Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης


Την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη, δηλ. λίγες μέρες μετά από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει στο μισό την επιχορήγηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας  που λειτουργούν από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οδηγεί σε κλείσιμο 210 Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα,  κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας) με τραγικές συνέπειες: 1500 ψυχικά πάσχοντες και άνθρωποι με νοητική υστέρηση - αυτισμό μένουν στο δρόμο (ή επιστρέφουν στα ιδρύματα), άλλοι 35.000 χάνουν τη θεραπεία, υποστήριξη και αποκατάστασή τους και 3.050 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι.

Την ίδια μέρα (!), η κα Ελιζαμπέττα Καζαλόττι έτυχε να ανακαλύψει και να “αποκαλύψει”, σε εκτενές δημοσίευμά της στο “σαλόνι” της Ελευθεροτυπίας, ποιοι είναι “οι εργολάβοι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” και “τον πακτωλό χρημάτων που διοχετεύθηκαν στις ΜΚΟ”.

Οι θέσεις και οι απόψεις του κου Θ. Μεγαλοοικονόμου, ψυχιάτρου στο ΨΝΑ Δαφνί, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική πηγή πληροφοριών στο άρθρο της κας Καζαλόττι, για τις ΜΚΟ και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι γνωστές -εδώ και πολλά χρόνια- και σε αρκετά σημεία συμφωνώ μαζί του.

Όμως, δε νομίζω ότι η κα Καζαλόττι ανακάλυψε χθές τον κο Μεγαλοοικονόμου, ούτε ότι ο κος Μεγαλοοικονόμου αποφάσισε χθες να κάνει τις “αποκαλύψεις” στην κα Καζαλόττι.

Βέβαια, εκτός από το περίεργο timing της δημοσίευσης του άρθρου, δεν λείπει το γνωστό “τσουβάλιασμα” των φορέων του μη κερδοσκοπικού τομέα. Ο βαρύγδουπος τίτλος και οι πρώτες παράγραφοι δηλώνουν ότι οι ΜΚΟ κατασπατάλησαν τα χρήματα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και εμπλέκονται σε διάφορα επιχειρηματικά παιγνίδια. Ωστόσο, στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά σε “ορισμένες από αυτές”, “αρκετές”, “σε πολλές περιπτώσεις” και -ως συνήθως- το “αποκαλυπτικό” άρθρο δεν αποκαλύπτει πόσες ή ποιες είναι αυτές (ακόμα και η έμμεση αναφορά σε ελάχιστες ΜΚΟ, δεν δικαιολογεί τη γενίκευση).

Για παράδειγμα, αν ξέρει ο κος Μεγαλοοικονόμου ή η κα Καζαλόττι τους πολλούς επιστημονικά υπεύθυνους που λαμβάνουν από 5.000 ευρώ μηνιαίως για καθεμία από τις 2,3,4 δομές που έχουν αναλάβει, γιατί δεν τους καταγγέλλουν επωνύμως; Προσωπικά γνωρίζω πολλούς επιστημονικά υπεύθυνους που ο μισθός τους δεν φτάνει ούτε τα 1.500 ευρώ και -όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι- παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Θα ήθελα να γνωρίζω ποιοι κάνουν την ίδια δουλειά για 10.000 ή 20.000 ευρώ το μήνα!

Φυσικά, δεν ισχυρίζομαι ότι στο χώρο των μη κερδοσκοπικών φορέων ψυχικής υγείας δεν υπάρχουν εργολάβοι και μαγαζάκια. Μήπως ο χώρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ο χώρος των νοσοκομείων διοικούνται μόνο από έντιμους και ηθικούς ανθρώπους; Να συζητήσουμε την κατάργησή τους;

Είναι γνωστό ότι τα δύο εναλλάξ κυβερνώντα κόμματα την ίδια στιγμή που κατηγορούσαν τις υπάρχουσες ΜΚΟ για κακοδιαχείριση, άνοιγαν το δρόμο για τη δημιουργία νέων, χωρίς να κάνουν το αυτονόητο: έλεγχο στην οικονομική διαχείριση και αξιολόγηση στην ποιότητα των υπηρεσιών. Για ποιο λόγο δεν έγινε ποτέ έλεγχος και αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τόσο στο μη κερδοσκοπικό όσο και στον κρατικό τομέα; Όμως, για να μην επαναλαμβάνομαι, η γνώμη μου για το πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση υπάρχει σε μια από τις πρώτες αναρτήσεις του psi-action.

Πριν από λίγα χρόνια, σε μια συνάντηση των σωματείων των εργαζομένων με την ηγεσία του υπουργείου υγείας για το μόνιμο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των μονάδων, η απάντηση που πήραν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ήταν ότι κάποιοι κλέβουν και έτσι “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”. Πιστεύω ότι ακριβώς το ίδιο μήνυμα περνάει το άρθρο της Ελευθεροτυπίας.

Εκτός από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, δεν γνωρίζω ποιους άλλους μπορεί να εξυπηρέτησε η επιλογή μιας ημέρας διαμαρτυρίας για το “τσουβάλιασμα” των φορέων. Πάντως, οι εργολάβοι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και οι μεγαλογιατροί (του μη-κερδοσκοπικού και του κρατικού τομέα) δεν κινδυνεύουν.

Μήπως θα ωφεληθεί ο κρατικός τομέας; Και με ποιον τρόπο άραγε; Συλλέγοντας 1.500 ανθρώπους από το δρόμο και στοιβάζοντάς τους σε ένα ίδρυμα ή με την επαναλειτουργία των ιδρυμάτων που έκλεισαν; Ακόμα και αν ήταν αυτό το σκεπτικό, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Με την ευκαιρία, εάν η κα Καζαλόττι ήθελε να αναδείξει την κατασπατάληση του χρήματος για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, γιατί απουσίαζε από το δημοσίευμα ο κρατικός τομέας; Ποια είναι τα ποσά που δαπανήθηκαν; Ποιοι τα διαχειρίστηκαν; Με ποιο τρόπο; Με ποιους ελέγχους;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το κλείσιμο των μονάδων οι χαμένοι θα είναι οι ψυχικά πάσχοντες και οι εργαζόμενοι. Δηλαδή, όσοι πραγματικά απειλούνται από την εγκατάλειψη, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία.


ΥΓ. 1. Για να μη βιαστεί οποιοσδήποτε να βγάλει λανθασμένα συμπεράσματα, εκφράζω τη γνώμη μου ως εργαζόμενος (δεν γνωρίζω για πόσο ακόμα).


ΥΓ. 2. Ο χώρος των σχολίων παραμένει, όπως πάντα, ανοιχτός για όλους.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Λύση σίγουρα δεν είναι να πάμε πίσω, σε εποχές Λέρου. Η εναλλακτική λύση θα ήταν η απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κονδυλίων για τις ΜΚΟ, ο έλεγχος του παραγόμενου έργου, η έρευνα σχετικά με το ποιοι είναι επιστημονικά υπεύθυνοι σε κάθε μια από αυτές, καθώς υπάρχουν πολλές δομές που οι επιστημονικά υπεύθυνοι δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο της ψυχικής υγείας και ανήκουν σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (π.χ ασφαλιστές,κ.λ.π), οι οποίοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των δομών αυτών και αντλούν υπέρογκα ποσά από το υπουργείο υγείας σε περιόδους άγριων περικοπών σε άλλες ΜΚΟ.Επίσης διαφάνεια στο ύψος των ποσών που εγκρίνονται για τους διάφορους σκοπούς λειτουργίας των ΜΚΟ και διαφάνεια στις προσλήψεις του προσωπικού οι οποίες σε πολλές από αυτές γίνονται εσωτερικά από στόμα σε στόμα και ακόμα και αν υπάρξει προκήρυξη τα κριτήρια επιλογής παραμένουν άγνωστα. Αλλά όλα αυτά ανήκουν σε ένα άλλο κράτος, και από ότι φαίνεται στην Ελλάδα, το τελευταίο που θα αλλάξει είναι τα ρουσφέτια των πολιτικών, πρόσφατο παράδειγμα οι προσλήψεις μέσω Μ.Κ.Ο σε δημόσια νοσοκομεία και δήμους, με τι κριτήρια?Με ποια αρμοδιότητα?

Ανώνυμος είπε...

Ας υπάρξει για ένα μήνα δημοσιοποίηση των δαπανών των ΜΚΟ, κάτι σαν το diavgeia στο δημόσιο, ίσως και αναδρομικά και θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος ... Σίγουρα δεν είναι όλες οι ΜΚΟ ίδιες, αλλά σίγουρα υπάρχουν απίστευτοι απατεώνες ... μονοκατοικίες σε βόρεια προάστια και jeep ... όσο για τους ψυχικά πάσχοντες ... αυτοί πάντα θα είναι τα θύματα ...

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις κάτι; Πες το και σε μας να το μάθουμε, να γελάσουμε... Γνωρίζεις απίστευτους απατεώνες; Γνώρισέ τους και σε μας. Και τι σε νοιάζει μετά...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που ο κύριος Μεγαλοοικονόμου άφησε το σφυράκι, πήρε την πένα του και αρθρογραφεί ο ίδιος ή διαμέσου άλλου.
Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά και από το πουθενά. Ο ίδιος έχει σχεδόν αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ψυχική υγεία και αυτό βεβαίως είναι προς τιμή του. Όμως, αυτός δεν είναι λόγος να μιλάει επί παντός επιστητού και κυρίως να μιλάει για ατασθαλίες όλων των ΜΚΟ.
Λέει βλακείες.
Και γιατί σιωπούσε τόσο καιρό; Και τελος πάντων, αν είχε κάποια στοιχεία ή έστω ενδείξεις ας βγει και να τα πει. Με ονόματα και αριθμούς. Αν όχι σ΄εμάς στον Εισαγγελέα.
Εκτός αν έχει κάποιο άλλο λόγο. Και ο μόνος λόγος που προσπαθεί να δημιουργήσει καχυποψία σ΄όλες τις ΜΚΟ είναι πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη συνέχιση της αποασυλοποίησης, μας οδηγεί με ακρίβεια στην επόμενη ημέρα, που θα πρέπει να κλείσουν τα δημόσια ψυχιατρεία. Και ο κύριος Μεγαλοοικονόμου όπως γνωρίζετε, είναι δημόσιος υπάλληλος (λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του;). Είναι και διευθυντής δημόσιου ψυχιατρείου. Και επειδή η αποασυλοποίηση στηρίζεται μέχρι σήμερα στις ΜΚΟ, από τις οποίες έμεινε με τη θέλησή του απ΄έξω, θεωρεί τώρα σωστό να δημιουργήσει αυτή την καχυποψία οικονομικών ατασθαλιών όλων ανεξαιρέτως των ΜΚΟ.
Με τα λεγόμενα του στοχεύει ναι μεν να κλείσουν τα ψυχιατρεία, αλλά στη συνέχεια να αναλάβουν τα ψυχιατρεία από τις ΜΚΟ τα οικοτροφεία. Παρότι γνωρίζει πολύ καλά, πως με τα λεγόμενα του, αφού δεν αποκαλύπτει τίποτα απολύτως, ίσως βάλει ταφόπλακα στην αποασυλοποίηση.

Γιάννης Αλεξάκης είπε...

Η σοβαρότητα των αόριστων έστω καταγγελιών του δημοσιεύματος καθιστά επιτακτική την υποχρέωση του Δικτύου, με σκοπό την προστασία των μελών του και κατ´επέκταση της αποασυλοποίησης και των ψυχικά πασχόντων ενοίκων, να αναθέσει τη διερεύνησή των από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Και αν πράγματι ευσταθούν οι αναφερόμενες στο δημοσίευμα καταγγελίες, να επιβληθούν στους υπαίτιους οι σχετικές ποινικές κυρώσεις.
Διαφορετικά, και σε περίπτωση κατά την οποία οι καταγγελίες είναι αβάσιμες, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υφίστανται τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων ή φημών ή/και συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗ ΣΚΟΙΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΦΕΚ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ (ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ)ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΔΥΟ ΔΟΜΕΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ 3 ΚΑΙ 4 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ).ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ)ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ......ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ

Μεγαλοοικονόμου Θόδωρος είπε...

Σχετικά με το σχόλιο σας για το δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία δεν σκοπεύω να πάρω μέρος σε μια συζήτηση γενικά για τον ρόλο των ΜΚΟ στην ψυχική υγεία (όπως και σ΄ άλλους τομείς μέσα σ΄αυτή την κοινωνία). Οι απόψεις μου είναι διατυπωμένες σε πολλά κείμενα που υπάρχουν στα "Τετράδια Ψυχιατρικής" και στο Διαδίκτυο.
Το πρόβλημα είναι άλλο : πρόκειται για το γεγονός ότι το κεντρικό ζήτημα στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 1/9 αφορά τον ρόλο ΜΚΟ, που ενεπλάκησαν στο "Ψυχαργώς", ως "διαμεσολαβητών" εργαζομένων. Ως "συνεργείων ενοικίασης" εργαζομένων, μετά από αυτά των καθαριστριών, τώρα νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ενώ τα γενικότερα μέτρα του Λοβέρδου ετοιμάζουν και αυτά των γιατρών. Δεν είναι σωστό να υπεκφεύγει κανείς αυτό το ζήτημα και να αναφέρεται γενικά σε "τσουβαλιάσματα" κλπ. Πιστεύω ότι το "τσουβάλιασμα" υπάρχει από όλους αυτούς που δεν ξεκαθαρίζουν την θέση τους και δέχονται να συμβαδίζουν με τέτοια μορφώματα, πρωτοπόρα στην εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου για πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και για μια χωρίς προηγούμενο καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων. Όποιος διαφωνεί με αυτό τον ρόλο των συγκεκριμένων ΜΚΟ ας βγει και ας πάρει θέση και ας μη τους καλύπτει και ας μη συμβαδίζει μαζί τους, στο όνομα μιας συντεχνιακής ενότητας - γνωστής, άλλωστε, και από το Δημόσιο. (Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όσα αφορούν στο ρόλο κάποιων εκ των ΜΚΟ στην ψυχική υγεία, τις πρακτικές τους κλπ, αλλά δεν αναφέρομαι τώρα σ΄αυτό). Από κει και πέρα το πώς κάποιοι έφτασαν σ΄αυτό, έχει προφανώς σχέση με τις δυνατότητες που τους έδωσε το σύστημα που τους ανέδειξε, τους έθρεψε και που τώρα τους χρησιμοποιεί σε περαιτέρω επιδιώξεις του. Γι΄αυτό και χρειάζεται ν΄ αναφερθεί κανείς σ΄ αυτή την πρόσφατη ιστορία, που, δυστυχώς, είναι η ιστορία της ελληνικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Το δημοσίευμα ήταν μια δική μου πρόταση και η σύμπτωση με τη μέρα της κινητοποίησης δε οφείλεται παρά στο ραγδαίο ρυθμό και στην συγχρονικότητα των εξελίξεων Αλλωστε, κατά τη γνώμη, μου, αυτή η σύμπτωση, εν τέλει, δεν ήταν και τελείως κακή. Πιο πολύ βοηθάει τον Λοβέρδο και το επιτελείο του ότι κάποιοι εκ των ΜΚαρχών είναι ενεργά στελέχη των διαφόρων επιτροπών του, που χρησιμοποιεί είτε ως άλλοθι, είτε για την προώθηση της καταστροφικής του πολιτικής - στελέχη που καλό θα ήταν να παραιτηθούν εδώ και τώρα.
Η κατάσταση έχει ριζικά αλλάξει. Βαδίζουμε για μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι "ασθενείς" ωθούνται σε κυριολεκτικό Καιάδα και οι λειτουργοί, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο δρόμο.Το χειρότερο πράγμα σ΄αυτές τις περόδους είναι να βαδίζουμε με αυταπάτες. Χρειάζεται να παλέψουμε για κοινό μέτωπο και την ανεξαρτησία των εργαζομένων, δημόσιων και ιδιωτικών, από τα συμφέροντα των εκάστοτε εργοδοτών και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Πριν μερικά χρόνια ήταν δυνατό να ελπίζει κανείς ότι το συμφέρον των εργαζομένων ταυτιζόταν με το συμφέρον της ΜΚΟ στη οποία εργάζονταν. Εχουμε μπει σε μια εποχή που το συμφέρον και το "καλώς έχειν" των εταιρειών (όσων επιζήσουν) κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτό των εργαζομένων.

Θ. Μεγαλοοικονόμου

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα την κακοδιαχείρηση κάποιων ΜΚΟ , να την πληρώσουν οι ψυχικά ασθενείς και οι εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές. Ας βάλουν το "μαχαίρι στο κόκκαλο" για να βρουν ποιοι κάνουν ατασθαλίες. Θα υπαρχουν πιστεύω και κάποιες ΜΚΟ που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πάντα και παντού υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Θα συμφωνήσω με άλλους αναγνώστες για τους επιστημονικά υπεύθυνους , οι οποίοι αμοίβονται με υπέρογκα ποσά και κάποιοι δεν έχουν την ανάλογη ειδικότητα (ψυχίατροι, ψυχολόγοι ).Σε περίοδο οικονομικής κρίσης να δίνονται τέτοια ποσά είναι πρόκληση.

Ανώνυμος είπε...

Θόδωρε αν ο σκοπός σου μέσω του άρθρου της Καζαλότι ήταν αυτός που λες εδώ ως "κεντρικό ζήτημα", τότε μάλλον η Καζαλότι αντέστρεψε τους ρόλους και αντί να χρησιμοποιηθεί από εσένα σε χρησιμοποίησε: από τις 939 λέξεις του άρθρου μόνο οι 117 (12,46%) εξυπηρετούν τον σκοπό σου αναφερόμενες στο "κεντρικό ζήτημα". Οι λέξεις που βάζει στο στόμα σου το άρθρο είναι 582, εξ αυτών οι 75 (12,9%) αφορούν στο "κεντρικό ζήτημα". Έχω μια υποψία ότι μόνο εσύ δεν έπιασες το "κεντρικό ζήτημα" που προβάλλει το άρθρο... Όλοι οι άλλοι άλλα καταλάβαμε, αν κρίνω και από τα σχόλια στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Μήπως πρέπει να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες;
Νίκος Γκιωνάκης

Μεγαλοοικονόμου Θόδωρος είπε...

Αγαπητέ Νίκο Γκωνάκη,

καταλαβαίνω ότι εσύ, και κάποιοι όπως εσύ, έχετε ενοχληθεί,

για να μην πω, θυμώσει,

θυμώσει πολύ, με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Καταλαβαίνω τι πάει να πει θυμός.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω και στο οποίο, ίσως, δεν με βοηθούν οι περιορισμένες "επικοινωνιακές μου δεξιότητες" είναι πώς, τη στιγμή που γίνονται αυτές οι θηριώδεις περικοπές από τον Λοβέρδο προς τις ΜΚΟ, που οι δομές τους απειλούνται με κλείσιμο και οι ασθενείς να πεταχτούν στο δρόμο ή να γυρίσουν στα ψυχιατρεία, εσύ διορίζεσαι, από τον ίδιο αυτό Λοβέρδο, την ίδια ακριβώς στιγμή που γίνονται οι περικοπές, μέλος Επιτροπής Ποιότητας (!!!!!), μιας επιτροπής που, όπως όλες οι άλλες, μόνο ως άλλοθι, ή ως εργαλείο χρησιμεύει για τον Λοβέρδο γι΄ αυτές τις περικοπές.

Γιατί συνεργάζεστε μαζί του;

Τι είδους "επικοινωνιακές δεξιότητες" και "επικοινωνιακά κανάλια" είναι αυτά που εμείς, με τις 'μη ανανεωμένες δεξιότητες', δεν καταλαβαίνουμε;

Τι πιστεύετε ότι εξυπηρετείτε μ΄ αυτό τον τρόπο, αυτή τη στιγμή;

Γιατί δεν έχεις ακόμα (εσύ και άλλοι, από άλλες επιτροπές) παραιτηθεί;



Θ. Μεγαλοοικονόμου

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κύριε Μεγαλοοικονόμου,

Καταρχάς, συμφωνώ με τις αντιδράσεις για τις “διαμεσολαβήσεις” κάποιων ΜΚΟ στις προσλήψεις “αναλώσιμων” εργαζομένων. Θα μπορούσε, βέβαια, το δημοσίευμα να καταγγέλλει συγκεκριμένες ΜΚΟ (δεν ξέρω πόσες είναι, αλλά δεν νομίζω ότι μιλάμε για πολλές).

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ήταν από την αρχή προβληματική. Η αδράνεια του κρατικού τομέα από τον 815/84 έως το 1989, τότε δηλαδή που ανατέθηκε μέρος του έργου στις ΜΚΟ, έπαιξε και αυτή το ρόλο της. Με τον ίδιο αδιαφανή τρόπο που διαχειρίστηκαν τα χρήματα οι ΜΚΟ, τα διαχειρίστηκε και ο κρατικός τομέας. Άνθρωποι που είχαν εμπλακεί στις ΜΚΟ ήταν και στον κρατικό τομέα (νοσοκομεία, πανεπιστήμια). Άραγε ήταν έντιμοι στον ένα και κλέφτες στον άλλο; Όσο για τις εργασιακές σχέσεις, ας μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν στη Λέρο (και δεν αναφέρομαι στις ΜΚΟ) ήταν ανασφάλιστοι!

Και πολλά άλλα, θα μπορούσα να αναφέρω, τα οποία τα γνωρίζετε καλύτερα από μένα, για να καταλήξω στο ότι δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι “για όλα φταίνε οι ΜΚΟ”. Μακάρι να είχαν γίνει όλα αυτά από τον κρατικό τομέα και να μη χρειάζονταν οι ΜΚΟ. Όμως, για πολλούς λόγους, δεν έγιναν. Έτσι, κάποιες ΜΚΟ ανέπτυξαν αξιόλογες και πρωτοπόρες δράσεις και λειτούργησαν συμπληρωματικά με τον κρατικό τομέα. Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, ήταν η έλλειψη κρατικού ελέγχου σε αυτές, με αποτέλεσμα να “μυριστούν” οι επιτήδειοι χρήμα και να γίνει αυτό που έγινε, με την ανοχή (ίσως και με την παρότρυνση) πολιτικών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θεωρώ άδικη, για όσους οραματίστηκαν μια διαφορετική ψυχιατρική πραγματικότητα και εργάστηκαν σκληρά για να καταφέρουν ό,τι κατάφεραν, την ισοπέδωσή τους και το “τσουβάλιασμά” τους με κλέφτες, απατεώνες, ανήθικους κτλ Γιατί δεν εκτίθενται μόνο οι πρόεδροι των φορέων από τα δημοσιεύματα, αλλά και οι εργαζόμενοι.

Και είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αυτή την προσπάθεια (και φυσικά όχι για να πλουτίσουν) και θεωρώ απαράδεκτο να διαβάζουν στην εφημερίδα οι ασθενείς τους, οι οικογένειές τους, οι άνθρωποι από την κοινότητα ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- συμμετέχουν σε μια σπείρα κλεφτών. Για μένα, τουλάχιστον, είναι προσβλητικό.

Θα διαφωνήσω με το ότι “το κεντρικό ζήτημα στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 1/9 αφορά τον ρόλο ΜΚΟ, που ενεπλάκησαν στο Ψυχαργώς, ως διαμεσολαβητών εργαζομένων...”. Μπορεί αυτή να ήταν η πρόθεσή σας, αλλά καθόλου έτσι δεν βγήκε προς τα έξω. Ο τίτλος αναφέρει τον πακτωλό των χρημάτων που διοχετεύθηκαν στις ΜΚΟ και τους “εργολάβους της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” και όλοι ξέρουμε τι μένει στους αναγνώστες μιας εφημερίδας.

Ας γίνει επιτέλους ένας έλεγχος σε όλα τα επίπεδα, ας κλείσουν όσοι φορείς δεν σέβονται τα χρήματα του ελληνικού λαού και το έργο που ανέλαβαν, ας δημευθούν οι περιουσίες όσων πλούτισαν από την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Όμως, για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλιώς οι απατεώνες (θα συνεχίσουν να) κρύβονται πίσω από τις πλάτες των άλλων.

Όσο δε γίνονται τα παραπάνω, ως εργαζόμενος δε δέχομαι να αντιμετωπίζομαι σαν συμμέτοχος σε συμμορία. Ούτε μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.

Ανώνυμος είπε...

Θόδωρα συγγνώμη αλλά, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
Νίκος Γκιωνάκης

Ανώνυμος είπε...

"Ας γίνει επιτέλους ένας έλεγχος..., ας κλείσουν όσοι φορείς δεν σέβονται τα χρήματα του ελληνικού λαού.." Καλά εσύ τι θες; Να κλείσει σύμπας ο κρατικός τομέας; Δάκτυλο των ιδιωτών διαβλέπω στην πρότασή σου!

Ανώνυμος είπε...

Στέλνω για τρίτη φορά το σχόλιο μου, λίγο πιο ήπιο αυτή την φορά. Σεβάσου αυτό που γράφεις ότι υπάρχει χώρος για όλα τα σχόλια εκτός αν θες απλά να χαϊδεύουμε τον κ. Μεγαλοοικονόμου

Με αφορμή το τελευταίο άρθρο του κ. Μεγαλοοικονόμου αλλά και όλες τις παρεμβάσεις της Συσπείρωσης θα πρέπει να πούμε μερικές αλήθειες.
Δυστυχώς η ηθική των μέγα-αριστερών, των μέγα-μεταρρυθμιστών και των μέγα-δημοκρατών είναι τελικά πολύ χειρότερη από αυτή των δεξιών και των άκροδεξιών γιατί έχουν μάθει να υιοθετούν τις γκεμπελικές μεθόδους, τους αφορισμούς των πάντων και τη λογική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, καλυπτόμενοι με το μανδύα της κακόμοιρης της αριστεράς και της εξευτελισμένης έτσι δημοκρατίας, επικαλούμενοι ακόμα και συμπτώσεις όταν δεν τους βγαίνει και ξεμπροστιάζονται.
Χαίρομαι όμως που παραδέχονται ότι βοηθούν τον κ. Λοβέρδο να προχωρήσει πιο άμεσα το έργο του και την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας.
Λυπάμαι όμως γιατί δεν καταλαβαίνουν τι υπηρεσίες προσφέρουν. Υπηρεσίες που προσέφεραν και στο παρελθόν επί Νέας Δημοκρατίας όταν μάλιστα είχαν το θράσος όταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλιας τους κάλεσε να τον υποστηρίξουν στον αγώνα του να διασώσει το Κοινωνικό Κεκτημένο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης να του αρνηθούν να παραστούν σε συνάντηση που τους προσκάλεσε και να παραμείνουν περιχαρακωμένοι στο μέγα-αριστερό και μέγα-μεταρρυθμιστικό τους ρόλο, συνεχίζοντας να μιλάνε για την αποτυχημένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση .
Δεν διστάζουν όμως χωρίς κανένα όριο να κάνουν μεγάλη ζημιά και σε καινοτόμες προσπάθειες της ελληνικής Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης όπως το θεσμό των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, λέγοντας ότι και αυτός ο δημοκρατικότατος θεσμός αποτελεί ένα μέσω εκμετάλλευσης των ασθενών, ίσως γιατί προσφέρει εργασία, ίσως γιατί εκεί η γνώμη τους ακούγεται, ίσως γιατί εκεί όλοι είναι ίσοι ή ίσως γιατί δεν τον ελέγχουν αυτοί, ίσως γιατί δεν τον καταλαβαίνουν ή ίσως γιατί δεν ανήκει στη λογική του δικού τους ανοιχτού Ασύλου, παραπέμποντας την ίδια στιγμή πολλούς ασθενείς τους στους ΚοιΣΠΕ για εργασία.
Δεν διστάζουν όμως και να χειραγωγούν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στους ως ψυχιάτρων και να παρουσιάζονται ως οι Ηγέτες, οι μοναδικοί Αριστεροί και ως οι μόνοι εκφραστές των αξιών και των ιδεών των πραγματικών μεταρρυθμιστών όπως του Μπαζάλια. Σεβόμαστε πλήρως την ιστορία τους, δεν σεβόμαστε όμως τη θέληση τους για πρωτοκαθεδρία σε όλα τα θέματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Όμως προχτές πέρασαν κάθε όριο έλλειψης ήθους και το ξέρουν και ας κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Πιστεύω ήταν και ηθελημένο και καλά προσχεδιασμένο.
Φτάνει πια. Δεν είμαστε ακόμα στην εποχή της Λέρου που οι μόνοι που μιλούσαν ότι κάνουν μεταρρύθμιση ήταν κάποιοι από αυτούς και που οι άλλοι τους θεωρούσαν θεούς. Έχουμε πολλοί βάλει κάποια λιθαράκια στην εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και δεν θα αφήσουμε την τύχη της στα χέρια των μέγα-ψυχιάτρων.
Αλήθεια αν θεωρούν πράγματι τους εαυτούς τους θεούς της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης γιατί δεν μας παρουσιάζουν τα πραγματικά αποτελέσματα της λειτουργίας των μονάδων που εργάζονται και σε πολλές περιπτώσεις διευθύνουν. Μήπως πιστεύουν ότι στις μονάδες τους δεν γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και χρημάτων των ασθενών, δεν γίνονται καθηλώσεις, δεν συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρίες, δεν έχει γίνει απλά μεταστέγαση των ασθενών και όχι αποασυλοποίηση και το βασικότερο δεν γίνεται καμία καταπάτηση δικαιωμάτων των ασθενών. Σούτ… όμως γιατί όλα αυτά αφορούν τις δικές τους δουλειές και τους δικούς τους ανθρώπους και το δημόσιο…

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ συγνώμη για το αρχικό σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, μάλλον είχα ξεπεράσει το όριο των λέξεων και γιαυτό δεν δημοσιευόταν. Psi-action συνέχισε την πολύ καλή δουλειά που κάνεις και χωρίς λογοκρισία όπως ανακάλυψα λίγο αργά...

Χαρης Βαρουχάκης είπε...

Τις απόψεις μου για το ζήτημα διατύπωσα με παρέμβασή μου στη "Ελευθεροτυπία" , πρόσπαθησα να σας στείλω το σχετικό κείμενο αλλά δεν τα κατάφερα. Θα επανέλθω

Χάρης Βαρουχάκης είπε...

Ωρωπός 5 Σεπτεμβρίου 2011

Στην παρέμβασή μου μεταξύ των άλλων σημειώνω ότι: :
Δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται «μη κυβερνητικές οργανώσεις» , τα εξ ολοκλήρου από το Κράτος – και συνήθως από το βαθύ αποκρουστικό και καταστροφικό κομματικό Κράτος – χρηματοδοτούμενα Ν.Π.Ι.Δ. ,που ,όχι σπάνια, ιδιοτελώς διαχειρίστηκαν τα δημόσια χρήματα , που επίσης όχι σπάνια αφειδώς τους
χορηγήθηκαν. Η αφανής εξ άλλου διαδικασία με την οποία επιλέχτηκαν από την εκάστοτε Κυβέρνηση και τους μικρομεσαίους κομματικούς ευνοούμενούς της ,έκανε εύκολη την κάθε είδους διαπλοκή αυτών που έδιναν και αυτών που έπαιρναν και άφηνε έκθετους σε κάθε είδους υποψίες και εύκολες γενικεύσεις ,ανθρώπους που ενεργούσαν με ανιδιοτέλεια και αληθινό και άδολο πάθος υπέρ των αρρώστων.
3. Το γεγονός όμως αυτό δεν με εμποδίζει να αναγνωρίσω ότι κάποιες από αυτές , και κυρίως τα πρώτα χρόνια, οργανώθηκαν από ανθρώπους με πλούσια ψυχιατρική γνώση και εμπειρία και που εργάστηκαν με ανιδιοτέλεια και επιτέλεσαν χρήσιμο και πολλές φορές πρωτοποριακό έργο.
Παραδέχομαι επίσης ότι οι συνθήκες ζωής των αρρώστων που ζουν στις δομές των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών Ν.Π.Ι.Δ. – και παρ’ όλο που και σε αυτές έχει πλέον παγιωθεί η ασυλιακή νοοτροπία και πρακτική- είναι τώρα πολύ καλλίτερη από τη ζωή τους στα πανάθλια άσυλα που είχαν στηθεί εναντίον τους. Συνιστά πρόκληση στον κοινό νου οι ίδιοι που επέλεξαν την σπάταλη και αδιαφανή χρηματοδότηση του « Ψυχαργώ» να προβαίνουν τώρα στις μίζερες και ανερμάτιστες περικοπές . Πάντως δε η επιστροφή των αρρώστων στα άσυλα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εμπρόθετη εγκληματική ενέργεια.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που απειλεί ευθέως τους αρρώστους , τους παγιδευθέντες εργαζόμενους στις δομές και τα επίσης παγιδευθέντα Ν.Π.Ι.Δ. που λειτούργησαν ανιδιοτελώς και προσφέρουν χρήσιμο έργο , προτείνω ως άμεσα μέτρα , μεταξύ των οποίων : Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κυρίως οι όχι λίγες ευθύνες έχοντες ψυχίατροι να αναστείλουν την κακοφωνία τους επί των διαφορών τους και να συντονίσουν τις ενέργειες και το λόγο τους επί των βασικών ζητημάτων που συμφωνούν και που είναι πολλά και αφορούν άμεσα και καίρια τη ζωή και τη μοίρα των αρρώστων.
5.2. Όλοι , φυσικά και νομικά πρόσωπα , να καταδικάσουν ρητά , απερίφραστα , δημόσια και έμπρακτα , την διαχρονικά απαράδεκτη μεταχείριση των ψυχικά πασχόντων και των νοητικά υστερούντων από την πολιτική ηγεσία του τόπου ,που εσχάτως έλαβε και πάλι απειλητικές για την ηθική και βιολογική ύπαρξή τους διαστάσεις. Κάθε δε επαγγελματίας ψυχικής υγείας που συνεργάζεται με την Κυβέρνηση στις διάφορες επιτροπές ή άλλα Κυβερνητικά Όργανα να παραιτηθεί αμέσως , σε ένδειξη έντονης αντίδρασης και διαμαρτυρίας.
Χάρης Βαρουχάκης
Τ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψ.Ν.Α. «Δαφνί»

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κύριε Βαρουχάκη, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας με e-mail, αν δεν μπορείτε να το δημοσιεύσετε στα σχόλια του blog (πιθανώς να ξεπερνά το όριο των λέξεων, όπως έγινε και με προηγούμενο σχολιαστή).

Ανώνυμος είπε...

γιατι μας πειραζουν καποιες αληθειες;λιγα Δ.Σ.καποιων τετοιων εταιριων τα απαρτιζουν συγγενεις, φιλοι και ανθρωποι που εχουν κοινα συμφεροντα;ξερετε τι δυναμη εχουν αποκτησει τα μελη των Δ.Σ. στις μικρες κοινωνιες λογω των διορισμων που κανουν;ξερετε πως εκφοβιζουν τους εργαζομενους;

Ανώνυμος είπε...

Μια παρατήρηση:Tο 100% των λέξεων που χρησιμοποιούνται τόσο στην παρούσα κουβέντα όσο και στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών διαδικτυακών χώρων και αναφέρονται στην αποτυχία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αναπαραγάγουν μια στείρα και μονότονη κουβέντα περί ευθυνών. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν η κουβέντα μένει κολλημένη στο μοντέλο της ασθένειας ("ο ψυχασθενής της διπλανής πόρτας") και της διαταραχής, στην ανάγκη για "ανθρωπιστική" προσέγγιση (μάθε για τη διπολική διαταραχή- θεραπεύεται με φάρμακα) του στιγματισμένου "άρρωστου" (αυτόν της διπλανής πόρτας) αυτού που είναι ανίατος γιατί δεν έχουμε μάθει ακόμα τα πάντα για τους νευροδιαβιβαστές του (και άρα πρέπει να παίρνει τα φάρμακα του για την υπόλοιπη ζωή του.
Μένει εγκλωβισμένη σε μια λογική που δεν αμφισβητεί τον κυρίαρχο ψυχιατρικό λόγο και την προβληματική μεθοδολογία της ψυχιατρικής ως επιστήμης (;), που θυμάται να διαμαρτυρηθεί μόνο όταν δεν πληρώνεται και δε λέει κουβέντα για την καταστολή που γίνεται με έργα (φυσικά και χημικά) και λόγια(περί επικινδυνότητας, διαταραχής κ.τ.λ.) Έτσι και στις ΜΚΟ το μοντέλο αναπαραγάγετε με την ελληνική του εκδοχή του «κάνω το κομμάτι μου» και με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν αναπαράγει παρά την αθλιότητα του συστήματος. Αν τώρα και σε αυτές τις εξαιρέσεις οι επιστημονικά υπεύθυνοι, όντως συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους πλιατσικολόγους της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, αυτό δεν είναι άλλη ιστορία. Σε σχέση με τους ψυχικά πάσχοντες ας σταματήσουν οι κλάψες ότι «στο τέλος αυτοί θα την πληρώσουν», γιατί απλούστατα πάντα αυτοί την πλήρωναν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό τομέα. Και στην τελική πότε τους ρωτήσαμε για το τι θα τους βοηθήσει και πότε αναρωτηθήκαμε για το σημαίνει θεραπεία ή αποκατάσταση.
Προφανώς και ο διάλογος βοηθάει αλλά όχι ανάγοντας κοινωνικά και βαθύτατα πολιτικά προβλήματα σε μικροπολιτικά ή «κακής δημοσιογραφίας». Το άλλο σήριαλ περί ανάγκης, διαφάνειας και περί ονομάτων και διευθύνσεων το έχουμε παρακολουθήσει και σε άλλο κανάλι των μήντια που αναφέρει και κάποιος παραπάνω (και τι θέλουμε να τα καταργήσουμε και αυτά;).ΌΠπως αναφέρεται και σε άλλη ιστοσελίδα είναι μια επικερδής μπίζνα, η κοινωνική πολιτική, σωστά;

Ανώνυμος είπε...

Νέα προσπάθεια σπίλωσης από την κα Καζαλότι (συμμετέχει στο άρθρο και ο Μεγαλοοικονόμου? εμφανώς όχι αλλά που ξέρει κανείς...) : Με σημερινό άρθρο στην ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=06/09/2011&id=307363
μιλάει για νέες μονάδες, προσλήψεις και απορροφήσεις από κοινοτικά λεφτά. Άμα δεν βαριότανε να σηκώσει το χεράκι της να πάρει ένα τηλέφωνο, θα μάθαινε ότι αυτές οι μονάδες λειτουργούν εδώ και πολλά ΧΡΟΝΙΑ, και απλώς τώρα βγήκε οι άδεια λειτουργίας...

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιο για τα παραδείγματα στο δημοσίευμα:

Ορισμένοι επιμένουν να αναζητούν "ξένους δάκτυλους" και συνωμοσίες πίσω από τις τοποθετήσεις ανθρώπων που απλώς διαθέτουν στοιχειώδη πολιτική σκέψη και κάνουν ανάλογες αναλύσεις για την εκτρωματική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε . Κρύβονται, έτσι πίσω από το δακτυλο τους και πίσω από τεχνοκρατικές διατυπώσεις για να αποδείξουν τι άραγε;
Έστω και αν η Καζαλόττι έκανε πιθανότατα λάθος στο παράδειγμα της . (οι πηγές της από ό,τι φαίνεται είναι η διαύγεια) είναι γενονός ότι υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα νέων χρηματοδοτήσεων από ΕΣΠΑ για υλοποίηση εώς το 2015) σε ΜΚΟ αλλά και σε δημόσια Νοοκομεία και ψυχιατρεία για ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ "παντός τύπου" και "δια πάσα νόσον" δια μέσου της αναπτυξιακής νομοθεσίας...
Ένα - δύο από τα δεκάδες παραδείγματα είναιστο http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/4%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%98-%CE%A4%CE%94%CE%A0 που αφορά στη "λειτουργία ολοκληρωμένης μονάδας αντιμετώπισης της νόσυ azheimer.." προϋπολογισμού 1.686.000 ευρώ από ΜΚΟ και στο http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/4%CE%91%CE%987%CE%98-9%CE%A5 για Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Ναύπλιο από το Γενικό Νοσοκομείου Ναυπλίου..

Σε ότι αφορά στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας΄από δημόσιους φορείς (που την ιδρυση τους επιθυμούμε διακαώς δεκαετίες τώρα) υπάρχει ένας οργασμός εξαγγελιών ίδρυσης κέντρων που το πιθανότερο θα μείνουν στα χαρτιά ή θα λειτουργήσουν πρόχειρα και στον αέρα με προσλήψεις ορισμένου χρόνου (εάν και εφόσον...) Ψιθυρίζεται φυσικά από πολλούς υπεύθυνους στην Ψυχική Υγεία ότι όλα αυτά στο δημόσιο τουλάχιστον είναι "εικονική πραγματικότητα" σε μεγάλο ποσοστό. Αντίστοιχα στις ΜΚΟ μοναδικός σκοπός πλεον είναι η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για εγκληματική και εσκεμμένη προχειρότητα με πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας . Το μόνο που επιθυμούν είναι να παρουσιάσουν ένα δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής Υγείας που στην πράξη δεν υπάρχει. Η εγκατάλειψη, η πραγματικότητα των ασυλων, των ιδιωτικών κλινικών και των αστέγων το αποδεικνύει περίτρανα. Αν υπήρχαν όλες αυτές οι υπηρεσίες ή στο βαθμό που υπάρχουν αν προσέφεραν πραγματικές και συνεπείς υπηρεσίες στα πλαίσια τομέων ευθύνης δεν θα μιλούσε κανείς για συνωμοσίες , εγκάθετους και πράσινα άλογα...

ΧΡΙΣΤΙΝΑ είπε...

ΚΥΡΙΑ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ; ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Η ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ; ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΑΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΚΕ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ όλοι διαβάσατε το άρθρο της Καζαλόττι μείνατε στο να εκτοξεύσετε τα πυρά σας στον Μεγαλοοικονόμου (ίσως όχι άδικα) ωστόσο ούτε ένας απο τους διαφωνούντες δεν μπήκε στο κόπο να κάνει ένα σχόλιο για το υπέρογκο ποσό των 600.000 ευρώ για ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης οι περισσότεροι είστε εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και λέτε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στη δουλειά σας και την έλλειψη προσωπικού, απαντήστε μου όμως πως γίνεται να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε αυτές άνεργοι ψυχολόγοι και να μην πέρνουν ούτε μια στοιχειώδη απάντηση ευγενείας του ύφους 'δεν σας χρειαζόμαστε'.
Κι ενώ όλοι δηλώνετε γνώστες των χρημάτων που έχουν κατασπαταληθεί απο ΜΚάρχες λέτε οτι τώρα δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών, θα συμφωνήσω τώρα είναι η ώρα για μαζική συσπείρωση, αλλά αναρωτιέμαι ο αδαής πότε θα έρθει εκείνη η ώρα;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είπε...

ΛΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΝΑΣ; ΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΡΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ;
ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΦΙΛΕ-Η ΑΝΩΝΥΜΕ-Η. ΥΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Για τον Ανώνυμο/η στις 3:15 π.μ.

Για το υπέρογκο ποσό του συνεδρίου υπάρχουν αρμόδια υπουργεία και όργανα να το εξετάσουν και αν είναι έτσι ας τους πάρουν το κεφάλι. Οι εργαζόμενοι θέλεις να κάνουν τον έλεγχο; Όταν η διοίκηση ενός νοσοκομείου κατηγορείται για ατασθαλίες, αναλαμβάνουν τον έλεγχο ή απολύονται οι νοσηλευτές;

Αν είσαι πικραμένος/η από κάποια ΜΚΟ, που προσέφερες εθελοντική εργασία, αυτό σημαίνει ότι όλες το ίδιο είναι; Και γιατί δεν τη λες δηλαδή και κάνεις το ίδιο με την Καζαλόττι; Φταίνε κάποιοι, ας να την πληρώσουν όλοι !

Και κάτι άλλο: διάβασες στο ποστ ή σε όλα τα σχόλια ότι "τώρα δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών";;; Ε; που το διάβασες αυτό; Έλεος πια, ας μην διαστρεβλώνουμε τα πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα όλα τα παραπάνω σχόλια με προσοχή και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες παρατηρήσεις αλλά και ερωτήματα που μου γεννήθηκαν.
1)Σχεδόν όλοι σοκαρίστηκαν από τα γραφόμενα του Κου Μεγαλοοικονόμου. Αδυνατώ να καταλάβω το γιατί. Ούτε η πρώτη φορά είναι που εκφράζει αυτές τις απόψεις, ούτε που κάνει αυτές τις τρομερές «αποκαλύψεις», με τις οποίες όλοι φρίττουν. Και αναρωτιέμαι: το πρόβλημα είναι ο Κος Μεγαλοοικονόμου που δημοσιοποιεί παθογένειες ή το γεγονός ότι αυτές αληθεύουν? Η επίθεση μου θύμισε τους βασιλιάδες που σκότωναν τους αγγελιοφόρους, όταν δεν τους άρεσαν τα νέα που τους έφερναν..
2)Γίνεται διαρκώς μια ασαφής και γενικόλογη αναφορά στις ΜΚΟ… ΤΙ είναι όμως αυτές οι ΜΚΟ? Ποιοι τις απαρτίζουν άραγε? Ποιοι παρέχουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους λήπτες? Μα οι εργαζόμενοι, φυσικά. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν αμείβονται επαρκώς, καλούνται να καλύψουν συχνά με την εργασία τους τις ελλείψεις σε προσωπικό, χωρίς φυσικά να αμείβονται για υπερωριακή απασχόληση, εν γένει να φέρουν στις πλάτες τους το βάρος αυτής της πολυπόθητης αποασυλοποίησης και όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επισφαλούς απασχόλησης, της απόλυσης και της μακροχρόνιας ανεργίας.
Απέναντι, και ΟΧΙ δίπλα, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, βρίσκονται οι προνομιούχοι συνομιλητές του Υπουργείου Υγείας, ιδιοκτήτες ΜΚΟ, διάφοροι πρόεδροι, αντιπρόεδροι, επιστημονικά υπεύθυνοι, σύμβουλοι και λοιποί κάτοχοι παραπλήσιων τίτλων, οι οποίοι φυσικά και πλήττονται από την καθυστέρηση στην καταβολή της μηνιαίας τους αποζημίωσης, αλλά όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι μετά από 3 μήνες να παίρνεις (ΓΙΑ 3 μήνες-να εξηγούμαστε) 2.700 ευρώ και άλλο 7.500 ευρώ (you do the math…). Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος με στοιχειώδη κοινωνικά αντανακλαστικά αντιλαμβάνεται ότι αν κάποιος στρέφεται ενάντια στις ΜΚΟ, στρέφεται ενάντια σε αυτή την ανισότητα, στην εργασιακή ανασφάλεια, στο γεγονός ότι όντως υπάρχουν εργαζόμενοι που προσπαθούν να προσφέρουν ακόμα και αν τον μισό χρόνο ζουν με δανεικά.
Καλό θα ήταν οι εργαζόμενοι, σε αυτήν την φάση να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους υπόλοιπους «συναδέλφους» και εργοδότες τους και επίσημα, αν και ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται πως η «επίθεση» που δέχονται οι ΜΚΟ, δεν αφορά αυτούς τους εργαζομένους.
3) Οι υπερασπιστές των ΜΚΟ και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καταφέρονται ενάντια στον δημόσιο τομέα, αυτόν τον μεγάλο ασθενή, την Ιερή Αγελάδα που βόσκει αμέριμνη στα ειρηνικά λιβάδια του κρατικού κορβανά. Μια απορία θα ήθελα να μας λύσουν: με ποιού ακριβώς τα χρήματα συντηρούνται αυτές οι ΜΚΟ??? Δεν θα επεκταθώ, γιατί πολύ καλύτερα το έθεσε ο Κος Βαρουχάκης παραπάνω. Μια παρατήρηση μόνο: είναι σχιζοφρενικό τουλάχιστον, άνθρωποι, οι οποίοι για χρόνια πληρώνονται και μάλιστα αδρά από τον Δημόσιο Τομέα να είναι οι πρώτοι που υπερασπίζονται την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και παράλληλα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για κατάπτυστες και ληστρικές πρακτικές, όπως η είσπραξη μέρους των συντάξεων των ασθενών από το Κράτος και φυσικά, εντός ολίγου από τις ΜΚΟ και τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Ανώνυμος είπε...

4)Περιμένω με ανυπομονησία την αντίδραση όλων αυτών των Επιτροπών που συμβουλεύουν το Υπουργείο στο πεφωτισμένο έργο του, αν και πολύ φοβάμαι ότι θα πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια παραίτηση. Και αυτό διότι, αν κάποιος αναζητήσει τα ονόματα των μελών των υφιστάμενων Επιτροπών καθώς και προηγούμενων Επιτροπών παρελθόντων ετών θα διαπιστώσει (έκπληκτος?) την διαχρονική παρουσία ορισμένων ατόμων. Αναρωτιέμαι λοιπόν: κατά πόσο τα…πουλέν του Υπουργείου θα στραφούν πραγματικά ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές και στο ξεπούλημα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όταν για χρόνια αναλαμβάνουν τον ρόλο των συμβούλων και των αρωγών στο εμπνευσμένο αυτό κυβερνητικό έργο?
5)Όσο για τον κύριο/κυρία που εξανίσταται για τις…γκεμπελικές μεθόδους των μεγα-αριστερών: παρατηρώ με έκπληξη (…) ότι σε αυτό το μακροσκελές παραλήρημα το μοναδικό επιχείρημα (?) υπεράσπισης του ιδιωτικού και....μη κυβερνητικού έργου είναι το εξής: «Μήπως πιστεύουν ότι στις μονάδες τους δεν γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και χρημάτων των ασθενών, δεν γίνονται καθηλώσεις, δεν συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρίες, δεν έχει γίνει απλά μεταστέγαση των ασθενών και όχι αποασυλοποίηση και το βασικότερο δεν γίνεται καμία καταπάτηση δικαιωμάτων των ασθενών. Σούτ… όμως γιατί όλα αυτά αφορούν τις δικές τους δουλειές και τους δικούς τους ανθρώπους και το δημόσιο…»
Συμπέρασμα: Δεν αρνούμαστε ότι στις ΜΚΟ γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αλλά οι λειτουργοί του Δημοσίου Τομέα δεν δικαιούνται να ομιλούν γιατί το ίδιο συμβαίνει και με τις κρατικές δομές. Κοινώς παίζουμε την κολοκυθιά...

Ανώνυμος είπε...

Για τον ανώνυμο στις 10.11

Διάβασε προσεκτικοτερα τα σχόλια στις 4/9 στις 4.13 όπως επίσης μετα την έκκληση του psi-action για διαφάνεια το ακριβώς απο κάτω σχόλιο τον κατηγορεί οτι κρύβεται δακτυλος ιδιωτών πίσω απο τις προτάσεις του.
Ας μην τα διαστρεβλωνουμε όλα αλλα ας μη τα κουκουλωνουμε κιόλας.
3 απο τις 4 ΜΚΟ που προσφεραμε εγω κι άλλοι 2 συνάδελφοι εθελοντική εργασία και δεν πήραμε ποτε απάντηση: εταιρία κοινωνικής ψυχιατρικής, ινστιτούτο ψυχικής υγείας παιδιου κι ενηλικου, ΠΕΨΑΕ. Άρα δεν ειμαι απογοητευμένος απο 'καποια' ΜΚΟ. Στο προηγούμενο σχόλιο δεν τις ανέφερα όχι για να με προσωμοιασεις με τη καζαλλοτι αλλα για να έχετε γνώση κι αυτής της πλευράς ορισμένων ΜΚΟ. Πάλι βέβαια δεν φταίνε οι εργαζόμενοι αλλα πιθανότατα η διοίκηση ή οι επιστημονικά υπεύθυνοι που τρέχουν τις δομές ωστόσο κι απο αυτούς ακούω τώρα για την έλλειψη προσωπικού και τη δυσκολία του έργου τους.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετο καιρό τώρα "φτίαχνεται κλιμα" εναντια Δημόσιο σε όλους τους τομείς Παιδεία, Υγεία κλπ . Το κακό Δημόσιο που, που, που, που,... Συμφωνούμε.
Όμως ποιός ο τρόπος να δωθεί απάντηση σε αυτά τα προβλήματα; Η Κυβέρνηση και η Τρόικα υποστηρίζει τη διαλυση του και την αποποίηση κάθε ευθύνης για κοινωνική πολιτική. Κανείς δεν βγήκε να μιλησει για τον ρόλο των ΜΜΕ σε όλο αυτό το πανυγήρι και το τσουβάλιασμα. Τώρα θυμήθηκαν πολλοί εκ των οψιμα "εξεγερμένων" να σπεύσουν να μιλήσουν για περίεργες συμπτώσεις, για κακή δημοσιογραφία για συκοφάντηση του χώρου των ΜΚΟ! και όλα τα συναφή...
π.χ. Προκαλεί εντύπωση ότι όλοι αυτοί ανώνυμοι και επίσημοι φορείς (ΠΟΣΟΨΥ,ΕΨΕ,ΑΡΓΩΣ κλπ) πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (psi action) δεν είπαν ουτε μία κουβέντα, παρόλο που κληθηκαν να τοποθετηθούν, για το θέμα της παρακράτησης των συνταξεων των φιλοξενούμενων σε μοναδες κοινωνικής φροντίδας. Δεν έκαναν ούτε μία επίσημη ανακοίνωση για τις άγριες περικοπές στο Δημόσιο που έγιναν ένα χρόνο πριν. ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ!!!! Η ΠΟΣΟΨΥ, δε, δεν έβγαλε ούτε μία επίσημη ανακοίνωση, πλην τις καθηστερημένες δηλώσεις της κας Νομίδου όταν αυτή ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της "Ε" μετά από μήνες για τις συντάξεις των ασθενών! Για πολλους μήνες δεν το έκαναν (απέφευγαν να το κάνουν κάποιοι από αυτούς και κάποιοι άλλοι ήταν της άποψης ότι "οι συγγενείς τρώνε τις συντάξεις για αυτό πρέπει να κοπούν από όλους" ή το Δημόσιο είναι για τα δύσκολα και τα δύσκολα δεν θέλουν λεφτά!!) . Ο κος Πλουμπίδης π.χ. δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση πριν από ένα χρόνο για τους άπορους που έπαψε το Αιγηνίτειο να εξυπηρετεί και τους μετέθεσε στα μεγάλα 2 ψυχιατρεία... Η μήπως έβγαλε και δεν το γνωρίζουμε; ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΤΕ;;; ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ.
ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ
Ξαφνικά όταν προέκυψε ξανά πρόβλημα με την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, (τώρα το Σεπτέμβρη) βγήκαν όλοι μαζί και χρησιμοποιούν το θέμα των συντάξεων (εκ των πραγμάτων) για να αναδείξουν παράλληλα τα προβλήματα των περικοπών. (όχι ότι δεν είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά)
Κάποιοι πιο απολιτικοί καταγγέλουν και ενοχλούνται απο την κριτική που ασκείται για τον ρόλο των ΜΚΟ στην διαμόρφωση πολιτικής κλπ κλπ. και το ανάγουν σε ζήτημα κακής δημοσιογραφίας !

Κανένας προβληματισμός εν τέλει για το επίδικο.
Που βρίσκεται η Πολιτική Ψυχικής Υγείας πέρα από "το μαγαζακι μας" και στις ΜΚΟ και στο Δημόσιο ; - Στον Καιάδα ... Στον Καιάδα πριν βρεθούν οι χρήζοντες βοήθειας είχε ήδη βρεθεί η Πολιτική για την Ψυχική Υγεία και όσοι κατάρτιζαν προγράμματα για υπηρεσίες αυτοαναφορικές , αποσπασματικές , "ναρκισσιστικές" και τελικά ανύπαρκτες...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί αναγνώστες του psi-action,
Πιστεύω ότι όλες οι τοποθετήσεις σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ και τη διαφάνεια στα οικονομικά τους παραλείπουν να λάβουν υπόψη τους κάποια στοιχεία:
• 12 ΜΚΟ έχουν ελεγχθεί από το ΣΕΥΠ και στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρξαν απλώς συστάσεις. Μια μόνο περίπτωση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και μετά από έρευνα τέθηκε στο αρχείο
• Όλες οι ΜΚΟ ελέγχθηκαν με τη λήξη της συγχρηματοδότησης και από τη διαχειριστική αρχή και από την Ε.Ε.
• 26 ΜΚΟ έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ και εκτός από κάποια πρόστιμα για τη μη επαρκεί τήρηση κάποιων στοιχείων δεν υπήρξε καμία άλλη κύρωση ούτε για κακοδιαχείριση ούτε για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος
• Υπάρχει ΜΚΟ που έχει ελεγχθεί 6 φορές τα τελευταία 3 χρόνια
• πολλές μονάδες έχουν ελεγχθεί και από την επιτροπή προστασίας των δικαιωμάτων.
• Ξεχνάτε ότι επί 5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ είχε θεωρήσει τις ΜΚΟ ως το δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και με κάθε τρόπο προσπάθησε να τις εξοντώσει. Πιστεύεται ότι αν είχε έστω και μια τεκμηριωμένη περίπτωση σοβαρής κακοδιαχείρισης δεν θα τις είχε κλείσει όλες.
• Σε μια μόνο περίπτωση έχει γίνει ανάκληση άδειας λειτουργίας μονάδας ΜΚΟ από το ΥΥΚΑ για πλημμελή παροχή υπηρεσιών
Από τα παραπάνω αναδεικνύεται ότι έλεγχοι γίνονται και αποτελέσματα υπάρχουν . Τα ερωτήματα είναι γιατί δεν υπάρχει ένας σταθερός και δομημένος μηχανισμός ελέγχων των οικονομικών στοιχείων και των απολογισμών και γιατί δεν υπάρχει αναλυτικό σύστημα διαχείρισης.
Έτσι, χωρίς να λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης που δεν έχουν ελεγχθεί, τα οποία εκ των προτέρων καταδικάζουμε, διερωτόμαστε ποιος έχει περισσότερα στοιχεία από όσα έχει το Υπουργείο ώστε να τεκμηριώνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά των παραπάνω ελέγχων.
Πρώτο το Δίκτυο θέλει να υπάρξουν καθολικοί έλεγχοι και πορίσματα ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια στη λειτουργία όλων των ΜΚΟ. Πάγια θέση και διεκδίκηση του Δικτύου είναι ο διαχειριστικό έλεγχος και η αξιολόγηση με την εφαρμογή προτυποποιημένων κριτηρίων ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό είναι μόνιμο το αίτημα για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης με συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου και προκαθορισμένες διαδικασίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο έλεγχος των απολογισμών από ορκωτούς λογιστές σύμφωνα με τη διεθνή τακτική. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των απολογισμών από ορκωτούς λογιστές θα μας επέτρεπε σε πρώτη φάση να έχουμε πιστοποιημένα δεδομένα για την οικονομική διαχείριση και τις δαπάνες των ΜΚΟ από επαγγελματίες και έγκυρους ελεγκτές. Το Υπουργείο θα μπορούσε έτσι να ελέγξει το σύνολο των φορέων και να επιβάλει μια κοινή μεθοδολογία οικονομικής παρακολούθησης.
Αποδεδειγμένα και διαχρονικά οι κυβερνήσεις πετυχαίνουν να καλύπτουν τις λάθος πολιτικές τους και τις αδυναμίες τους για ουσιαστικό έλεγχο εξαπολύοντας κατηγορίες και φήμες για κακοδιαχείριση ώστε να απορροφούνται έτσι οι όποιες αντιδράσεις με την διάσπαση των μετώπων αντίδρασης αλλά και να αποκρύψουν την αδυναμία ή την μη θέληση τους να ελέγξουν και να αξιολογήσουν την λειτουργία των ΜΚΟ.
Αίτημα όλων μας λοιπόν είναι ο τακτικός και δομημένος έλεγχος όλων των ΜΚΟ, η συνεχής αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η εκπόνηση και εφαρμογή σταθερών κριτηρίων ποιότητα καθώς και η αυστηρή επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνημένων αρχών.


Μενέλαος Θεοδωρουλάκης

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε (4:06 μ.μ.), Επειδή γράφεις: "όλοι αυτοί ανώνυμοι και επίσημοι φορείς (ΠΟΣΟΨΥ,ΕΨΕ,ΑΡΓΩΣ κλπ) πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (psi action)...", θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το psi-action δεν είναι φορέας. Και, με την ευκαιρία, αν κάτι δεν αναφέρθηκε στο blog είναι πιθανό να μην το αντιλήφθηκα (ό,τι μπορούμε κάνουμε). Δεν θυμάμαι να έχει στείλει οποιοσδήποτε κάποιο θέμα στο blog και να "θάφτηκε" (με εξαίρεση επαγγελματίες και υπηρεσίες που ζητούν διαφήμιση). Αυτά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Κατά τα άλλα, νομίζω ότι τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Ανώνυμος είπε...

Διευκρινίσεις για το σχόλιο (4:06)

Το "φορέας" για το psi action γραφτηκε απο βιασύνη . Έπρεπε να μπει σε εισαγωγικά, με την έννοια του ανώνυμου- ανεπίσημου φορέα ενημέρωσης. Και αν δεν έγινε κατανοητό (λογω συντακτικού λάθους) εννοούσα ότι κανείς δεν ανέδειξε τα θέματα αυτά στα οποία γίνεται αναφορά εκτός από το psi action . Επιπρόσθετα το critical psy και το psyspirosi. Όλοι αυτοί οι χωροι δημσιοποίησης θεωρώ ότι εκπροσωπούν μία κρίσιμη "μάζα" εργαζόμενων στην ψυχική υγεία

Αντίθετα οι εκπρόσωποι των επισημων φορέων ΠΟΣΟΨΥ, ΕΨΕ και ΑΡΓΩΣ δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση για τις παρακρατήσεις συντάξεων για τις περικοπές κατά 30-40%+ εκτός μισθοδοσίας , στους προυπολογισμούς των ψυχιατρείων και δημόσιων δομών (ήδη από πέρυσι),για την υποχρεωτική χρήση γεννόσημων σε πολύ υψηλές τιμές παρόλα αυτά (τα φάρμακα είναι πλέον ρώσικη ρουλέτα- δίνει κανείς ό,τι υπάρχει), για την αποπομπή των απορων ψυχιατρικών ασθενών από το Αιγηνίτειο και τον σταδιακό εκτοπισμό τους από παντού , για τα απαράδεκτα μέτρα του ΛΟβέρδου κατά των μεταναστών που χρειάζονται βοήθεια και τον αναγκαστικό εκδιωγμό τους (με υπουργικά φιρμάνια) από τα ψυχιατρεία και από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας αν δεν διαθέτουν τα πολυπόθητα νομιμοποιητικά έγγραφα κ.α.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΩΡΑ (μόνο για τις συντάξεις)ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε (10:17 μ.μ.), το κατάλαβα ότι αλλιώς το εννοούσες, αλλά -επειδή κάποιοι περνούν από εδώ για πρώτη φορά- σκέφτηκα να προλάβω τις παρεξηγήσεις. Ας μείνουμε καλύτερα στο ιστολόγιο (γνωστό ως blog), γιατί και γι' αυτά έρχονται μέτρα (κατά της ανωνυμίας)

Πάντως σε ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ Η ΠΟΣΟΨΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΓΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Παράνοια στις συντάξεις Πρόνοιας
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ boubouka@enet.gr
Ακόμα και πενιχρές συντάξεις ασθενών θα παρακρατούνται πλέον συστηματικά προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας....

«Είναι ένα πολύ άδικο μέτρο. Παίρνουν τα παπούτσια από τους ξυπόλητους» λέει η Λένα Νομίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ), που εκπροσωπεί τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Οπως εξηγεί, τα ελάχιστα εισοδήματα των ψυχικά ασθενών είναι το μόνο που τους απομένει, ενώ χρειάζεται να τσοντάρουν και οι οικογένειες για να τους εξασφαλίσουν βασικές καθημερινές ανάγκες που τους δίνουν μια αίσθηση ελάχιστης ασφάλειας.

«Η θεραπευτική λογική έχει καταργηθεί» διαπιστώνει και ο Γ. Αστρινάκης. «Εχει επιβληθεί η διοικητική λογική οικονομίστικου τύπου και καταργούν εν μια νυκτί όλες τις θεραπευτικές προσπάθειες που έχουν γίνει επί 30 χρόνια -έστω αυτές τις στρεβλές που έχουν γίνει. Πιστεύω ότι θα είναι δεινή πλέον η θέση του ψυχικά πάσχοντος από εδώ και μπρος, πολύ χειρότερη απ' ό,τι ήταν μέχρι σήμερα».

«Ανοίγει ένας άσχημος δρόμος»
Την επέκταση του μέτρου της παρακράτησης συντάξεων νοσηλευόμενων και σε κλειστές δομές ιδιωτικού δικαίου φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, αφού ήδη το συζητά με εκπροσώπους τους.
Η επέκταση ουσιαστικά θα αφορά τις δομές που αναπτύχθηκαν την τελευταία 20ετία στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Οι διοικήσεις τους, όμως, αντιδρούν, αφού -σε αντίθεση με τους έγκλειστους των δημόσιων ψυχιατρείων- είναι σε θέση να διαπραγματευτούν. «Φέραμε αντιρρήσεις κυρίως για νομικούς λόγους, γιατί είναι τελείως διαφορετικό να παρακρατεί συντάξεις ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και χρειάζεται ένα σαφέστατο πλαίσιο που δεν υπάρχει σήμερα» εξηγεί ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου φορέων ψυχικής υγείας «Αργώς». «Εμείς αντιπροτείναμε να αυξηθεί ή ακόμη και να διπλασιαστεί η εισφορά των ασφαλιστικών ταμείων (35 ευρώ τη μέρα για κάθε ασθενή, στα οποία περιλαμβάνεται και η φαρμακευτική περίθαλψη). Οι παροχές υγείας είναι δικαίωμα και αυτών των ασθενών και πρέπει να καλύπτονται από τα ταμεία, όπως καλύπτεται αν κάποιος πάθει ένα ατύχημα και νοσηλευτεί για καιρό, που δεν του ζητάνε τη σύνταξή του. Προφανώς, το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι η ψυχική υγεία και η πρόνοια είναι οι μόνοι τομείς που έχουν διά βίου νοσηλεία. Αν δούμε, όμως, να επεκτείνεται η παρακράτηση συντάξεων και στις ιδιωτικές δομές, θα ανοίξει ένας άσχημος δρόμος».

Ανώνυμος είπε...

Η αρχική ψήφιση του Νομοσχέδιου για παρακρατηση των συντάξεων είναι ευρέως γνωστή από τον Μαιο και η ΠΟΣΟΨΥ σαφώς ενημερωμένη. Με εκπροσώπους σε επιτροπές κλπ. Απλώς δεν είχαν ανακοινωθεί τα ποσοστά. Η ΠΟΣΟΨΥ όφειλε να παρει θέση από την αρχή και με ολοκληρωμένη ανακοίνωση και δημόσια διαβήματα . Έτσι γίνεται συνηθως με Πανελληνιες Ομοσπονδίες και σοβαρά θέματα. Όχι 2 μήνες μετά. Έκτός αν συμφωνεί κάποιος σε γενικές γραμμές με ένα μέτρο και περιμένει τις εξειδικεύσεις του.
Ακόμη οταν τοποθετήθηκαν η κα Νομίδου και Αργως στην Ελευθεροτυπία τον Ιούλιο έγινε μόνο μετά από ρεπορτάζ δημοσιογράφου όταν έγιναν γνωστά τα ποσοστά και κυρίως έγινε γνωστή και η επεκταση του μέτρου από τις δομές του Δημοσίου και στις ΜΚΟ (που πριν δεν ήταν γνωστή)... Το δίκτυο ΑΡΓΩΣ είχε κάθε λόγο να πάρει θέση μόνο τότε η ΠΟΣΟΨΥ όμως δεν έπρεπε να το έχει κάνει πολύ νωρίτερα όταν το νοσμοσχεδιο ψηφίζονταν;
Και φυσικά γνώριζαν.
Ας γίνει λοιπόν επίσημα γνωστή η θέση της ΠΟΣΟΨΥ τότε στις επιτροπές όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της. Εκτός αν συμφωνούσαν αρχικά και μετά κατι στραβωσε π.χ. τα υπερβολικά ποσοστά και η επέκταση του μέτρου στις ΜΚΟ με ανάλογη μείωση της επιχορήγησης κατά το ποσό της παρακρατούμενης συνταξης.
Ο καθένας ας βγαλει τα συμπεράσματα του.

koumparos είπε...

Ο χώρος αυτός βρίθει αριστερών ψυχανεμιζόντων με ή χωρίς κουκούλες
Ολη η Μεγάλη Στοά των Μεταρρυθμιστών

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Να ανησυχήσω για το χώρο ή για εσάς, κύριε κουμπάρε;

(μήπως βλέπετε παντού αριστερούς ψυχανεμίζοντες;)

koumparos είπε...

αγαπητε μου φιλε,
σε ευχαριστω για τις ανησυχιες σου για μενα
Μερικες διευκρινήσεις:
το αριστερές πηγαίνει γιατί ο λογος των παραπάνω είναι ο ξύλινος λόγος μιας αριστεράς που θυμάμαι από τα νιάτα μου (πιστεύουν ότι αυτό ειναι επαναστατικο!!!)
Το ψυχανεμίζοντες αναφέρεται σε όλες αυτές τις ψυχαναλυτικές ψυχο..κλπ μπουρδολογίες των αυτόκλητων μεταρρυθμιστών *εν πολλοίς έχουν αυτο-χρισθεί έτσι διάφοροι αποτυχημένοι γιατροί, ψυχολόγοι κλπ*
Λείπει βέβαια απο τους παραπάνω ο Μέγας Αρχιερεύς-αυτός μιλά μόνο με το Θεό
Δεν τους βαρέθηκες όλους αυτούς...
Πιστεύεις ότι διαφέρουν απο το υπουργείο και τους κομισάριους του. Πολλοί από αυτούς έχουν δουλέψει εκεί παλιότερα
Αυτοί που γράφουν από κάτω (όχι όλοι) είναι οι ίδιοι με τους παραπάνω που κατηγορούν
Υπάρχουν και πολλοί που ζουν στην Νεφελοκοκυγία
Και πάλι σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια
ΥΓ φαντάζομαι δεν χρειάζεται να σχολιάσω το με ή χωρίς κουκουλα: παραπέμπω στις ελληνικές ταινίες που παίζει ο Αρτέμης Μάτσας

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Είναι αλήθεια ότι ανησυχώ περισσότερο για το χώρο, αγαπητέ κουμπάρε, γιατί αποκλείεται να είστε εσείς χειρότερα (ακόμα και αν βλέπετε παντού αριστερούς ψυχανεμίζοντες). Όπως έγραψα παραπάνω: τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της ψυχικής υγείας. Δε συμφωνώ με τις γενικεύσεις (σας), αν και σε κάποια άλλα σημεία δε μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates