Με αφορμή το άρθρο της Ελιζαμπέττας Καζαλόττι στην Ελευθεροτυπία με τίτλο “
Η πρόνοια υπό κατάρρευση”, επισκεφθήκαμε την
ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ και διαπιστώσαμε ότι, προεκλογικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δομές που εγκαταλείπονται σήμερα από την κυβέρνηση.
Αναδημοσιεύουμε, λοιπόν, το άρθρο της Ελευθεροτυπίας και παραθέτουμε λίγους μόνο από τους συνδέσμους για να θυμηθούμε την (προεκλογική) κοινωνική ευαισθησία του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόνοια υπό κατάρρευση
Οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες δεν δέχονται μόνο το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης, στη μάχη για καθημερινή επιβίωση. Δοκιμάζονται ιδιαίτερα και από τις δραστικές περικοπές των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια, από την υποβάθμιση, ακόμη και κατάργηση, των παρεχόμενων - απαραίτητων υπηρεσιών.
Η μείωση των δαπανών για τις υπηρεσίες αυτές και τις προνοιακές δομές φτάνει το 10% με τον νέο προϋπολογισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις το 100% (!), με αποτέλεσμα να κλείνουν ιδρύματα, να αποδυναμώνονται μονάδες, η λειτουργία τους και η απαραίτητη υποδομή, για τη ζωτική φροντίδα ευπαθών ομάδων. Ιδιαίτερα πλήττονται παιδιά με ειδικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, ψυχικά ασθενείς, ΑμεΑ, καρκινοπαθείς, εξαρτημένοι από ουσίες, που χρειάζονται άμεση και διαρκή βοήθεια για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι περικοπές έφτασαν να απειλούν τη ζωή και την ελπίδα... Η χρεοκοπία σε όλη την τραγική της διάσταση.
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ ΜΗΤΕΡΑ
Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει και το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», προς το οποίο έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις και λόγω της αναστολής των προσλήψεων παρατηρείται μείωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες στη φροντίδα των βρεφών.
Όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο κοινωνικών λειτουργών, ορισμένες κατηγόριες καρκινοπαθών αδυνατούν να βγάλουν αναπηρική σύνταξη. Το επίδομα που δικαιούνται ανέρχεται σήμερα στα 230 ευρώ. Και το ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος που αδυνατεί να εργαστεί να ζήσει με αυτό το ποσό.... Λόγω των πολλών προβλημάτων στον τομέα της πρόνοιας μεγάλη κινητοποίηση και διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών διοργανώνουν οι φορείς τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.
ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Τα μέτρα που επιβάλλουν Ε.Ε./ΔΝΤ μεταφέρονται σχεδόν αυτόματα σε περικοπές που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας σε πολλές δομές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δρομοκαΐτειου (που διαθέτει τεράστια περιουσία και υπόκειται στην απολυταρχική εξουσία του «Κληροδοτήματος»), η διοίκηση του οποίου, εδώ και δύο χρόνια, επιχειρεί σταδιακά τη σιωπηρή περιστολή των δαπανών σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του νοσοκομείου που αφορά στους ασθενείς.
Μάλιστα, προσφάτως το Δ.Σ. προχώρησε στη σύσταση έκτακτης (εκτός των θεσμοθετημένων οργάνων) «Επιτροπής για περιορισμό ελαστικών δαπανών» (στις ελαστικές δαπάνες, εκτός από τα φάρμακα, περιλαμβάνονται η διατροφή, τα είδη ένδυσης, οι δαπάνες για θεραπευτικές δραστηριότητες, η συντήρηση κτιρίων, τα συνεργεία καθαριότητας κ.ά.). Η επιτροπή αποτελείται από γιατρό, υπεύθυνο διατροφής, φαρμακοποιό κ.ά.
Οι ασθενείς, σύμφωνα με όσα λέει στην «Ε» η ψυχολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, Δώρα Κουτσανέλλου, δέχονται, σήμερα, την πιο «ανοιχτή» επίθεση, από ποτέ, σε κεκτημένα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα:
Διεκόπη η χορήγηση τσιγάρων και διαφόρων ειδών διατροφής σε άπορους ασθενείς, μειώθηκε το χορηγούμενο στα οικοτροφεία ποσό για διατροφή από 8 σε 7 ευρώ ημερησίως για κάθε άτομο. Συρρικνώνονται «σιωπηρά» οι εξωνοσοκομειακές δομές (κατάργηση εγκεκριμένου οικοτροφείου, υποβάθμιση επαγγελματικών δομών των ασθενών, μεταφορά εξωτερικών ιατρείων από το κέντρο της Αθήνας -οδός Κωλέττη- μέσα στο ψυχιατρείο-άσυλο!!!).
Κάθε δραστηριότητα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (π.χ. έξοδοι, εκδρομές) θεωρείται πλέον αιτία πολέμου από την πλευρά του Δ.Σ., με τους λειτουργούς να εξουθενώνονται για να πείσουν για τη ζωτική τους σημασία. Εκδιώχθηκαν ακόμη και φιλανθρωπικά σωματεία προκειμένου να επικρατήσει η «ηθική» της «οικονομικής δυσπραγίας».
Κάθε πτυχή των προγραμμάτων αποκατάστασης (για τα οποία το Δρομοκαΐτειο έλαβε γενναίες επιχορηγήσεις από την Ε.Ε. και ανέλαβε δεσμεύσεις γι' αυτά καθώς θεωρούνται απαραίτητα συστατικά της παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας) υποβαθμίζεται.Οι δομές επαγγελματικής αποκατάστασης των ασθενών (γνωστές ως ΘΕΣΥΜΟ) φυλλορροούν, ενώ μειώθηκαν δραστικά οι θέσεις αμειβόμενης απασχόλησης. Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση και υπό διαρκή πίεση και «εκβιασμό», καθώς εξαναγκάζονται, χωρίς κανένα θεραπευτικό κριτήριο, να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να συμμετέχουν στις λεγόμενες «εργοθεραπείες» για το ποσό των 117-170 ευρώ μηνιαίως, χωρίς ακόμα και αυτό να καταβάλλεται τακτικά. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον νόμο (2716/99), δεν αποτελεί αμοιβή για εργασία ούτε επίδομα αλλά κίνητρο για συμμετοχή σε αποκαταστασιακές δραστηριότητες και θεραπευτικά προγράμματα για επανένταξη στην κοινότητα (στα οποία η διοίκηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει απαιτώντας «αντίκρισμα σε εργασία»).
Αποκορύφωμα αποτελεί η περικοπή, περίπου κατά 60%, της αμοιβής των εργαζόμενων ασθενών στα κυλικεία του Δρομοκαΐτειου. Το Δ.Σ. περικόπτει τις μηνιαίες αμοιβές των ασθενών (που εργάζονται 7 ώρες ημερησίως και Σαββατοκύριακα) από περίπου 400 σε 170 ευρώ (τα 170 ευρώ δικαιούνται, όπως προαναφέρθηκε, και χωρίς εργασία)! Ανακοινώθηκε, προφορικά, ότι εάν υπάρχουν «κέρδη» θα παίρνουν κάποιο επιπλέον ποσό (άγνωστο πόσο) υπό μορφή bonus!
Οι ασθενείς δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, ενώ μερικοί από αυτούς θα βρεθούν στον δρόμο (όσοι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο επανένταξης με ανεξάρτητη διαβίωση και καλύπτουν με αυτά τα χρήματα το ενοίκιο κ.λπ.). Είναι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, καθώς πίστευαν ότι το υπουργείο και η διοίκηση δεν θα έδειχναν τόσο «σκληρό πρόσωπο» προς αυτούς, περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων (κανείς δεν υπέστη, ακόμη, περικοπή 60%) θεωρώντας τους αναλώσιμους και «κοινωνικά σκουπίδια».
Οι περικοπές αυτές, ενώ θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των ασθενών, θα αποφέρουν ελάχιστα οικονομικά οφέλη στο ψυχιατρείο σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες του, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών είναι άλλου είδους...
ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Λουκέτο μπαίνει και σε απαραίτητες για τις εργαζόμενες μητέρες δομές, όπως είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που είναι η μόνη σύγχρονη κοινωνική δομή που εξασφαλίζει εξωσχολική δημιουργική απασχόληση σε χιλιάδες παιδιά σ' όλη τη χώρα, τις απογευματινές ώρες, στηρίζοντας έτσι την οικογένεια. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι προσφέρει στα παιδιά παιχνίδι, έκφραση και μόρφωση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 2000. Είναι συνολικά 240 εκ των οποίων 34 για παιδιά με αναπηρίες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 παιδιά περνούσαν από τα κέντρα καθημερινά.
Λόγω της μείωσης των επιχορηγήσεων μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 41 ΚΔΑΠ, μεταξύ άλλων αυτά της Σερίφου, της Αμανής Χίου, της Αμαλιάδας και της ακριτικής Πωγωνιανής. Κλείνοντας αυτά τα κέντρα, άφησαν ένα μεγάλο κενό στην εξωσχολική δωρεάν απασχόληση των παιδιών ηλικίας 6-12 χρόνων. «Τα αυστηρά κριτήρια της προσέλευσης των παιδιών, η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους καθώς και γρανάζια της γραφειοκρατίας είχαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των κέντρων. Οπου διατηρήθηκαν ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής αντίληψης που έχει ο κάθε δήμαρχος για την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αλλά και της σημαντικής αντίδρασης των οικογενειών και των εργαζομένων», μας λέει η συνδικαλίστρια και διευθύντρια του ΚΔΑΠ Δάφνης, Χριστίνα Κόκοτα. «Ο αποκλεισμός των παιδιών που η μητέρα τους είναι δημόσιος υπάλληλος ή μακροχρόνια άνεργη σίγουρα αποδομεί την εικόνα που ξέραμε μέχρι σήμερα ως κοινωνική πρόνοια», τονίζει η κ. Κόκοτα.
ΑΜΥΜΩΝΗ - ΙΡΙΔΑ
Από τις 31/5/2010, κλειστή παραμένει και η «ΑΜΥΜΩΝΗ» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες. Ο σύλλογος που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993 και το 1995, ξεκίνησε μαζί με άλλους φορείς τυφλών, όπως το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Εκπαίδευσης και Φροντίδας για άτομα τυφλά με πρόσθετες αναπηρίες.
Από το 2005, η «ΑΜΥΜΩΝΗ» έχει την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας αυτού του κέντρου, που ονομάζεται «ΙΡΙΔΑ» και καλύπτει τις ανάγκες 37 ατόμων από 5 έως 35 ετών και εξακολουθεί να είναι το μοναδικό στο είδος του στη χώρα.
Εδώ και πέντε χρόνια, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χρηματοδοτούσε τον σύλλογο, κυρίως μέσω προγραμματικών συμβάσεων, με ποσό που κάλυπτε περίπου το 35% του ετήσιου προϋπολογισμού. Οι υπόλοιποι πόροι για τη λειτουργία του κέντρου προέρχονται από τις εισφορές των γονέων, από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τη Νομαρχία Αθηνών και από εκδηλώσεις και δωρεές.
Φέτος, το υπουργείο σταμάτησε την επιχορήγηση των 360.000 ευρώ , με το επιχείρημα ότι οι προγραμματικές συμβάσεις είναι παράνομος τρόπος χρηματοδότησης! Το αποτέλεσμα είναι το Κέντρο «ΙΡΙΔΑ», το μόνο για άτομα με τις προαναφερόμενες αναπηρίες, να είναι εδώ και ένα μήνα κλειστό, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά. «Συνέπεια αυτού είναι», λέει η πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Παρασκευή Μπέλλου, «παιδιά 37 οικογενειών τα οποία αντιμετωπίζουν πολλαπλές αναπηρίες, να μένουν στα σπίτια τους, χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση σε όλη την επικράτεια».
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το χρέος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ.
Το νοσηλευτήριο, επισημαίνει στην «Ε» ο Θόδωρος Μεγαλοικονόμου, διευθυντής ψυχίατρος στο ΨΝΑ, χρωστάει παντού και κατά καιρούς όλο και κάποιος προμηθευτής δεν προμηθεύει βασικά είδη γιατί του χρωστάνε εδώ και χρόνια, πότε λείπει το κρέας, πότε το οινόπνευμα, όπως αυτή την περίοδο. Συχνά πρόκειται για φαρμακευτικές εταιρείες που αφήνουν για μήνες το νοσοκομείο χωρίς βασικά φάρμακα (εδώ και μήνες, π.χ., δεν υπάρχει stedon).
Παρατηρείται επίσης μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι, πολλές από τις δομές του ψυχιατρείου να είναι σε άμεσο κίνδυνο.
Η κατάσταση στο ΨΝΑ αντανακλάται και στο πρόγραμμα απεξάρτησης 18 ΑΝΩ που ανήκει διοικητικά στο νοσοκομείο. Εδώ όλες οι προσλήψεις έχουν ανασταλεί. Ενώ αυξάνεται η κίνηση και έχει ανάγκη η μονάδα από νέα τμήματα, δεν πληρώνονται τα ενοίκια των εξωτερικών δομών και γίνονται ενέργειες εξώσεων από τους ιδιοκτήτες. Εχει επίσης επηρεαστεί αρνητικά και η ποιότητα της διατροφής των θεραπευομένων των κλειστών τμημάτων λόγω της οικονομικής χρεοκοπίας του ΨΝΑ.
Ας θυμηθούμε τώρα το (προεκλογικό) ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ:
Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ
ΥΓ. Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ μπορείτε να βρείτε πολλά τέτοια παραδείγματα "συνέπειας λόγου και πράξης".