Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Αντιθέσεις: Ιδρύματα και κοινοτική φροντίδα στη Βουλγαρία



Στο video παρακολουθούμε σκηνές από ένα ίδρυμα για παιδιά στη Βουλγαρία. Οι γνωστές σκηνές που θα μπορούσαν να είναι από οποιοδήποτε ίδρυμα. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η προσπάθεια για την αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη των παιδιών που πραγματοποιείται στο κέντρο Karin Dom. Αξίζει να δείτε τις διαφορές (και να φανταστείτε τις διαφορές που δεν μπορείτε να δείτε).

πηγή: Open Society Mental Health Initiative


update 1: Αυτές τις μέρες, ένα video που απεικονίζει τις τραγικές φιγούρες των ασθενών που ζουν σε ίδρυμα της Βουλγαρίας έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη. Το video φέρει τον τίτλο "ξεχασμένοι από το Θεό" και "ανέβηκε" στο vbox7, με την προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να το παρακολουθήσουν μικρά παιδιά και άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα. Με το θέμα ασχολήθηκαν και τα ΜΜΕ της χώρας μας (πχ. Καθημερινή, Έθνος).

Μπορείτε να διαβάσετε την είδηση στο Novinite (Sofia News Agency) και να δείτε το video (αν δεν είστε μικρά παιδιά και άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα).

update 2: Στα ιδρύματα της Βουλγαρίας (και άλλων Βαλκανικών χωρών) αναφέρεται και το άρθρο "Institutions Remain Dumping Grounds for Forgotten People"

update 3: Τουλάχιστον 238 παιδιά με αναπηρίες έχασαν τη ζωή τους, στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, σε διάφορα ιδρύματα της Βουλγαρίας, ενώ άλλα κακοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, αποκαλύπτει έκθεση οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα... περισσότερα

3 σχόλια:

emma είπε...

ανατριχιαζω να το βλεπω - αν εγω δεν ημουνα στη θεση να μεγαλωσω τον γιος μου, που και πως θα ειναι τωρα? Ευτυχως που υπαρχουν ανθροποι με οραμα, αλλα πολλες φορες ειναι μια σταγονα στον ωκεανο.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

emma, έχεις δίκιο να ανατριχιάζεις με τις εικόνες και τη σκέψη ότι κάποιος δικός σου άνθρωπος θα ζούσε σε ιδρυματικές συνθήκες.

Το παράδοξο, στη χώρα μας, είναι ότι απειλείται η λειτουργία των κοινοτικών δομών και όχι των ιδρυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι να μπορούμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένη χώρα.

Ελπίζω οι άνθρωποι με όραμα να συνεχίσουν να αγωνίζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

και άλλο ένα "νέο":

Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates