Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Να παραμείνει ο Π. Γιαννουλάτος ζητούν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας

Η επιστολή των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας προς την Υφυπουργό Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά:

Αίτημα υπαλλήλων για την παραμονή του Προϊσταμένου της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας κου Π. Γιαννουλάτου

Κυρία Υφυπουργέ,

Είναι κοινός τόπος ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση συνίσταται στη μετατόπιση από την ασυλική περίθαλψη σ’ ένα κοινοτικό δίκτυο υπηρεσιών. Η μεταρρύθμιση αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια αναδιάταξη υπηρεσιών. Εκφράζει μια αλλαγή παραδείγματος, τη μετάβαση από τον εγκλεισμό του ατόμου με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνική του ένταξη.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται σήμερα σε ένα σημείο καμπής.

Η δυστοκία στην ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς, η χρόνια υποχρηματοδοτηση των ΝΠΙΔ που υλοποιούν δράσεις ψυχικής υγείας, η αβελτηρία που παρατηρείται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και οι περιορισμοί που τίθενται από το πρόγραμμα σταθερότητας και την οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε τέλμα..

Η συσσώρευση αυτών των προβλημάτων οδήγησαν στη διάρρηξη της ομαλής συνεργασίας και της καλής πίστης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιβολή μιας ιδιότυπης επιτροπείας που επιτάσσει άρση του υφιστάμενου αδιέξοδου, επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος Ψυχαργώς και την κατάκτηση συγκεκριμένων στόχων σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι δυνατή πλέον η άναρχη χρηματοδότηση δράσεων με στόχο την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, οι πειραματισμοί και η απουσία συνεκτικού και διαρκούς στρατηγικού σχεδιασμού.

Τα προτάγματα αυτής της φάσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι η ολοκληρωτική κατάργηση των άσυλων, η προαγωγή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων κοινωνικών πολιτικών για τους ψυχικά πάσχοντες με την προώθηση συνεργειών και διατομεακών δράσεων στα πεδία της απασχόλησης, εκπαίδευσης και δικαιοσύνης.

Η πραγμάτωση αυτής της στόχευσης δεν είναι εφικτή με την αναπαραγωγή ενός υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης που έχει ως συνέπεια οι πολιτικές να μένουν μετέωρες μεταξύ των διαφορετικών βαθμίδων της ιεραρχίας γεγονός που απολήγει στην αποτελμάτωση και στασιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παραμονή του κ. Π. Γιαννουλατου ως Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και η διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε ν’ ασκήσει ακώλυτα το έργο του έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η πολυετής εμπλοκή του κου Γιαννουλάτου στη διεύθυνση μονάδων του ΕΣΥ και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας έχει καταδείξει τις ικανότητές του στην παραγωγή οραμάτων, στη διαχείριση κρίσεων, στην εκπόνηση σχεδιασμού, στο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και στην αποκατάσταση ομαλών εταιρικών σχέσεων με τους κοινοτικούς λειτουργούς.

Η απευκταία απομάκρυνση του κου Γιαννουλατου από τη θέση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης είναι βέβαιο ότι θα ακυρώσει οποιαδήποτε πρόοδο στην υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα βαθύνει τη δυσπιστία και την κακή προαίρεση των λειτουργών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ενισχύσει την εικόνα αναξιοπιστίας και ανικανότητας της ελληνικής πλευράς με αποτέλεσμα την απώλεια κοινοτικών πόρων για την ψυχική υγειά.

Κυρία Υφυπουργέ,
έχοντας προσφέρει όλοι μας εδώ και χρόνια στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με γνώμονα πάντοτε το δικαίωμα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνική ένταξη, κάνουμε έκκληση σε εσάς να εξαντλήσετε κάθε δυνατό περιθώριο ώστε να παραμείνει ο κ. Γιαννουλάτος στη θέση του Διευθυντή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας.

Κοινοποιήσεις
1.Γραφείο Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2.Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οι Υπάλληλοι της Διεύθυνσης

3 σχόλια:

χαρη είπε...

λέω πως κάτι θα ξέρουν πάντως, ίσως...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

ναι, χάρη, πρόκειται για έναν άνθρωπο που (τουλάχιστον) γνωρίζει το αντικείμενο και πολλοί ήλπιζαν ότι θα ενδιαφερθεί για κάποια θέματα που έχουν μείνει πολύ πίσω.

αν δεις στο προηγούμενο ποστ και οι σύλλογοι οικογενειών διαμαρτύρονται για το ίδιο θέμα. το ίδιο έχουν κάνει και οι φορείς ψυχικής υγείας.

όμως, απ' ό,τι φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου τον απομακρύνει. διαφώνησε με τη Γεννηματά, λένε. τι να πεις;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ Ο ΜΚΟ-ΑΡΧΗΣ. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΗΣΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ, ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΚΟΠΑΙΔΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates