Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Διακοπή της χρηματοδότησης από την Ε.Ε.;


Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την επίσκεψη του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Vladimir Spidla και συνεχίζονται οι ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα της χρηματοδότησης των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, αλλά και για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων τμημάτων για 'δυσίατα περιστατικά', πρακτική που θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω.


Η σημερινή Ερώτηση του κ. Θοδωρή Δρίτσα:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Κίνδυνος κατάρρευσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση απειλείται, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της διαφαινόμενης αμφισβήτησης από την Κυβέρνηση της αξίας των αποκεντρωμένων δομών οργάνωσης της.

Πρόσφατα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Κίτζελε έπειτα από δημόσια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα διακοπεί η χρηματοδότηση. Οι οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιθανότατα θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα. Πέραν της πιθανής διακοπής της συνέχισης της χρηματοδότησης υφίσταται πραγματικός κίνδυνος να ζητηθεί και η επιστροφή μέρους των χρηματοδοτήσεων που ήδη έχουν εισπραχθεί!

Ταυτόχρονα ο κ. Υπουργός δέχεται εισηγήσεις του Κεντρικού Εθνικού Συμβουλίου Υγείας για άνοιγμα νέων τμημάτων χρόνιων ασθενών, που τους μετονομάζει σε 'δυσίατα περιστατικά'.

Με βάση τα ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταθερής κρατικής χρηματοδότησης και γενικότερης ενίσχυσης των δομών θα αποτρέψει την απειλούμενη κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και την απειλούμενη διακοπή της χρηματοδότησης της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

2. Είναι πράγματι στα σχέδια του Υπουργείου το άνοιγμα νέων 'Ψυχιατρείων' χρόνιων ασθενών; Εάν όχι, που αναφέρεται και που παραπέμπει ο όρος 'δυσίατα περιστατικά', ο οποίος περιέχεται στην εισήγηση του Κεντρικού Εθνικού Συμβουλίου Υγείας την οποία δέχτηκε ο Υπουργός;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας
Κίνδυνος κατάρρευσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Χθες, 30 Μαρτίου, ο κ. Περικλής Κοροβέσης κατέθεσε Ερώτηση για τη χρηματοδότηση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.
Χρηματοδότηση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Επίσης, την 17η Μαρτίου οι κ.κ. Κουράκης Αναστάσιος, Λαφαζάνης Παναγιώτης και Λεβέντης Αθανάσιος κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα "Καταρρέουν τα προγράμματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης", οι οποίοι, εκτός των άλλων, ερωτούν τον Υπουργό Υγείας για την περίπτωση αναστολής της κοινοτικής χρηματοδότησης.
Καταρρέουν τα προγράμματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης!

Σας θυμίζουμε ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να αναστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια», λόγω αθέτησης, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, της συμφωνίας για τη στήριξη των Μονάδων Ψυχικής Υγείας από εθνικούς πόρους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates