Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Το Οικοτροφείο «Αθηνά», της ΠΕΨΑΕΕ, σε άμεσο κίνδυνο !

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, η οποία ξεκίνησε με την ανάρτηση Να αρχίσουμε το θλιβερό απολογισμό ?, αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στο οικοτροφείο «Αθηνά» του επιστημονικού σωματείου με την επωνυμία: Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε).

Το οικοτροφείο «Αθηνά» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., μονάδα υψηλού βαθμού προστασίας, λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2004 στον Κορυδαλλό και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ψυχαργώς Β' φάση. Παρέχει υποστήριξη, θεραπεία και κυρίως προοπτικές ενσωμάτωσης στην κοινότητα, σε δεκαπέντε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές, που έζησαν για χρόνια σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Η φιλοσοφία του προγράμματος συνοψίζεται: α) στην προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου επανένταξης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη στενών σχέσεων με την κοινότητα, β) στην διαμόρφωση καθημερινών σχέσεων εμπιστοσύνης και γ) στην προάσπιση και διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ατομικότητας. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.pepsaee.gr/oikotrofeio.html

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του οικοτροφείου «Αθηνά», σε επιστολή του προς το psi-action.blogspot.com αναφέρει:

“Το Οικοτροφείο μας έχοντας 4,5 περίπου χρόνια λειτουργίας προσπαθεί ώστε άνθρωποι που για χρόνια έζησαν στην απομόνωση του ασύλου, σε συνθήκες απαξίωσης για την ανθρώπινη υπόσταση, να προσφέρει ένα περιβάλλον σεβασμού για τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, παρέχοντας ποιότητα ζωής μέσα από ένα πλαίσιο σχέσεων ζεστασιάς και φροντίδας για ανθρώπους που πάνω από όλα χρειάζονται την αναγνώριση της ατομικότητας τους και της αξίας τους.

Δυστυχώς, κατά το έτος 2008 η υποχρηματοδότηση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αγγίξει έντονα και το Οικοτροφείο μας. Εργαζόμενοι απλήρωτοι για 4 μήνες, γεγονός που οδηγεί στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Η Επαγγελματική αυτή εξουθένωση δυσχεραίνει την ποιότητα της λειτουργίας του έργου μας, καθώς το απαραίτητο στοιχείο για αυτήν είναι η συναισθηματική εγγύτητα και επένδυση στη θεραπευτική σχέση εργαζόμενου και ενοίκου. Οι οικονομικές δυσκολίες που αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οδηγεί στη μείωση της απαραίτητης ψυχικής ενέργειας για το σημαντικό έργο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Οι εργαζόμενοι του Οικοτροφείου, βρισκόμενοι σε αδιέξοδο, απειλούν με επίσχεση εργασίας, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχεια λειτουργίας της δομής. Οι ένοικοι του Οικοτροφείου κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο καθώς ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν έχουν καμία υποστήριξη από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Στον δρόμο όμως κινδυνεύουν να βρεθούν και από αγωγές εξώσεως καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή των ενοικίων. Παράλληλα αδυνατούμε πλέον να πληρώσουμε βασικά λειτουργικά έξοδα όπως λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τροφοδοσία, συντήρηση κτιρίου, θέρμανση, καθημερινές ανάγκες.

Η υποχρηματοδότηση της πολιτικής ηγεσίας και του Υπουργείου θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα της ζωής των ενοίκων και τη συνέχεια του έργου της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, αλλά την ασφάλεια και την ζωή αυτών των ανθρώπων. Άνθρωποι, που σιγά σιγά άρχιζαν να αλλάζουν την αντίληψη για τον εαυτό τους που τους ήθελε ανίκανους για την κοινωνία και χωρίς αξία σε μία αντίληψη ότι αξίζω και έχω δυνατότητες να είμαι καλά, δυστυχώς κινδυνεύουν είτε να βρεθούν στον δρόμο είτε να επιστρέψουν στον χώρο των ασύλων καταστρέφοντας ότι έχει χτιστεί.”

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Την εσχάτη ενέργεια να καταφύγετε στα ΜΜΕ Τηλεόραση-ραδιόφωνο, δημόσια παρουσίση του προβλήματος την έχετε σκεφτεί ?
Εδώ δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση το θέμα είναι ευρύτερο και σοβαρότατο.
Πρέπει να κληθεί Ο αρμόδιος Υπουργός να τοποθετηθεί δημόσια .
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri,pblogs.gr

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ο τύπος ασχολείται με το πρόβλημα κατά διαστήματα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη έμφαση. Επίσης, αν οι πολίτες διαβάζουν εδώ και τρία χρόνια ότι κλείνουν οι μονάδες, μάλλον το συνήθισαν και τώρα δεν δίνουν σημασία.

Βέβαια, στα πρωτοσέλιδα "πουλούσε" το θέμα όταν οι άνθρωποι ήταν δεμένοι και γυμνοί. Τώρα που δεν είναι εξαθλιωμένοι, ποιος ασχολείται ? Ελπίζουμε να μην περιμένουν να αναδείξουν το θέμα όταν ξανα-εξαθλιωθούν.

Εντωμεταξύ, έχει ξεχαστεί από όλους (πολιτεία, ΜΜΕ, πολίτες, ειδικούς) ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και αντί να στρέψουμε όλοι τα βλέμματά μας εκεί, υποβαθμίζουμε τις κοινοτικές δομές. Απίστευτη χώρα και να το σκεφτόμαστε αυτό, πριν κάνουμε βαρύγδουπες δηλώσεις και μιλάμε για πολιτισμό, έργα, ποιότητα ζωής και ευημερία.

Για την τηλεόραση δεν το συζητάμε, κανένα σοβαρό ενδιαφέρον. Έχουν άλλα θέματα ή από κάπου ελέγχεται η κατάσταση. Πάντως, ένα ρεπορτάζ που έγινε πρόσφατα για μια κοινοτική δομή, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν προβλήθηκε επειδή "υπήρχαν άλλα θέματα στην επικαιρότητα" !

Περιμένουμε λίγο ακόμα πριν γράψουμε σε ποιο κανάλι αναφερόμαστε, μήπως, λέμε μήπως, ήταν τυχαίο.

Το ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, το είπαμε από την αρχή. Δυστυχώς, οι εξελίξεις θα εκπλήξουν πολλούς και θα είναι γρήγορες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο χώρο έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής (οικονομικής και συναισθηματικής).

Ο Υπουργός τι να πεί ? Να πράξει πρέπει. Με λόγια και δεσμεύσεις δεν σώζεται η κατάσταση, εδώ που έφτασε.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates