Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ψυχική Υγεία (MENTAL HEALTH EUROPE) και τα μέλη του (για την Ελλάδα ο κόμβος επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία είναι η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας) καλούν:
-Τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πολιτικές να προάγουν την Ψυχική Υγεία και ευημερία για όλους τους πολίτες. Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ταυτόχρονη εξασφάλιση της Ψυχικής Υγείας.
-Να δοθεί έμφαση στην πρόληψη όσον αφορά τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας, μέσα από επαρκή κοινωνική προστασία και πολιτικές ενσωμάτωσης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Να οργανωθούν επαρκή προγράμματα και μέτρα για την μείωση του στίγματος και των διακρίσεων ενάντια στους ανθρώπους που υποφέρουν από προβλήματα Ψυχικής Υγείας.
-Να υπάρχει πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας σε ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και γενικότερα μια ικανοποιητικότερη αξιοποίηση των πόρων για την φροντίδα και θεραπεία αυτών των ανθρώπων.
-Να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην στέγαση. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους ανθρώπους που υποφέρουν από προβλήματα Ψυχικής Υγείας.
-Να εξασφαλιστεί στους ανθρώπους με προβλήματα Ψυχικής Υγείας το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται, να κάνουν τις δικές τους επιλογές για την ζωή τους και να ζουν αυτόνομοι στην κοινότητα, με την κατάλληλη υποστήριξη, όπου χρειάζεται.
-Να εξασφαλιστεί άμεση επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με ανικανότητες.
-Να εξασφαλιστούν τα συνταγματικά δικαιώματα για τα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, το δικαίωμα να ψηφίζουν και να συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε προεκλογικές εκστρατείες.
-Να προωθηθεί το θέμα της Ψυχικής Υγείας και ευημερίας ως προτεραιότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Εθνικές Πολιτικές.
Ειδικότερα όσον αφορά την Χώρα μας, τα προβλήματα που είχαν προκύψει και απείλησαν τη συνέχιση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και την εξασφάλιση της διαβίωσης χιλιάδων ψυχικά ασθενών συμπολιτών μας, οδήγησαν στη συνάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vladimir Spidla και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλου. Κατά τη συνάντηση αυτή υπεγράφη μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνικές Αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στη φιλοσοφία, στις αρχές και στους στόχους του προγράμματος "Ψυχαρχώς",: του Ε.Π. "Υγεία και Πρόνοια 2000-2006", του εθνικού νομικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Νόμος 2716/1999) και του Άξονα Προτεραιότητας 5, του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013".
Επίσης οι Ελληνικές αρχές, δεσμεύονται να ολοκληρώσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έως τις 31/12/2015, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις του τομέα της υγείας στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αναφοράς 2007-2013. Για το σκοπό αυτό οι Ελληνικές Αρχές θα διαθέσουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τους υλικούς και εθνικούς χρηματοδοτικούς πόρους που απαιτούνται.
Πιστεύουμε ότι οι Ελληνικές Αρχές θα υλοποιήσουν αυτές τις δεσμεύσεις και με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η πολυπόθητη σταθερότητα στον πολύπαθο και ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας στην χώρα μας.
Όπως υπογραμμίζουμε και στην επιστολή που αποστείλαμε στους Υποψήφιους Ευρωβουλευτές και στα Κόμματα, ενόψει των Ευρωεκλογών, η Ψυχική Υγεία είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Οι επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών πλήττουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τουλάχιστον τόσο σοβαρά όσο και οι βαριές σωματικές ασθένειες. Ως εκ τούτου καλούμε τις Ελληνικές Αρχές και τους μελλοντικούς ευρωβουλευτές της χώρας μας να προωθήσουν το θέμα της Ψυχικής Υγείας ως θέμα υψηλής προτεραιότητας στην πολιτική ατζέντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.