Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας και η “μεσαιωνική οπισθοδρόμηση στην ψυχική υγεία”

   
Σήμερα, Τρίτη 25 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από το Δίκτυο Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “ΑΡΓΩΣ” στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. http://psi-action.blogspot.com/2008/11/25112008.html Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων ψυχικής υγείας (ΜΚΟ), εργαζόμενοι και χρήστες των υπηρεσιών που έχουν αναπτύξει οι παραπάνω φορείς στην κοινότητα.
Τα αιτήματα ήταν (επιγραμματικά):
-η απρόσκοπτη συνέχιση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και η διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών, με παράλληλη ολοκλήρωση της τομεοποίησης και του δικτύου Υπηρεσιών στην κοινότητα.
-η άμεση εξασφάλιση του συνόλου των αναγκαίων πόρων για το 2008 έως τα μέσα Δεκεμβρίου και η 100% αύξηση του εγγεγραμμένου κονδυλίου για το 2009 (σημειώνεται ότι εγγράφηκε ποσό χαμηλότερο και από το 2008!).
-η συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων της υποχρηματοδότησης και όχι η επιλεκτική αντιμετώπιση κάποιων φορέων με έκτακτες αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, βάσει «ειδικών» κριτηρίων που είναι άγνωστα.
-η ανάπτυξη διαλόγου για το θεσμικό πλαίσιο διοικητικής, οικονομικής και διαχειριστικής λειτουργίας των μονάδων καθώς και για τα θέματα ποιότητας.
-η πραγματοποίηση μιας συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας,

Ο Υφυπουργός Υγείας κος Κωνσταντόπουλος και η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κα Τροχάνη δέχθηκαν τους εκπροσώπους του Δικτύου “ΑΡΓΩΣ” και των εργαζομένων.
Από ότι πληροφορηθήκαμε ο κος Κωνσταντόπουλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιστρέψουν οι ένοικοι των κοινοτικών δομών στα ιδρύματα και άτι θα καταβληθούν δύο μισθοί (από τους τέσσερις οφειλόμενους) στους εργαζομένους. Επίσης, ο κος Κωνσταντόπουλος, για πρώτη φορά μετά από μήνες, δεν κατηγόρησε τους φορείς για κακοδιαχείριση και απέδωσε τα προβλήματα χρηματοδότησης στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την θλίψη που μας προκαλούν τα “επιτεύγματα” της συνάντησης. Οι ψυχικά ασθενείς δεν θα επιστρέψουν στα ιδρύματα (κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε που θα πάνε τελικά ?), οι εργαζόμενοι θα πάρουν δύο μισθούς (δηλαδή μπορεί και να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων το...Πάσχα) και οι υπεύθυνοι των φορέων κατάφεραν να μην θεωρούνται “καταχραστές”.
Αντί να σχολιάσουμε, θα παραθέσουμε τη συνέντευξη του Αν. Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Παν/μιο Στέλιου Στυλιανίδη στην Ολυμπία Λιάτσου.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη σημερινή Ελευθεροτυπία
με τίτλο “Μεσαιωνική οπισθοδρόμηση στην ψυχική υγεία”
Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση;

«Χιλιάδες ασθενείς επέστρεψαν από την κόλαση του ασύλου σε δομές που έχουν ως στόχο την αυτόνομη διαβίωση σ' ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Χιλιάδες πολίτες βρήκαν στις κοινοτικές δομές απαντήσεις στα προβλήματά τους, χωρίς να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Σταδιακά, άρχισε να διαμορφώνεται ένα νέο δίκτυο υπηρεσιών και μία νέα αντίληψη στους επαγγελματίες, αλλά και τους πολίτες σχετικά με την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών. Στην πορεία της μεταρρύθμισης έχουν αντιμετωπιστεί διάφορα προβλήματα».

Γιατί φτάσαμε στο σημείο μηδέν ;

«Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου βρίσκονται μπροστά σε μία πιθανότητα πρωτοφανούς παλινδρόμησης, με τη διακοπή λειτουργίας περισσότερων από 400 δομών δημοσίου οφέλους. Οι φορείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πραγματικό κίνδυνο, παρά τις δραματικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει όσοι εργάζονται σ' αυτούς τα τελευταία χρόνια, αναστολής της λειτουργίας των δομών τους. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Δημόσιο. Ολες οι υπηρεσίες θα έπρεπε να λειτουργούν ως ένα συνεχές δημόσιο σύστημα φροντίδας. Οταν ένα μέρος του συστήματος καταρρέει, ενεργοποιείται το φαινόμενο "ντόμινο" και στο υπόλοιπο».

Πού οφείλονται τα προβλήματα αυτά;

«Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση που έχει φθάσει στην πλειοψηφία των φορέων, αντίθετα με ό,τι ψευδώς διαγγέλλεται, δεν ξεπερνάει το 40% των απαιτούμενων πόρων. Γι' αυτό, έχουμε ζητήσει καθιέρωση συνεχούς συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης της διαχείρισης των πόρων σε σχέση με την ποιότητα του παραγόμενου επιστημονικού και θεραπευτικού έργου από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ Είναι λάθος να θεωρούμε ότι το θέμα είναι καθαρά οικονομικό ή τεχνοκρατικό».

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία μιας μεταρρύθμισης;

«Η ηθική και η ιδεολογία στην οποία βασίζεται η λήψη αποφάσεων, η στάση των ψυχιάτρων, οι πολιτικές αποφάσεις που στηρίζουν το όλο εγχείρημα και τέλος, οι πόροι. Δημιουργείται εσκεμμένα κλίμα ασάφειας, ότι υπάρχει κακή διαχείριση στους φορείς, ότι παρακρατούν τα χρήματα από τους εργαζομένους, ότι έχουν ήδη δοθεί οι λύσεις από το υπουργείο και ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων».

Ο ρόλος του υπουργείου Υγείας;

«Το τελευταίο τρίμηνο έχουν κατατεθεί τρεις επερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δύο μάλιστα από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτοί παίζουν το παιχνίδι κάποιων; Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος επιμένει σε μία δική του ψευδή κατασκευή που παρουσιάζει ως "αλήθεια" σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Δηλώνει ότι το υπουργείο "πληρώνει" πολλά για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Οι φορείς όμως δεν είναι προμηθευτές υλικών».

Πού χωλαίνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας;

«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ασχοληθεί με το κόστος των παραιτήσεων εκπαιδευμένων και έμπειρων επαγγελματιών, της συντήρησης δύο παράλληλων συστημάτων (ασυλικό και κοινοτικό), της αντιπαράθεσης των εμπλεκομένων φορέων, της μη πρόληψης των υποτροπών, της βάναυσης μεταχείρισης των ατόμων που χρήζουν νοσηλεία, του κόστους που βιώνει η οικογένεια, τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού που μπορεί να συνεπάγεται η ταμπέλα του "δυσίατου" ή "επικίνδυνου"».

Ολα αυτά παραπέμπουν σε πολιτικές που παρουσιάζονται και σε άλλους χώρους της Υγείας;

«Η πολιτεία διαχειρίζεται ορισμένες "περιθωριακές" ή "ανώδυνες" για το νεο-φιλελεύθερο σύστημα αντιφάσεις, όπως το πρόβλημα του ψυχιατρικού εγκλεισμού και των ψυχιατρείων, της εξαθλίωσης των φυλακών, της αποδόμησης των λιγοστών δομών απεξάρτησης με έναν ανεύθυνο, δημαγωγικό, ανάλγητο, ερασιτεχνικό και αποσπασματικό τρόπο. Εχω όμως την εντύπωση ότι πίσω από αυτήν την απορρύθμιση ενός προϋπάρχοντος, δυσλειτουργικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, υπάρχει σαφής ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός».

Τι εννοείτε;

«Επιστρέφοντας στους προαναφερθέντες παράγοντες για κάθε μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, θα διαπιστώσουμε ότι η ηθική αντίφαση μεταξύ στόχων και πράξης σε σχέση με τη συνέχεια των στόχων του αποϊδρυματισμού και της κοινωνικής ψυχιατρικής είναι κάτι παραπάνω από κραυγαλέα· η στάση της πλειοψηφίας των ψυχιάτρων απέναντι στη μεταρρύθμιση είναι από αδιάφορη, "επιστημονικά ουδέτερη" και επιφυλακτική ώς εχθρική· η πολιτική βούληση υπάρχει προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ποια κατεύθυνση;

«Υπάρχει πρόσφατη επικύρωση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μιας απόφασης που προσδιορίζει "νέους" ψυχιατρικούς ταξινομητικούς όρους για κατηγορίες ψυχικά πασχόντων, τμήματα νοσηλείας οργανικών ψυχοσυνδρόμων. Αυτά δυστυχώς περιγράφουν με σαφήνεια τη φιλοσοφία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αναγκαιότητα μετάβασης από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα. Περιγράφουν τα μέσα για μια νέα μεγάλη "ΕΓΚΑΘΕΙΡΞΗ" όπως θα έλεγε ο Φουκό. Οι αντιφάσεις του συστήματος "επιλύονται" μέσα από "εννοιολογικό" και φυσικό αποκλεισμό των τρελών και των νέων περιθωριακών από τον ανθρώπινο κόσμο, με την ιδεολογική χρήση μιας ακραίας βιολογίζουσας αντιεπιστημονικής και αντιθεραπευτικής ψυχιατρικής».

«Κράτος πρόνοιας». Εχει σβηστεί από το λεξικό του νεοφιλελεύθερου κράτους;

«Η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με την πλέον κυνική έκφραση του νεο-φιλελεύθερου κράτους. Τον κοινωνικό έλεγχο, δηλαδή, εξαιρετικά πολύπλοκων βιοψυχοκοινωνικών προβλημάτων όπως οι εξαρτήσεις, οι διαταραχές συμπεριφοράς, η παραβατικότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός των μεταναστών, τα προβλήματα απομόνωσης της τρίτης ηλικίας, μέσα από το απλουστευμένο αλλά πανίσχυρο οπλοστάσιο της βιολογίζουσας ψυχιατρικής. Οσοι έζησαν τη φρίκη της Λέρου και πάλεψαν για το όραμα μιας άλλης ψυχιατρικής στη χώρα μας και στην Ευρώπη, δεν θα επιτρέψουν ένα τέτοιο μεσαιωνικό σενάριο οπισθοδρόμησης».

3 σχόλια:

kalamari είπε...

Καταρχας συγχαρητηρια για την προσπαθεια σας. Κατα δεύτερο, σιγα μην ασχοληθούν αυτοί οι τραγικοί τύποι με τα προβλήματα στον χώρο της ψυχικης υγείας.
Ο τελευταίος πολιτικός που θυμάμαι να ασχολήθηκε ήταν ο Στεφανής.
Σημ: Δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα. Τα σιχαίνομαι όλα εξίσου.

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.

Έχετε συντάξει κάποια επιστολή διαμαρτυρίας προς αρμόδιους φορείς που μπορεί να αποσταλεί από πολίτες;

Το μπλογκάκι μας με τη μικρή φωνή που διαθέτει είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια σας.
Δυο δημοσιεύματα από το ΛΙΒΑΔΕΙΑ BlogTeam: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ και Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

asfyxia:

Ευχαριστούμε, ξέρετε όσο πιο "μακριά" είσαι από ένα πρόβλημα τόσο λιγότερο το γνωρίζεις. Ο κος Στεφανής, άσχετα με τις πολιτικές προτιμήσεις του καθενός, σίγουρα το γνώριζε.

Blog Team Λιβαδειάς:

Σας ευχαριστούμε και συγχαρητήρια για το blog σας.

Η προσπάθεια των πολιτών για συλλογή υπογραφών είναι εδώ:
http://www.gopetition.com/online/22587.html
και υποστηρίζεται κυρίως από τα blogs:
http://anemos5.blogspot.com/
http://ligery.pblogs.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates