Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Προχειρότητα και για την ψυχιατρική εφημερία


Η πρόσφατη παρέμβαση της Ε.Ε., η οποία υποχρέωσε τη χώρα μας να λάβει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών (οι εργαζόμενοι των οποίων συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι), δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από το να αποκρύπτει την αλήθεια και να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας με πρόχειρους χειρισμούς. Έτσι, ενώ ο Υπουργός Υγείας προβαίνει σε δηλώσεις για τη “δυναμική εποχή που ανοίγει για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την πολιτική της Ψυχικής Υγείας” (και συμπεριλαμβάνει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ώς έργο του στο προσωπικό του site!), οι πολίτες παρακολουθούν το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας να καταρρέει.

Μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μπορούμε να δούμε με αφορμή το θέμα των εφημεριών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.

Πρόσφατα, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας, για να “επιλύσει” το πρόβλημα των εφημεριών, το οποίο σχετίζεται με την έλλειψη προσωπικού, του “Δρομοκαΐτειου” Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, έδωσε εντολή να προστεθεί εφημερία στο ήδη επιβαρυμένο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί). Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν σε "κλείσιμο" της εφημερίας του νοσοκομείου.

Το επόμενο βήμα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν να ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Αθ. Κοσμόπουλου διότι “δεν μπόρεσε να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων”!

Στη συνέχεια, διαβάσαμε στον τύπο ότι με νέα απόφαση θα τοποθετηθεί ο πρώην διοικητής του "Δαφνιού" κ. Κοσμόπουλος στη θέση του διοικητή του “Δρομοκαΐτειου” και ο πρώην διοικητής του "Δρομοκαϊτειου" κ. Κοδέλας θα αναλάβει τη θέση του διοικητή στο "Δαφνί". Δηλαδή, να γίνει μια ανταλλαγή διοικητών για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού!

Επιπλέον, σε νέο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο “Δαφνί”, οι δύο γενικοί γραμματείς (κ.κ. Καλογερόπουλος και Τροχάνη) καταφέρθηκαν με... βαρέως απαξιωτικές εκφράσεις και σχόλια κατά του προσωπικού. Μάλιστα, ο κ. Καλογερόπουλος - Στράτης ισχυρίσθηκε σε έντονο, προσβλητικό και προκλητικό ύφος ότι το προσωπικό του νοσοκομείου... τεμπελιάζει και αυτή είναι η αιτία για τις αντιδράσεις κατά της απόφασης για την επιπλέον εφημερία!

Τελικά, φαίνεται ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος αντιλήφθηκε την αποτυχία των πρόχειρων χειρισμών με τους οποίους αντιμετώπισαν το θέμα και αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις αποφάσεις του και για την επιπλέον εφημερία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και για την απομάκρυνση του κ. Κοσμόπουλου από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου. Όσο για το πρόβλημα των εφημεριών, αποφάσισε να το αναθέσει σε ειδική επιτροπή που ...θα συσταθεί!

Τι θα γίνει μέχρι τότε; Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή στον διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του Θριασίου Νοσοκομείου να θέσει την κλινική σε εφημερία, αγνοώντας ίσως πως η συγκεκριμένη ψυχιατρική κλινική παραμένει κλειστή εδώ και μήνες! Αλλά και όσες ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων συνεχίζουν να λειτουργούν αναγκάζονται να στοιβάζουν τους ψυχικά ασθενείς σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Με όλα αυτά θυμηθήκαμε και τις δηλώσεις Υπουργών και Γραμματέων, οι οποίοι (όποτε κατέρρεαν τα επιχειρήματά τους για την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδότηση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών) δεν παρέλειπαν να δηλώνουν ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον δημόσιο τομέα ψυχικής υγείας".



Μήπως να το αλλάξουν και να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξάπλωση των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες θα αποτελούν στο μέλλον τη μόνη λύση;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates