Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία

Αθήνα, 20/04/2010
Αριθμ Πρωτ 499

Προς κάθε αρμόδιο


Κοινοποίηση:
Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου Γεώργιο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο Θεόδωρο
Υπουργό Επικρατείας κ. Χαράλαμπο Παμπούκη
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Γεννηματά Φώφη
Γεν. Γραμματέα Υγείας κ. Πολύζο Νικόλαο
Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας κ. Κατριβάνο Γεώργιο
Διευθυντή Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ κ. Γιαννουλάτο Πέτρο
Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη Ιωάννη
Φορείς μέλη της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.)

Έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες περίπου από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και δυστυχώς η κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας εξακολουθεί να παραμένει τραγική. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία θεωρούμε πλέον ότι στο χρονικό διάστημα που παρήλθε δεν έγιναν τα βήματα που περιμέναμε και ελπίζαμε με βάση και τις προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα:

1.Ζητήσαμε ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, το οποίο δεν προσδιορίστηκε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, προεκλογικά μιλούσατε για κοινωνική συμμετοχή, διαβούλευση, κοινωνική λογοδοσία και δεσμευόσασταν για αυτά (Ζάππειο 26 Μαρτίου 2009). Εκτός αν το ΥΥΚΑ δεν μας θεωρεί κοινωνικούς εταίρους μολονότι η Ομοσπονδία ενδιαφέρεται και διεκδικεί σε θέματα που αφορούν στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειες τους σε όλα τα επίπεδα. Αν η συνάντηση αυτή δεν έγινε γιατί φοβόσαστε μήπως σας ζητήσουμε χρήματα σας δηλώνουμε ότι δεν είμαστε επαίτες, αντίθετα διεκδικούμε το δικαίωμά μας να παραμείνουμε ενεργοί πολίτες με ισοτιμία και αξιοπρέπεια.

2.Με αίτημά μας από 21/01/2010 προς την Υπουργό και κοινοποίηση στους αρμοδίους του ΥΥΚΑ ζητήσαμε το διορισμό μελών της Ομοσπονδίας στις επιτροπές του ΚΕΣΥ για την Ψυχική Υγεία και μαθαίνουμε από φήμες ότι προτείνεται η συμμετοχή των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας στις ως άνω επιτροπές μόνον στο ρόλο των «παρατηρητών». Προφανώς, αντιληφθήκαμε λάθος την έννοια της συμμετοχής και πιστέψαμε ότι θα προχωρήσουμε σε δημοκρατικές επιλογές, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι Σύλλογοι για τη Ψυχική Υγεία, Οικογενειών και χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συμμετέχουν ισότιμα στα κέντρα λήψεων αποφάσεων τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

3.Η αναποφασιστικότητα, η αναβλητικότητα και η έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει μια ανυπόφορη κατάσταση στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας που υποτιμά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές και υπολειτουργία αυτών στην περιφέρεια, αντιμετώπιση μόνο επειγόντων περιστατικών λόγω της επίσχεσης των ιατρών, καθημερινές καθηλώσεις λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού κλπ.). Η δε Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, δεν έχει ακόμη επανασυσταθεί ενώ εκκρεμούν σωρεία καταγγελιών για παραβίαση των δικαιωμάτων που ο έλεγχος τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα της.

4.Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν έργα που προβλέπονταν στο πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» καρκινοβατεί ή τουλάχιστον γίνεται ερήμην των κοινωνικών εταίρων, όπως είναι οι Σύλλογοι για τη Ψυχική Υγεία, αλλά και άλλοι επιστημονικοί φορείς, που έχουν παρουσία και μια ιστορική διαδρομή στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αναφέρονται στην ψυχική υγεία θα έπρεπε να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και προτάσεις όλων των πλευρών, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Οι παραπάνω ενδείξεις είναι ενδεικτικές του κλίματος και μας ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι πρόκειται να συμβεί στο χώρο της ψυχικής υγείας για εμάς χωρίς εμάς. Η μέχρι τώρα αντιμετώπισή μας εκ μέρους σας είναι προσβλητική και απαξιωτική, όχι μόνο από την ιδιότητά μας ως κοινωνικού εταίρου, αλλά και γενικότερα ως μέλη του αναπηρικού κινήματος. Στα πλαίσια αυτά δηλώνουμε ότι τα περιθώρια ανοχής μας τελειώνουν και ότι εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης της χώρας χρειάζεται σοβαρότητα από όλους και θεωρούμε ότι υπάρχει σε όλες τις πλευρές, εφόσον όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

Προτείνουμε:

1.Να μη γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Γιαννουλάτου Πέτρου από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας
2.Δημόσια Εθνική Διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων ψυχικής υγείας και της Ομοσπονδίας μας. Και εν τέλει: υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Ψυχική Υγεία


Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος Νομίδου Νίκη-Ελένη
Η Γεν. Γραμματέας Τριανταφύλλου Αγγελική

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates