Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Έκτακτη ενημέρωση: Νέες άγριες περικοπές στην ψυχική υγεία

 

Η κυβέρνηση δείχνει το “νέο” δρόμο 
για την ψυχική υγεία 

Μετά την απόφαση για την παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, περικόπτεται στο μισό η επιχορήγηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης !


Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μειώνεται κατά 45 % (!) ο ετήσιος προϋπολογισμός των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που λειτουργούν φορείς μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι συγκεκριμένοι φορείς λειτουργούν, σε όλη τη χώρα, 210 Μονάδες (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα, κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας και άλλα εξειδικευμένα κέντρα), στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 1.500 άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και παρέχονται ετησίως υπηρεσίες σε περισσότερους από 35.000.

Με βάση τον αρχικό προϋπολογισμό, οι παραπάνω Μονάδες έχουν ήδη δαπανήσει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους και τώρα καλούνται να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας για το υπόλοιπο έτος  ...χωρίς χρήματα !

Το Δίκτυο “Αργώς” αναφέρει ότι “η περικοπή αυτή συνεπάγεται το κλείσιμο όλων των Μονάδων αφού για το υπόλοιπο του έτους οι φορείς θα λάβουν αντί για 37 εκ. ευρώ μόνο 90 χιλιάδες ευρώ”.

Η πρώτη αντίδραση των φορέων είναι η οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10.00 έξω από το Υπουργείο Υγείας.


update

οι επόμενες μέρες :

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η περικοπή δεν αφορά μόνο τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (δηλ. τις στεγαστικές δομές) αλλά και δεκάδες μονάδες ψυχικής υγείας (κινητές μονάδες και κέντρα ημέρας κατά κύριο λόγο) που εξυπηρετούν εκατοντάδες ανθρώπους με ψυχική διαταραχή σε όλη τη χώρα.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ευχαριστώ, αλλά νομίζω ότι αναφέρονται. Μήπως έμεινες στον τίτλο;

Ανώνυμος είπε...

Οκ, μάλλον. Συγγνώμη...

Ανώνυμος είπε...

Όταν μιλάω εγώ για ναζιστικές πρακτικές...
Αφού οι άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα δεν είναι αρκετά παραγωγικοί για τον υπουργό μας, ας τους έκλεινε σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης εξαρχής, όπως έκανε και το πρότυπο του, σοσιαλιστής ήταν κι αυτός.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silent, μη βιάζεσαι. Που νομίζεις ότι θα καταλήξουν οι άνθρωποι μετά το κλείσιμο των μονάδων; Θυμάσαι τα ψυχιατρεία που έκλεισαν; Τα κτήρια υπάρχουν ακόμα. Βέβαια, μέχρι τότε μπορεί να χάσουμε και μερικούς από πείνα, έλλειψη φροντίδας κτλ

Νομίζω ότι ο μόνος λόγος που δεν τους έχουν ξεφορτωθεί, αυτούς τους μη παραγωγικούς, είναι ότι δεν ξέρουν τι θα κάνουν τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία. Αν απολυθούν θα πρέπει να τους αποζημιώσουν και να τους γράψουν στο ταμείο ανεργίας, ενώ τώρα απλά δεν τους πληρώνουν (ή τους πληρώνουν όποτε θέλουν).

Ανώνυμος είπε...

Με το συμπάθειο αλλά δεν πρέπει να αποζημιώσουν κανέναν. Ένα μήνα πριν αν αναγγείλεις στον εργαζόμενο τη διακοπή της σύμβασής του, δεν του δίνεις αποζημίωση (σύμφωνα με τους νέους κανόνες του παιχνιδιού).

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λέει ο ανώνυμος, δε θα σκάσουν δα για τους εργαζομένους και στο κάτω κάτω σιγά τη δουλειά που έκαναν, τώρα θα ξεκουραστούν κιόλας. Μια απορία έχω εγώ μόνο: αν ο υπουργός κάνει τόσο θεάρεστο έργο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, τι τους χρειάζεται τόσους σωματοφύλακές; Έχει να φοβηθεί κάτι;

Ανώνυμος είπε...

ε οχι και χωρις αποζημειωση, δεν ειστε καλα πληροφορημενοι..θα πλερωσουν


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=183966

Ανώνυμος είπε...

χρειαζονται οι σωματοφυλακες παιδια...χρειαζονται!!!ειναι πολλοι οι ψυχικα ασθενεις κ αν τον στριμωξουν σε καμμια γωνια θα φτυσει το γαλα της μανας του...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Φυσικά και υπάρχουν αποζημιώσεις (αν και μειωμένες με το νέο νόμο), αλλά με πρόλαβε ο δεύτερος ανώνυμος :)

silent, τι είναι αυτά που λες; θέλεις να χάσουν τη δουλειά τους (και) οι σωματοφύλακες; (btw. πρέπει να είναι από τους λίγους που δεν θα τους πλήξει η ανεργία).

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ
31/8/2011
προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Οικονομικών

Θέμα: «Στον αέρα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που υλοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, όπως σχεδιάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις ΝΔ, βασίστηκε κυρίως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, το βόλεμα «ημετέρων» και την αποκόμιση κέρδους από κλινικάρχες, ενώ σημαντικό μέρος των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης αναπτύχθηκαν από ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς στηριγμένους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (κανονισμός 815/84, Ψυχαργώς) με αρκετά προβλήματα κατά καιρούς στην εύρυθμη λειτουργία τους λόγω ελλιπούς χρηματοδότησή τους καθώς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Η κατάσταση αυτή έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον οπισθοδρόμησης στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, θέτοντας σε αμφισβήτηση το δικαίωμα των ασθενών σε ισότιμη αντιμετώπιση ενώ παράλληλα αναιρεί και την υποχρέωση του κοινωνικού κράτους για παροχή φροντίδας στους έχοντες την ανάγκη του.
Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή τον Φεβρουάριο του 2011, μετά τις επανειλημμένες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος κ. Andor, αφού επισήμανε ότι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στα πλαίσια του Προγράμματος «Εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας» 377,3 εκατομμύρια ευρώ, απάντησε ότι «οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ότι όλες οι μελλοντικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως».
Σύμφωνα όμως με την 15000207/26-8-2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ο ΚΑΕ 2544 που αφορά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των μονάδων αυτών, μειώνεται κατά 45% με αποτέλεσμα το ποσό που απομένει να έχει ήδη δαπανηθεί για τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου του 2011. Η περικοπή αυτή είναι καταστροφική, ακυρώνει πλήρως την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στέλνει στο δρόμο χιλιάδες άτομα με ψυχική διαταραχή, που φιλοξενούνται ή καλύπτονται θεραπευτικά από τις δομές αυτές καθώς και τους εργαζόμενους, αφού οδηγούνται άμεσα σε κλείσιμο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Με βάση ποια κριτήρια αξιολόγησης των αναγκών λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, γίνεται αυτή η τεράστια περικοπή των κονδυλίων;
2. Γνωρίζουν ότι στις δομές αυτές εξυπηρετούνται χιλιάδες άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ πληθαίνουν τα νέα αιτήματα λόγω και της όξυνσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης;
3. Πώς θα καλύψει το υπουργείο τις ανάγκες που κάλυπταν οι δομές αυτές στο ενδεχόμενο κλείσιμο τους; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός; Τι θα γίνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι;
4. Είναι ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς» και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει;
5. Πώς σκέφτεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα;

Ο ερωτών βουλευτής
Κριτσωτάκης Μιχάλης

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates