όλες οι εκατόν σαράντα επτά (147) που υπογράφουμε παρακάτω είμαστε εργαζόμενοι στο Ν.Π.Ι.Δ «Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α».

Την τελευταία δεκαετία το δύσκολο έργο που εκτελούμε έγινε ακόμη πιο δύσκολο και κουραστικό εξαιτίας της άρρυθμης υποχρηματοδότησης του φορέα που εργαζόμαστε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τις οικογένειές μας. Αυτά οξύνθηκαν τελευταία καθώς οι περισσότεροι από εμάς απομείναμε οι μόνοι εργαζόμενοι στις οικογένειές μας.

Κατανοούμε τα γενικότερα σημερινά προβλήματα της πατρίδας μας αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου γι’ αυτά. Εμείς όμως ζούμε τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχει να αντιμετωπίσει η κάθε Ελληνική οικογένεια λόγω της οικονομικής κρίσης. Και πάντα κάναμε υπομονή περιμένοντας με ελπίδα ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα. Σήμερα όμως είμαστε απελπισμένοι γιατί κάποιοι που αποφασίζουν για την τύχη των οικογενειών μας προσπαθούν να μας στερήσουν και την ελπίδα για ζωή. Πώς; Με το να θέλουν αβασάνιστα και απάνθρωπα να κλείσουν τις ενδιάμεσες ψυχιατρικές δομές στις οποίες εργαζόμαστε και να ξαναγυρίσουν τους ψυχικά αρρώστους στα ιδιωτικά πλέον ψυχιατρικά άσυλα που αφθονούν (άραγε γιατί;) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Γι’ αυτό ζητούμε για λόγους ηθικούς και ανθρωπιστικούς να βοηθηθούν οι οικογένειές μας έμπρακτα. Δεν ζητούμε περισσότερα χρήματα για το βαρύ έργο που καθημερινά επιτελούμε φροντίζοντας τον ψυχικά άρρωστο. Ζητούμε να παραμείνουν σε λειτουργία αυτές οι μονάδες που αποδεδειγμένα προσφέρουν ωφέλιμες υπηρεσίες στους χρόνιους απροστάτευτους ψυχικά αρρώστους. Ζητούμε το δικαίωμα των παιδιών μας για ελπίδα στη ζωή.


Από τη Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων





Ανώνυμος είπε...

η ψυχιατρικη μεταρρυθμιση ειναι το αυριο της ελλαδας ειναι το αυριο των παιδιων μας και των οικογενειων μας

Ανώνυμος είπε...

η ψυχιατρικη μεταρρυθμιση ειναι ΙΔΕΑ ειναι ΟΡΑΜΑ!!

Ανώνυμος είπε...

ειναι αδιανοητο να δηλωνεται αδυναμια συνεχισης της ψυχικης υγειας ! εχουν να δωθουν πολλες μαχες ακομα δεν θα πεσουμε αμαχητη!! συνεχιζουμε

Ανώνυμος είπε...

δεν εχει αναγκη η ψυχικη υγεια αρκετα σαλια αμα κλεισουν θα ανοιξουν βιομηχανιες και εργοστασια και θα δουλεψουμε ολοι!!

Ανώνυμος είπε...

μια παροιμια λεει " μαθε τεχνη και αστεινε και οταν πεινασεις ποιαστηνε" τωρα ηρθε η ωρα να ποιασουμε ολοι τις τεχνες

Ανώνυμος είπε...

Όσο συνεχίζουμε να μιλάμε για ψυχιατρική μεταρρύθμιση και όχι για μεταρρύθμιση υπηρεσιών ψυχικής υγείας είμαστε σε λάθος δρόμο. Όσο η διάγνωση "σχιζοφρένεια" όπως και άλλες υφίσταται τόσο θα συζητάμε απλά για να συζητάμε. Όσο οι ΜΚΟ δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν είναι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά είναι ΜΚΟ (δεν ξέρω ποιο απο τα δύο προηγούμενα) με χρηματοδοτήσεις απο το κράτος δηλαδή ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ αλλά με "ιδιαίτερο" καθεστώς λειτουργίας σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τόσο τα πράγματα θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα. Φυσικά εννοείται αυτό δεν θα το ξεκαθαρίσουν οι ΜΚΟ αλλά το κράτος. Αλλά ας δουν και οι ψυχίατροι το κομμάτι τους. Μεταρρύθμιση στις διαγνώσεις θα έχουμε; Σχιζοφρένεια, Μανιοκατάθλιψη, Παράνοια, Διαταραχή Προσωπικότητας κλπ...Μπρρρρρ. Παναγία μου. Ισχύουν αυτές στην κυριολεξία; Και υπάρχει άνθρωπος που θα δεχτεί μια τέτοια διάγνωση; Οι συγγενείς, οι συνάδελφοι στη δουλειά; Ας ξεκολλήσουν εκεί στην ΕΨΕ κύριε Βαρουχάκη απο τις διεθνείς συνεργασίες και τα συμπόσια και δείτε λιγάκι και αυτό το θέμα. Εσείς που είστε χρόνια τώρα παρόν στις εξελίξεις ποια ειναι η άποψή σας; Γιατί το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις ορολογίες (ελληνικές) ακολουθούν και παγκοσμίως αλλά οι ξένοι δεν πολυκαταλαβαίνουν το νόημα.

Ανώνυμος είπε...

Γνωριζει κανεις τι εγινε χθες στη διαδηλωση? Δεσμευτηκε τελικα ο υπουργος...? Εγω δουλευω σε μια ''μη κερδοσκοπικη'' που αν ρωτησεις για πληρωμες σε απειλουν με απολυση και μυνηση!

Ανώνυμος είπε...

Ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση εκπροσώπων του Δικτύου με την Υφυπουργό Υγείας, κ. Σκοπούλη (πρόκειται για συνάντηση που έγινε πριν από την κινητοποίηση) Δελτίο Τύπου

Ανώνυμος είπε...

ωραια πραγματα! Η επισχεση θα ειναι νομιμη, θα ειναι ομως και ηθική? Οι μοναδες αυτες θα επρεπε απο την αρχη να ειναι κρατικες χωρις τη διαμεσολαβηση εργολαβιων και καθε λογης ΄΄προεδρων΄΄ που εκαναν τους επιχειρηματιες με κρατικο χρημα. Τωρα που κοπηκαν τα εξτραδακια και εκλεισε η κανουλα..επεσαν και οι μασκες. Παντως μην μπερδευομαστε..εργοδοτης ειναι ο φορεας και οχι το υπουργειο.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με κάποια σχόλια που κατά καιρούς γράφονται: Για όποιον έχει περάσει έστω και 1 μέρα από μια όποια ΜΚΟ του χώρου, είναι αυτονόητο ποιός είναι ο εργοδότης. Πότε κάποιος πρόεδρος ΜΚΟ έδωσε αναφορά για τις επιλογές προσωπικού, για τις απολύσεις κλπ? Για το μισθό του? Πόσοι και πόσοι συγγενείς προέδρων παίρνουν τα εξτραδάκια τους χρόνια τώρα? Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να δει κανείς τα πόθεν έσχες των κάθε λογής προέδρων πριν και μετά τη σύσταση μιας ΜΚΟ ... που έμεναν και που μένουν. Τι αυτοκίνητο οδηγούσαν και τι οδηγούν ... Δεν σας κάνει αγαπητοί κύριοι τραγική εντύπωση πως στις περισσότερες εξ αυτών οι ιδιοκτήτες τους μένουν στο ίδιο κτίριο που βρίσκεται και η έδρα της ΜΚΟ? Για συγκράτηση του κόστους φαντάζεστε πως το κάνουν? Πόσα και πόσα ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν πληρώσει "οι τρελοί"!!! Ελάχιστες οι εξαιρέσεις στο χώρο μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κύριοι του ΑΡΓΩΣ, αν πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι σημαντικό, απλά κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη! Ίσως ντραπείτε λίγο. Οι ευθύνες του κράτους αυτονόητες, κυρίως όταν μοίραζε και μοιράζει ακόμη τις δομές με καθαρά κομματικά κριτήρια. Τα ίδια σκατά που υπάρχουν παντού στην ταλαίπωρη Ελλαδίτσα, ισχύουν και στην ψυχική υγεία. Καριέρες χρίστηκαν στην πλάτη ασθενών, συγγενών, εργαζομένων.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε της 13 Σεπτεμβρίου 2012 5:13 μ.μ. έχεις δίκαιο “ η ψυχιατρικη μεταρρυθμιση είναι ΙΔΕΑ ειναι ΟΡΑΜΑ!!”.
Μπράβο σε όλους που συνετέλεσαν να γίνει, μπράβο και σε μας τους εργαζόμενους που απλήρωτοι φροντίζουμε τους άρρωστους.
Προπάντων μπράβο σε αυτούς που με πάθος καταθέτουν τις ΙΔΕΕΣ τους σε προγράμματα και ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ σε δύσκολους καιρούς ότι δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους μας.
Για να μάθουν οι εργαζόμενοι στο Ψυχαργώ το μεγάλο έργο τους και να διδάσκονται από αυτό ας ανοίξουν στις σελίδες της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ από
http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/find/ypogid:20807/from:30/limit:10 και πέρα. Εκεί θα διαβάσετε ποιοι ταπεινοί πλην ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΕΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ της ΠΑΡΕΑΣ, κρατώντας προεκλογικά στο χέρι το κατά Μάρκο ευαγγέλιο, είχαν εφορμίσει να πάρουν έγκαιρα όλα τα προγράμματα φιλέτα. Και τα πήραν. Να μερικά από αυτά.
ΑΔΑ: Β49ΞΘ-Ο9Λ
ΑΔΑ: Β4ΛΜΘ-Γ9Ρ
ΑΔΑ: Β44ΘΘ-ΨΓΣ
ΑΔΑ: Β4Ω0Θ-ΧΑΜ
ΑΔΑ: 4ΑΜΒΘ-ΠΓΨ
Διαβάστε και αναρωτηθείτε ποια απο αυτά υπηρετούν άμεσα τις ανάγκες του χρόνιου ψυχικά ασθενούς;Τα συμπεράσματα του καθενός.
Οι ευθύνες όλων μας, που επιτρέψαμε με την ανοχή μας να συμβαίνουν.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ. ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΡΑ...
ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΑΙΞΑΤΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΨΥΧΩΝ.ΤΟ ΜΑΜ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΠΑΝΤΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Kουιζ: ποιος ΜΚΟ πήρε προσφατα από το ΕΣΠΑ 1.500.000 ευρώ για να συντονιζει τους υπολοιπους στο προγραμμα της ολοκληρωμενης φροντιδας... δηλαδή 60.000.000 ευρώ που είναι το προγραμμα δεν πηρε ουτε 3 τοις εκατο προμηθεια!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κουιζ 2: Ποιος είναι ο πιο ακριβοπληρωμενος επιστημονικος υπευθυνος και απο ποια ΜΚΟ

Ανώνυμος είπε...

Κουιζ 3: Ποιος ειναι ο πιο ακριβοπληρωμενος διοικητικος υπευθυνος και απο ποια ΜΚΟ
Βοηθεια: πληρωνεται απο δυο ΜΚΟ για να μη πολυφαινεται

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 6.21 συνεχισε να γραφεις μπας και φοβηθουν και μαζευτουν λιγακι. γιατι για να κοιταχτουν στο καθρεπτη αποκλειεται

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συν-ανώνυμε (11:30) δεν έχει σημασία να συνεχίσω να γράφω. Είναι όλα λίγο - πολύ γνωστά. Τα ίδια σκατά που ισχύουν παντού στην Ελλαδίτσα ισχύουν και στην ψυχική υγεία. Καμία διαφοροποίηση, καμία ευαισθησία. Οικογενειοκρατία (παιδιά, σύζυγοι, αδέρφια, ξαδέρφια πληρώνονταν και συνεχίζουν να πληρώνονται χωρίς να έχουν περάσει ούτε απ'εξω από τις δομές). Διακοπές Προέδρων πληρώνονται από το ταμείο των δομών, το ίδιο και οι ανακαινίσεις των σπιτιών τους. Πόσα και πόσα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κατσαρόλες και ποτήρια δεν αγοράστηκαν για τους ξενώνες και δεν κατέληξαν στα σπίτια και στα εξοχικά των ΜΚΟαρχών? Ακόμη και catering για τα γενέθλια των παιδιών τους πλήρωναν οι αθεόφοβοι με τιμολόγια των "τρελών". Για ποια ευαισθησία κόπτονται? Για ποιά ανθρωπιστική δράση? Υπηρέτες του συστήματος ήτανε και συνεχίζουν να είναι. Από τα fax των πολιτικών γραφείων δεν φεύγουν οι λίστες με το υπό πρόσληψη προσωπικό τις περισσότερες φορές? Πόσα και πόσα εκατομμύρια δεν έχουν ξοδευτεί για εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια ημετέρων? Για τα περίφημα "εφημεριδάκια" των ΜΚΟ? Ξαναλέω, ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Ελάχιστοι βάλανε και βάζουν ακόμη πλάτη και μεράκι για την ψυχική υγεία. Οι υπόλοιποι (πλειοψηφία) απλοί έμποροι της τρέλας είναι. Με την πρώτη στραβή την κοπανάνε. Πόσες καριέρες πανεπιστημιακές δεν χτίστηκαν στο όνομα της τρέλας? Πόσοι απατεώνες δεν λυμαίνονται το χώρο διαχρονικά, με κάθε κυβέρνηση (και για να μην παρεξηγηθώ, περίπου τα ίδια δεν γίνονται και στο Δημόσιο Τομέα? Αυτοί δεν είναι που μόλις παραιτούνται από το Δημόσιο, παίρνουν πακτωλό χρημάτων στήνοντας ΜΚΟ? Μερικοί το κάνουν και ταυτόχρονα ... καθηγητές πανεπιστημίου και ΜΚΟάρχες και ταυτόχρονα μέλη Επιτροπών κλπ κλπ κλπ) ... ΓΕΝΙΚΩΣ, ΣΚΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Eιδα εφιαλτη και πεταχτηκα απο τον υπνο. Εβλεπα οτι το σπιτι του καθηγητη στο νησι ειναι εδρα της κινητης μοναδας και πληρωνεται με λιζινγκ. Και βεβαια δεν ειναι ετσι. Δεν ειναι χαζος ο καθηγητης. Παιρνει σεμνα και ταπεινα μονο 45000 το χρονο απο τη ΜΚΟ και το σπιτι το εφτιαξε με τα αλλα 45000 που παιρνει απο το πανεπιστημιο και τα αλλα 45000 που παιρνει απο το ΕΣΠΑ και τα αλλα 25000 που παιρνει απο τον ΕΛΚΕ και τα αλλα ΑΔΗΛΩΤΑ απο το ιατρειο. Σιγα αφου βγαζει πανω απο 200000 το χρονο μην επαιρνε το σπιτι μεσω της ΜΚΟ οπως κανουν καποιοι αλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Ουτως η αλλως το σπιτακι ο καθηγητης το πηρε σκοτωμενο στο νησι κατα δηλωση του. Προτεινουμε ποθεν εσχες σε αλλους τους μκαρχες για την τελευταια δεκαετια. Να το ζητησει το Αργω αφου δεν εχει τιποτα να κρυψει.

Ανώνυμος είπε...

Ειχα γνωρισει μια κοπελα που την ελεγαν Μ. πριν κανα δυο χρονια και αναμεσα στα αλλα και αφου δεν ηξερε τι ακριβως κανω μου αποκαλυψε πως επιασε δουλεια σε μια ΜΚΟ που δουλευει ως ψυχολογος. Γνωρισε το αφεντικο το τελευταιο βραδυ σε ενα συνεδριο. Ο καθηγητης ηταν και καλα λιγο πιωμενος και πολυ εκδηλωτικος. Η συνεχεια ειναι γνωστη. Ουτε οι Δημαρχοι και οι Υπουργοι δεν εχουν τετοια ευχερεια διορισμων.

Ανώνυμος είπε...

1,4 δισ δηλωσε σημερα ενας καθηγητης οτι εχουν φαγωθει απο τα ευρωπαικα κονδυλια για τη ψυχικη υγεια. αυτο μου φαινεται μεγαλυτερο σκανδαλο και απο τα υποβρυχια. κανας εισαγγελεας θα κανει τιποτα η θα τους παρουμε με τα γιαουρτια.

Ανώνυμος είπε...

για πιους ετοιμαζονται τα γιαουρτια?

Ανώνυμος είπε...

Το τραγικό αγαπητοί τόοοοοοοοσα χρόνια είναι πως οι ανήθικοί μιλάνε για ηθική ... είναι σαν να βάζεις παιδεραστή διευθυντή σε νηπαγωγείο. Όλα τα άλλα είναι τρίχες. Καλά κάνουν οι ΜΚΟάρχες. Κλέβουν ασύστολα όλα τα χρόνια, κανείς δεν τους ελέγχει. Αντίθετα τους πριμοδοτούν κιόλας. Σπίτια σε νησιά, σπίτια στα βόρεια προάστια, αυτοκίνητα, εκδηλώσεις κλπ. Και τα ψυχιατρεια ακόμη ανοιχτά, οι ξενώνες να κλείνουν. Στην πορεία, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, έβαλαν στο παιχνίδι και τους συγγενείς των ψυχικά ασθενών. Για κάλυψη. Γενικώς, η απατεωνιά σε όλο της το μεγαλείο. Με ολίγη παπαριά ευαισθησιάς. Πόθεν έσχες κύριοι ... Τα υπόλοιπα είναι ελληνικές φανφάρες. Όσο περισσότερο το σκέφτομια, τόσο περισσότερο εκνευρίζομαι. Υπήρξε και υπάρχει ΜΚΟάρχης που έστησε εταιρεία real estate και με τα λεφτά του κράτους αγόραζε τα ακίνητα που στέγαζε τις δομές του ... τα οποία κρατάει για την πάρτη του. Νόμιμο κατά τα άλλα, αλλά απίστευτα ανήθικο. ΜΚοάρχες διώκονται ποινικά για ποσά που έχουν καταχραστεί ενώ ταυτόχρονα τους δίνονται νέες δομές. Δεν είναι τραγικό? ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ. ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΣΚΟΠΟΥΛΗ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ!) ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ.

Ανώνυμος είπε...

αυτο το γιαουρτι καποιος το πεταξε!! και ο ιδιος το εφαγε!!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Δεν ξέρω τι έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά είχαμε πολλά ανώνυμα σχόλια τόσο στη συγκεκριμένη ανάρτηση όσο και σε μερικές παλαιότερες αναρτήσεις του blog:

Πενθήμερη στάση εργασίας των εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ

Σε αδιέξοδο και οι δομές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Νέα καταγγελία από το ΨΝΑ: «Ένας στους δύο σε μηχανική καθήλωση»

Κακοποίηση ανθρώπων σε οικοτροφείο και πολλά ερωτήματα

Τα περισσότερα σχόλια αναφέρονται στο γνωστό θέμα της κακοδιαχείρισης από κάποιους φορείς. Πρόκειται για κάτι που ακούμε χρόνια, ακόμα και από τις ηγεσίες του υπουργείου υγείας, οι οποίες το χρησιμοποίησαν πολλές φορές στο παρελθόν ως δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση των φορέων. Φυσικά, όλοι δεσμεύονταν για ελέγχους, οι οποίοι δεν έγιναν ποτέ (να σας θυμίσω το “ανέκδοτο” του Αβραμόπουλου που υποστήριζε ότι επί ημερών του εμπεδώθηκε η διαφάνεια στην ψυχική υγεία Ο λόγος που δεν έγιναν ποτέ έλεγχοι -και, κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται να γίνουν- είναι ακριβώς ο ίδιος που δεν γίνεται πουθενά έλεγχος και δεν αποδίδονται ποτέ ευθύνες. Ποιος θα ελέγξει ποιόν; Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Ακόμα και τώρα, που έχουμε βουλιάξει -και οι Μονάδες βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο- είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία του υπουργείου θα χρησιμοποιήσει την παλιά γνωστή συνταγή: φταίνε οι φορείς και όχι (το καημένο) το υπουργείο που κάνει ό,τι μπορεί. Αφού το “επιχείρημα” δουλεύει ακόμα (τον κόσμο) γιατί να ψάχνουμε για άλλα; Σύντομα, η (αριστερή) κα Σκοπούλη θα επιλέξει τον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της. Ήδη έδωσε τα πρώτα δείγματα

Από την άλλη, σύμφωνα με τους φορείς φταίει το υπουργείο που μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση. Ακόμα και αυτοί που (μια χαρά) συνεργάστηκαν με τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου (και τόσα χρόνια -επίσημα ή ανεπίσημα- πρότειναν και συμβούλευαν) αγανακτούν με το υπουργείο.

Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι χαμένοι: Οι ασθενείς / χρήστες των υπηρεσιών (τωρινοί και μελλοντικοί) και οι εργαζόμενοι (με εξαίρεση όσους λειτούργησαν ανέντιμα για να εξελιχθούν, δείχνοντας ανέχεια σε όσα έβλεπαν εντός των φορέων, για να μην πω ότι χειροκροτούσαν και τις διοικήσεις αυτών -στο τέλος θα βγουν χαμένοι και κάποιοι από αυτούς αλλά προσωπικά δεν με απασχολεί). Ο εκβιασμός ότι “θα κλείσουν οι δομές”, που μεταφράζεται: εργαζόμενοι πρέπει να ανεχτείτε τα πάντα, έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα: Οι εργαζόμενοι ανέχτηκαν τα πάντα. Να μην λέμε τα ίδια και κουραζόμαστε όλοι

Να πούμε ότι υπάρχουν και φορείς που δεν κακοδιαχειρίζονται τα χρήματα και παρέχουν ουσιαστικό έργο (ή, τουλάχιστον, προσπαθούν να το κάνουν κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν). Δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί (και πόσοι από αυτούς άντεξαν την υποχρηματοδότηση και τις συκοφαντίες και συνεχίζουν να λειτουργούν με εντιμότητα και ήθος). Πρόκειται για τα χλωρά που καίγονται μαζί με τα ξερά. Γι' αυτό, όταν χαζεύουμε τη φωτιά, ας έχουμε κατά νου ότι κάποιοι μπορεί να καίγονται άδικα.

συνεχίζεται...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Συνέχεια...

Τα σχόλια του Σαββατοκύριακου δείχνουν την αγανάκτηση κάποιων εργαζομένων απέναντι σε διοικήσεις ορισμένων φορέων. Γιατί τώρα; Δεν ξέρω. Έπαιξε ρόλο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από τους φορείς;

Η εκδίκαση μιας παλιάς υπόθεσης με κατηγορούμενους τρεις εργαζόμενους σε οικοτροφείο για πρόκληση σωματικής βλάβης ασθενών;

Ό,τι και να προκάλεσε τα (καμιά 40αριά) ανώνυμα σχόλια, θα ήθελα να πω ότι με ανώνυμα σχόλια δεν αλλάζει τίποτα. Έτσι κι αλλιώς, τα blogs γέμισαν με ανώνυμα σχόλια που κατηγορούν αυτούς που έκλεψαν. Ωραία, και μετά τι; Ούτε αποδεικνύεται μια απάτη με ένα ανώνυμο σχόλιο, ούτε ο εισαγγελέας θα παρέμβει, ούτε της κας Σκοπούλη (ή οποιουδήποτε άλλου) θα ιδρώσει το αυτί. Εξάλλου, οποιοσδήποτε μπορεί να κατηγορήσει οποιονδήποτε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ακόμα και να ευσταθεί μια κατηγορία, ποιον θα πείσει ένα ανώνυμο σχόλιο; Εκτός από αυτούς που βρίσκονται στον ίδιο εργασιακό χώρο και, έτσι ή αλλιώς, γνωρίζουν τι συμβαίνει χωρίς να χρειάζεται να διαβάσουν το σχόλιο.

Γιατί τα λέω όλα αυτά:

Αν δεν συντονιστούν οι εργαζόμενοι (όχι ενός μόνο φορέα αλλά όλων) για να διεκδικήσουν (εκτός των άλλων) διαφάνεια στους χώρους της εργασίας τους, δεν θα αλλάξει τίποτα. Ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια (μπορεί να υπάρχουν και άλλοι, εγώ αυτόν σκέφτομαι) είναι η παρουσία εργαζομένων στους οικονομικούς / διαχειριστικούς ελέγχους (δηλ. μιας επιτροπής εργαζομένων που θα εκλεγεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε φορέα και θα υποχρεούται να τους ενημερώνει για το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων). Τότε θα μπορούμε να μιλάμε με ονόματα και αποδείξεις, χωρίς να ανακυκλώνουμε τις κατηγορίες μεταξύ μας.

Όμως, για να γίνει αυτό πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Αν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση θα κλείσουν οι δομές (μέσα σε μια νύχτα και κανένας δεν θα καταλάβει τίποτα) με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Αυτοί ήταν και θα είναι τα θύματα. Όσοι από τις διοικήσεις των φορέων έκλεβαν, θα βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν τη ζωή τους στην ελλάδα ή κάπου αλλού (ή μήπως κάποιος πιστεύει πως θα αποδοθούν ευθύνες;).

Αυτή είναι η μία πρότασή μου: Κοινός αγώνας των εργαζομένων ενάντια σε όσους επιτίθενται με λόγια ή πράξεις στους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Η άλλη (πρόταση) αφορά στον καθημερινό αγώνα όλων μας ενάντια στη αυθαιρεσία και την κακοδιαχείριση: Αρνηθείτε να συμμετέχετε, με οποιονδήποτε τρόπο, στην παρανομία. Πείτε όχι (και ας έχει συνέπειες) και καταγγείλτε το. Έχετε στοιχεία για κακοδιαχείριση ή γενικότερα για παράνομες ενέργειες; Καταγγείλτε το, όχι στα blogs αλλά στον εισαγγελέα. Αν δεν μπορείτε, δεν ξέρετε, φοβάστε (όλα ανθρώπινα είναι), ζητήστε τη βοήθεια του σωματείου σας ή κάποιου δικηγόρου.

Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθουμε (και να αποδείξουμε) ποιος ή ποιοι καταχρώνται τα χρήματα που προορίζονται για τις μονάδες, τους ασθενείς, τους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα είναι για την ατομική (μας) εκτόνωση.


Παράκληση: Τα πολλά και ανώνυμα σχόλια κάνουν δύσκολο το διάλογο, αλλά και την παρακολούθηση του σχολιασμού. Οι αναγνώστες δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια από τα σχόλια είναι του ίδιου σχολιαστή, αν ο ίδιος σχολιαστής απαντά στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλο, και τελικά ποιος απευθύνεται σε ποιον. Μπορείτε λοιπόν να βάζετε ένα όνομα ή ένα ψευδώνυμο, με μια απλή διαδικασία: Στη “Δημοσίευση σχολίου”, όπου γράφετε το σχόλιό σας, θα βρείτε από κάτω την “Επιλογή προφίλ”, από εκεί επιλέξτε: “Όνομα / Διεύθυνση url” και στη συνέχεια μπορείτε να συμπληρώσετε όνομα ή ψευδώνυμο (αφήνοντας το “ Διεύθυνση url” κενό).

s είπε...

o.k

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΣΥΓΝΩΜΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ ΩΜΑ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙΣ...''ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ''
ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΣΥ ΟΝΟΜΑΤΑ..
ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΑΣ ΠΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ..
ΥΓ.ΠΩΣ ΤΟ ΠΕ Ο ΠΑΓΓΑΛΟΣ?

Madmen είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα σχόλια. Παρατηρήσεις: Τις ίδιες ευθύνες κατά τη γνώμη μου έχει τόσο η Δ/νση Ψυχικής Υγείας και το Υπουργείο όσο και το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ. Πως δέχονται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να σχεδιάζουν τις επόμενες δράσεις, να μοιράζουν νέες δομές με προέδρους που αποδεδειγμένα έχουν καταχραστεί χρήματα? Γιατί δεν αποκλείουν οι ίδιοι τους απατεώνες? Εκτός αν είναι όλοι ίδιοι (οι περισσότεροι τουλάχιστον). Με τα γνωστά κόλπα έχουν αφήσει ολόκληρες περιοχές χωρίς ψυχιατρική κάλυψη, έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θυμίζω πως τα ψυχιατρεία είναι ακόμη ανοιχτά και οι ξενώνες και τα οικοτροφεία έχουν καταντήσει μικρά άσυλα. Το μόνο που προοδεύει είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπευθύνων και το Ε9. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Αγαπητή κυρία Μητροσύλη, να έχετε το νου σας ποιούς εκπροσωπείτε. Γιατί σίγουρα εσείς έχετε καλές προθέσεις. Από παλιά. Άλλοι είναι αυτοί που έκαναν πανεπιστημιακές καριέρες από την πίσω πόρτα.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, 12:32 π.μ., τι μου ζητάς; να σου πω ποιοι φορείς δεν κλέβουν; ή να βγουν οι φορείς που δεν κλέβουν και να πουν "εμείς δεν κλέβουμε" (και σε ποιον να το πουν);

Υπάρχουν καμιά 60αρια φορείς, αν δεν κάνω λάθος. Έχεις ενδείξεις ότι όλοι κλέβουν; Εγώ ούτε ονομαστικά δεν τους ξέρω όλους. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν (και αυτό θα το καταλάβαινες αν διάβαζες προσεκτικά το σχόλιό μου, αντί να κολλήσεις σε μια φράση), αλλά ούτε μπορώ να ισχυριστώ ότι κλέβουν όλοι. Μόνο αν ελεγχθούν (με αποτελεσματικό τρόπο) θα μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται και αυτό προτείνω. Εσύ τι προτείνεις; Να φωνάζουμε όλοι μαζί "κλέφτες, κλέφτες", γενικά και αόριστα; Άντε και φωνάξαμε, τι πιστεύεις ότι θα βγει;

Σύμφωνα με τον Πάγκαλο, εφόσον όλοι μαζί τα φάγαμε, είμαστε όλοι ύποπτοι. Άρα θα πρέπει να αποδείξουμε όλοι (και γω και εσύ) ότι δεν τα φάγαμε. Αυτή τη λογική μου προτείνεις;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα έλεγα για αρχή να εφαρμόζονται οι νόμοι......υπάρχει ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΜΚΟ να να έχει έμμισθη θέση σε οποιαδήποτε δομή του φορέα του.........αλλά δυστυχώς με την ανοχή πολλών συμβαίνει πολλάκις...........

Φαέθων είπε...

Αγαπητέ πάροχε
Δεν θα συμμετάσχω στον κάθε είδους –ισμό που εκφράζουν οι περισσότεροι των ανωνύμων. Δεν θα ρίξω περισσότερο λάδι στη φωτιά για την ανθρωποφαγία που ετοιμάζουν. Δεν έχω ούτε την ανάγκη να εξασφαλίσω λίγα ψηφουλάκια παριστάνοντας τον άτεγκτο συνδικαλιστή.
Με το σκεπτικό ότι κάθε συγκροτημένο κράτος διαθέτει τα αρμόδια όργανα ελέγχου και έχει θεσπίσει και τα ανάλογα μέτρα και νόμους γιατί θα πρέπει “να εξασφαλιστεί η διαφάνεια (μπορεί να υπάρχουν και άλλοι, εγώ αυτόν σκέφτομαι) με την παρουσία εργαζομένων στους οικονομικούς / διαχειριστικούς ελέγχους (δηλ. μιας επιτροπής εργαζομένων που θα εκλεγεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε φορέα και θα υποχρεούται να τους ενημερώνει για το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων). Σου θυμίζω ότι πληθώρα συνδικαλιστών στις ΔΕΚΟ δεν απέτρεψε, σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε, την κακοδιαχείριση. Γιατί λοιπόν μια τέτοια επιτροπή;
Γιατί μια τέτοια επιτροπή και όχι η υποχρέωση τήρησης από κάθε Φορέα βιβλίων Γ΄κατηγορίας, με κατάθεση ετήσιου ισολογισμού στο ΥΥΚΑ και έλεγχο από ορκωτό λογιστή.
Δεν είναι που τα χλωρά μπορούν να εξακολουθούν να καίγονται με τα ξερά και από τέτοιες επιτροπές. Με την πρότασή μου θα υπάρξει η ποθητή διαφάνεια. Και ίσως ελπίδα για συνέχιση της προστασίας των αρρώστων και του μισθού των εργαζομένων.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω απολύτως με το παραπάνω σχόλιο
και θα διαφωνήσω με κάποια πιο πάνω σχόλια για το ποιός είναι ο εργοδότης.
Εργορότης λοιπόν είναι το Υπουργείο, δηλαδή το ελληνικό κράτος και οι εκάστοτε πρόεδροι των ΜΚΟ είναι οι ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ του Δημόσιου χρήματος. Αλλά φυσικά και τους συμφέρει να συμπεριφέρνται ως εργοδότες. Οι εργαζόμενοι,λοιπόν, στην ψυχική υγεία πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι έρμαιο κανενός και ότι το Υπουργείο Υγείας, είναι ο τελικός αποδέκτης που εγκρίνει ή όχι την απόλυσή τους καθώς οι αποζμιώσεις δίνονται από τις επιχορηγήσεις για τη λειτουργία των Μονάδων.
Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι βασικό να καταλάβουμε όλοι ποιά ακριβώς είναι η θέση μας και καθένας από το παραπάνω τρίπτυχο (ΜΚΟ, εγραζόμενοι, υπουργείο)να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί...........

Ανώνυμος είπε...

του παραπανω μαλλον την πρσληψη στην εργασια του την εκανε το κρατος γιατι την δικη μπου προσληψη μου την εκανε ψυχιατρος εργοδοτης!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

@ Φαέθων, (πάροχος;;; τέλος πάντων), δεν θα ονόμαζα τους απλήρωτους (και υποψήφιους άνεργους) εργαζόμενους ανθρωποφάγους, αντίθετα κάποιοι από τους εργαζόμενους έχουν πέσει σε ανθρωποφάγους εργοδότες. Επίσης, κανένας δεν προσπαθεί εδώ μέσα να “εξασφαλίσει λίγα ψηφουλάκια”. Λέτε να κάνει κάποιος ανώνυμη καμπάνια; Αλλά ο καθένας έχει την άποψή του, γι΄ αυτό ας πάμε παρακάτω.

Καλά όλα αυτά με το συγκροτημένο κράτος, αλλά δεν αναφερόμουν σε κάποιο συγκροτημένο κράτος (εξάλλου, σε ένα συγκροτημένο κράτος δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε και δεν θα χρειαζόταν να ψάχνουμε ποιος θα ελέγξει ποιον). Μιλούσα για τους φορείς ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και για τον διαχειριστικό / οικονομικό έλεγχο που θα έπρεπε να έχουν εφόσον διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Μη μου πείτε ότι υπάρχουν έλεγχοι, γιατί θα είστε ο πρώτος που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Η ίδια η υφυπουργός, μόλις πριν από λίγες μέρες, είπε ότι δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αν εσείς τους ξέρετε δεν ενημερώνετε και την κα Σκοπούλη;

Για τις επιτροπές εργαζομένων: Έγραψα στο παραπάνω σχόλιό μου ότι “μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι, εγώ αυτόν σκέφτομαι”. Θα με ενδιέφερε, λοιπόν, να ακούσω και άλλες σκέψεις. Όμως, με το να προτείνουμε αυτό που δεν λειτούργησε ποτέ δεν ακούγεται για πρόταση. Μάλλον για διαιώνιση του προβλήματος ακούγεται. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων από μια επιτροπή εργαζομένων (εκλεγμένη γι' αυτό το σκοπό από τους εργαζομένους και όχι από τη διοίκηση, για ευνόητους λόγους) θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Για τις ΔΕΚΟ δεν γνωρίζω, ούτε εμπιστεύομαι τα ΜΜΕ, ούτε μίλησα για συνδικαλιστές, ούτε κατάλαβα τι σχέση έχει το παράδειγμά σας.

Γνωρίζω ότι φορέας που θέλησε να παρακρατήσει παρανόμως τις συντάξεις των ασθενών, ελεγχόταν από ορκωτό λογιστή και είχε βιβλία Γ΄ κατηγορίας (σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησής του). Άρα, εμένα τουλάχιστον, δεν με πείθουν οι τεχνικές λύσεις που προτείνετε.

Αλλά ακόμα και αν λειτουργεί αυτό που λέτε, ποιον θα ενοχλούσε να παρακολουθούνται τα οικονομικά στοιχεία από μια επιτροπή εργαζομένων; Γιατί πιστεύετε ότι με τη συμμετοχή των εργαζομένων στους ελέγχους θα καούν τα “χλωρά”; Γιατί τα “χλωρά” να φοβούνται τους ελέγχους; Δεν θα έπρεπε να τους επιθυμούν για να αποδείξουν την χρηστή διαχείριση που κάνουν (και πρώτα από όλους στους ίδιους τούς εργαζόμενους); Γιατί με την πρότασή σας υπάρχει ελπίδα για συνέχιση της προστασίας των αρρώστων και του μισθού των εργαζομένων; Οι επιτροπές των εργαζομένων θα είναι ενάντια στην προστασία των αρρώστων και του μισθού τους;;;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, 1:31 μ.μ., για το ποιος είναι εργοδότης δε νομίζω ότι είναι θέμα απόψεων. Εργοδότης είναι αυτός που σε προσλαμβάνει και μαζί του υπογράφεις τη σύμβαση εργασίας. Έχεις καμιά υπογραφή από το υπουργείο στη σύμβασή σου; Μάλλον όχι. Οι εκάστοτε πρόεδροι (“εκάστοτε” που λέει ο λόγος, γιατί οι περισσότεροι είναι ισόβιοι) είναι διαχειριστές του δημόσιου χρήματος, όπως λες, αλλά και υπεύθυνοι απέναντι στο νόμο ως εκπρόσωποι του φορέα / εργοδότη. Το υπουργείο υγείας δεν προσλαμβάνει, δεν απολύει, και συνήθως δεν γνωρίζει ποιοι προσλήφθηκαν ή απολύθηκαν. Γι αυτό το λόγο, το υπουργείο, που (υποτίθεται ότι) εποπτεύει και επιχορηγεί τις Μονάδες, θα μπορούσε να μην εγκρίνει το ποσό αποζημίωσης για μια απόλυση που δεν έπρεπε να γίνει. Σε αυτή την περίπτωση ο φορέας / εργοδότης θα έβαζε τα χρήματα από την τσέπη του. Αλλά το υπουργείο, για να μην στενοχωρήσει κανέναν φορέα / εργοδότη, είναι γενναιόδωρο σε κάτι τέτοια.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λες ίσχυε ακριβώς έτσι μέχρι και κανένα μήνα πριν.........ευτυχώς καμιά απόλυση δεν πήγε χαμένη και πλέον οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι για κάθε απόλυση με αποζημίωση να λογοδοτούν..........και καλό είναι οι εργαζόμενοι να το γνωρίζουν...........

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, 5:23 μ.μ., ακριβώς έτσι είναι. Αυτό που έγραψα ίσχυε μέχρι τώρα. Χρήσιμη για τους εργαζόμενους η διευκρίνισή σου (και μακάρι να μην πήγε χαμένη καμιά απόλυση)

Η απόφαση (ΑΔΑΒ495Θ-ΘΩΤ, 3/5/2012), λοιπόν, αναφέρει:

"Για οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση της θεραπευτικής ομάδας ή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις καθώς και αντικαταστάσεις μελών του προσωπικού που αποχωρούν ή απολύσεις, θα πρέπει να ενημερώνεται η αρμόδια Δ/νση. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν καταχρηστικές πρακτικές, οι σχετικές δαπάνες (πχ αποζημιώσεις απολυθέντων) δεν θα κριθούν επιλέξιμες."

Τώρα, κατά πόσο θα εφαρμοστεί η απόφαση δεν ξέρω. Επίσης, ποιος θα διαπιστώσει τις "καταχρηστικές πρακτικές";;;

ΥΓ. Στη "Διαύγεια" (ο θεός να την κάνει διαύγεια) βλέπω ότι η συγκεκριμένη απόφαση ΑΠΟΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΛΑΘΟΥΣ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (καθόλου σπάνιο). Βγήκε πιο φρέσκια ή την ξέχασαν;

Ανώνυμος είπε...

..ισχύει από αρχές Ιουλίου............αρκεί το Υπουργείο να το θυμάται και οι εργαζόμενοι να το γνωστοποιούν όποτε χρειάζεται..........

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΛΕ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ- ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ.ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΠΑΡΕ ΑΓΚΑΖΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΚΟΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΣΒΑΡΝΑ ΤΗΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ 45000000εΟΣΟ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΣΟ ΣΤΕΝΕΥΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.-

Ανώνυμος είπε...

Υπογράφω ως ανώνυμη. Και συντηρώ την τακτική αυτού του blog. Ωστόσο, psi-action επικαλείσαι την ορθή χρήση ονομάτων, παραμένοντας ανώνυμος όπως και οι σχολιαστές του blog σου. Ο ορυμαγδός των σχολίων και ανωνυμία τους έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα ενός αδιάφορου και εν τέλει ανήθικου Υπουργείου, το οποίο στην παρούσα φάση αδιαφορεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ασθενών, επικαλούμενο αμαρτήματα των ίδιων των δημιουργημάτων του.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμη, 9:42 μ.μ., δεν διάβασες προσεκτικά το σχόλιό μου. Προτείνω να αφήνουν οι σχολιαστές όνομα ή ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος και όχι για να φακελώνονται. Αυτό γράφω στην παράκληση παραπάνω, αν δεν το κατάλαβες.

Για το δικαίωμα (και τους λόγους) να εκφράζει κάποιος τη γνώμη του ανώνυμα (με το οποίο συμφωνώ) έχουν γραφτεί πολλά (google it). Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν λυσσάξει για να σταματήσει η ανωνυμία στα blogs (βρες τους και πες μου αν σε εκφράζουν οι ιδέες τους).

Για όσα γράφονται από τους αναγνώστες δεν ευθύνομαι εγώ. Με άλλα σχόλια συμφωνώ και με άλλα διαφωνώ. Έτσι είναι οι διάλογοι.

Όσο για μένα, δεν είμαι και τόσο ανώνυμος. Όσα γράφω εδώ τα έχω πει εκεί που πρέπει με ονοματεπώνυμο και έχω υποστεί τις συνέπειες από τις οποίες σε προφυλάσσει η ανωνυμία.

Εσύ γιατί συντηρείς μια τακτική που δεν σε βρίσκει σύμφωνη; Και τελικά έχεις να προσθέσεις κάτι στη συζήτηση ή μόνο η ανωνυμία σε ενόχλησε;

Ανώνυμος είπε...

Psi-action, η ανωνυμία στα blogs είναι μία συζήτηση που θα αποπροσανατόλιζε το αναγνωστικό κοινό σου. Ωστόσο, παραβλέπεις το δεύτερο μισό του σχολίου μου. Στην παρούσα φάση, όλα τα σχόλια εξυπηρετούν την υποκατάσταση των υφιστάμενων εταιριών με άλλες εταιρίες που προφανώς θα εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τα δεξιά συμφέροντα. Άθελα σου, λοιπόν, προσφέρεις ένα πεδίο ανάπτυξης στρεβλών (ή μη) εντυπώσεων εξυπηρετώντας κι εσύ κρατικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου και δεν μπορώ να σκάψω για να το βρω.

Γιατί η ανωνυμία θα αποπροσανατόλιζε το αναγνωστικό κοινό μου; Την υποκατάσταση από άλλες εταιρίες που ακριβώς την είδες; Τα δεξιά συμφέροντα; Τα κρατικά συμφέροντα;

Τίποτα δεν παραβλέπω, για τα σχόλια (των άλλων) δεν θα απολογηθώ εγώ. Ήμουν σαφής. Αν θέλεις να συζητήσουμε κάτι που έγραψα εγώ είμαι στη διάθεσή σου (και ας ήρθες με διάθεση να μας την πεις).

Επίσης, ξέχασες να μου απαντήσεις γιατί συντηρείς μια τακτική (την ανωνυμία) που δεν σε βρίσκει σύμφωνη.

Ανώνυμος είπε...

Eγώ είμαι ανώνυμη και δε δηλώνω ότι επωνύμως έχω εκφράσει θέσεις και απόψεις. Δεν είχα αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο παρακαλώ γράψε μου αν συμφωνείς στο ότι στην παρούσα όλα τα σχόλια του blog σου (άρα και η πλατφόρμα συζήτησης που εσύ προσφέρεις)σίγουρα δεν εξυπηρετούν την απαίτηση για καταβολή δεδουλευμένων προσφέροντας ένα επιτυχημένο άλλοθι στην ηγεσία του Υπουργείου (περί σαθρότητας των δομών κ.λπ.)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμη, 10:35 μ.μ,

Ναι, είσαι ανώνυμη και κατακρίνεις τους ανώνυμους, αυτό είναι το περίεργο. Δεν δήλωσα (γενικά και αόριστα) ότι επωνύμως έχω εκφράσει τις απόψεις μου, στο έγραψα απαντώντας σε αυτό: “psi-action επικαλείσαι την ορθή χρήση ονομάτων, παραμένοντας ανώνυμος όπως και οι σχολιαστές του blog σου”. Σου εξήγησα ότι άλλο είχα γράψει και αλλιώς το παρουσίασες ...και απάντηση δεν πήρα.

Μετά πέταξες κάτι για αποπροσανατολισμό και ότι εξυπηρετούνται: η υποκατάσταση των εταιρειών, τα δεξιά συμφέροντα, τα κρατικά συμφέροντα ...χωρίς να εξηγήσεις τι εννοείς.

Τώρα θέλεις να συμφωνήσω μαζί σου στο ότι τα σχόλια του blog “δεν εξυπηρετούν την απαίτηση για καταβολή δεδουλευμένων” αλλά την ηγεσία του Υπουργείου.

Λοιπόν, για να μην μπερδευόμαστε, την πλατφόρμα συζήτησης την παρέχει η υπηρεσία “blogger”, το ίδιο και τη δυνατότητα ανώνυμου ή επώνυμου σχολιασμού (by default). Δεν παρέχω εγώ τίποτα, απλά γράφω (όποτε έχω όρεξη), γράφουν άλλοι και μου στέλνουν κείμενα (όποτε έχουν όρεξη) και, τέλος, αναρτώ κείμενα που μου φαίνονται ενδιαφέροντα ή σχετικά με τη θεματολογία του blog.

Οι σχολιαστές γράφουν (όποτε έχουν και αυτοί όρεξη) επώνυμα ή ανώνυμα ό,τι θέλουν (δεν μου αρέσει να λογοκρίνω τα σχόλια). Έτσι, ο καθένας εκφράζει ελεύθερα αυτά που θέλει να πει. Άλλοι συμφωνούν με κάποιο σχόλιο, άλλοι διαφωνούν, άλλοι απαντάνε, άλλοι όχι, άλλοι πετάνε κάτι σαν σύνθημα, λες και γράφουν σε τοίχο (αυτοί με ενοχλούν λίγο γιατί συνήθως γράφουν με κεφαλαία και το βρίσκω αντιαισθητικό), άλλοι είναι περίεργοι (να, σαν αυτόν που λίγο νωρίτερα σχολίασε στην τελευταία ανάρτηση: “εσυ τι εισαι που υοερασπιζεσαι το περιβολακι; εταιριαρχης, εργαζομενος, του Υπουργείου; τι ζητάς κι εσυ; ποιος σε πληρωνει; “ -τι του απαντάς τώρα του τύπου; εγώ πάντως του είπα ποιος με πληρώνει γιατί τον είδα να αγωνιά).

Τέλος πάντων, μπορεί να μην το έχεις συνηθίσει αλλά έτσι λειτουργεί αυτό το “κατάστημα”,

στο οποίο μπαίνεις και προσπαθείς να πείσεις (ποιον;) ότι τα σχόλια (συνολικά!) εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα.

Αν διαφωνείς με κάτι συγκεκριμένο που έγραψα, πες το και μη μας βάζεις να φανταζόμαστε κρυφές προθέσεις και σκοτεινές υποθέσεις.

ΥΓ.1. Άλλοθι στην ηγεσία του υπουργείου προσφέρουν όσοι παρανομούν (θα μου πείτε ότι και η κυβέρνηση παρανομεί αφήνοντας ανθρώπους απροστάτευτους -και δεν αναφέρομαι μόνο στην ψυχική υγεία- αλλά να μην επεκταθούμε). Δουλειά του υπουργείου είναι να ξεκαθαρίσει (με ουσιαστικούς ελέγχους) το θέμα των φορέων. Όσο δεν την κάνει, τόσο οι εργαζόμενοι αγανακτούν και τα βάζουν με τον εργοδότη τους, ο οποίος δε φρόντισε τα προηγούμενα χρόνια να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, διαφάνεια και ...άλλες άγνωστες λέξεις.

Θα είναι εγκληματικό να εξαφανιστεί ένα σημαντικό μέρος των υπηρεσιών -ή να τις κάνουν μπαλάκι μέχρι να διαλυθούν- και οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους εξυπηρετούμενους (τωρινούς και μελλοντικούς) και τους εργαζόμενους. Η Σκοπούλη και ο Λυκουρέντζος κινδυνεύουν να περάσουν στην ιστορία ως οι υπουργοί που διέλυσαν την ψυχική υγεία εν μέσω κρίσης (ο Αβραμόπουλος και ο Λοβέρδος θα φαίνονται αγγελούδια μπροστά τους).

ΥΓ.2. Πάντως σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την αφορμή να περιγράψω τι είναι (αυτό το) blog για να το γνωρίζουν και όσοι αναγνώστες δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα το δικτυο ΑΡΓΩ εστειλε εξωδικο? Μπορουμε να το βρουμε καπου?

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Απ' ό,τι ξέρω οι φορείς επεξεργάζονται το εξώδικο, αλλά τι ακριβώς περιμένεις από το εξώδικο;

Εδώ είναι το προηγούμενο:
Εξώδικη πρόσκληση–διαμαρτυρία βγήκε κάτι;

Ανώνυμος είπε...


Ειμαι και εγω ενας εθελοντης επαγγελματιας ψυχικης υγειας οπως και πολλοι αλλοι που καθημερινα δινουν τον αγωνα τους εντος και εκτος εργασιακου πλασιου.
Δεν περιμενω τιποτα απο το δικτυο ..ομως εχω το δικαιωμα να πληροφορουμαι για οτι ενεργειες γινονται..

Ανώνυμος είπε...

μια ερωτηση που θελω να κανω ειναι η εξης: ποσο φθηνο εργατικο χερι θα γινει ο ΕΛΛΗΝΑΣ???

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Για τη χθεσινή συνάντηση Λυκουρέντζου - Δικτύου Αργώ:
Έξαλλος ο Λυκουρέντζος με το Δίκτυο "Αργώς" για την ψυχική υγεία

ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΓΩ είπε...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ YYKA
Γεμάτος αγανάκτηση και μένος ο υπουργός υγείας κ. Λυκουρέντζος έσπευσε να υπερασπιστεί την υφυπουργό του κ. Σκοπούλη και τον σύμβουλο της κ. Θεοδωράκη στην τυφλή μάχη τους ενάντια στο σύνολο των φορέων του Δικτύου ΑΡΓΩ στην χτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του Δικτύου ΑΡΓΩ και εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι μόνοι υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει είναι οι φορείς ή κατά τον κ. Υπουργό «η παρέα του ΑΡΓΩ» την οποία «θα τη δει ιδιαιτέρως» και "θα την επαναφέρει στην νομιμότητα» η οποία "πρέπει να καταλάβει ότι εκβιασμοί δεν περνάνε σε μένα".
Από την μία είπαν ότι οι φορείς ενημέρωσαν τελευταία στιγμή για το μέγεθος του προβλήματος (παρόλο που έχουν στείλει 6 επιστολές για το θέμα και εξώδικο τον Απρίλιο), από την άλλη όμως ο Υπουργός διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι φορείς να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους αφού έχουν πάρει τα 40 εκατ. ευρώ από τα 62 που απαιτούνται για το πρώτο 8μηνο, χωρίς να δέχεται καμία απάντηση και χωρίς να καταλαβαίνει ότι εκτός από μισθούς έχουμε το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, τους προμηθευτές και τις οφειλές του 2011. Τόνισε ότι επειδή δεν ευθύνεται αυτός για την σημερινή κατάσταση αλλά και λόγω της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας δεν μπορεί να κάνει κάτι και ότι δεσμεύεται ότι για το 2013 και το 2014 θα εξασφαλίσει όσους πόρους χρειαστούν. Αναφερόμενος στο σύνολο των φορέων ο κ. Λυκουρέντζος έκανε λόγο επανειλημμένα για «Σαμαρείτες», «κερδοσκόπους», «μετόχους» και τις «επιχειρήσεις. Δήλωσε ότι οι φορείς χρησιμοποιούν ασθενείς και εργαζόμενους για να εκβιάσουν και ότι οι εργαζόμενοι είναι «δικοί σας και έχετε την πλήρη ευθύνη». Ενδεικτικό του επιπέδου της συζήτησης είναι ότι ρώτησε τους εκπροσώπους των εργαζομένους τι πτυχίο έχουν, ότι χαρακτήρισε τους εκπροσώπους του Δικτύου «απρόσκλητους» στη συνάντηση, ότι σε αναφορά του κ. Θεοδωρουλάκη στο σκάνδαλο της Λέρου, σχολίασε «σκάνδαλο;»! και επέπληξε τον κ. Θεοδωρουλάκη γιατί καταφέρετε ενάντια "στην Υφυπουργό του" λέγοντας στο έγγραφο μας ότι η κα. Σκοπούλη εξαπέλυσε ανυπόστατες κατηγορίες για κακοδιαχείριση και σπατάλη δημοσίου χρήματος και του είπε «εσύ το υπογράφεις αυτό για να το δώσω στην νομικό μας για τα δέοντα». Απείλησε τους φορείς ότι αν δε συμμορφωθούν, θα υποστούν ελέγχους από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία, δίνοντας νέα έννοια και ρόλο σε αυτά τα όργανα, τον ρόλο του μπαμπούλα. Εμείς τον καλέσαμε από σήμερα να προχωρήσει σε όποιον έλεγχο θέλει και σε όποια αξιολόγηση.
Τηρώντας αμείωτο το επίπεδο της επίθεσης του είπε «μην τραβάτε το σχοινί γιατί θα το αφήσω να κοπεί» και ότι «δεν με νοιάζει είτε τα κλείσετε είτε τους βάλετε φωτιά, εσείς έχετε την ευθύνη» .
Τέλος, διαβεβαίωσαν ότι θα δώσουν λύση, προς όφελος των ασθενών και των εργαζομένων βέβαια, μέσω του 2% παρακρατώντας το και από τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ(την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλλίρης, αρμόδιος για τα οικονομικά δήλωσε ότι είναι αδύνατο να εξευρεθούν πόροι από το 2% και ότι θα κάνει χρήση του ειδικού αποθεματικού του 5% του προϋπολογισμού που κρατά το ΓΛΚ) και του ΕΣΠΑ, αρκεί οι εργαζόμενοι να σταματήσουν κάθε κινητοποίηση και εμείς να αναλάβουμε τις πραγματικές μας ευθύνες, δηλαδή; να πληρώσουμε από την τσέπη μας τα υπόλοιπα;
Η επιθετικότητα και οι παραλογισμοί δείχνουν αδυναμία διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσαν οι ίδιοι με την αδράνεια τους 3 μήνες. Υπάρχουν άτομα και φορείς που δούλεψαν σκληρά και αγωνίστηκαν για τις υπηρεσίες αυτές. Είναι σαφές για όλους μας ότι όποιοι μετέχουν στο χώρο αυτό και μπορούν να συνεχίσουν να ανέχονται τις τυφλές προσβολές και την κοροϊδία θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει στη συνέχεια. Για τους άλλους, όπως είπε και ο υπουργός θα τα πούμε στα δικαστήρια διεκδικώντας τα αυτονόητα και υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, που ούτε για ένα λεπτό δεν σκέφτηκε ο κ. Λυκουρέντζος .
Η δικηγόρος του Δικτύου ήδη μελετά και άλλα νομικά μέτρα (αναφορά στον εισαγγελέα, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και εμπλουτίζει το εξώδικο που θα υποβάλλουμε μάλλον την Δευτέρα.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι όσοι σχολιάζουν και κρίνουν τους πάντες και τα πάντα με την λογική της "τσουβαλοποίησης" και της απόλυτης ισοπέδωσης, ας μάθουν να το κάνουν όχι μόνο όταν περνάνε(-με) τρομαγμένοι - θυμωμένοι την "κοιλάδα του θανάτου", αλλά και τις "καλές" (λέμε τώρα...) μέρες. Η κατσίκα που ψοφάει δεν είναι του γείτονα οργισμένα παληκάρια και η λογική του διαίρει και βασίλευε οφελεί τελικά μόνο τον "Βασιλιά" (βλ. υυκα)

b.d. είπε...

Μ' αρέσει που έβαλες επεξήγηση δίπλα στον Βασιλιά για να μην τον μπερδέψουμε με κάποιους ιδιοκτήτες εταιρειών που είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Την κατσίκα την αφήσατε να ψοφήσει, δεν ψόφησε μόνη της.

τζαστ μι είπε...

Για τον ανώνυμο 20 Σεπτεμβρίου 2012 10:38 π.μ., την ανώνυμη 17 Σεπτεμβρίου 2012 10:35 μ.μ., τους επαναστατημένους εργοδότες και τους παρατρεχάμενους τους.

Θέλετε να βρείτε αυτούς που εξυπηρετούν το υπουργείο ? Μην ψάχνετε τους εργαζόμενους και τα blogs. Απλώς κοιτάξτε στον καθρέπτη. Χρόνια μπαινοβγαίνατε στα υπουργεία και παίζατε το παιγνίδι των πολιτικάντηδων. Τώρα θυμηθήκατε να αγωνιστείτε με τους εργαζόμενους που σας ξέχασαν οι δικοί σας άνθρωποι και σας έτριξε τα δόντια ο υπηρέτης της τρόικας ?

Το "διαίρει και βασίλευε" και την προπαγάνδα τα ξέρετε καλά γιατί τα χρησιμοποιούσατε για να διασπάσετε τους εργαζόμενους. Τώρα ξεκαβαλήστε το καλάμι και φορέστε το ανθρώπινο πρόσωπο μπας και πείσετε κανέναν γιατί έρχονται δύσκολες μέρες.

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν πια εργαζόμενοι, που έχουν εργαστεί σε διαφορετικές ΜΚΟ, θεωρώ ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν εταιρείες, που δουλεύουν καλά και παράγουν έργο, αλλά και εταιρείες που δεν ανταποκρίνονται στο σκοπό τους και υπάρχει διάθεση να αποτελούν τα μαγαζάκια των προέδρων τους. Η κατάσταση είναι απλά αυτή.
Το παράδοξο είναι ότι κανείς δε φταίει. Εγώ θα έλεγα ότι όλοι έχουν ευθύνες, τόσα χρόνια οι ΜΚΟ δρούσαν ανεξέλεγκτα,καθώς για τα χρήματα που έπαιρναν έστελναν προυπολογισμούς και απολογισμούς στο υπουργείο. Προφανώς οι έλεγχοι δε γινόταν όπως έπρεπε και προφανώς κάθε ΜΚΟ δρούσε ανεξέλεγκτα (άλλοι καλά και άλλοι όχι).
Σκέφτομαι, λοιπόν ,ότι τόσα χρόνια δεν υπήρχε πλαίσιο λειτουργίας (που να εφαρμόζεται)αλλά κυρίως δεν υπήρχαν έλεγχοι και αξιολογήσεις.
Και τώρα οι μεν κατηγορούν του δε. Απλά αυτή η τακτική πλέον δεν έχει νόημα, γιατί απλά δεν πείθει.
Όσοι έχουν όρεξη, διάθεση αλλά και ικανότητα, από υπουργείο ,ΜΚΟ και εργαζομένους ας συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη συγκυρία και όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του.

b.d. είπε...

Προτείνεις να ξεχάσουμε ό,τι έγινε μέχρι σήμερα (όποιος έκλεψε έκλεψε και όποιος παρανόμησε παρανόμησε) και να συνεργαστούν Υπουργείο, ΜΚΟ και Εργαζόμενοι για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη συγκυρία.

Ξεχνάς ή θέλεις να μας κάνεις να ξεχάσουμε ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη για τη δύσκολη συγκυρία, ωστόσο ΜΟΝΟ οι εργαζόμενοι την πληρώνουν (καθυστερήσεις μισθών, μειώσεις αποδοχών, πιέσεις, εκφοβισμούς, εκβιασμούς, μετακινήσεις, απολύσεις κλπ).

Εγώ λέω να αποκαλυφθούν τα ΔΣ των ΜΚΟ που παρανόμησαν, να πάνε σπίτια τους ή όπου κρίνει η δικαιοσύνη και μετά ξανακάνεις την πρόταση.

Όρεξη, διάθεση και ικανότητα έχουν και οι απατεώνες. Δεν αρκούν αυτά τα χαρίσματα. Να προσθέσουμε το ήθος και την εντιμότητα ή θα μείνουν πολλοί απ' έξω;

Ανώνυμος είπε...

κακώς δεν το διευκρίνισα φυσικά και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα και θα είναι μια διαδικασία μακράς διαρκείας παράλληλα αντί να συνεχίσουν με να ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, ας δούνε τί θα κάνουν.
Και κάτι άλλο ένα άλλο ανώνυμο σχόλιο παραπάνω μιλάει για εφαρμογή των νόμων (για διοίκηση που με κάποια ιδιότητα παράλληλα πληρώνεται)πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό και κανείς να μην παρεμβαίνει;
Νομίζω ότι αυτό που γίνεται είναι ότι προσπαθούν να θυμώνουν αλλά το χειρότερο σε πολλές των περιπτώσεων να εκφοβίζουν τους εργαζομένους, ενώ οι πραγματικοί υπόλογοι για την τωρινή κατάσταση είναι άλλοι. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, έχουν δικαιώματα, έχουν κρίση και δυστυχώς για κάποιους έχουν γνώση της κατάστασης.Οπότε είναι πραγματικά πλέον άτοπο να συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.
Οπότε παράλληλα με την απόδοση ευθυνών για να μη συζητάμε μετά από 10 χρόνια τα ίδια πράγματα, προτείνω με τη συμμετοχή όλων τη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας που θα διασφαλίζει το χώρο από κακές πρακτικές και ανθρώπους που εμπλέκονται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το προσωπικό τους όφελος.

Ανώνυμος είπε...

ολα νομιζα οτι τα ειχα δει στο χωρο της ψυχικης υγειας αλλα να αγωνιζεται ο εργοδοτης μου στο πλευρο μου με τοση παρυσία !!!!!Ε ΔΕΝ ΥπΑΡΧΕΙ

Ανώνυμος είπε...

αν το σχόλιο σου αφορά στο δικό μου (ανώνυμος 10:57 π.μ.)σε ενημερώνω ότι ανήκω στους εργαζομένους και μάλιστα προς απόλυση λόγω απόψεων, αλλά το μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι ψυχική υγεία και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι μία και αφορά σε όλους τους εμπλεκομένους και ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη και λόγο και ισχύ αρκεί να το κατανοήσουν και να διεκδικήσουν τη θέση τους και αντί να αντιδρούν να ΔΡΟΥΝ.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο θα ξαναγράψω ότι τα ανώνυμα σχόλια δεν διευκολύνουν το διάλογο και χάνουμε ποιος λέει τι και ποιος απαντάει σε ποιον.

Σας παρακαλώ βάζετε τουλάχιστον ένα ψευδώνυμο. Η ανωνυμία σας και πάλι διασφαλίζεται.

Ξαναγράφω τη διαδικασία: α) γράψτε κανονικά το σχόλιό σας στη “Δημοσίευση σχολίου”, β) πιο κάτω, στην “Επιλογή προφίλ”, επιλέξτε: “Όνομα / Διεύθυνση url” και γ) συμπληρώστε ένα ψευδώνυμο εκεί που γράφει όνομα (αφήστε κενό το “ Διεύθυνση url”).

Σας ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates